Politika

Papović: Politički eksperimenti i posljedice

Dragutin Papović

Formiranje tehničke Vlade, koju traži opozicija, nema opravdanje u Ustavu, političkoj teoriji i praksi parlamentarnog sistema, kazao je u autorskom tekstu Dragutin Papović, istoričar i poslanik DPS-a u Skupštini Crne Gore.

Njegov autorski tekst prenosimo u cjelosti

Prema odredbama Ustava Crne Gore nakon parlamentarnih izbora formira se Skupština. U Skupštini se potom formira većina iz koje se (a najčešće iz najmoćnije partije) izdvoji kandidat za sastav Vlade. Predsjednik države nakon obavljenih konsultacija sa predstavnicima političkih partija zastupljenih u Skupštini, za mandatara za sastav Vlade predlaže kandidata koji ima dokaz da ga podržava skupštinska većina. Mandatar u Skupštini predlaže program i sastav Vlade, nakon čega Skupština bira Vladu. To je način izbora Vlade u crnogorskom i u gotovo svim parlamentarnim sistemima. Tako se dolazi do ustavne, zakonske, legitimne i, može se reći, „redovne“ Vlade.

Pored „redovne“ u političkoj teoriji i praksi postoje i tri vrste „vanredne“ Vlade. To su: manjinska, prelazna i tehnička. Manjinska Vlada se formira ako nakon izbora i formiranja Skupštine ne može da se izdvoji parlamentarna većina. Tada obično najjača politička partija traži podršku neke opozicione partije koja će obezbijediti podršku njenoj manjinskoj Vladi.

Ta podrška se najčešće daje za kraći period ili dok se obavi konkretni zadatak: izglasavanje budžeta, usvajanje nekog presudnog zakona ili odluke. U Crnoj Gori je samo jednom došlo do formiranja manjinske Vlade. To je bilo nakon izbora 2001. godine kada je Liberalni savez Crne Gore podržao manjinsku i koalicionu vladu DPS-a.

Drugi oblik „vanredne“ Vlade je prelazna Vlada. Najčešće se formira nakon političkih prevrata i revolucija, ili kada se u ratnoj ili vanrednoj situaciji uruše i pravno-politički poredak i vlast. Zadatak takve Vlade je da obezbijedi tranziciju iz prethodnog u novi pravno-politički sistem.

To se, na primjer, desilo 1945. godine kada je kralj Petar II Karađorđević, preko kraljevskog Namjesništva, Josipu Brozu Titu povjerio mandat za sastav privremene jugoslovenske Vlade. Zadatak ove Vlade je bio da organizuje izbore za ustavotvornu Skupštinu.

Treći oblik „vanredne“ Vlade je tehnička Vlada. Ona nastaje kada se u Skupštini izglasa nepovjerenje Vladi ili kada premijer podnese ostavku. Takva Vlada nastavlja rad do formiranja nove Vlade, koja se formira nakon stvaranja nove skupštinske većine ili, najčešće, nakon prijevremenih parlamentarnih izbora.

Tehnička Vlada ima ograničene nadležnosti. Ovu situaciju je predvidio i crnogorski Ustav. Prestanak mandata Vlade propisan je članom 110 Ustava Crne Gore u kome se kaže: „Vladi prestaje mandat: prestankom mandata Skupštine, podnošenjem ostavke, kad izgubi povjerenje i ako ne predloži budžet do 31. marta budžetske godine. Vlada kojoj je prestao mandat nastavlja rad do izbora Vlade u novom sastavu. Vlada kojoj je prestao mandat ne može raspustiti Skupštinu.“

Ako se imaju u vidu ove elementarne odredbe o formiranju, radu i vrstama Vlade u parlamentarnom sistemu, onda je jasno da u aktuelnoj crnogorskoj političkoj situaciji nema ni jednog uslova za formiranje: manjinske, prelazne ili tehničke Vlade. Zahtjev opozicije nema rezon u teoriji, praksi ni u pravnim propisima.

