Politika

Otpravnica poslova u Ambasadi SAD: Borba i IN4S rade po direktivama Kremlja, Sputnjik kontroliše ruska Vlada

Džudi Kuo

Otpravnica poslova u Ambasadi SAD-a u Crnoj Gori, Džudi Kuo, rekla je da su unapređenje i razvoj medijske pismenosti među mladima jedan od najboljih načina borbe sa modernim izazovima informacionog doba.

<<<Radunović o izjavi Džudi Kou: Skandalozno ponašanje stranog diplomate<<<

“Mladi i opšta javnost su danas dosta povodljivi i podliježu pogrešnom informisanju i različitim vidovima manipulacija. Ko je izvor ovih informacija? Mogu da imenujem nekoliko glavnih učesnika. To je Sputnik, koji je direktno pod ruskom vladom, portali kao što su IN4S i Borba, koji su usko povezani sa direktivama koje dolaze iz Kremlja”, rekla je Kuo na konferenciji “Unapređenje medijske pismenosti u Crnoj Gori”, u okviru istoimenog projekta, koji su realizovali Agencija MINA i nevladina organizacija (NVO) Juventas, a koji je finansijski podržala Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Podgorici.

Ona smatra da je potrebno udružiti napore da Crna Gora bude zemlja koja zahtjeva visok kvalitet novinarstva.

“To je pravi način borbe protiv stranih interesa i utucaja i to je način na koji možete da stvarate buduće generacije, koje su sposobne da obezbjede budućnost novinarstva u Crnoj Gori”, rekla je Kuo.

Na današnjoj konferenciji je konstatovano da medijska pismenost u Crnoj Gori nije na zadovoljavajućem nivou, iako su napravljeni određeni pomaci i potrebno je da svi zainteresovani akteri, naročito država, pokažu jasnu volju kada je riječ o njenom unapređenju.

Izvršna direktorica NVO Juventas, Ivana Vujović, rekla je da društvo nije imuno i da se treba plašiti pojave kolektivnog zatupljivanja, koja može biti proizvedena kontrolisanom medijskom scenom.

“Potreban nam je s toga ozbiljniji pristup regulaciji medijskih sadržaja, koji nije sveden na pojedinačne interese. Način izbora članova Savjeta Radio Televizije Crne Gore (RTCG) i Savjeta Agencije za elektronske medije (AEM-a) je očigledno kompromitovan i sa mnogih adresa su upućeni apleli, savjeti, pozivi da se pristupi hitnoj izmjeni stanja”, kazala je Vujović.

“Medijska pismenost je tema koja zahtijeva obrazovni, ali i širi društveni konteskt i podršku medija i civilnog sektora, koji će, zajedno sa resornim ustanovama i insitucijama, pomagati unapređenje legislative i raditi na projektima kojima bi mladi bili u prilici da se upoznaju sa značajem i funkcionisanjem medija i komunikacije u 21. vijeku”, poručio je državni sekrtetar Ministarstva prosvjete Aleksandar Mitrović.

On je rekao da današnja djeca imaju velike prednosti, budući da mogu biti podjednako informisani o društvenim zbivanjima nezavisno od godina, materijalnog, socijalnog ili drugog statusa. No, istovremeno, pred njima je velika odgovornost, a to je da se snađu u toj navalici informacija koje im sve svakodnevno nameću u ogromnim količinama.

“Upravo zato obrazovni sistem se bavi ovom temom. Naime, medijska pismenost je već izborni jednogodišnji program u gimnaziji, i to u drugom i trećem razredu gimnazije, po dva časa sedmično. Naravno, sami nastavnici imaju mogućnost da insistiraju da se takozvani slobodni dio kuruikuluma u okviru svakog časa posveti upravo i ovoj temi. A medijska pismenost može se naći i kao međupredmetna tema u raznim predmetima”, rekao je on.

Mitrović je zaključio da će Ministarstvo prosvjete nastaviti da pruža podršku kritičkom razmišljanju mladih ljudi.

“Samo tako stvorićemo misleće društvo koje će donijeti odluku da bude informisano, a ne dezinformisano. Kritično, a ne uspavano. A za takvo društvo potrebni su upravo takvi mladi ljudi”, zaključio je Mitrović.

Predsjednica Upravnog odbora Unije direktora škola Crne Gore, Zoja Bojanić Lalović, istakla je da je sistem postavio okvire, a da je direktor škole sa svojim timom zadužen za kontekst.

“Okvir je tu, a mi kreiramo kontekst. Mladim ljudima treba da omogućimo da kroz spoznaju o važnim stvarima, razvijaju intelektualnu svijest, a temelj svake intelektualne slobode je sposobnost da identifikujemo zablude. Stoga je bitno da mlade naučimo da na pravi način čitaju medijsku poruku”, kazala je Bojanić Lalović.

