Politika

Parlamentarna saradnja Crne Gore i Andore u stalnom usponu

Brajović sa predsjednikom parlamenta Andore

Parlamentarna saradnja, kao veoma važan dio sveukupnih odnosa Crne Gore i Andore je u stalnom usponu, što nam otvara brojne mogućnosti za razmjenu znanja i iskustava, poručio je predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović na kraju posjete Knjaževini Andori na poziv predsjednika Generalnog savjeta ove države Visensa Mateua Zamore.

“Sa Andorom kao i drugim državama koje imaju manje od milion stanovnika sarađujemo i u okviru Konferencije malih evropskih država. Sastao sam se i sa premijerom kao i ministrima vanjskih poslova i ekonomije, sa kojima sam razmijenio mišljenja o političkim prioritetima obje zemlje, kao i prilikama za ekonomsku saradnju. Crna Gora ide ka članstvu, dok Andora gradi svoj specijalni odnos sa Evropskom unijom u skladu sa svojim potrebama i ciljevima”, kazao je Brajović.

Istakao je da Andora pokazuje iskrenu spremnost da svoje resurse stavi na raspolaganje za podršku razvoju turizma u našoj zemlji, posebno zimskog u kojem postoji nedovoljna iskorišćenost u odnosu na prirodne potencijale.

Podsjetio je da se u Andori održava svjetski kup, a titulu jedne od najprestižnijih skijaških i turističkih destinacija je postigla u relativno kratkom roku.

“Andora ima odlične projekte u oblasti održivog razvoja, čiju bi primjenljivost naša zemlja trebalo da razmotri”, dodao je predsjednik parlamenta.

Brajović se sastao sa premijerom Antoniom Martijem, ministarkom vanjskih poslova Mariom Ubah Font, kao i ministrom ekonomije Gilbertom Sabojom Sunjeom.

Zvaničnici Andore su čestitali Crnoj Gori na postignutim uspjesima od obnove državnosti 2006, mudroj državnoj politici i ostvarivanju ciljeva među kojima su članstvo u NATO i dinamičan tok pregovora o članstvu u EU.

Sagovornici su se saglasili da male zemlje po površini i broju stanovnika imaju obavezu da čine dodatne napore u svom razvoju, kao i da ostvaruju saradnju koja može predstavljati primjer u Evropi.

Korak na tom putu predstavljaće i olimpijada sportista malih evropskih zemalja, kao i susret privrednika koji će biti održani krajem maja u Crnoj Gori.

Brajović je izrazio zahvalnost Andori na priznanju Crne Gore samo 13 dana nakon obnove državnosti, kao i redovnom učešću predstavnika Ministarstva vanjskih poslova Andore u Ljetnjoj školi za mlade diplomate u našoj zemlji.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Čevljanin
Gost
Čevljanin

Niti oni znaju da mi uopšte postojimo, niti mi znamo da oni postoje.

Region
Gost
Region

Hahaha Andora

Kaca za kupus
Gost
Kaca za kupus

Konačno na ravnoj nozi! Kao male zemlje, a ne ono što mislite!

Send this to a friend