Politika NEMA BIĆA KRIVIČNOG DJELA: Specijalno tužilaštvo neće pokrenuti istragu o navodnom nuđenju mita lideru Ure da ne podrži novu većinu

Ostala je tajna je li bilo ko Abazoviću nudio 21 milion eura

Dritan Abazović

Specijalno državno tužilaštvo neće pokrenuti istragu u slučaju navodnog nuđenja mita aktuelnom potpredsjedniku Vlade Dritanu Abazoviću zato što, kako su saopštili Pobjedi, nema osnova za to.

“U predmetu koji je formiran odmah po saznanju za predmetni krivično-pravni događaj, nakon okončanog postupka izviđaja u kojem su prikupljeni neophodni podaci i dokumentacija, a između ostalog i izjava od potpredsjednika Vlade Crne Gore D. A. ocijenjeno je da nema osnova za preduzimanje krivičnog gonjenja protiv bilo kog lica za bilo koje krivično djelo za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti”, saopšteno je Pobjedi.

Specijalna tužiteljka Sanja Jovićević navela je u odgovoru na pitanja Pobjede i da „shodno Zakonu o državnom tužilaštvu, u slučajevima informisanja javnosti o radu u pojedinom predmetu, državno tužilaštvo može davati samo informacije o radnjama koje su preduzete ili se preduzimaju, ali ne i o sadržaju preduzetih radnji“.

Pobjeda je Tužilaštvo, pored ostalog, pitala i da li je Abazović saslušan i da li je rekao ko mu je i zašto nudio novac, te je li ta osoba saslušana? Pitali su i za slučaj da je on odbio da saopšti ko mu je nudio novac – hoće li biti procesuiran? Nijesu im odgovorili.

Ni Dritan Abazović juče nije odgovorio na pozive i poruke redakcije Pobjede.

Informaciju da mu je navodno nuđen mito, prvo je saopštio crnogorski biznismen Miodrag Daka Davidović, krajem novembra prošle godine, uz tvrdnju da je to bio poznati crnogorski humanista, iseljenik Hajriz Brčvak.

I Abazović i Brčvak su to kategorično demantovali, s tim što je, tada još u statusu poslanika, aktuelni potpredsjednik Vlade rekao da mu mito jeste nuđen, ali do danas nije kazao i ko je to bio.

“Očito je utvrđeno, iz iskaza koji je Abazović dao kod tužioca, da niko nije nudio novac. Možda on to i nije rekao, ali pretpostavljam da njegov iskaz ima takvu sadržinu da eliminiše postojanje bilo kakvog krivičnog djela koje se goni po službenoj dužnosti”, ocijenio je juče za Pobjedu advokat Zoran Piperović.

Kakvu je dokumentaciju i od koga Tužilaštvo prikupilo, dodaje on, ostaje tajna.

“Tužilac vam je u odgovoru na upit koji ste poslali rekao da vam neće odati sadržinu onoga što je utvrđeno i time vas je lišio daljeg traganja ili zaključivanja ko je i kome nudio 21 milion eura. S obzirom na to da se kaže da su prikupljena i druga obavještenja i dokumenta, moguće je da je Abazović ukazao na nešto što je prouzrokovalo dalje aktivnosti specijalnog tužioca i da to na što je on ukazao, a protumačio specijalni tužilac, ne proizvodi krivično-pravnu situaciju koja bi iziskivala tužilački progon nekog lica”, pojašnjava Piperović.

Ističe da s obzirom na to kakav je sadržaj odgovora Tužilaštva, jedino preostaje da se vjeruje odluci specijalnog državnog tužioca.

Član Glavnog odbora Socijaldemokratske partije Bojan Zeković, komentarišući za Pobjedu odluku Specijalnog tužilaštva, ocjenjuje da „na logičkoj ravni postoje dvije mogućnosti – ili gdin. Abazović u javnosti nije govorio istinu, pa je pred Tužilaštvom promijenio izjavu, ili je pred Tužilaštvom odbio da otkrije identitet lica koje mu je nudilo mito, čime čini krivično djelo, a iz nekog razloga poznatog njemu i Tužilaštvu, Tužilaštvo ga štiti“.

“Nije u pitanju bilo koje krivično djelo, već po tvrdnjama potpredsjednika Vlade pokušaj da se mitom promijeni parlamentarna većina, odnosno kupi Vlada Crne Gore, što predstavlja rušenje ustavnog poretka. Tužilaštvo je obavezno da javnosti objasni zašto su odbacili krivičnu prijavu. Potpredsjednik Vlade je dužan da saopšti javnosti ko mu je nudio mito. Ovim ništa nije riješeno, već se pokušava pobjeći od pitanja ko pokušava da kupi Vladu Crne Gore. Potpredsjednik Abazović mora razumjeti da kada Petar Ivanović nije mogao sakriti ko je pušio o trošku države, neće ni on moći sakriti ko hoće da kupi Vladu Crne Gore”, poručio je on.