Mediji, kako je rekla, više nisu samo informacija, već utiču na razvoj svijesti kod mladih.

“Zbog toga treba da razmišljamo na koji način da im omogućimo da na pravi način dolaze do svih spoznaja”, kazala je Bojanić Lalović.

95

avatar
1000
42
53
0
 
92
TodorTodorOprem dobroTitogradTitograd
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
ime
Gost
ime

Ove kontrolisu Rusi ostale vi a mi, pa nama je taman dok nas svi vi informisete mi nastavljamo da zivimo dezinformisani,dezorjentisani ,osiromaseni…!

Toni
Gost
Toni

Nije ni čudo, narod je dovoljno glup da nema pojma šta je relevantno, a šta ne. Pogledajte samo šta ljudi šeruju po FB-u pa će vam biti jasno koliko u stvari pameti ima u narodu. Borba je samo spinerski portal koji svakodnevno ima neke, tobože, insajderske informacije, dok je IN4S za crnogorske uslove relativno ozbiljan portal (osim pristrasnog filtriranja komentara).… Više »

Crnogorčina
Gost
Crnogorčina

Opasna je ćirilica nema šta, ako je đeca budu čitala propade nam Drzava.

Danilo
Gost
Danilo

Nije bitno da li volite ili mrzite Amerikance, IN4S je dno dna. Svaka normalna osoba to vidi.

tschugo
Gost
tschugo

ali IN4Si nama u dijaspori objektivno imforise situaciju u crnoj gori

Car🇷🇺Romanov
Gost
Car🇷🇺Romanov

Blago ti u pamet.

KapetanRicudis
Gost
KapetanRicudis

Gospodja je samo htjela reci da se ne smije drukcije misliti no onako kako nam Ameri vele😏

Duško
Gost
Duško

IQ nam je ispod 85 kako vjerujemo u Amer demokratiju

vjecna da je
Gost
vjecna da je

a ispod 23 ako vjerujes rusiji …..al smo mali da bi nesto mogli sami ….ipak je put u eu i nato jedino dobro resenje uz sve mane ….

Spijun za sve
Gost
Spijun za sve

Ima li iko u C.G. da ovoj gospodji kaze da je njihov vojni pilot bombardovao djecu u Jugoslaviji .Citava emisija snimljena koliko je tona bombi bacio na Jugoslaviju ( pred raspad).Plakao da je razmisljao kako ce svom djetetu stici na 3 ci rodjendan kada mu je Vojska Jugoslavije oborila avion a on se katapultirao u sumu … I nije se… Više »

tschugo
Gost
tschugo

ovo je sramota za ovih minus 6 botova

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

A ima li ko tebi da kaže koliko je Ratko Mladić pobio nedužne đece samo u Sarajevu, npr.? Izgleda da nema…

Nekulturan
Gost
Nekulturan

Ratko je završio u Hagu,a dje su ovi?

istini za volju
Gost
istini za volju

Trebao je i više.

Todor
Gost
Todor

Nije ni jedno, nego je spasio svako iz Srebrenice, zaslužuje orden. Nego ti vidi kakve je zločine vršio tvoj Orić.

Samo istina
Gost
Samo istina

Kuda ide covjecanstvo ? Zar je ko ce da i Amerika dijeli lekcije o nekavoj demokratiji?
Zar zrmlja kja je od 1846 god. izazvala preko stotine ratova u koj je,oma,si te i no ili indirektno ucestvovala,gdje je bilo na DESETINE i DESETINE miliona,mahom CIVILA.
Cak,i ova mala zemlja,bila je njena zrtva.

tschugo
Gost
tschugo

ovih 9 minus botova su sramota za svoje gradjane

Igalo
Gost
Igalo

Samo još istinu da spoznaš i o Ruskij Federaciji i Republici Srbiji.

Nezlonamjeran
Gost
Nezlonamjeran

A progovara li sto Crnogorski ambasador u SAD kao ova u C.G.
Smije li se oglasavat

🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Gost
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Prima redovno platu
Sto bi bio coban ka ja po ovijeh portala 🤗

News 24
Gost
News 24

Prvo pročitaj čitav tekst. Kojim povodim je ovo izjavljeno, je li pres ambasade neke ili je možda neki panel, šta je tema panela, to saznaj. A nijesi saznao naravno, jer nijesi tekst pročitao, ili “pročitaš” ono što tebi odgovara. I o tome je i bila riječ na koferenciji- medijska nepismenost onih koji se informišu.

TAP 011
Gost
TAP 011

Kakva reklama!? Nijesam znao ni da postoje.

Glava
Gost
Glava

Ako nas sputnjik in4s i borba mogu da uniste onda bolje i da nas nema.

News 24
Gost
News 24

Ti spadaš u ove što ih pominju u raspravi.

