Politika

Otkaz vojnicima koji odbiju NATO misiju

VCG

Poslanici crnogorske Skupštine raspravljaju o Izmjenama i dopunama Zakona o Vojsci Crne Gore. Ministar odbrane Predrag Bošković kazao je da su razlozi za donošenje izmjena zakona usaglašavanje sa strategijskim dokumentima, propisivanje službe u rezervnom sastavu vojske, vojna obaveza, kao i izmjene poslova Generalštaba.

„Prijedlogom zakona propisuje se da se rezervni sastav Vojske sastoji iz ugovorne i strategijske rezerve. Ugovor sačinjavaju vojni obaveznici koji su na osnovu internog oglasa sa Ministarstvom odbrane zaključili ugovor o službi rezervnog sastava vojske. Brojnu veličinu rezerve određuje Vlada“, pojasnio je Bošković.

Navodi i da značajan dio nadležnosti ide od ministra u ruke načelnika Generalštaba. Propisana je nova zakletva za vojnike, kao i novi zadaci po ulasku u NATO, pa će, pored već propisanih obaveza, vojnici imati i obavezu da brane ostale članice NATO-a. Propisani su novi uslovi za prestanak vojne službe.

„Odbijanje stupanja u službu formacijskog mjesta na koje je postavljeno, odbijanje učešća u međunarodnim snagama u inostranstvu suprotno propisu upotreba jedinica vojske u međunarodnim snagama i ne završavanje obuka poslije prijema u službu su novi uslovi za prestanak službe u vojsci“, pojasnio je Bošković.

Poslanica DPS-a Marta Šćepanović kazala je da se izmjenama zakona na sveobuhvatan način uređuje rezervni sastav Vojske Crne Gore, kao i da se stvaraju bolji uslovi za jačanje Vojske.

„Ovdje je važno napomenuti da će rezervni sastav djelovati u svim situacijama koje podrazumijevaju i vanredne situacije poput onih o zaštiti i spašavanju“, kazala je Šćepanović.

Za DF je Vojska Crne Gore, kako kažu, mnogo više od vojne formacije, dio je tradicije Crne Gore.

„Ovdje sada uvodimo obaveznost da svako vojno lice u Crnoj Gori mora pod prijetnjom otkaza učestvovati u ratnim, vojnim operacijama koje ne propisuje Skupština, već propisuje štab NATO pakta. Da li treba da dopustimo da naši momci postanu topovsko meso za ostvarivanje interesa globalnog svjetskog bankarskog fašizma“, pitao je poslanik DF-a Nebojša Medojević, dodajući da je to opasan presedan.

Poslanik HGI-a Adrijan Vuksanović naveo je da je sasvim legitimno i legalno braniti se od onih koji vas napadaju.

„Žalim sve žrtve koje su se desile na prostoru bivše Jugoslavije i ne pravim razliku između njih. Sasvim je legitimno i legalno da se branite od onih koji vas napadaju. Bogu hvala nijedan hrvatski vojnik nije napadao Kruševac, Kraljevo, niti bilo koji srpski grad, već se desilo obrnuto. Danas ne spoznati pogubnost takve politike je u najmanju ruku žalost“, kazao je Vuksanović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mrgud
Gost
Mrgud

Zašto je vojnik? Ako neće ima posla na plantaže na primorju,niko ih silom nije ćerao u vojnike. Vojnik izvršava naređenja i nema tu demokratije.

free samples
Gost
free samples

moze to i ovako ….ako si neposlusni vojnik odma te upute na Rusiju i to u decembru da zaustavis januar….pod neposlusnim se podrazumijeva i to ako ne glasas kako ti se kaze.

Boris
Gost
Boris

ta saka jada i poltrona vojska??? piiiiiiiii

Baranin
Gost
Baranin

Sta ste ocekivali? Postali smo moderni vazali najagresinije “nacije” (SAD). Nece se tu pitati niko, kako oni odluce tako ce se vojnici slati.

