Politika NENAD ČANAK, PREDSJEDNIK LIGE SOCIJALDEMOKRATA VOJVODINE

Oštar zaokret prema teokratskoj državi gura Crnu Goru u srpski svet

Nenad Čanak

Vesna Šofranac

Klerikalizacija Crne Gore gura zemlju koja je vodila u evropskim integracijama u položaj srednjovjekovne zatucanosti. Mislim da je to izuzetno loša poruka i neće pomoći ni novoj vladi ni crnogorskom društvu u cjelini da se punim kapacitetom suoči sa nizom izazova koji su pred svima nama od medicinskih, političkih, a ne isključujem ni vojne, kaže u intervjuu Vikend novinama predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak.

Čanak ističe da je višedecenijska vlast DPS-a po prirodi stvari morala dovesti do toga da se pojave slučajevi zloupotreba, korupcije, nepotizma, ali da su sve te negativne pojave “marginalije naspram oštrog zaokreta od Evrope prema Rusiji, od sekularne prema teokratskoj državi i od nezavisnosti prema položaju privjeska politike “srpskog sveta”. Komentarišući kohabitaciju on kaže da je “mirna smjena vlasti u Crnoj Gori vrhunac političke karijere Mila Đukanovića”.

“Time je pokazao potpunu iskrenost i privrženost idejama demokratije i smjenjivosti vlasti. I mislim da će on apsolutno biti podrška razvoju Crne Gore i u ekonomskom i u političkom smislu, odnosno da će podržati svaki pozitivan pomak ako ga ova vlada bude napravila. Sa druge strane, uvjeren sam da on neće dozvoliti sebi da ćuti pred klerikalizacijom crnogorskog društva i ugrožavanju crnogorske nezavisnosti. To se neće dogoditi”, ocjenjuje Čanak.

Gospodine Čanak, prošla su tri mjeseca od parlamentarnih izbora u Crnoj Gori. Neposredno pred izbore, za naš list izjavili ste da Crna Gora 30. avgusta nalazi na braniku evropske ideje na Balkanu i da “mora da ostane svjetionik prozapadne i proevropske misli”. Gdje je danas Crna Gora?

ČANAK: Kada bih pokušao jednom rječju da opišem moj trenutni doživljaj stanja u Crnoj Gori, ta riječ bi bila: vakuum. Izbori su na najbolji način pokazali dostignuća na evropskom putu Crne Gore, odnosno, transparentnost izbornog procesa, priznavanje izbornih rezultata od strane vladajuće koalicije i uopšte, jedan za naše, regionalne uslove impresivan nivo izgrađenosti demokratske svijesti. Od tada do danas, postale su vidljive pukotine u grupacijama koje su osvojile većinu u Crnoj Gori. To je bilo i za očekivati, s obzirom na duboke političke razlike među ideologijama stranaka koje su se sve fokusirale isključivo na cilj uklanjanja DPS-a sa vlasti.

Kako je taj cilj formalno postignut, pokazalo se sve suštinsko licemjerje nekakve “brige za svetinje” u Crnoj Gori, jer se sporni zakon koji je bio navodni pokretač svih tih okupljanja, poslije zatvaranja biračkih mjesta pretvorio u insistiranje na desekularizaciji Crne Gore. A iza svega toga suštinski stoji priča o stvaranju “srpskog sveta” ili drugim riječima, male Velike Srbije sačinjene od Republike Srpske, Republike Srbije, Republike Crne Gore i ako šta još uspije da se ovako ili onako pripoji toj i takvoj tvorevini.Šta će se dešavati u vakuumu koji pominjete?

ČANAK: Vakuum o kojem govorim, jeste vakuum aktivnosti jer, prošla vlast više nema mandat, a nova još nije uzela državne poluge u ruke. I mislim da će taj period potrajati još nekoliko mjeseci bez obzira na izbor nove vlade. U međuvremenu, po oprobanom receptu, sve loše u Crnoj Gori biće pripisivano Milu Đukanoviću, a sve dobro novoj vladi, u čiju dugovječnost i dobre rezultate duboko sumnjam.