Aktuelnu crnogorsku Vladu podržava parlamentarna većina, a Skupština je u zakonskom mandatu. Nije bilo rata, revolucije i urušavanja političkog i pravnog poretka. U Skupštini nije izglasano nepovjerenje Vladi. Premijer nije podnio ostavku, a budžet je predložen i usvojen u zakonskom roku.

Opozicija je ovom inicijativom pokazala i političko neznanje. Politička teorija i praksa pokazuju da je tehnička Vlada ona kojoj je izglasano nepovjerenje u Skuštini ili je podnijela ostavku, dok crnogorska opozicija i „eksperti“ iz NVO tehničku Vladu definišu kao improvizovanu političku kombinaciju koju čini po trećina ministara iz redova vlasti, opozicije i NVO.

Ovakva politička fantazija je nezabilježena. Istina je da postoji neslavni presedan ili crnogorski politički izum iz 2016. godine kada je formirana Vlada „izbornog povjerenja“. U njenom formiranju se pošlo od eksperimentalne ideje da će se tako pojačati povjerenje u izborni proces. Ideja nije ostvarena zbog opstrukcije opozicije, ali je ostvarena šteta jer je legitimisano eksperimentisanje sa pravno-političkim sistemom, odnosno sa ustavnim načinom formiranja i rada Vlade. Zato opozicija mimo zakona, pravila parlamenatrnog sistema i mimo političke teorije i prakse traži nastavak eksperimentisanja. Da to samo vodi u veće probleme pokazalo je slično eksperimentisanje s izglasavanjem ustavnih amandmana 2013. godine kojima je propisana kvalifikovana većina u Skupštini za izbor Sudskog savjeta i Vrhovnog državnog tužioca.

I u mnogo zrelijim parlamentarnim demokratijama teško bi bilo izbjeći zloupotrebe ovakvog rješenja, dok je u crnogorskom slučaju evidentno da je ovo obesmišljeno i da ne služi prvobitnoj namjeni. Eksperimentalna ideja je bila da se kvalifikovanom većinom i dogovorom vlasti i opozicije dođe do izbora kvalitetnih sudija i tužilaca, a sada je ovaj eksperiment postao sredstvo političke ucjene i opstrukcije u rukama crnogorske opozicije.

Opozicija čak nije ni pokušala da predloži „svoje“ članove za Sudski savjet i Vrhovnog državnog tužioca, već ovu ustavnu odredbu koristi kao način da blokira pravosuđe, da blokira državu i da u tako vanrednim okolnostima pokuša da smijeni vlast. Eksperimentisanje je dovelo do opstrukcije, opstrukcija je proizvela improvizaciju i sada se teško vratiti na prvobitnu i funkcionalnu poziciju.

Zato je aktuelna pravno-politička situacija dobrim dijelom rezultat eksperimentisanja i loših kompromisa na štetu institucija i procedura klasičnog parlamentarnog sistema.

Parlamentarni sistem ima dugo trajanje, usavršen je na pametnim i iskusnim adresama, i nema potrebe za pogubnim crnogorskim eksperimentima i kvazi izumima. Skupština i Vlada se fomiraju na osnovu izbornih rezultata i ostvarene većine, a ne na osnovu ucjena i opstrukcija. Isto važi i za pravosuđe.

Suština je u tome da se svaki presedan i svako pravno-političko eksperimentisanje sa klasičnim parlamentarnim sistemom završava na štetu funkcionisanja državnih insitucija, pravnog poretka i demokratije. Zato bi trebalo odlučno odbaciti zahtjev opozicije za formiranjem tehničke Vlade. Pri tome ne treba strahovati od prijetnji opozicije da će u suprotnom bojkotovati naredne izbore. To je blefiranje. No, i u slučaju da se opozicija zaista odluči za bojkot, ona će biti jedini gubitnik. To pokazuje i njen bojkot Skupštine.

