Politika

Ovo su uslovi Demokrata za rad na izbornom zakonodavstvu

Boris Bogdanović

Predsjednik Kluba poslanika Demokrata, Boris Bogdanović, saglasno sinoć javno objavljenim uslovima za rad na sveobuhvatnim izbornim reformama, podnio je jutros devet amandmana na Predlog Odluke o izmjenama Odluke o obrazovanju odbora za dalju reformu izbornog i drugog zakonodavstva.

Usvajanjem pomenutih amandmana, konačno bi bio usvojen “Briselski plan” Demokrata i URA-e koji je dobio podršku komesara Hana prošle godine u Briselu, čime bi se stvorili preduslovi da Demokrate zajedno sa svim drugim opozicionim kolegama krenu u rad na sveobuhvatnim izbornim reformama u Okviru odbora za sveoubuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva, saopštili su iz partije Alekse Bečića.

<<<Nakon posredovanja Orava Demokrate ipak ulaze u Odbor<<<

Podsjećamo da Poslovnik Skupštine Crne Gore omogućava da predlagač amandmana ne mora prisustvovati sjednici Skupštine, već da predlagač Odluke na koju se amandmanski djeluje, može prihvatiti amandmane čime oni postaju sastavni dio Predloga odluke, ili u slučaju neprihvatnja amandmana od strane predlagača, pri činjenicu da podnosilac amandmana ne prisustvuje sjednici, o istima se ne vodi rasprava, već se samo glasa. Samim tim, nema formalnih smetnji da se i pored činjenice da Demokrate ne učestvuju u radu Skupštine, usvoje amandmani koje je podnio predsjednik Kluba poslanika Demokrata.

Ukoloiko se usvoje svi predloženi amandmani Demokrata, bez dodatnih izmjena i obesmišljavanja, Demokrate su spremne da zajedno sa svim opozicionim kolegama koji su već članovi Odbora, uzmu učešće u radu Odbora za sveobuhvantu reformu izbornog i drugog zakonodavstva. U suprotnom, nećemo učestvovati u simulaciji demokratije i kozmetičkim reformama.

“Naravno, i u slučaju da se prihvate pomenutih 9 amandmana, odnosno “Briselski plan” Demokrata i URA-e, nastavljamo bojkot i ne vraćamo se u redovan rad Parlamenta, već samo iskazujemo spremnost da zajedno sa našim opozicionim kolegama radimo u Odboru za sveobuhvantu reformu izbornog i drugog zakonodavstva, jer vas podsjećamo da “Briselski plan” Demokrata i URA-e predstavljen u julu prošle godine u Briselu kaže: “Ponavljamo da smo spremni da učestvujemo i glasamo u Parlamentu, samo ako ad hoc parlamentarni odbor postigne konačan dogovor o svim stavkama navedenim u tom Planu, zajedno sa potvrđivanjem datuma parlamentarnih izbora i dogovora o datumu održavanja svih lokalnih izbora u jednom danu””,ističu Demokrate.

Njihovi predlozi definišu skupštinski dio procesa vezan za sveobuhvatne izborne reforme i skupštinsku kontrolu implementacije usvojenih reformi, i evidentno je po svojoj sadržini da značajno poboljšavaju poziciju opozicije u odboru u odnosu na dosadašnja rješenja.

“Jasno je da naši amandmani ni na koji način ne onemogućavaju opoziciju u dolasku do tehničke Vlade, što je razumljivo i laiku, te takve tvrdnje odbacujemo kao zlonamjerne i krajnje neistinine. Naprotiv, Demokratska Crna Gora ostaje privržena Sporazuma o budućnosti, koji za razliku od nekih nijesmo prekršili. Naglašavamo i ovom prilikom da smo spremni da zajedno sa drugim političkim subjektima bojkotujemo naredne parlamentarne izbore ukoliko se ne obezbijede uslovi za fer, slobodne i poštene izbore i ukoliko se ne usliše ostali zahtjevi opozicije poput formiranja prelazne Vlade čiji bi mandat, kako su navele naše opozicione kolege trajao najmanje godinu dana, a u kojoj svakako ne bi učestvovali, jer sa DPS-om nikada nećemo učestvovati u vršenju vlasti, što je poznato i javnosti, ali i našim opozicionim kolegama, ali koju hoćemo podržati ako bude formirana saglasno Sporazumu o budućnosti”, napominju Demokrate.

Ponavljaju da ćo učestvovati u radu ad hoc parlamentarnog odbora zajedno sa opozicijom koja je već u Odboru samo:

-ako se naziv odbora promijeni u: “Odbor za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva” i ako uslovi predočeni u “Briselskom planu” Demokrata i Ura iz juna 2018. godine, budu prihvaćeni.

– ako se definiše implementacija svih, a ne samo nekih preporuka OEBS/ODIHR povodom parlamentarnih izbora 2016. godine i predsjedničkih izbora 2018. godine, saglasno važećem Ustavu Crne Gore, u cilju povećanja transparentnosti i profesionalizma institucija koje su uključene u izborni proces (posebno Državne izborne komisije i Agencije za sprječavanje korupcije)”.