Premijer Zdravko Krivokapić iznio je svoj program rada čiju okosnicu je činila vrlo oštra kritika prethodne vlasti, uz konstataciju da je ostavila “sprženu zemlju” bez preciziranja konkretnih poteza eksperata. Zbog toga su čak i poslanici nove većine nazvali ekspoze “seminarskim radom”. Kakvu Crnu Goru je na osnovu Vašeg bogatog političkog iskustva i poznavanja prilika u regionu, ostavila bivša vlast novoj većini?

ČANAK: Koliko ja iz Novog Sada mogu da vidim, Crna Gora je u trenutku izbora članica NATO-a, zemlja koja je od svih kandidata za članstvo u EU najdalje odmakla otvorivši sva poglavlja u pregovorima, zemlja poštovanja ljudskih i manjinskih prava, vladavine zakona i naravno sekularna država. Višedecenijska vlast DPS-a je po prirodi stvari morala dovesti do toga da se pojave slučajevi zloupotreba, korupcije, nepotizma i svega onoga što vlast sa sobom obavezno nosi. Međutim, sve negativne pojave o kojima govorim, u određenom smislu su marginalije naspram oštrog zaokreta od Evrope prema Rusiji, od sekularne prema teokratskoj državi i od nezavisnosti prema položaju privjeska politike “Srpskog sveta”.

Jedna od najvećih zamjerki premijeru jeste da je formirao jednonacionalnu vladu, zatim vladu u kojoj su ministri isključivo pripadnici jedne vjerske zajednice SPC, te da je narušen građanski, sekularni, multivjerski, multikonfesionalni princip ustrojstva Crne Gore. Do čega to može da dovede?

ČANAK: To već dovodi do surevnjivosti između nacionalnih i vjerskih grupacija, ali i dovođenja u pitanje postulata na kojima je stvorena nezavisna i samostalna Crna Gora. U svakom slučaju, klerikalizacija Crne Gore, gura zemlju koja je vodila u evropskim integracijama u položaj srednjevjekovne zatucanosti. Mislim da je to izuzetno loša poruka i neće pomoći ni novoj vladi ni crnogorskom društvu u cjelini da se punim kapacitetom suoči sa nizom izazova koji su pred svima nama od medicinskih, političkih, a ne isključujem ni vojne.

Na šta mislite?

ČANAK: Izuzetno me brine razvoj situacije u Iranu koji može u sebe uvući i Rusiju i Tursku i Kinu i NATO i biti izvor svjetske nestabilnosti, a u tom slučaju Crna Gora će biti izložena ogromnim pritiscima da postane logistička baza za rusku flotu. Sve to, nimalo ne ohrabruje perspektivu boljeg života građana Crne Gore.

Najviše polemike u javnosti izaziva odluka Krivokapića da spoji četiri resora kulturu, prosvjetu, nauku i sport i da na čelu ovih resora bude osoba koja za sebe kaže da je četnik, koja hrvatskog kolumnistu Dežulovića naziva “ustašom”, koja otvoreno nastupa sa pozicije interesa SPC… Njen izbor se u određenim krugovima tumači kao jasna potvrda kojim će putem krenuti nova vlada kada je riječ o identitetskim pitanjima, te da njeno imenovanje ima veze sa predstojećim popisom.

ČANAK: Za vrijeme Drugog svjetskog rata, britanski premijer Vinston Čerčil je u jeku ratnih napora odbio da se smanji budžet Ministarstva za kulturu, riječima: “Ako ostanemo bez kulture, nećemo imati šta da branimo”. Očigledno je da ovakva politička odluka ide ka zatiranju crnogorske identitetske samobitnosti, stvaranju novih generacija odgajanih na školskim programima punim istorijskih neistina i formiranju sportskih društava kao mjesta za okupljanje političkih paramilicija. Sve u svemu ne nudi ništa dobro za građane Crne Gore. I to nije slučajno. U pitanju je, po mojoj procjeni, zao naum arhitekata uništenja Crne Gore i njenog svođenja na geografski pojam ispražnjen od bilo kakve političke sadržine.