Šta je opozicija postigla trajnim ili periodičnim bojkotom aktuelnog saziva Skupštine? Ništa. To nijesu podržali ni njihovi birači ni međunarodni politički faktori. Bojkotom Skupštine opozicija je postala gotovo nebitna, a bojkotom izbora ova opozicija bi samo nestala. Bojkot izbora je za sada samo ucjena ili blef opozicije. Iza toga ne postoji ozbiljna politička strategija jer opozicija još nije odgovorila na suštinska pitanja: Koji je plan političkog djelovanja u slučaju bojkota? Da li opozicija ima međunarodnu podršku za bojkot? Jasno je da nema ni plana ni podrške.

Neuk zahtjev opozicije za tehničkom Vladom i blefiranje bojkotom izbora pokazatelji su, prije svega, duboke političke agonije u kojoj se ona nalazi. Opozicija je doživjela izborni, kadrovski, ideološki, programski i organizacioni debakl. Priča o tehničkoj Vladi i o bojkotu nije zbog kvalitetnijeg izbornog procesa, već da se zgrabe ministarske pozicije bez izbora.

Opozicija nije u stanju da na izborima bude ozbiljan konkurent DPS-u jer nema elementarne uslove da vlada državom. Ukoliko bi nekim slučajem opozicija dobila većinu u Skupštini, jasno je da bi njena Vlada morala da se formira zajedničkim učešćem DF-a i Demokrata. Da li je to realno nakon žestokog i vlugarnog sukoba koji između nih tajno traje godinama, a javno u posljednjih par mjeseci? Da li iko ozbiljan misli da bi ove dvije zavađene političke grupacije mogle da imaju zajedničkog mandatara i da formiraju Vladu sa usaglašenim programom? I njihovim najodanijim pristalicama je jasno da to nije moguće. To je jasno i međunarodnim političkim faktorima i zato za ovakvu opoziciju i za njene planove o tehničkoj Vladi i bojkotu niko ne pokazuje ni razumijevanje ni podršku. Sve što mogu da dobiju to je podrška za rad i dogovaranje u okviru institucija.

S druge strane, parlamentarna većina ima zadatak da spriječi svaki pokušaj pravno-političkih eksperimentisanja. Izborno zakonodavstvo bi trebalo poboljšati u skladu sa preporukama relevantnih međunarodnih institucija, ali i u skladu sa crnogorskim pravnim poretkom. Parlamentarna većina bi trebalo da uradi sve što može u okviru institucija kako bi se u skladu sa demokratskom procedurom organizovali sljedeći izbori, pa ko hoće neka učestvuje a ko neće neka se sprema za vanparlamentarni status.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Dejo varala bi
Gost
Dejo varala bi

Ranka što ne stavljaš lak nego onako bijeda šetaš. 👍

Kaktus
Gost
Kaktus

Bojkotari i ostali placeni paraziti su kancer crnogorskog politickog sistema

KOCOBO
Gost
KOCOBO

Je li moguce da posle 10 godina nasa opozicija i dalje prica i negiranju referenduma i sad bi opet tehnicku vladu ?

Leart
Gost
Leart

Beeee gotov je beeee tehnicka vlada beeeee … Da im makar dnevnice za protest daju …

Bar_pamti
Gost
Bar_pamti

E cudo je napravila ona prosla tehnicka vlada bas,odra ih je dps na sledece izbore kao nikad

Liberal
Gost
Liberal

E ako je mandic ikad procitao ustav u celo me pljunite ,no ga poducava medojevic koji je pomagao u izglasavanju tog istog ustava

Stefo12
Gost
Stefo12

I cetvrti oblik,kad dokona kvaziopozicija osnuje vladu da bi Milo malo odmorio od politike i posao na ljetovanje,jos ako nesto pokvare jos bolje ,pa onda dps apsolutnu vlast da ima zbog njih

Suzi DG
Gost
Suzi DG

,,Naravno da sam Srbin, pa moram biti ono što su mi bili preci”- Papović

Niki
Gost
Niki

Što ako je normalni srb??

Apsolut neutral
Gost
Apsolut neutral

Opozicija će dobiti priliku da pobijedi, kada iskreno prihvatu Crnu Goru kao državu. Do tada samo u beskonačnost ponavljamo refetendumsko pitanje i dobijamo isti odgovor.