Da je Abazovićeva obaveza da javnosti saopštio ko mu je nudio mito, upozorili su nedavno i iz Liberalne partije i pozvali ministra unutrašnjih poslova Sergeja Sekulovića, te vršioce dužnosti direktora policije i Agencije za nacionalnu bezbjednost Veska Damjanovića i Dejana Vukšića da odgovore na to pitanje.

Advokat Zoran Piperović smatra da Dritan Abazović duguje objašnjenje javnosti, pogotovo zbog činjenice da se radi o slučaju koji je mogao da „prekroji izbornu volju građana“.

“Ne znam kakvoga je mišljenja potpredsjednik Abazović o znatiželji javnog mnjenja u smislu prava da zna istinu, ali znam da bih na njegovom mjestu, osim ako bi bili u pitanju državni interesi ili državna tajna, makar u obrisima približio javnosti o čemu se tu sve radilo. Posebno, jer je u pitanju ponuda koja je mogla da prekroji izbornu volju građana”, istakao je on.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
rambo
Gost
rambo

sam sebi dizo cijenu

Broj 1
Gost
Broj 1

Niko mu nije nudio pare

Aleksa
Gost
Aleksa

Dritko ne vredi pet centi a ne 21 milijona EURA koga on zavarava

🇲🇪bernini🇲🇪
Gost
🇲🇪bernini🇲🇪

Očekujemo i ovog da galami i viče kao prvi apostol!!

amo
Gost
amo

Sve me strah da mu je neko ponudio toliku sumu da je nebi uzeo,ali to su samo pusti snovi plejboja Dritana

Tivćanin
Gost
Tivćanin

Abazović ili puno laže ili prikriva korupciju. U oba slučaja – loš čovjek.

Mitar 1964
Gost
Mitar 1964

Progovori ….

Ja sam
Gost
Ja sam

Ako stranka ponudi pare i imovinu zarad koalicije, je li to korupcija ili koalicioni dogovor? Nesto me interesuje a ima veze sa nasom istorijom….. Ne namecem odgovor nego eto radi reda…

Njegoš
Gost
Njegoš

Znači neko laže, Dritan ili SDT??

Desperado
Gost
Desperado

Ajde što je po karakteru šibicar, nego je uz sve to i lažov.

Marko
Gost
Marko

Znači da Abazović laže

Edw
Gost
Edw

To je bila Dakina fora, da ga javno podsjeti na cijem je platnom spisku, kad je u početku Dritan malo previše kocio protiv DFa. Doveo ga je u red i pokazao mu da ga ima u šaci. Slično je uradio i sa Rukoljubom, kad mu je poručio da su apostoli u njegovom džepu.

Neo
Gost
Neo

Najhrabriji gradjanin Crne Gore 🇲🇪
100 god živio !

21 maj 2006
Gost
21 maj 2006

Definitivno ga proglasit lazovom….

Elf
Gost
Elf

Sto radi Abazi sa 4 mandata majko sveta ima li ovo idje ?

delboj
Gost
delboj

Ne bi to ni saznali da se Daka nije izlanuo.

Nane
Gost
Nane

Mali čovjek velike pare

sreten
Gost
sreten

pricajte vi 21 je zavrsio posa na drugu stranu pa nije moga na obe…. sa 21 njemu vise ne treba ni URA ni politika ni CG ima da ne radi nista dok je ziv… sto se tice glasaca eto vi ga velji posa aj zdravo odoh ja u pravcu 21

JOSE
Gost
JOSE

Meni su tako jednom neki nudili 100e da nista….
Svima je jasno da mu niko nije nudio , ima pored njega jos poslanika, da se htjelo nudit imalo je kome…
O ovom liku, IQ85 , sve govore cipele sa platformom od 10cm…

Mila
Gost
Mila

Ovako se suzbija mito i korupcija. Ko nudi mito odgovara kao onaj kome se nudi. Ko ne prijavi mito kaznjava se kao onaj ko mito prihvati.
Naravoucenije: nudite ljudi mito, mozda vam i upali. Kazne nema

Nikola
Gost
Nikola

Nije mi jasno! Ako mu je neko nudio 21 milion a on nije uzeo zasto ne kaze. u cemu je problem?
21 milion su velike pare, sta on moze da ponudi osim prazne price.

Emma
Gost
Emma

Niko mu nista nije nudio.On je sigurno na taj nacin sebi digo cijenu da se malo profilira i rece : HEJ” narode ja nijesam”koruptan”. Pomoc od Vijesti nije bas urodio plodom.