Krivokapić najavljuje poboljšanje odnosa sa Srbijom nakon preuzimanja izvršne vlasti. Ima li Krivokapić kapacitet da bilo što sa bilo kime popravlja, budući da nema nikakvog političkog iskustva, te da je barem do sada nastupao isključivo sa pozicija interesa spC?

ČANAK: Srbijanska politička elita bez obzira u kojoj se stranci ili organizaciji nalazila, većinski ne može da odustane od paternalističkog odnosa prema svima koje oni doživljavaju kao Srbe, a sve sa ciljem stvaranja nekog tipa državne zajednice u kojem bi se iz Beograda odlučivalo svuda o svim Srbima. Tu, naravno, mislim na Srbe u političkom, a ne etničkom smislu. Taj i takav model mišljenja bio je, podsjetiću, spreman i na žrtvovanja stotina hiljada sudbina, ako je to bila cijena neodustajanja od primarnog cilja. Kada to kažem, naravno mislim na dogovor Tuđman – Milošević i operacije “Bljesak” i “Oluja”. Ali, da se vratim u današnje vrijeme kao što je ta pijemontska pamet otpisala Srbe ispod Ibra na Kosovu ili izvan Republike Srpske u Bosni i Hercegovini, tako će poništiti i izbornu volju prosrpskih stranaka u Crnoj Gori i nametnuti u izvršnu vlast one koji će služiti njenim interesima, a ne interesima građana Crne Gore.

Posljednji događaj koji je uzburkao javnost jeste protjerivanje ambasadora Srbije u Crnoj Gori Vladimira Božovića, zbog nediplomatskog ponašanja tokom svog boravka u Crnoj Gori. Ono što je izazvalo revolt velikog dijela crnogorske javnosti je bila izjava srpske premijerke da se čitava srpska vlada na čelu sa njom, slaže sa izjavom Božovića o tzv Podgoričkoj skupštini, jednoj od najbolnijih događaja u crnogorskoj istoriji. Vaš komentar?

ČANAK: Lično mislim da i predsjednica vlade i najveći broj ljudi u Srbiji znaju malo ili nimalo o Podgoričkoj skupštini i svoje mišljenje formiraju na osnovu malo ili nimalo pravih informacija. Uostalom, prije dvije godine uz veliku je pompu obilježavana stogodišnjica pripajanja Vojvodine Srbiji, a u pitanju je duboki istorijski falsifikat, s obzirom na to da je Skupština na kojoj je to bilo odlučeno bila jednopartijska, radikalska skupština, sa delegatima samo slovenskog porij ekla, a Sloveni su u tom momentu u Vojvodini činili jedva 40 odsto stanovništva.

Bajka o oslobađanju Vojvodine od strane srpske vojske 1918. godine razbije se već o prvo pitanje da li recimo u Novom Sadu postoji spomenik poginulim srpskim vojnicima pri oslobađanju ovog grada? Naravno da ne postoji jer se austrougarska vojska povukla tri dana prije ulaska srpske vojske u grad koji su u međuvremenu čuvali sami Novosađani. Dakle, bilo bi važno razumjeti da se u Srbiji vrlo malo zna o istoriji Crne Gore, da se krije autokefalnost Crnogorske pravoslavne crkve do 1921. godine, isto kao i autokefalnost Karlovačke mitropolije u Vojvodini do iste te 1921. godine. Drugim riječima, izreka “istoriju pišu pobjednici” na Balkanu glasi: “istoriju brišu pobjednici”.

Kako vidite odnose Crne Gore i Srbije u narednom periodu? Da li je srpski predsjednik, otvorenom podrškom prosrpskim partijama u Crnoj Gori, te Srpskoj pravoslavnoj crkvi, kao i prisustvom sahrani mitropolitu Amfilohiju, odnosno posjetom samo Srpskoj kući, srpskim liderima i Vijestima, učinio te odnose mnogo komplikovanijim?