Dejo varala bi
Gost
Dejo varala bi

Kako ja ne volim đevojke koje ne lakiraju nokte.

Gordan
Gost
Gordan

Uslova nema i ne moze ih ni biti, jer bi se tako demokratija oskrnavila u Crnoj Gori.

oliver14
Gost
oliver14

Neuk zahtjev opozicije za tehničkom Vladom i blefiranje bojkotom izbora pokazatelji su, prije svega, duboke političke agonije u kojoj se ona nalazi.

PraviCG
Gost
PraviCG

Este li ti i gordan isti lik? Kako ste providniiiiii hahahaha

Cipsy
Gost
Cipsy

A ko ce glasati opoziciju koja se javno izjasnjava kao Srbi u CG i koji ne postuju nista crnogorsko.

StevanPG
Gost
StevanPG

Vise mi je opozicije i njenih zahtjeva preko glave, sve sto traze traze ljeba preko pogace, jer su svjesni da drugavcije ne mogu postici nista.

zacanka
Gost
zacanka

Nikad ne bih glasala opoziciju nikad, jer su oni jedna obicna prevara na politicoj sceni, sve sto su pricali da nikad nece to su uradili prvi i to da bi svoje interese zadovoljili.

Rebound
Gost
Rebound

Tehnicka vlada je postojala u regionalnoj uporednoj praksi tj u Mekedoniji vrlo nedavno. Ali taj primjer dvorski istoricar ne navodi vec se drzi primjera iz daleke istorije a od tada se pravni sistem totalno promjenio a nije ni postojalo pravo EU sa kojim se moramo uskladiti

StarinaMlada
Gost
StarinaMlada

Ima li jednog sina glavnih funkcionera vlasti da ne vozi auto od preko 50 000 eura!? Ima li jedan da nema po nekoliko stanova? A formalno su im ocevima plate oko 1000-1500 eura, od cega im to?? I onda se nadju ovi “obrazovani mladi kadrovi” da velikom filozofijom opravdavaju takvu vlast. Sve sto radi DPS moze i neko drugo ali… Više »

Niki
Gost
Niki

A ovijeh parazita sinovi đe su, da nijesu možda u moskwu?? aaaaaaahahaha

Mitar
Gost
Mitar

Ostavi se ti Papovicu analiza sa kraljem Petrem. Vlada izbornog povjerenja ima uporiste u KOVERTI svidjelo se to tebi ili ne i ne pravi se naivan. No ti ovo nema ko u brk reci tebi i ovijema oko tebe.

Haris
Gost
Haris

Koverti? Sve se partije finansiraju, neko prijavi donaciju, a neko ne, DPS je kažnjen zbog toga, kakve veze ima koverat sa izbornim rezultatom, u njemu su bili novci, ne glasački listići.

Niki
Gost
Niki

Sve partije se finansiraju donacijama, neke to prijave, neke ne. DPS je kažnjen zbog toga što nije prijavio i to je završeno. Kakve veze ima koverat sa novcem sa izbornim rezultatom, objasni?? U koverti su bili novci, a ne listići za glasanje.

Mijo
Gost
Mijo

Niki i Haris ista osoba a dva različita nika! Pogriješio si ili pogriješila jer je isti komentar a različiti nikovi! Bot na prekovremenom radu!

Sanja
Gost
Sanja

@Haris sve je u redu a kaznjeni su za to? Haha pa logika ti je vrh

Strsljen
Gost
Strsljen

Veze nema, obicni kumin !!!

🇲🇽 EL_Gordo
Gost
🇲🇽 EL_Gordo

Papovicu Srbine !

Morpheus
Gost
Morpheus

Mladi ljidi bi trebalo da su buntovni i moderni a ne da poslusno opravdavaju vlast koja se ustolicila kada su oni jos bili u vrticu. Ali treba zasluziti stan po povoljnim uslovima…

Haris
Gost
Haris

Mladi ljudi su pametni, ne bi da minenjaju nešto što je dobro, za nešto loše. Kad im ne bude odgovaralo mijenjat će, ali po svojoj volji, oni ne daju da im paraziti naturaju svoje loše mišljenje.

