Politika

Palmer: Dezinformacije o crnogorskom zakonu namjerna provokacija Moskve

Dezinformacije koje se šire o Zakonu o slobodi vjeroispovjesti su namjerna provokacija, za koju je prije svega odgovorna Moskva, rekao je u ekskluzivnom intervjuu za Glas Amerike zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Metju Palmer. Sjedinjene Države, kako je istakao Palmer, zalažu se za kompromis i mirno rešenje spora oko zakona. Američki zvaničnik u intervjuu Glasu Amerike nije komentarisao odnose Srbije i Kosova.

Glas Amerike: Crnogorska vlada i Srpska pravoslavna crkva započele su dijalog o Zakonu o slobodi vjeroipovesti koji je izazvao proteste u zemlji i u regionu. Šta SAD očekuju od tog dijaloga?

Palmer: Mi očekujemo da će razgovor biti otvoren i transparentan, vođen u dobroj vjeri, a sa ciljem da se dođe do razumjevanja o tome kako se ovaj zakon može primijeniti, a da zaštiti interese crnogorske vlade, građana Crne Gore, ali i legitimne interese SPC.

Glas Amerike: Da li će SAD posredovati u dijalogu u nekom trenutku, jer obje strane za sada čvrsto ostaju pri svojim pozicijama?

Palmer: Dijalog je tek počeo, premijer Marković i mitropolit Amfilohije su se tek sastali 14. i to na Dan zaljubljenih, Svetog Valentina, to mora da je dobar znak. Nadamo se da će proces dobiti na zamahu, a mi ćemo nastaviti da držimo otvoreni kanal komunikacije sa svim stranama i da se zalažemo za kompromis i duh saradnje, dok oni rade na pronalaženju miroljubivog rješenja.

Glas Amerike: SPC tvrdi da je zakon diskriminatoran i da je cilj da se oduzme imovina crkve, a crnogorska vlada to demantuje. Da li SAD veruju da je zakon diskriminatoran i da mu je cilj da se oslabi uticaj SPC u Crnoj Gori?

Palmer: Vidjeli smo mišljenje Venecijanske komisije o zakonu. Jako je važno da iza razumjevanja između vlade i crkve o tom kako će zakon biti primijenjen u praksi i šta to znači u praktičnom smislu. Nadamo se da će ovaj dijalog premijera i mitropolita dovesti do uzajamnog razumjevanja.

Glas Amerike: Ali SAD ne zauzimaju nikakav stav o zakonu i o njegovom sadržaju?

Palmer: Zakon sam po sebi je u skladu sa crnogorskim obavezama, kao kandidata za članstvo u EU, mnoge evropske države imaju slične takve zakone. Razmijemo zabrinutost koju izražava SPC i važno je da o tome razgovaraju vlada i crkva i da se smire tenzije koje je ovaj zakon izazvao i da se eliminiše rizik od nasilja na ulicama.

Glas Amerike: Zakon je izazvao tenzije izmedju Crne Gore i Srbije , bilo je veoma oštre retorike srpkih zvaničnika, kako to vidite?

Palmer: Bilo je mnogo dezinformacija oko zakona i spora izmedju vlade i SPC. Jako smo zabrinuti kada čujemo šta dolazi iz ruskih izvora koji često koriste srpske posrednike. Mnogi izveštaji koje su uradile kompetentne, profesionalne i ozbiljne institucije u CG, identifikovali su ogroman broj dezinformacija, lažnih vesti emitovanih sa namerom podizanja tenzija, da se ovo pretvori u etničko pitanje izmedju Srba i Crnogoraca, kada ga ne treba gledati kao etničko pitanje. To je namerna provokacija i smatram da odgovornost za to najviše leži na Moskvi.

Glas Amerike: Da li Rusija koristi SPC za promovisanje svojih interesa i izazivanje podjela u Crnoj Gori i u regionu?

Palmer: Sigurno mislim da je to rizik. Rusi vide ovaj zakon kao ranjivu tačku koju mogu da iskoriste, kao priliku da naprave razdor izmedju Srbije i Crne Gore, da povise tenzije. Rusija, koja odbija da prihvati realnost u Evropi posle Hladnog rata , vidi situaciju u kojoj postoji velika napetost kao nešto nešto što je njen strateški interes na Zapadnom Balkanu , a to je suprotno od onoga što žele da vide Sjedinjene Države. Mi želimo da vidimo mir, harmoniju i saradnju u regionu, gde zemlje sarađuju da bi prevazišle razlike. Rusi svakodnevno rade na tome da prodube i povećaju te razlike i podjele

Glas Amerike: I dok se CG bori protiv te kampanje bez presedana, počela je da a hapsi novinare i građane zbog objava na druđtvenim mrežama. Kako to komentarišete?