ČANAK: Za njegovu ciljnu grupu u Srbiji to je vjerovatno bio pravi potez. Za sekularnu multinacionalnu Crnu Goru, sasvim sigurno nije. Biće potrebno mnogo državničke mudrosti da se u ovakvim vremenima u kojima je spoljna politika uvijek refleksija unutrašnje politike, nađe dovoljno mudrosti da se i iz najkomplikovanijih situacija izađe s najpovoljnijim mogućim ishodom.

Kako će, na osnovu Vašeg ogromnog političkog iskustva, izgledati kohabitacija u Crnoj Gori? Što je tokom proteklih tri mjeseca pokazao crnogorskoj i međunarodnoj javnosti predsjednik države Milo Đukanović za kojeg su srpski političari, vlast, intelektualci, mediji, tvrdili da neće predate vlast bez krvi?

ČANAK: Mirna smjena vlasti u Crnoj Gori je vrhunac političke karijere Mila Đukanovića jer je time pokazao potpunu iskrenost i privrženost idejama demokratije i smjenjivosti vlasti. I mislim da će on apsolutno biti podrška razvoju Crne Gore i u ekonomskom i u političkom smislu, odnosno da će podržati svaki pozitivan pomak ako ga ova vlada bude napravila. Sa druge strane, uvjeren sam da on neće dozvoliti sebi da ćuti pred klerikalizacijom crnogorskog društva i ugrožavanju crnogorske nezavisnosti. To se neće dogoditi.

Kakva je sudbina DPS-a u novoj konstelaciji snaga na političkoj sceni Crne Gore?

ČANAK: DPS će sada dobiti istorijsku šansu da se otrese karijerista i da učvrsti ideološku poziciju što će, uvjeren sam, na nekim sljedećim izborima birači umjeti da prepoznaju.

DF-OM SE UPRAVLJA IZ NEKOG DRUGOG CENTRA

Najviše kritike na račun Krivokapićevih izabranika ima Demokratski front, koji je činio okosnicu koalicije čiji je nosilac liste bio upravo on. DF smatra da je izigrana volja birača, i interesi Srba u Crnoj Gori, da nova vlada nije dobra, da je to neviđeni eskperiment…Kako objašnjavate činjenicu da uz toliko kritika na račun Krivokapićevih eksperata, ipak daju podršku njegovom kabinetu?

ČANAK: Svakome je jasno da Demokratski front nema svoju volju nego da se njime upravlja iz nekog drugog centra. Nema sumnje da bi svaka autohtona organizacija odbila da učestvuje u nečemu na šta ima toliko – sa njihove tačke gledišta opravdanih – zamjerki.

NOVA VLAST ĆE NASTAVITI DA KORISTI SPC KAO POLUGU ZA MANIPULACIJU

Kako procjenjujete odnose u SPC nakon smrti mitropolita Amfilohija i patrijarha Irineja? Da li će uticaj SPC u Crnoj Gori oslabiti?

ČANAK: Individualni položaj Amfilohija Radovića je dugo građen i sumnjam da bilo ko može samo uskočiti na njegovo mjesto i nastaviti tamo gdje je on stao. Međutim, sam uticaj SPC će sada biti potenciran od strane novih vlasti jer je to poluga kojom se može manipulisati dijelom stanovništva i koju oni neće ispuštati iz ruku. A što se tiče novog patrijarha, tu može doći do različitih razvoja događaja. Kandidati koji se sada pojavjuju u medijskim spekulacijama su različiti. I mislim da će ličnost novog patrijarha značiti mnogo više za SPC i njen položaj u društvu nego što je to bilo do sada.

Vakuum o kojem govorim, jeste vakuum aktivnosti jer, prošla vlast više nema mandat, a nova još nije uzela državne poluge u ruke. I mislim da će taj period potrajati još nekoliko mjeseci bez obzira na izbor nove vlade.