Morpheus
Gost
Morpheus

Mladoj osibi ako je dobro da rade za platu koji sinovi ovih za koje radis potrose na jedne cipele i onda udju u dzip koji vrijedi kao 10 godisnjih plata…ako im je dobro da ne mogu da kupe stan citavu karijeru a oni imaju po 5-6…ako je dobro da jedini u Evropi imamo iste ljudi na vlasti 3 decenije..onda neka… Više »

Mito
Gost
Mito

Toga naravno ima i slazemo se za tatine sinove, ali sa druge strane mozes li da zamislis kako bi Pipun, Manda, Medo i slicni podigli nas standard. Ja msm da bi bilo suprotno, zaustavili bi nase integracione procese i unistili i ovo sto imamo i mukom stvaramo.

Sanja
Gost
Sanja

Sve sto moze da naskodi DPSu vama odmah nema opravdanja

Haris
Gost
Haris

sanja, imaju izbori, pa ako imaš kakvu pametnu ideju daj da je glasamo, a te vaše ideje o promjeni vlasti bez ikakve bolje ideje, nego onako daj da se promijeni, ne prolaze kod pametnih građana.

Sanja
Gost
Sanja

Harise koji izbori kad se kupuju licne karte, batinasi kao po Koniku maltretiraju glasace, 40 000 ljudi koji rade u drzavnoj upravi moraju da glasaju vlast….Imaju kao izbori i u Ruandi pa ih niko ne shvata ozbiljno

CGIQ 60
Gost
CGIQ 60

Sta zna Haris,on vidi samo što mu se kaže .A na pisaniju povjesničara,koji nema veze s pravom, se ne treba obazirati

Haris
Gost
Haris

Ko kupuje lične?? Ko maltretira glasače?? Ko “mora” da glasa vlast ili nevlast? Glasaš li ti koga što moraš i ako gladžsaš navedi ime zbog koga moraš i ko je taj, ili ti, koji te prisiljava/ju? Ja ne glasam nikoga na silu zbog moranja. Izbori su priznati od svih međunarodnih adresa.

mikelixxxx
Gost
mikelixxxx

Odmori Harise malo

Haris
Gost
Haris

Evo sam odmorio, dosta je bilo opozicionih laži i lopovluka, lažu da su izbori neregularni-nijednog dokaza, potpisani sva biračka mjesta da je sve uredu proteklo, lopovi jer uzimaju novac od građana za NErad.

Sanja
Gost
Sanja

@Harise imas bukvalno snimke i ko maltretira ljude po Koniku i zabranjuje im da tu dolaze dok traju izbori ( ko ti je reka da dodjes na Konik) i ko kupuje glasove a da ne pominjem da bukvalno svako u Cg vec odavno zna sta se radi na izborima! Ali ni snimak izgleda tebi i tvojima nije dokaz jer sve… Više »

Haris
Gost
Haris

Niko nikom ne zabranjuje da dođe bilo đe, i ja bi tako reagovao da me neko snima, zašto me snima, ko je, što hoće, zašto me prati i snima, hoće li sačekušu da mi napravi, da li ga je i ko poslao to da radi i koliko mu plaća,… Evo ja ne znam ko kupuje glasove i što se radi… Više »

sekretarica
Gost
sekretarica

Sve gradjani vide, ko se koliko trudi i zalaze za ovu drzavu, a ko kuci sjedi i prima platu od skoro 2000. Pa da posle ne bude kukanja kako su izbori namjesteni, jer svaki nerad gradjani ce osuditi na izborima.

Sanja
Gost
Sanja

Vidi ko i uzima stanove

Haris
Gost
Haris

sanja, što je loše u tome da se uzme kredit i kupi stan??

Meho
Gost
Meho

Papoviću i ja bih jedan

Ibro
Gost
Ibro

A ovaj lopovluk?