Micko
Gost
Micko

Dodjose one tone pojedene cokolade na naplatu,lijepo se vozikat u klimatizovane dzipove sa suncaricama na glavu samo vam ne rekose djeco da necete napredovati bez ,,terena,, i to ,,dobrovoljno,,-citaju ili gledaju tv vasi roditelji kad vi ne rasmisljate?

KRALJ NIKOLA I
Gost
KRALJ NIKOLA I

pa normalno.. il jesi il nisi vojnik.. sta vam nije jasno!! nekad bi dobio i 15 dana pritvor da odbijes naredjenje.. kad nisi htio da ides u rat 91-99 isao si u zatvor po pola godine pa do koliko im se cvrcne!!

free samples
Gost
free samples

ko je to otisao u zatvor sto nije htio u rat!?

vojka
Gost
vojka

nas par desetina….svako je vadio svog sina ali nije mogao I izvaditi….mnogo slucajev…feedom..

murko
Gost
murko

Pravo bratstvo i jedinstvo. Tito bi se raznezio. Crnogorci, Hrvati, Albanci, Slovenci i Muslimani. Svi pod zajednickom zastavom protiv pravoslavnih dusmana sa istoka. Sve je receno, ostaje samo pitanje, hoce li NATO da kupi kovcege za ove sto ponovo idu na Staljingrad, ili ce Rusi na sebe da preuzmu kremiranje?

Mrgud
Gost
Mrgud

A trebali bi umjesto vas da ginemo na Kosovo?

murko
Gost
murko

Od Sibira slaba vajda. Nece Rusi da se predaju. Lepo im je reko Sojgu. Prosli put smo od Nemacke napravili livadu i nije pomoglo. Sada cemo napraviti rupu i napuniti vodom. Kosovo ostavi na miru. Nemoj da te to ometa u osvajanju Rusije.

Tixy
Gost
Tixy

Vojska treba da služi svom narodu i svojoj državi, sve ostalo su plaćene ubice bez savesti i sa malim mozgom.

MONTENEGRO
Gost
MONTENEGRO

a jel a kad te napadne neko, nebitno: bilo albanija, kosovo, srbija, ili ko god vec… onda nato treba da intervenise… a ko je onda nato, vojnici drugih zemalja.. onda oni mogu a kad mi treba da pomognemo njima onda to ne valja.. il jesi u nato ili nisi ili jesi samo kad ti treba!! aa vazi!! kad stupas u… Više »

free samples
Gost
free samples

nije tacno! Kad stupas u vojsku bar do sad je bijeli orao pricao kako ce u misije da se ide na dobrovoljnoj osnovi.E sad bih ja da sam namjesto vojnika koji se zaposlio pod tim uslovima odmah tuzio ministra i drzavu jer su slagali ako bi mi otkaz dali sto necu u rat nedje po Venecueli…

uimepravoslav.
Gost
uimepravoslav.

M?sliš na “tigrove,vukove,pantere i ostalu ZVER” od kojih napraviste heroje…”

Tixy
Gost
Tixy

@uimepravoslav.,to su paravojne formacije, a ne regularna vojska neke države i to su za mene isto plaćene ubice, a nato ništa bolji nije, čak je i gori.

Turbo Supra
Gost
Turbo Supra

Crnogorska vojska ne postoji. Pijuni zapada

mojsilović
Gost
mojsilović

Sluge.. pii, fuj!

Satrapa-Marić
Gost
Satrapa-Marić

Pa,dosadio jedan gazda-100 godina!

SINDON
Gost
SINDON

Srbijanska vojska isto ne postoji

uimepravoslav.
Gost
uimepravoslav.

O svašta pišete! A što se tiče JNA,da ČUVA I BRANI SPOLJNE-VANJSKE GRANICE,a ne hrvate od njih samih. Pravno i politički je bilo jedina mogućnost upotrebe Vojske u slučaju uvođenja VOJNE UPRAVE,ali ko je SMEO da hapsi Slobu!?? I obavezno neka u Zakon unesu da svi koji idu izvan CG u misije ponesu po jedan pršut,po bidon rakije,piva…..