U međuvremenu, po oprobanom receptu, sve loše u Crnoj Gori biće pripisivano Milu Đukanoviću, a sve dobro novoj vladi, u čiju dugovječnost i dobre rezultate duboko sumnjam.

53

avatar
1000
34
19
0
 
49
GastosGeneracija 63SINDON58DijamantDijamant
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Gastos
Gost
Gastos

Vosjka austro-ugarske se naravno povukla, kad im je vojska Srbije bila na pragu.
Isto tako su podvili rep i iz Crne Gore jer su vojske kraljevine Srbije i saveznika bila na putu.

Eto slicnosti.

Dijamant
Gost
Dijamant

Čitam komentare I ljudi pljuju po ovima koji navodno “mrze” Crnu Goru.Nazivaju ih izdajnicima, četnicima, ravnogorcima.A ovoga što pljuje po svojoj zemljinazivaju da evropejcem, korektnim I poštenim političarom. Laprdaju kako kome odgovara.

Gastos
Gost
Gastos

@Dijamant

Canak je dobar lik za zajebanciju i kafanu, a naplatio je on svoje politicko delovanje bogato.

Neka laprda, istrosen je odavno.

Marina
Gost
Marina

“Svakome je jasno da Demokratski front nema svoju volju nego da se njime upravlja iz nekog drugog centra. Nema sumnje da bi svaka autohtona organizacija odbila da učestvuje u nečemu na šta ima toliko – sa njihove tačke gledišta opravdanih – zamjerki.“ Drugim rijecima,Vucic im je NAREDIO da glasaju za vladu ili ih nece vise “materijalno” podmascivati da bi rusili… Više »

Marina
Gost
Marina

“prije dvije godine uz veliku je pompu obilježavana stogodišnjica pripajanja Vojvodine Srbiji, a u pitanju je duboki istorijski falsifikat, s obzirom na to da je Skupština na kojoj je to bilo odlučeno bila jednopartijska, radikalska skupština, sa delegatima samo slovenskog porij ekla, a Sloveni su u tom momentu u Vojvodini činili jedva 40 odsto stanovništva.Bajka o oslobađanju Vojvodine od strane… Više »

Marina
Gost
Marina

Nastavak:
A i aneksija Vojvodine na nelegalnoj skupstini od 40% Slovena kao “podgoricka skupstina”.
Takodje i autokefalna karlovacka mitropolija koju je takodje srpska crkva utopila u sebe kao i autokefalnu CPC.
Piiiih gadluk od nesoja !!!

Dijamant
Gost
Dijamant

Marina ubiće te neznanje I mržnja

SINDON58
Gost
SINDON58

Dijamant Vi to ne znate i to je to!

Generacija 63
Gost
Generacija 63

A ti znaš?

Zoran
Gost
Zoran

Uvijek bio normalan covjek. Ali stoke svuda ima,

Breza
Gost
Breza

Veliki pozdrav za Vas. Bolje poznajete nasu istoriju i vise volite C. Goru od domacih izdajnika. Zivjeli 100 godina!

Kuvar
Gost
Kuvar

Ima li neko da usitni 200dinara ne mogu djeci jutros nista kupit eurima

Bokelj
Gost
Bokelj

zeleni evrope imaju podpresedničko mjesto u vladi, albanac!

Predator.
Gost
Predator.

Dobar i veliki demokrata

Mongro
Gost
Mongro

Izvještaj MMF-a: Države zapadnog Balkana će, prema našim proračunima, dostići sadašnji nivo prosječnog standarda zemalja članica EU tek 2078. god.

Gibanica
Gost
Gibanica

Jedna bolest je uvijek vukla drugu . Sa nestankom Corone polako ce opadati i ova bolesna ideja .
U bolesti su dosli , u bopesti ce i otici .

Breza
Gost
Breza

Pozdrav za Vas čestiti gospodine! Želim da ubrzo slavimo nezavisnu Vojvodinu. E VIVA MNE.