Palmer: Mislim da je sloboda medija osnovno pravo i nešto što Crna Gora treba da poštuje na svom putu ka EU.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Nikola
Gost
Nikola

Pozdrav iz LA , ovdje se svaki komentar uperen protiv Amerike sistematski briše . Mnogo ste poslušni dragi administratori . Lutkice za pupet mastere. Good little boys . Slušaju svoje gospodare pravde . SRAM i šljam i jebo vam pad mater što brišete sve moje

KPJ
Gost
KPJ

I mi vidimo da nam se mijesate kao da je ovo vasa teritorija.

Bas nas volite
🤣🤣😋🤣🤣

Vec vidjeno
Gost
Vec vidjeno

Jahahaha . Koga. Mi zanimamo

Nobel
Gost
Nobel

Hahah ludi ameri u svemu vide Ruse. Pa normalno, reklo bi se paranoja, ali je ustvari hibridni rat koji godinama vode protiv Rusa! Boje ih se samo tako hehehe

Nikola
Gost
Nikola

Ja živim i radim u Los Andjeles i studiram Američko društvo , spoljnu politiku i takodje studiram professora Noam Chomsky , broj jedan intelektualac koji u detalje objašnjava terorističke i ekonimske operacije ove države u kojoj sad živim , sramite se kreteni što mi brišete sve komentare koja sam iznjeo

Lepi dejo jesen
Gost
Lepi dejo jesen

Dok palme. Njišu grane 😅😆

Student
Gost
Student

NEEEEEEE DAMOOOO SVETINJEEEEE
🌎🌏🌎🌎🌎🌏🌎🌏🌏🌎🌍🌎🌏

slanik
Gost
slanik

VRATITE CRNOGORSKE SVETINJE CRNOGORCIMA

Milos
Gost
Milos

Kako tebi nije dobro

Alan Ford
Gost
Alan Ford

Ako je ovaj student ja sam onda doktor nauka sa 15 fakulteta….

Vocka cudnovata
Gost
Vocka cudnovata

Samo nemoj da si beogradski a zale se kako se Crnogorci skokuju besplatno pa nece niko ni dzabe

Novak Ramov
Gost
Novak Ramov

Tvoje vikanje ili zauvijanje je prohujalo sa vihorom

Ko vaz sta pita
Gost
Ko vaz sta pita

“ne damo Kosovo” -dadoste ga
“ne na referendumu” -nezavisna CG
“ne u NATO” -udje CG u NATO
“ne damo svetinje” -dadoste, zakon stupio na snagu

4 C
Gost
4 C

Finally Mr. Palmer ! You must say them where is frontier

Fulkrum
Gost
Fulkrum

Mother Russia!!! 🇷🇺🇷🇺🇷🇺

Novak Ramov
Gost
Novak Ramov

Kad je tako volis ajde u Sibir tamo ti je bolje

Bijelo Polje
Gost
Bijelo Polje

Palmer! Pa đe si do sad sinji tiću! Mi oči povadismo a tebe nema,a tebe nema, aaa tebeee nemaaaa! Savjet da nam daš😂😂

Aproksimativno
Gost
Aproksimativno

Samo o primjeni zakona se moze razgovarati! 👍🏻🇲🇪🇺🇸

Maki
Gost
Maki

Dezinformacije,pa mi smo procitali zakon,e svasta boze,da li ga je on procito ?

AffiliateLabz
Gost
AffiliateLabz

Great content! Super high-quality! Keep it up! 🙂

eu kolonija
Gost
eu kolonija

“rusija, koja odbija da prihvati realnost u evropi poslije hladnog rata”. pa realnost je, a kako vi tvrdite, da se rusija mješa ali ne zato što očekuje od vas dozvolu već zato što to može I hoće. možda vi ne možete prihvatiti realnost da je rusija supersila I da ima svoje interese koje realizuje I uprkos vašim protivljenjima

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Mnogi vole majčicu rusiju,a ne vole ameriku,ali svi bi rađe da se školuju i rade u americi!?

Titobog2
Gost
Titobog2

Ko se skoluje u Beogradu?

Send this to a friend