Pera kojot
Gost
Pera kojot

E u Eu drzvau bi morao reci jer nije ti cokolada nudjena i boca vinjaka nego 21 meleon,ili ne smije da kaze ili dize sebe rejting da je karakter a jes ako je to odbio a nije sto ga je sakrijo pa da mi je brat

Ulcinj
Gost
Ulcinj

Mozda dinara!
Kazuj Dritko,nema varanja naroda naivnog! SDT reagujte i neka saopsti narodu,da vidimo ima li neko naviku da slaze!

doc
Gost
doc

Opusteno drugari u pitanju je cjenovnik…

Duklja_MN
Gost
Duklja_MN

Pamet u glavu Hajrize pa vise u Crnu Goru ni 1 euro.
Neka doniraju Daka i SPC!

Pomračenje
Gost
Pomračenje

Zamislite jednog podpredsjednika vlade koji ćuti o ovako ozbiljnim stvarima?
Odmah vam padne na pamet šta još skriva i radi bez znanja građana CG?

Boća
Gost
Boća

5O ooo ooo ooo eura je zahvaljujući njegovom zalaganju prepisano srpskoj crkvi.Naravno sud će dati zakonsko mišljenje o tome,hoće li se usvojiti ili neće.Zato se postavlja samo pitanje,koje interesuje javnost:što to nekome vrijedi 21 ooo ooo eura da bi ih Dritanu nudio a on to može da završi?Možda tu nema istine ali je svakome ko misli glavom, baš sumnjivo.

CRNOGORAC
Gost
CRNOGORAC

Ovo se ne moze ovako zavrsiti bez obzira na trenutnu funkciju Abazovica, jer je vijest izazvala ogromno uznemirenje, mora se reci ko je nudio, kads i zasto. Abazovic je to javno potvrdio a treba uzeti izjavu i od Dake koji je to prvi objelodanio. Radi se o klasicnom pokusaju korupcije na visokom nivou

Faraon
Gost
Faraon

Nije mu nudio niko…eto koliko nam je vlada ozbiljna!

NATASA
Gost
NATASA

Nikada mi nece biti jasno zasto bas 21.miliion a ne npr.2o miliona.

Drpljanin.se
Gost
Drpljanin.se

Nesmiju ga pitat nista

Ananas
Gost
Ananas

Uh, njemu su nudili, taman ka jesu li meni.

Milos
Gost
Milos

To je prica za javnost. Pali kod ovog naroda sve. Zaobilazi istinu kako se to kulturno kaze.:-)

Tajfun
Gost
Tajfun

Pokusao je da sebi podigne rejting na vrlo primitivan nacin.Lazno prijavljivanje je krivicno djelo.Da smo pravna drzava,i da smo svi isti pred zakonom,neko bi morao da odgovara,ali…

kotor
Gost
kotor

Dritan laze, Krivokapic laze, Radulovic laze , Bojovic laze . Leposavic laze….VLADA LAZE . SRAMOTA !!!

Doxford
Gost
Doxford

Relaksirajte se,reci ce on ,kako goj…

Crni
Gost
Crni

Sanjao je o tome, al kad se spobudio pao jorga sa njega.

z d
Gost
z d

Slagao je kao nebrojeno puta do sada!

Baranin
Gost
Baranin

Bas me briga ko ti je koliko ponudio! Bolje da vidis da otvoris neko radno mjesto da makar narod nesto dobro vidi u tebi ili u ovoj vladi prsloj! Ali ne,vi i dalje pricate i trujete narod o tome kako ste nezasticeni i kako vam se prijeti,treba da vam je stid i sramota sto cinite ! Za skoro pola godine… Više »

Sloboda
Gost
Sloboda

Treba ga zatvorit zbog prikrivanja

TG-PG
Gost
TG-PG

Možda su mu nudili milion dinara, a to je oko 100 eura.

Blagosloveni br
Gost
Blagosloveni br

Ili je lagao sto mu nebi bili prvi put ili je uzeo pare. Ako je uzeo lako je otkriti od koga je dobio. Cije interese brani od toga je dobijo

Joanikije
Gost
Joanikije

Vala da je marka neka pa i da vjerujem da mu je neko nudio 21 milion ali nije pa sumnjam da bi iko da i euro ipo za njegov “uspjeh”

Banana
Gost
Banana

Ma izmislio on to !!! Zar vrijedi on toliko ?

Iz naroda
Gost
Iz naroda

Dritane narod tebi sve vise vjeruje i samo naprijed….Uz tebe smo

Marvo
Gost
Marvo

Mogu misliti kakav si kapacitet kad ovome vjerujes

didl
Gost
didl

Nosi ga kući pa ga gledaj

E blago nama
Gost
E blago nama

Nije Dritan vaspitan da lneistinu prica
I to ce vam dokazati jednoga dana kao mnogo toga do sada
Polakote

didl
Gost
didl

ponesi ga kući pa ga pitaj kad ti je tako sladak

Montenegro
Gost
Montenegro

Baš bih volio to da vidim, al izgleda da gospodin nije govorio istinu.

Send this to a friend