Marina
Gost
Marina

CANAK ! Moj omiljeni lik !

Branka
Gost
Branka

Sve istina. Crna Gora je prodata i to je očigledno. Ko, kome i zašto to će vrijeme pokazati. Da li će Crnogorci dozvoliti ponovo 1918. i to će vrijeme pokazati. Vrijeme je majstorsko rešeto. Gospodin Čanak i Vojvodina razumiju sve ovo jer se i njima dešavalo i ponovo se dešava isto što i nama. Branićemo i jedni i drugi svoju… Više »

Dijamant
Gost
Dijamant

Od koga ćeš braniti I ko je napada? Milo vam je isprao mozak da bez njega nema države.Lako ti je zemljom hodati kad u ti u glavu nema mnogo.

freeMNE
Gost
freeMNE

Svaka čast Nenade!!!
Sve je živa istina što si rekao.

So & TEKILA
Gost
So & TEKILA

srpski polusvet

Zoro
Gost
Zoro

Svaka čast.Čovjek zdravog razuma i bistre svijesti.Poštovanje i respekt za velikana!

Nomen est omen
Gost
Nomen est omen

Neša je malo nervozan jer je ostao bez apanaža u CG, a taman bi mu fino sjele u ovoj krizi. Sad će ipak morati da se zaposli.

Lisboa
Gost
Lisboa

Ide Čanak, pa Čeda, pa Drašković i Rudan….a svi zajedno su cijenjeni u Srbiji kod nas onaj Pajović, što je amb u Kini

Marsej 1934
Gost
Marsej 1934

Pa naravno da nisu cijenjeni u zemlju najskrbavije nacije u evropi.tamo su ipak cijenjeni vulin,brnabić,dačić,palma,šešelj…

monty
Gost
monty

Kakve ceze Vedrana Rudan ima sa prethodnom trojicom.Hrvatica koja je serijom prosrpskih i antihrvatskih tekstova navukla na sebe bijes javnosti koji ju je primorao da se preseli u Beograd…

Logika
Gost
Logika

Pa to je najveća rak rana Srbije… Koštunica, Beckovic, Šešelj, itd… Vucic kao mutant svega navedenog, maksimalno pogubi po srpski narod jer nije bitan narod nego što više moći na Balkanu… To je razlog zašto se 5.oktobar zapravo nikad nije ni desio, a evo i mi se vraćamo u početak 90ih da nam drugi kroje sudbinu koji se i sami… Više »

Aleksa
Gost
Aleksa

Iskreni ČOVJEČE prijatelj svi Naroda od 1990 iz BG vladala je tortura nad ex YU ostade ji CRNA GORA 🇲🇪 ALI VUČIĆ SA OVAKOM POLETIKOM ZAVIĆE SRBE U CRNO JER TO ON ŽELJI

Roro
Gost
Roro

Srpska perjanica je uvijek bila,nezavisna i suverena.Tako da se ne sjekiraj Čanak,tek je sada svoja na svome.

monty
Gost
monty

Crna Gora nikad nije bila nicija perjanica,a kamoli Srpska…

Emanon
Gost
Emanon

Prica osoba koja nista za Vojvodinu dobro uradila nije.

Onajkojizna
Gost
Onajkojizna

On je pravo društvo za dps i komite.Svi zajedno, zbogom u političku prošlost.

Markoni
Gost
Markoni

Da ima vojske i da svrgne fundamentaliste kao sto je dugo radila Turska vojska kao cuvara Ataturkove sekularne drzave, ili skorije El Sisi u Egiptu. Nego kod nema vojske maltene, a tacno da su manjine pretjerale u vladanju Crnom Gorom, nepotizam i bogacenje i mafija i sada bumerang pa jos gori na vlasi.

Rob Roy
Gost
Rob Roy

Crna Gora “se spotakla” na (o) prag Evroske Unije!

