Politika

Otvorena izložba Crna Gora i Bugarska na karti Evrope od IV do XX vijeka

Predsjednik Skupštine Ivan Brajović i ambasadorka Bugarske u Crnoj Gori Meglena Plugčijeva otvorili su danas u Skupštini Crne Gore izložbu “Crna Gora i Bugarska na karti Evrope (IV-XX vijek)”.

Kako je saopšteno iz Skupštine, izloženo je odabranih 15 mapa iz državnih arhiva Crne Gore i Bugarske.

“Brajović je kazao da je zadovoljan prilikom da se izložbom na nesvakidašnji način prikaže istorija naših država i Zapadnog Balkana, kao i da se potvrde dobri odnosi dviju zemalja”, navode u Skupštini.

On je, između ostalog, rekao da grafički istorijski prikazi na kojima je Crna Gora pogotovo od 19. vijeka vizuelno sve uočljivija, svjedoče ne samo o njenom geografski važnom položaju, već i o jednoj istorijskoj konstanti – borbi za potvrđivanje samobitnosti i nezavisnosti.

“Crna Gora se nalazi na mapama rimskih puteva, preko perioda sa preovlađujućim uticajem Venecije i Turske, pa do prve domaće karte izrađene 1859. godine, u diplomatskoj misiji predstavljanja svojih granica nakon razgraničenja sa susjedima. Današnja Crna Gora se 2006. godine izborila da njene granice budu trajno ucrtane u sve buduće mape Evrope i svijeta. Izazova, pa i onih koji Crnu Goru i njene geografske, istorijske i duhovne međe dovode u pitanje, oduvijek je bilo i uvijek će ih biti. Nažalost, ima ih i danas, a odgovor na te namjere pruža većinska podrška građana i snaga institucija. Ipak, smatram da najbolji lijek u borbi protiv zabluda, a često i zle namjere, predstavlja poznavanje nespornih istorijskih činjenica i bogatstva kulture svoje države, kao i konteksta vremena i okruženja”, istakao je Brajović.


Govoreći o bilateralnim odnosima, predsjednik Skupštine je rekao da Crna Gora i Bugarska imaju izvanredne prijateljske političke, ekonomske, kulturne i druge odnose, čemu saradnja parlamenata naših država značajno doprinosi.

“Brajović je i ovom prilikom odao priznanje Bugarskoj što je tokom predsjedavanja Savjetom Evropske unije vratila u fokus važnost politike proširenja Unije, što je za Crnu Goru kao prvu sljedeću članicu zajednice evropskih naroda od ogromnog značaja”, dodaju u Skupštini.

Ambasadorka Bugarske je istakla da je cilj izložbe da prikaže dugotrajno interesovanje evropskog svijeta za Crnu Goru i Bugarsku, kao i da postepeno obogati saznanja i predstavu o njima preko kartografije, što je ilustrovano mapama iz raznih oblasti: putnim, pomorskim, vojnim, političko-administrativnim, istorijskim, trgovačkim i drugim

“Plugčijeva je akcentovala veliko interesovanje kartografa za Crnu Goru kroz istoriju, od mapa rimskih puteva, preko brojnih iz perioda Venecije od 14. do 18. vijeka, a čak je i na mapama Otomanskog carstva Crna Gora prikazana odvojeno”, ističu u Skupštini.

Govoreći o Bugarskoj, ambasadorka je rekla da geografski položaj Bugarske kao dio “jedinstvenog suvozemnog prolaza” između Evrope, Azije i Afrike, opredjeljuje trajno interesovanje evropske geografske nauke za njega.

“Na mapama je vidljivo da je Bugarska kao vječita raskrsnica između Evrope i Azije, hiljadama godina bila zaposjednuta narodima raznih civilizacija”, navela je Plugčijeva.

Govoreći o odnosima Crne Gore i Bugarske, ona je kao primjere ne samo političkog partnerstva već istinskog prijateljstva dvije države navela organizovanje ove izložbe u Skupštini, kao i nedavnu uspješnu i plodnu zvaničnu posjetu predsjednika Vlade Crne Gore Bugarskoj.

“Ambasadorka Bugarske je predložila da dvije zemlje organizuju predstavljanje ove izložbe u Briselu, kako bi omogućili da naši partneri obogate i unaprijede znanje o Crnoj Gori i regionu”, zaključuje se u saopštenju.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Vladika
Gost
Vladika

Crna Gora i Bugarska to je jedna familija. 😂dva OkA u glavi

Novak Ramov
Gost
Novak Ramov

Istorija savremene Crne Gore seže do 21.05.2006. kada je osnovana! Još je maloljetna i zato joj treba staratelj.

sreten
Gost
sreten

u Brisel obavezno… jedini nacin dobre informisanosti EU

Send this to a friend