Sanja
Gost
Sanja

@Harise ima lose u tome sto imaju vec po 2-3 srana a drzava im dodjeljuje stan za rjesavanje stambenog pitanja-od nasih tj budzetskih para. I ti to dobro znas

Haris
Gost
Haris

Povećala mu se porodica, treba još stan/stanova, nije mu gratis no kredit, ima to da otplaćuje, a riješio je stambeno pitanje, ili misliš kako državni službenici ne smiju da rješavaju stambena pitanja??

Vojislav ..
Gost
Vojislav ..

Opozicija nije sposobna opstinu da vodi, nego je svojim neznanjem i neiskustvom ubrzo unazadi, pa se posle pametnjakovici cude sto gradjani ne zele da im ukazu povjerenje i podrze ih na izborima.

Sanja
Gost
Sanja

Opozicija ima 39 a vlast 42 poslanika, nece biti sa nemaju povjerenje uz toliko malu razliku

Haris
Gost
Haris

sanja, znači priznaješ rezultate, ovi 39, a ovi 42, što je onda problem, ili vi priznajete vaše sve regularno, a tuđe nije aaaaaaahahaha

Velibor
Gost
Velibor

Ne znas bi koju opstinu bitu

Meho
Gost
Meho

Vlast, odnosno vlada sabotira lokalnu opozicionu vlast raznim metodama dok je ne sruši pa to objašnjava nesposobnošću opozicije da vodi lokalnu vlast

Haris
Gost
Haris

meho, opozicija sabotira počevši od države pa do opština i ne uspijeva joj jer nemaju podršku građana.

oblanda
Gost
oblanda

Nesposobni politicari, koji za svoj nerad primaju platu i koji su konstantno na grbaci gradjana su odavno zasluzili brisanje sa politicke scene, jer nista nijesu uradili korisno za gradjane koji su ih birali kao predstavnike

Ibro
Gost
Ibro

A lopovi na vlasti? Što ćemo sa njima? Oni nijesu na grbači naroda?

CGIQ 60
Gost
CGIQ 60

Aha…a “sposobni” rasprodaju drzavu, dobijaju stanove i kredite,pa opet stanove i td.

Haris
Gost
Haris

ibro, koji lopovi, navedi?

Ibro
Gost
Ibro

Dug je spisak lopova

Tiramisu
Gost
Tiramisu

Svi izbori do sada su bili regularni, a problem opozicije je taj sto pricom o neregularnosti izbora pokusavaju da zamaskiraju nedovoljnu podrsku gradjana.

Pop iša uDuklju
Gost
Pop iša uDuklju

Tako zdravo bio

Dzeki
Gost
Dzeki

Da se opozicija pita nasi zakoni i pravni propisi bi postojali samo na papiru, a stvarnost bi bila drugacija. Oni svoje zahtjeve prilagodjavaju svojim sebicnim interesima, negirajuci pravne propise ove drzave.

Zoki
Gost
Zoki

Naravno da nema uslova za formiranje tehnicke vlade, a svojim zahtjeva da se upravo takva vlada uspostavi, opozicija ispada smijesna, jer pokazuje veliko neznanje i nestrucnost.

Kapetan
Gost
Kapetan

Nesposobna opozicija se plasi izbora, to je ovdje najveci problem, jer znaju da posle bojkota koji je trajao skoro 3 godine, propalih protesta i brojnih drugih kikseva, nemaju sanse da ostvare neki bolji izborni rezultat.

Dunja
Gost
Dunja

Kako da ocekujemo od opozicije da postuje ustav i drzavu, kad je oni i ne priznaju. Gradjani su svih ovih godina uz Dps, jer vide da im uz opoziciju buducnost nije svijetla.

Jasminka
Gost
Jasminka

Opozicija trazi tehnicku vladu jer znaju da im se smijesni los izborni rezultat, koji ce tesko gradjanima moci da opravdaju.

Boka
Gost
Boka

Na sljedecim izborim zivi bili pa vidjeli od opozicije ni O!

Aladin
Gost
Aladin

Kakva je to tuga od opozicije koja se nada vladi izbirnog povjerenjaniz 2016. godine?? Uzeljeli se oni ministarskih mjesta, to je njima muka najveca od svega!