Pametan
Gost
Pametan

Da nije bilo komunizma ovakvi se nikad nebi radjali komunizam je sa titom i njegovim ulizicama stvarao godinama ovakve i u srbiji i cg

Marina
Gost
Marina

Pametan
Kakve ovakve???
Ovakve koji su imali mu..skosti da ogole i razotkriju kolike ste kukavice(kirite se tudjim pobjedama) koliki ste lazovi(prekrajate tudje istorije)i koliki ste lopovi(kradete tudje svetinje i kulturna dobra).
Jel takve izrodio komunizam???
Pa hvala mu na tome !
Dok ga je bilo,bilo je i ljudi,a posle njega sve Srbi !!!

Danijela
Gost
Danijela

Divan intervju,sve je lijepo receno

Prešo
Gost
Prešo

Ko je ovaj.???

123
Gost
123

Kao i uvijek iskreni prijatelj Crne Gore i Crnogoraca!!!

Komita
Gost
Komita

Ako ne dodje na kongres nista !

Sasa B.
Gost
Sasa B.

G.Canak ! Sada bivsa vlast je anemicno usla na prosle izbore.Bivsa vlast je lagano dozvolila da se ovo desi. Bivsa vlast je sa ovom generacijom crnogorskih gradjana obnovila drzavu, a dozvolila da je ova ista genaracija mozda opet izgubi.

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Ako crna gora izgubi nezavisnost,za to će bit najviše zaslužna srpska crkva,prava je”metastaza”zahvatila zemlju,dali ima lijeka za to?Na žalost još nije pronađen.

Tggss
Gost
Tggss

Narcis zgubidan. Uvijek treba istaći da je je ovo omogućila URA i njeni procrnogorski glasači.

Marina
Gost
Marina

Tggss Tacno tako. Dzabe bi im bilo sve ono sto su cinjeli da nema prevaranata koji su u stanju u kampanjama da propagiraju sve ono sto je narodu milo cuti samo radi kompleksa najnize vrijednosti njihovoga ovna predvodnika i njegove nemjerljive mrznje prema Milu Djukanovicu. Da rezimiram.Ako CG izgubi suverenitet i drzavnost bice to iskljucivo zbog mrznje jednoga pacovčića prema… Više »

Marina
Gost
Marina

Tggss
Medjutim ne treba gubiti iz vida i “ulogu” takodje prevarantskih i lukavih
Demokrata !
To sto “mudro cute” i “ ne ofiraju se” ne znaci da nijesu “procitana knjiga”.
Oni su nista manji “guslaci” nego ovi iz DF-a!

Sara
Gost
Sara

a sto da izgubi nezavisnost-to se ne smije desiti..doce do revolucije..pa cemo sve cetnike neprijatelje izbaciti iz zemlje…Onda cemo tek dobiti pravu zemlju..CG Nasa zemlja je primila masu izbjeglica iz Bosne ..HR i Kosova…sad nam se odrazio bumerang,,sad ti isti jurisaju na nasu zemlju..Luda zemlja..ludi DPS! DPS je savrsen..ali u ovom smislu..sto sam napisala katastrofalan..ne razmisljati u buducnosti..kao mala zemlja..ne… Više »

MIlena
Gost
MIlena

Sto ste se toliko uplasili.,pa nece spavati ova druga Crna.Gora i pustiti cetnike na nam arce domovinu.Sve je ovo privremenog karaktera.

Prci
Gost
Prci

Samo nek si zdravo

Sloboda
Gost
Sloboda

Rece covjek sve najgore prica o svojoj zemlji

Patria,
Gost
Patria,

A ti “sloboda”, svoju izdade

Logika
Gost
Logika

Ne o zemlji niti o narodu nego o bolesnoj politici koja decenijama uništava njegov narod… Pogledaj se u ogledalo, a ne manija gonjenja, CIA, vatikan, svi nas mrze jer smo pravoslavni i slične budalastine koje se prodaju neobrazovanoj masi već decenijama

Marina
Gost
Marina

Sloboda
U pravu si !
Ovo se zove ČOVJEK !
A čovjek je jer govori ISTINU o svojoj zemlji!

Send this to a friend