Micko
Gost
Micko

Sto ne unesete u zakon-,,ko se prijavi u vojsku od 1-og juna stavlja se na raspolaganje za nato misije,,-to bi po meni bilo najpostenije,ne slati tudju djecu gdje ne bi svoju.

mojsilović
Gost
mojsilović

Zakletvu polažu ovima što su je u tri različite drźave položili i zakleli se u tri grba i zastave da će ih životom braniti. Šta očekivati od takvog komandnog kadra?

Micko
Gost
Micko

Mojsilovicu-ja sam je polagao u 3 drzave -no ih rasprodase oni sto dovedose na svaku posebno da bi mogli da rade ono sto danas rade,a to ti je sami vrh drzave-i jedne i druge i trece ove sadasnje.

Dkdk
Gost
Dkdk

UCJENJUJU JAVNO JADNE LJUDE…. PLJUNITE IH I BACITE TU BRATOUBILAČKU UNIFORMU

MONTENEGRO
Gost
MONTENEGRO

ama nemoj.. pojacat na 15 hilj min. ne samo da mozemo da se odbranimo nego i ove da pospremimo sto su ovdje preko sjeverne granice, nesto ste se mnogo uzvrceli.. srbi vas guzica.. kratkog ste pamcenja brzo ste zaboravili bosnu hrvatsku itd…

mojsilović
Gost
mojsilović

Red bi bio i ljudski.

Rade Hn
Gost
Rade Hn

@CiNick
Laže ili “Hrvat” ili ti. Vuksan je izključivo crnogorsko ime.
———–
Pa dobro,Vuksan je iskljucivo crnogorsko ime,ali onda cije je prezime Vuksanovic?

Marko K.
Gost
Marko K.

Adrijane da ista znas,razumio bi da niko nije napadao Hrvatsku iz hira nego je izvrsavao zaklletvu da ce cuvati jedinstvo svoje zemlje (Jugoslavije).Pa nikome se nije ginulo,nego je izvrsavao svoju casnu duznost.

Mišo
Gost
Mišo

Marko, zar se zemlja brani tako što se kradu frižideri po napuštenim kućama ?

Cilipi
Gost
Cilipi

Raspitaj se ko je krao i dje je ukradeno zavrsilo. Pikraden je Aerodrom Cilipi, a radare sa aerodroma niko kuci nije ponio nego su drzavni organi CG nosili i donosili na Tivatski i Podgoricki aerodrom. To sto su oficiri pokrali, sto sad te oficore ne sudite jer su oni jos u Vojsci Crne Gore. Jedrenjak Jadran je jos kod vas,… Više »

KNJAZ DANILO
Gost
KNJAZ DANILO

je li to grundigov tv….?? ne no Terezin!! :-)))))

Regularna JNA
Gost
Regularna JNA

I jos nesto. Niko nije napadao Hrvatsku, jer tada Hrvatska nije bila medjunarodno priznata zemlja. Tada je SFRJ bila medjunarodno priznata i JNA je bila regularna vojna sila. Prema tome teroristi hrvatskih paravojnih snaga su napadali regularnu vojsku regularne drzave Jugoslavije.
A to sto su Hrvati uspjeli da prestrase neke da im se izvinjavaju, to je problem prestrasenih.

samoreciaaa
Gost
samoreciaaa

Ma koja vojska to je svedeno na vatrogasno drustvo. Stara TO ( teritorijalna odbrana) bila je institucija za ovu danas vojsku.

KNJAZ DANILO
Gost
KNJAZ DANILO

to bi vi srbalji voljeli, sto se ne zaletite nedje da provjerite tu spremnost ali prvo podmazite traktore za svaki slucaj!!!