Haris
Gost
Haris

Crna Gora je slobodna i demokratska država, ko neće na izbore ne mora, a ko hoće može. Ne dijele se izbori na opoziciju i poziciju, već na stranke, dovoljno je dvije stranke da izađu na izbore i sve u redu, glada ko hoće i za koga hoće, ne može se na vlast bez izbora i volje građana.

Ibro
Gost
Ibro

A krađom izbora može li?

Mitar
Gost
Mitar

Kako ne moze, pa koverta sve resava.

Haris
Gost
Haris

Kojom krađom, navedi??

Ibro
Gost
Ibro

Mnogo je primjera

Mitar
Gost
Mitar

A koverta?

Haris
Gost
Haris

Koverta? Sve se partije finansiraju, problem je ako ne prijave dobrovoljne donacije, partija DPS je za to kažnjena. To je završeno.

Simba
Gost
Simba

Kako je Papovic pogodio u centar cim pojedini pokusavaju da ospore tacnost teksta!

Mitar
Gost
Mitar

Pa ovaj tekst je tragedija za akademskog gradjanina.

Velja gora
Gost
Velja gora

Kada u dvadesetak minuta krene salva komentara sa istom matricom i istim vokabularom, sto mislite da je razlog?

Ibro
Gost
Ibro

Aktivnost botova vlasti

Miki
Gost
Miki

Papović dr istorijskih nauka i poslanik, kako to gordo zvuči! Ima opravdanje za sve nepočinstva vlasti! Sramota!

Obradovic ch
Gost
Obradovic ch

Hrvatska dobro priptemala za smjenu vlasti HDZ Tudjmans 2000 god hrvati stali nscijonslni interes hrvata cetvorjs imala kandidata mesica dvojka sdp i hsls vladu

Kuki
Gost
Kuki

Odmah stan ujutro da mu se da…zasluzio…

Haris
Gost
Haris

A što da mu se ne da kredit, koji će vratiti, nije mu gratis??

Mojeimr
Gost
Mojeimr

DPS je smijurija…. Namjestaju ankete gdje podizu rejting DF da bi narod plašili onim budalama… Ima i drugih stranaka….
Ustrb sam ovo procitao…. Budalastine. Mozete li zamisliti da ima zvanje profesora istorije a daje ovakve djetinjaste izjave: živio UDG?

Haris
Gost
Haris

Čitava opozicija su budale, ništa tamo nema pametno ni dobro.

Ibro
Gost
Ibro

Papoviću ti li si?

Niki
Gost
Niki

Ko ti brani da i ti namjestiš anketu, neka ti dritanga ima 34% , a plagistar aleksa 47%, građani će glasat za koga hoće, a za parazitsku opoziciju sigurno neće.

Prepelica
Gost
Prepelica

Da je neko htjeo da opozicija bude na vlasti glasao bi ih, niko nije kriv sto narod to ne želi

Minja
Gost
Minja

Opozicija oce na vlast a nema podrsku gradjana jesu oni svjesni da mi ne želimo da nam oni vode drzavu

Srna
Gost
Srna

Oni su bojkotovali Skupštinu jer su obični neradnici koji nista konkretno za ovu drzavu nisu uradili ali su primali plate koju nisu zaradili!

Niki
Gost
Niki

Ko ti brani da i ti namjestiš anketu, neka ti dritanga ima 34% , a plagistar aleksa 47%, građani će glasat za koga hoće, a za parazitsku opoziciju sigurno neće.

Komita
Gost
Komita

A ovi su se kao oznoili pa u Evropi po svemu na zadnjem mjestu.

Ibro
Gost
Ibro

Košuta ti je zaradio

Dakica
Gost
Dakica

Opozicija ne moze jedan grad da vodi kako treba a ne drzavu. Sreca je pa nikad nece doci na vlast

ines23
Gost
ines23

Sve opozicija i da nekim cudom dobije izbore oni ne bi mogli oformiti vlast a da ne udju zajedno u koaliciju, a s obzirom na to da sad imamo javne svadje izmedju opozcije vec duzi vremenski period – do te koalicije ne bi dosli i rasulo bi napravili u drzavi!

