Politika Novoizabrani šef Pentagona na saslušanju pred Kongresom kazao da je zabrinut zbog uticaja Moskve u regionu

Šef Pentagona: Rusija koristi etničke tenzije na Balkanu za potkopavanje stabilnosti

Lojd Ostin

Kao maligni akter Rusija sve više koristi etničke tenzije na Balkanu, kako bi potkopala regionalnu stabilnost i omela evroatlantske integracije zemalja u regionu, rekao je novoimenovani šef Pentagona Lojd Ostin na saslušanju pred Odborom za oružane poslove Senata Sjedinjenih Američkih Država uoči imenovanja.

Senat SAD je prošlog petka potvrdio imenovanje penzionisanog generala Lojda Ostina za novog sekretara za odbranu. Ostinova kandidatura potvrđena je sa 93 glasa za, a dva protiv.

Ostin je prvi Afroamerikanac na tom položaju.

U dokumentu u koji je Pobjeda imala uvid, Ostin navodi da je NATO misija KFOR-a na Kosovu odigrala ključnu ulogu u održavanju stabilnosti na Balkanu.

“Maligni akteri kao što su Rusija i Kina sve više pokušavaju da iskoriste etničke tenzije, korupciju i slabu vladavinu prava na Zapadnom Balkanu kroz dezinformacije, sajber napade i ekonomske manipulacije. Ove taktike predstavljaju strategiju osmišljenu sa ciljem da potkopaju regionalnu stabilnost, ometaju evroatlantske integracije i osiguraju kritičnu infrastrukturu”, rekao je Lojd Ostin pred članovima Odbora.

Na pitanje članova Odbora koja je bila uloga KFOR-a u održavanju bezbjednosti i stabilnosti na Zapadnom Balkanu, Ostin navodi da su snage KFOR-a pomogle u održavanju sigurnog i bezbjednog okruženja na Kosovu i ojačale širu stabilnost na Zapadnom Balkanu.

“Ukoliko budem potvrđen za sekretara Pentagona, procijeniću naš doprinos KFOR-u u koordinaciji sa NATO-om i EU – kao dio šireg pregleda položaja čiji je cilj osiguranje najefikasnije raspodjele američkih snaga i sposobnosti na globalnom nivou. Naš cilj ostaje Evropa koja je sigurna, demokratska i nepodijeljena, uključujući i Zapadni Balkan”, ocijenio je Ostin.

U misiji KFOR-a na Kosovu angažovani su i pripadnici Vojske Crne Gore.

Upitan da li bi Sjedinjene Države trebalo da nastave da se zalažu za angažovanje u KFOR-u, Ostin kaže da prepoznaje važnu ulogu koju KFOR i dalje igra u uspostavljanju stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

“Doprinosi SAD-a KFOR-u su mali u odnosu na njihov uticaj”, zaključio je Ostin.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Crnogorka
Gost
Crnogorka

Zagrcnuo si se Vucko, veliki zalogaj si uzeo. Dovoljan ce ti biti beogradski pasaluk. Bay,bay

Mother Russia
Gost
Mother Russia

Do juce robovi bili u toj toliko hvaljenoj “demokratiji” . Jos rezervate za Indijance imate… Kad pomenes Rusiju treba da ustanes cokoladice

Edw
Gost
Edw

Ha Ha. Ne znaš kako pa rasizmom.

Soko
Gost
Soko

Potpisali su Kosovo ali neće im proć da uzmu Crnu Goru i da postanemo izmisljena rep. Srpska

Plimut expres
Gost
Plimut expres

Crni se oblaci nadvili nad BG pašaluk, srpstvo je u očaju.

Cheese
Gost
Cheese

Prioritet spoljne politike u Evropi za predsjednika Bidena su stabilnost kontinenta sa posebnom paznjom na zapadni Balkan. U cilju svoje administracije naveli su da je sustinski i strateski vazno pruziti podrsku NATO clanicama na Balkanu i izvrsiti pritisak na Srbiju da odbaci politiku 90-tih i prikljuci se NATO savezu kao i EU. Bilo kako bilo, bolja vremena su pred nama!… Više »

Brajusko
Gost
Brajusko

Bajden najavio fokus na Balkan, sef pentagona takodje. U timu za Balkan Bugajski, Olbrajt, Server. Prosjecno intelegentnom sasvim dovoljno…

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Sreća naša što je bajden pobjedio,inače bi sigurno u crnoj gori bilo oružanog konflikta.

Ilija
Gost
Ilija

Dakle Vucic nastavlja huskacko-ratnu politiku. Narod Srbije cuti. Kad opet krene ofanziva USA, bice USA kriva.
To sto ih “majka” Rusija uvijek gurne u vatru pa pobjegne i ostavi na sankcije i bombardovanje to nema veze ipak je to “majka.”
Majka koja ih je zeznula za Kosovo, majka koja ih je namjestila da budu razoreni.
Istorija se ponavlja, kukali narod Srbije.

ElPatron
Gost
ElPatron

Vidji ti svoj obor sredi a mi cemo nas

Aooo
Gost
Aooo

Šta ono reče Vučko prije izbora u SAD koga podržava,Trump-a,
ovaj Baiden-a

Zora
Gost
Zora

Milo okreni Bajdena nek okrene svitu iz Srbije to je pojenta sve price i pokusaja otimanja drzave od strane jednostranih osoba.

DejoDejo
Gost
DejoDejo

E sad cemo da vidimo vernici ko kosi,a ko vodu nosi.
Ovi iz po Ure ce da dodaju na 15 minuta

Pomorac
Gost
Pomorac

Spriječite Vučića da napravi novi rat na Balkanu sto ocigledno pokusava da bi spasio sebe od srbijanskog naroda zbog Kosova. On je taj izrod koji muti po cijelom Balkanu. Srbijanci nisu krivi ali ovo zlo jeste gori je od seselja i milosevića zajedno

Stega
Gost
Stega

Dok se konačno ne primirite

Maks
Gost
Maks

He he

Utripovali se
Gost
Utripovali se

A srpski rod se taman počeo veseliti. 🤭

Emina J
Gost
Emina J

Jasna strategija i podrska…ali su neki poceli da ulaze u trgovinu…!

Opanak state
Gost
Opanak state

Ode Vojvodina!

marius
Gost
marius

Vucko, gica si se ,sto si se gica. Nema vise “srpskog sveta”. Doso cika Bajden.

CRNOGORAC
Gost
CRNOGORAC

Kome nije bilo jasno do sada, nikada nece. Pocelo je, samo pratite aktivnosti americke ambasadorke, kako trci kod svojih miljenika da im da nove instrukcije o promjeni politike da pocnu da bolje slusaju, kako bi sebe spasila. Prvi je bio sastanak sa “cuvenim” Leposavicem, koji ce prenijeti naredbe SPC i Krivokapicu, kako se moraju ponasati. Carliju ni ne konstatuju

🇲🇪🦅 🇺🇸
Gost
🇲🇪🦅 🇺🇸

O četnici, džabe ste krečili! 🖤

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Počelo je

Todor
Gost
Todor

jeste, Rusija je napala Irak pod izgovorom postojanja ABH oružja, koje nikad nije nađeno…i jeste, Rusija je bombaRdovala SRJ, koristeći osiromašeni uranijum…sve je to, zapravo, maligni uticaj Rusije…dokle, više, brate…

Hogar
Gost
Hogar

👍👍👍👍 dobre vijesti,zapad se sporo pokreće ali kad se pokrene biće veselo pojedinima.

Send this to a friend