Rade Hn
Gost
Rade Hn

Vuksanovicu valjda znas da je to tada bila Jugoslavija. Vama iz HGI-a je smetao spomenik Punisi Racicu koji je bio podignut na privatnom posjedu i zahtjevali ste da se srusi jer narusava mudjunacionalni sklad. Kad si tako principijalan trebao si da se kao etnicki Hrvat a gradjanin CG da se zalozis da se porusi spomenik ustasi Miru Baresicu u Drgama… Više »

SINDON
Gost
SINDON

HGI je upravu a ja sam crnogorski Crnogorac.

Princ od Konika
Gost
Princ od Konika

Prvo ćemo da oslobodimo irance od nafte.

Tvrtko
Gost
Tvrtko

Ovo se desava samo u CG-prvo te zaposli pa donese zakon da te ucjenjuje.

Pomorac
Gost
Pomorac

Necete da mi objavite komentar. Napisao sam sta se desilo prije par sati kod mene na brod.
Pitam Hrvata jel dajete imena Vuksan djeci u Hr a on odgovara, ne to je srpsko ime.

CiNick
Gost
CiNick

Laže ili “Hrvat” ili ti. Vuksan je izključivo crnogorsko ime.

Pomorac
Gost
Pomorac

Neka je crnogorsko, pisem ti sta mi je odgovrio Hrvat iz Sibenika. Poenta je da je Vuksanovic Hrvat koliko sam ja Poljak.

Pomorac
Gost
Pomorac

Sto bi lagao?

Gaeta
Gost
Gaeta

Ovi nemaju trunke obraza ! Da li se sjećaju obećanja koja su dali prije ulaska u alijansu ? Ponašaju se kao bivši presjednik koji obeća referendum o ulasku u alijansu.E pa gospodo prevrtljivci da bi dokazali svoju lojalnost državi pokažite se na djelu-pošaljite svoje sinove da služe vojsku i idu u midije alijanse.Vi ste patriote samo kad treba debelo uvećati… Više »

Mujko
Gost
Mujko

Kako da ne. Neka neko dodje da me natjera da idem u tu lovocuvarsku druzinu. Samo svoj prag mogu braniti, a eto ih dosta koji sami traze da se pokazu.
Lijepo je koristiti kapacitete ove drzave bez ikakvih obaveza prema njoj. Bas volim ovaj rezim drugi idu a ja lezim.

Titogradjanin
Gost
Titogradjanin

Da li su i zene vojni obveznici?

Nevjernik
Gost
Nevjernik

Da me ne istjeraase iz vojske posle referenduma danas bih imao stan i penziju. S toga, molim da me zaobidju kao tada i sve ove godine ,u širokom luku. Nek pomenu koliko će platiti rezervisti odsustvo sa posla i da li će moći da se vrati na isti?

.....
Gost
.....

Ima nas dosta koji cemo prepustiti patriotama da idu po ratistima i brane Avganistance od Avganistanaca. Nema te sile da ce pojedine natjerati da zlo nanose. Statisticki podatak kaze da su mirovne snage u Avganistanu pobile vise civila nego Talibani. U te snage spadaju i ovi placenici, ali zavjet cutanja vazi i niko ne pominje ubistva. Ovaj put bez nas.… Više »

Velimir136@gmai
Gost
Velimir136@gmai

Ko želi on će prihvatiti!
Niko na silu ne mora da bude u Crnogorskoj vojsci,posebno ne oni koji je ne vole,ne priznaju itd.

Veliko NE
Gost
Veliko NE

Tako je, brate. Ne zelim i necu.

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Uporedite obecanja iz NATO kampanje sa danasnjim stanjem. Gospodo iz CDM-a ako ste pravi novinari uradite to iako to Niko od politicara ne trazi I Niko ne finansira. Prvo Sto su pogazili je visiona clanarine, zatim slanje naseg vojnika na KiM bilo je jos par stvari Ali se ne mogu sjetit sad. Evo sad I ovo da pobije da ce… Više »

Sefket
Gost
Sefket

Hrvati su napadali gradove sa srpskim stanovnistvom stanovnistvom satnice Vuksanovicu.Zasto ne osudite ubosjtvo porodice Zec u Zagrebu satnice.