Vitinka
Gost
Vitinka

Opozicija nije u stanju da na izborima bude ozbiljan konkurent DPS-u jer nema elementarne uslove da vlada državom. Ovom rečenicom je sve rečeno!

CiciMici
Gost
CiciMici

Ne znam kako opoziciji vise ne dosadi priča o tehničkoj Vladi i sami su svjesni da se to nikada nece desiti,ne moze se na taj nacin preuzimati vlast.

oliver14
Gost
oliver14

Odje je sve do tancina objasnjeno, a opozicija namjerno radi sve kontra zakonu i Ustavu jer vec sad su svjesni da ce izgubiti izbore i onda odakle im alibi za poraz za javnost.

Kosta
Gost
Kosta

Izborno zakonodavstvo bi trebalo poboljšati u skladu sa preporukama relevantnih međunarodnih institucija, ali i u skladu sa crnogorskim pravnim poretkom. Tako da na opoziciji je da učestvuju u radu Odbora i da doprinese radu istom ako imaju kapaciteta naravno.

Azra01
Gost
Azra01

Ma opozicija samo neka nastavi da sanja o tehničkoj vladi.

goran1978
Gost
goran1978

Nadam se da ce ovaj autorski tekst procitati opozicija dobro par puta i da ce shvatiti koliko su politicki nepismeni i neznaveni.

Mitar
Gost
Mitar

A izgleda ti si pismen i znaven.

I treba
Gost
I treba

Papovic, bivsi nam koleka srpski Radikal je ovo napisao vrlo pametno

Cetinje
Gost
Cetinje

A IMALI OPRAVDANJA STO NEKO IMA 4 STANA A NEKO ZIVI PRIVATNO SA PLATOM OD250 EURA

Miki
Gost
Miki

Ima, ima u statutu Dps-a, Sd-a i Bs-a

Niki
Gost
Niki

Za to ne treba opravdanje, smatraš li da ne treba neko da ima 4 ili 50 stanova, a neko da živi privatno??

Mitar
Gost
Mitar

Ima kako nema pa on hoce i peti. Sto da ne . A dje pise da ne moze imat pet stanova.

Mrgud
Gost
Mrgud

Davno su procitan .

Velja gora
Gost
Velja gora

Gos. Papovicu , Pokusacu sto krace i sto jednostavnije da ti odgovorim na ovaj vas zaista golem trud. Kadq na fakultetu student pisanim putem polaze zavrsni ispit, i sve ispise ispravno, on je polozio , dobio desetku(ocjena A).Svi mu cestitaju,roditelji odusevljeni i ponosni, profesor zadovoljan. A onda se pojavi snimak kolege studenta ,na kome se vidi da doticni student sve… Više »

Sanja
Gost
Sanja

Najbolji komentar

Haris
Gost
Haris

Ja sam dao svoj glas ovoj vladi i ovom poslaniku, hoćeš da kažeš da moj glas ne vrijedi??

Anomini
Gost
Anomini

Ako nema tehnicke Vlade bice onda Protesta Bojkota Izbora 2020 godine.

Haris
Gost
Haris

Ovo je demokratska država, svakom na volju, nijesu izbori između opozicije i vlasti, već između stranaka, znači ako neće opozicija nema izbora, malo sjutra, ima dovoljno stranaka za izbore i previše, tako da ko neće ne mora, a ko hoće niko mu ne brani.

JOPETJA
Gost
JOPETJA

Neznam sto si ga ovoliko oduzio vjerovatno mislis da sto vise pises manje ce naroda citat.Znamo mi ovo sve sto si napisao.Jedini problem je sto vam mladi i pametni odselise pa ce te jos malo bit DPS to jest DRUSTVO PENZIONISANIH STRUKTURA.

Haris
Gost
Haris

Slušajući vašu šupju priču reka bi čojek niko ne osta u CG aaaaaaahahaha

Send this to a friend