Glava
Gost
Glava

Ja spadam u one koji misle svojom glavom.Citam i jedne i druge pa i trece.Sam donesem zakljucak a ponesto vidim i svojim ocima.

Tvrtko
Gost
Tvrtko

Svaka čistačica u nato nam ,,uši zavrće,, -… ti demokratiju.

Djoko
Gost
Djoko

Ajde ti na in4s,sto ces ovdje?

Slavko
Gost
Slavko

Neka Djole, kako ti tepaju kuci?

🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Gost
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Djole je moj drug 😄

Nikšićanin
Gost
Nikšićanin

Ništa novo nijeste rekli gosp.Džudi to je već odavno poznato,mogli bi još neke medije pomenut,koji su na platnom spisku Rusa.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Gospođa Džudi Kuo očigledno ne zna za privrženost pravoslavnog naroda Crne Gore Rusiji i da to traje od Vladike Danila Petrovića do današnjeg dana.

Titograd
Gost
Titograd

Da je vječno nezavisno Kosovo! Živio NATO i herojska 1999.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Titograd, živjela herojska 1999. kada NATO nije mogao da uzme pedalj srpske teritorije, i kada su ih na Košarama i Paštriku razbile jedinice vojske i policije SRJ. Slava Peđi Leovcu iz Pljevalja i ostalim vitezovima koje nije mogla da slomi NATO alijansa .

Djoko
Gost
Djoko

Koji si ti film gledao?Preferiras naucnu fantastiku?

CGorac
Gost
CGorac

Osim krijuci od baba i nane

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Oprem, šta je bilo kad si se probudio?😁 Kosovo puno mrskih američkih vojnika, a srpski vitezovi dali petama vjetra. Ti živiš u nekoj paralelnoj stvarnosti, u kojoj se dogodilo ono što nije- a nije ono što jeste. Tužno..😟

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Generale, očigledno nisi čuo za kumanovski sporazum, po kojem je Kosmet dat na privremeno upravljanje UN, sa tim da se vrati 1000 vojnika i policajaca iz Srbije. Naravno da su zapadne zemlje izigrale taj sporazum, ali polako, sve će doći na svoje mjesto. A valjda toliko znaš da NATO trupe za 78 dana nisu mogle da uzmu stopu zemlje, jedino… Više »

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Da prevedem: vi bježite čak i kad pobjeđujete? A ja mislio da ste onda krenuli u juriš i nijeste se zaustavili prije Tirane i Elbasana. Kad ono- međutim! Vi nakon te “slavne” pobjede u rikverc! Šta bi tek bilo da ste kojim slučajem poraženi na tom Koštriku? Ne biste se zaustavili do Budimpešte, vjerovatno.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Generale, opet da te podsjetim, za vrijeme rata 1999. NATO nije uzeo ni pedalj teritorije Srbije,a posle je potpisan kumanovski sporazum, koji je NATO prekršio. Takođe bi trebalo da znaš da je 1999.godine vođen odbrambeni rat, da je cilj vojske bila odbrana svoje teritorije, a ne zauzimanje tuđe. I na Paštriku i Košarama su zabilježene herojske pobjede, posle kojih je… Više »

Pravi građanin
Gost
Pravi građanin

Loše opremljeni, opet neka pobjeda na kosovu, m ? Svako malo pobjeđujete nego vas, izgleda, sudija zajebava. Svaki put digne ruku nekome drugome, vama nikad. Bezveze baš.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Pravi, Kosovska bitka je postala simbol otpora srpskog naroda , kako ona 1389., tako i ova 1999. Znam da vam smeta svako podsjećanje na to da NATO 78 dana nije uspio da slomi otpor vojske , a govorili su da će za tri dana da sve bude gotovo.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Pravi, Kosovska bitka i 1389. I 1999.god je simbol otpora srpskog naroda zavojevaču i u oba slučaja nisu napadali već branili svoju teritoriju. A glavni sudija je 1389. god., dao oreol Sveca Lazaru i ostalim srpskim vitezovima.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Pravi, Kosovska bitka i 1389. i 1999.god., bila je za odbranu teritorije, a ne osvajanje. Glavni Sudija je Kneza Lazara uvrstio u svoje Svetitelje, tako da je jasno čija je pobjeda.

Titograd
Gost
Titograd

Da je vječno nezavisno Kosovo, pope!!!

Titograd
Gost
Titograd

Hahahahahahahah, što to pričaš pope? Išćerao vas je NATO sa Kosova sve zajedno sa braćom rusima.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Titograd, pa kada su išćerali što traže da ih Srbija prizna. Nego, kako se povukoše iz Sirije, tako će i sa Kosmeta, samo polako.

Ćićo
Gost
Ćićo

To je opšte poznato i nije ništa novo , samo na spisku hvali crkva srba MCP-SPC , koja na terenu odradi najveći posao za srpsko ruski interes .

Send this to a friend