– ako se predvidi osnivanje nezavisnog tijela/odbora za nadzor nad dosljednom primjenom usvojenih zakona i podzakonskih akata te ostvarivanja prava i sloboda učesnika u izbornom procesu; Napomena: ovo rješenje je parlamentarna većina uklonila iz Briselskog plana.

– ako se definiše rješenje da odbor odobrava i predlaže predlog zakona o nacionalnom javnonom emiteru RTCG uključujući izmjene načina izbora Savjeta RTCG u Skupštini CG, kao i pravno rješenje koje će omogućiti izbor novog Savjeta RTCG odmah nakon usvajanja novog zakona o nacionalnom javnom emiteru Radio i televizija Crne Gore; Napomena: Aktuelni odbor je imao pravo samo da razmatra Nacrte koje utvrdi Vlada. Takođe, aktulnim rješenjem je bilo predviđeno da se novi savjet RTCG ne bira odmah, već u nekom primjerenom roku, što znači da bi aktuelni partijski savjet nastavio da upravlja RTCG do kraja izbora.

– ako se definiše rješenje da odbor odobrava i predlaže predloge zakona o medijima uz analizu seta medijskih zakona, sa eventualnim izmjenam i dopunima; Napomena: Aktuelni odbor je imao pravo samo da razmatra Nacrt kojeg utvrdi Vlada.

– ako odbor definiše rješenje u onim slučajevima u kojima se princip konsenzualnog odlučivanja ne može postići, a postoji podrška članova Odbora koja garantuje postizanje tročetvrtinske većine u Odboru (11 od 14 članova Odbora), takav predlog može biti utvrđen bez obzira na nepostojanje konsenzusa; Napomena: Aktuelno rješenje je omogućavalo da čak samo sedam od 14 članova Odbora može predložiti izborno zakonodavstvo.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Fileopg
Gost
Fileopg

propali fudbaleri, ispod balona i po kafića vode politiku, njihov kvalitet se pokazao u Budvi i Kotoru đe su svoje najbolje ljude postavili na vlast pa sve uprskaše.

Slavko
Gost
Slavko

Dusa mi raste dok gledam jadnike kako se muce za 5 centi po komentaru hahahahah

Helena88
Gost
Helena88

Besposlicara ovih

Suncica
Gost
Suncica

Je li vam ove uslove Becic smislio (prepisao) od nekog? Hmm

adminjedsmra
Gost
adminjedsmra

Evo i mi imamo Modelsice. Uvrijedio se admin pa ne pušta komentar, čoče….

Helena88
Gost
Helena88

Oni izgleda samo vrijeme troše u smisljanje ovih gluparija umjesto da se dohvate nekog posla

Nikolina BP
Gost
Nikolina BP

Neradnici jedni!

Dakica
Gost
Dakica

Vasa nesposobnost je odavno dokazana, ne znam sta vise tražite uopste u politici

kamiondzija78
Gost
kamiondzija78

A da Demokrate za promjenu uzmu nesto da rade? Umjesto sto mlate praznu slamu

InesBD
Gost
InesBD

Oni izgleda ne znaju nista drugo osim da postavljaju neke uslove i nadaju se da ce to neko da im ispuni

Prepelica
Gost
Prepelica

Da nemate jos koji uslov mozda?

U srcu
Gost
U srcu

Izgubis izbore i uslovljavas. I sto tako cemo stalno izgubim, bojkotujem i hop evo me. Pa nije to volja gradjana Aljeksa.

Kancelarija
Gost
Kancelarija

Đečurlija, vole pažnju a izbjegavaju odgovornost. Nezrelost na svim nivoima..

ines23
Gost
ines23

Kako se bahanalisu bivsi fudbaleri i aktuelni plagijatori majko mila. Da nemaju radna mjesta i da nijesu u skupstinu kako bi trcali i ne bi im padalo na pamet da pricaju o uslovima.

Vitinka
Gost
Vitinka

Ovi uslovi su takvi kao da se Demokrate zezaju sa radom odboraa!

Pedja
Gost
Pedja

Svakako ce vas Milo sve preveslati .

oliver14
Gost
oliver14

Ovakva su sva posla opoziciji nema ih tamo dje treba da budu, pa onda im ovi iz EU kazu vrate se i onda oni da ne bude da su potrcali odmah onda izvolijevaju neke uslove.

Kosta
Gost
Kosta

Ja mislim da je ovo prvi slucaj dje se postavlju uslovi da bi se doslo na posao koji te ceka.

goran1978
Gost
goran1978

Ja ne znam samo kako oni imaju obraza da postavljaju uslove a ne dolaze na posao!

Svjefol
Gost
Svjefol

Ko su ovi?

Džoni
Gost
Džoni

Demokrate- tužibabe koje non stop opanjkavaju sopstvenu državu po Briselu. Toliko o tome.

