Politika Promovišu vrijednosti na kojima se razvija moderna Crna Gora

Otvoren REACT kamp na Žabljaku

Regionalni kamp REACT 2019, 12. po redu, koji organizje ALFA Centar, počeo je danas na Žabljaku.

Na ovogodišnjem kampu, okupilo se 70 polaznika iz 14 zemalja regiona i Evrope, a učešće če uzeti i 27 predavača.

Oni će tradicionalno diskutovati i slušati predavanja na temu evroatlantskih i evropskih integracija,  a ovogodišnji kamp bié obogaćen temama vladavine prava i jačanja demokratije u zemljama regiona, kao i aktivizmom mladih, te njihovim učešćem u nacionalnim politikama i prihvatanjem pomirenja kao osnovnog preduslova za jačanje stabilnosti u regionu Zapadnog Balkana.

Uvodnu riječ na otvaranju imao je Miloš Perović, izvršni direktor ALFA Centra koji je kazao da mu je drago što može da konstatuje, dijeleći pri tom kako je kazao mišljenje svih onih koji su dali doprinos radu REACT-a tokom ovih godina,  da su na pravom putu, te da je ovaj projekat u potpunosti potvrdio potrebu i razloge zbog kojih je nastao i traje više od deceniju.

“REACT na najbolji način reflektuje i promoviše vrijednosti i prinicipe, na kojima razvijamo modernu Crnu Goru. A kada to kažem mislim na napore usmjerene ka modernizaciji crnogorskog društva kroz usvajanje evropskih standarda, sa ambicijom da Crnu Goru u bliskoj budućnosti nakon ulaska u NATO uvedemo i u EU. Zbog svega navedenog posebna je obaveza svih nas u ALFA Centru da nastavimo našu misiju, između ostalog kroz unapređenje rada REACT-a, koji će, siguran sam trajati još mnogo godina. Na žalost, danas sa nama nema tvorca Alfa centra Aleksandra Šima Dedovića, čovjeka iz čije energije, harizme i entuzijazma je i pokrenuta priča o REACT kampu. Uvjeren sam da bi danas bio ponosan na sve nas jer smo nastavili tamo gdje je on stao”, istakao je Perović.

Na otvaranju REACT kampa prisustvovali su Aleksandar Drljević, glavni pregovarač Crne Gore sa Evropskom unijom i ministarka Javne uprave u Vladi Crne Gore Suzana Pribilović.

Kamp nastavlja sa radom kroz  27 predavanja, 10 panel diskusija, dvije radionice i debate, a, osim edukativnog dijela, sadržaj kampa podrazumijeva sportske i kulturne aktivnosti, kao i jednodnevni obilazak Nacionalnog parka Durmitor.

REACT će trajati do nedjelje 8. septembra.

Send this to a friend