NekoTamo
Gost
NekoTamo

Sjećate li se kada su rekli da je dobrovoljno???

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

I onda vele Crna Gora nezavisna…a bježi

SINDON
Gost
SINDON

Hrvati nikad nijesu napadali u Srbiju kao sto su se Srbijanci prvo napadali unistenu nasu Crnu Goru pa tek u Hrvatsku…. 1918 god dalje! Hrvati i Bugari su se sukobili oko 1000 god a Srbijanci su se bjezali Bugarima. Hrvati su se spasili Srbe. Bugari su se okupirali Srbe su ukrsteni pravoslavlju.

Mercedes
Gost
Mercedes

Nauci da pises Sindone pa onda siri tu svoju laznu istoriju

kojo
Gost
kojo

neka idu u srbiju i sluze u srbskoj vojsci na Kosovu, ako je ima..xa..xa

Mercedes
Gost
Mercedes

Nasi vojnici treba da idu sa svojim nato kolegama na misije. Sto se tice rezerve, ne vjerujem da ce se nasi rezervisti odazvat da idu po svijetu da se bore bez da se velikom silom natjeraju.

Titogradjanin
Gost
Titogradjanin

Mečka, sto se ti ne provozas sa NATO kolegama, vec tu čast prosljedjujes vojnicima.

Mercedes
Gost
Mercedes

Da sam vojnik rado bi ali postao moje zanimanje nije vojnik nemam potrebu to da radim

Titogradjanin
Gost
Titogradjanin

Al imas potrebu da drugom sugerišes da ide.

Nenad
Gost
Nenad

Pocelo je pocelo..tako lijepo saljite nase momke da ih neko po bijelom svijetu zrtvuje u prve borbene redove..kad kazemo ne u nato onda smo protiv cg..evo ko radi protiv mladih zivota crnogoraca..rekli ste da nece ici u rat nigdje lazovi

Marko
Gost
Marko

Čudne štete svaki koji pođe u tuđu zemlju da im kroji kapu zaslužuje da završi kao okupator metak u čelo. Oni su isto što i Njemci ođe u 2 sv. ratu.

Ja sam
Gost
Ja sam

Veoma ružna i nepotrebna izjava Vuksanovića.

Primorac
Gost
Primorac

Ne razumijem “Ja sam” zašto je nepotrebna? Treba oprostiti i okrenuti se budućnosti, ali ne zaboraviti, kama je radila na kosovo i prije 2WW,za vrijeme drugog, U su napravili Jasenovac, u ovom 4C su napravile Srebrenicu, treba pričati istinito i istorijski, i sve staviti na svoje mjesto, ali na Balkan je moj zločin ujek manji od drugog, zato i jesmo… Više »

Neka to
Gost
Neka to

Nije uopšte ružna na vrijeme reći da ne bude poslo nismo znali.Jednostavno poštene i pametno.Niko ne ćera nikog da bude u vojsci

Micko
Gost
Micko

Dodjite da mi urucite poziv za rezervu-da vidite kako cu vas i docekat i ispratit.

Vaše ime
Gost
Vaše ime

Ih što si opasan, a kod prve vremenske nepogode, nećeš se skidati sa telefona tražeći pomoć. No takvih kao ti je puna CG. Dobro ste samo za portale.

Micko
Gost
Micko

Nosio sam uniformu vjerovatno vise nego sto ti imas godina i nikad vise dok vojska ne bude sluzila svom narodu u svojoj drzavi.

Pircio Biroli
Gost
Pircio Biroli

Eno talijanske zastave na aerodromu Kapino polje kraj Nikšića. I bezbroj šatora.

trt
Gost
trt

Toliko o onoj propagandi prije ulaska u NATO da cemo moci da biramo bilo sto.

Trt milojka
Gost
Trt milojka

Nisa valjda stvarno verovao u to?

dagy
Gost
dagy

A nije to samo dobrovoljno…rece mi jedan nekad…a sto ne zucnete stogodj da evropska komisija za sverc duvana vrslja danas po drzavi nasoj…

Send this to a friend