PraviCG
Gost
PraviCG

Prika,ako ti neko zapali auto ti prvi ces pitati vidje li neko nesto. Tako da ti ovo gore ne pije vodu.

KontraMiting
Gost
KontraMiting

Ono njihovo doniranje plata humanitarnim organizacijama je kao da mene zaustavi policija i ja umjesto placanja kazne izrucim 135e romima koji prose… Vratite se u skupstinu neradnici,da vas cujemo

Anti DPS
Gost
Anti DPS

Sto bi iko isao na posao,ljepse je organizovat bojkote i proteste ,pih,kakva nam je opozicija bolje da je nemamo

Kaktus
Gost
Kaktus

Bojkotuju li plate kao sto bojkotuju posao na koji su ih gradjani doveli

KOCOBO
Gost
KOCOBO

Lepo dabome ,sta je sledece ? Koalicija s dpsom?

Leart
Gost
Leart

Vratite poslanicke plate u budzet neradnici !

Komita
Gost
Komita

Dzaba ovima sve,uvijek ce oni imati neki izgovor da ne dodju na posao

Bar_pamti
Gost
Bar_pamti

Brisel je rekao hop,sad skakuci aleksa

Liberal
Gost
Liberal

Kako ce oni da ponesu te svoje zahtjeve u skupstinu ? Oce li neko okacit crvene strenice po hodniku,izgubice nam se aleksa tamo ,nikad nije krocio unutra

Slavko
Gost
Slavko

Najzad nesto na bolje da ide u jadnoj i opustosenoj Crmoj Gori.

Stefo12
Gost
Stefo12

Becic da vodi drzavu kolko je pametan bojkotovao bi funkciju dokle god postoji dps pa makar i kao opozicija,jer je li,njemu je za sve dps kriv

Velimir1966
Gost
Velimir1966

A bjezite nesretnici,vama čovjek da sve uslove ispuni ,i više od toga,našli bi opet neke razloge za vas nerad,neznanje i bezocnost!

Avram
Gost
Avram

Evo DPS je prihvatio sve uslove pod pritiskom Brisela, šta ćete sad botovi?

Bot
Gost
Bot

A otkud ti to znaš? Mislim da neće dozvoliti da ih ucjenjuje minorna partija koje neće ni biti u narednom sazivu Parlamenta. Živi bili pa viđeli.

Krcun
Gost
Krcun

Bečkov životni moto : Samo bahato! Bruka i sramota kako se ponaša.

omg
Gost
omg

To bi bio DPS kojeg zabolje patka za zahtjeve EU. Vidjeli smo zadnji izvjestaj EU. Nema ulaska u EU sa DPS-om. Ne ocekujete valjda da DPS sam sebe hapsi?

Selena
Gost
Selena

Da ne bi i muzičku želju? Ne daj Bože da nam ovi vode državu.

Sead
Gost
Sead

Znači Df je bio sve u pravu za vas, a ja sam bio uvjeren da lažu.Prvo Medo sa papirima o pranju novca pokreće SDT i hapšenja a onda sinoć na sjednici otkriva da Demokrate ulaze u odbor.Nevjerovatno koliko insajdera imaju.

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

U zadnjoj rečenici, tj. napomeni, stoji sintagama “ČAK SAMO”!!! Drage demokrate, za ovo se dobija jedinica iz “Mog jezika”, haha!

Fileopg
Gost
Fileopg

Ne bi im bila ni prva ni jedina jedinica…

Fileopg
Gost
Fileopg

nađite na internetu deda Avramovo mišljenje o ovakvoj politici pošto administrator neće da objavi kad ga ja saopštim…

Marko S.
Gost
Marko S.

Koga oni to uslovljavaju? Što se mene tiče treba da bojkotuju izbore i da vrate pare koje su dobili a nisu dolazili na posao za koji su izabrani. Pa nek rade nešto drugo. Ja ako zakasnim na posao tri puta po 15 minuta odbiju mi od plate, a pet dana neopravdanih gazda me pošalje kući.

Fileopg
Gost
Fileopg

zbog ovakvog đečinjeg ponašanja ove partije joj se prepolovila podrška kod građana. Ponašaju se kao da su jedini na političkoj sceni arogantno odvratno i neodgovorno. Kad bi svi ovako nastupali nikad ne bi došlo do bilo kakvog dogovora. Oni nipodaštavaju mišljenje skoro polovine građana Crne Gore no nadam se da će im građani brzo dati odgovor na njihovu aroganciju….

Sveta nasa CG
Gost
Sveta nasa CG

Cuj, “uslovi” Demokrata….haha, haha…

Bravo Demokrate
Gost
Bravo Demokrate

Principijelno, svaka čast!

Fileopg
Gost
Fileopg

o principijelnosti srpskih partija je najbolje rekao pokojni deda Avram kad im je spočitao da su na početku arogantni a poslije pritiska jačeg i gaće do koljena spušte…

Send this to a friend