Politika

Uključiti pamet, a ne vrelu krv

Vladimir Pavićević

Predsjednik Crnogorske Vladimir Pavićević kaže da budući predsjednik Crne Gore, između ostalog, mora pokazati da želi da vodi državu naprijed i da ima potencijal da djeluje integrativno u crnogorskom društvu, uz privrženost koncepciji ustavnog patriotizma.

Pavićević je u intervjuu Dnevnim novinama kazao da je Crnogorska mlada politička partija i da je prerano da neko od njenih članova bude kandidat za predsjednika države.

“Institucija predsjednika Crne Gore je jedna od najvažnijih u crnogorskom ustavnom sistemu i ja sam protiv poigravanja kandidaturama za tu funkciju. Kandidat za predsjednika Crne Gore treba da bude osoba koja ima prepoznatljivost u javnosti, sa čijim su radom građani upoznati i koja ima rezultate iza sebe”, kazao je Pavićević.

Kako je naglasio, autoritet predsjednika, koji mu daje institucija predsjednika, treba da pokaže da ima namjeru da Crnu Goru vodi naprijed.

“Mislimo da je važno, osim toga ko je kandidat, da taj kandidat ima i neke ideje iza sebe i u ovom trenutku mozda najvažnije da ima potencijal da djeluje integrativno u crnogorskom društvu. Vođeni uočenom potrebom, mi smo ponudili javnosti, pa evo i kandidatima za predsjednika, jednu snažnu integrativna ideju ideju da savremenu Crnu Goru zasnujemo na principima ustavnog patriotizma. Crnogorska će zato da podrži kandidata koji u predsjedničkoj kampanji pokaže privrženost koncepciji ustavnog patriotizma za Crnu Goru”, kaže Pavićević.

Nedavno je promovisao i koncept mekog razvlašćivanja u Crnoj Gori.

“Kada sam u januaru ove godine izabran za predsjednika Crnogorske, rekao sam da je u Crnoj Gori potrebna i moguća meka transformacija sistema odnosno meko razvlašćivanje vladajućih struktura. Ovaj pristup podrazumijeva da su promjene na bolje u Crnoj Gori moguće uz aktivno učešće DPS-a u tim promjenama. Tada sam rekao da je to realno jer, svidjelo se to nekome ili ne, DPS ima podršku velikog broja građana i to mora da se prizna jednako kao i da postoji ogroman dio društva koji želi promjene po svaku cijenu”, objasnio je Pavićević.

Govoreći o lokalnim izborima, Pavićević kaže da će učestvovati u svim opštinama u kojima budu imali formirane opštinske organizacije.

“U ovom momentu, naši ljudi u Podgorici, Bijelom Polju i u još nekoliko mjesta su spremni za učestvovanje na lokalnim izborima. Posebno jaki odbori formirani su u Podgorici i Bijelom Polju i oni imaju najvidljiviju ekspanziju. Tamo gdje ne budemo zadovoljni radićemo dok ne formiramo dobre odbore. Nije najvažnije pošto poto formirati odbor nego ga kvalitetno formirati. To znači da okupimo ljude za koje smo sigurni da dijele sistem naših vrijednosti, stavove i ideje. Otvoreno ćemo da kažemo da nijesmo spremni za učestvovanje na izborima kad nijesmo, ali tamo gdje budemo učestvovali vjerujem da ćemo napraviti dobar rezultat. Nemam dileme da će građani znati da prepoznaju i cijene ovaj naš pristup”, ističe on.

Crnogorska, ističe on, nudi građanima novi pristup politici i potpuno nove ljude koji su spremni da se posvete radu na razvijanju političkih ideja bez kojih nema razvijanja jedne zajednice.

“Uspjeli smo da za nekoliko mjeseci predstavimo i ponudimo dvije ključne ideje koje su se izdvojile u javnosti i po kojima smo prepoznati. Riječ je o idejama o kojima sam govorio ustavnom patriotizmu za Crnu Goru i mekom razvlašćivanju vladajućih struktura. Osim toga, ponudili smo koncepciju razvoja države Crne Gore koji je sažet u sedam tačaka reformatorskog programa koji sadrži preduslove da Crna Gora postane savremena, razvijena, evropska država. Postoji još nekoliko novih ideja koje zagovaramo u crnogorskoj politici, a posebno bih izdvojio naš pristup. Ovdje živi temperamentni narod, narod koji lako upotrijebi tešku riječ. A naša je poruka da treba više da uključimo pamet, a manje vrelu krv”, zaključio je Pavićević.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
kerkez
Gost
kerkez

Ima li ovaj tip dva pasoša ? Mora da ima srpski jer je bio poslanik u njihovom parlamentu a valjda ima i crnogorski kad je presjednik vdašnje partijice . Inače u pitanju je obični manipulant .

Ljuta
Gost
Ljuta

dokle vise kompleksasa milovih kerbera i pajevica…jadan narod izludje

Ano Minus
Gost
Ano Minus

Kad vec spominjes kompleksase, njih je prepun DF, SNP, Demagozi i ostale brojne srbske partije. Ko se oslanja prije svega na SEBE, ne pati od kompleksa, ni manje ni vise vrijednosti.Oni sto izkrivise vrat gledajuci preko srbske granice ili su sitne provincijalne duse ili su “ober Srbi”.

PG4EVER
Gost
PG4EVER

Prerano je da neko iz Crnogorske bude kandidat za predsjednika? Na čemu ste momci? Nijeste smjeli izaći na parlamentarne, jer ste svjesni da bi imali 324 glasa najviše.

Ano Minus
Gost
Ano Minus

Tacno je da bi izkljucivanje potencijala DPSa iz upravljanja drzavom bilo fatalno za drzavu, ali NE integralnoga DPSa s ljudima koji su najodgovorniji za institucionalni i ekonomski razur drzave. Dakle, DA s DPSom, ali NE s ljudima koji su dosle odlucivali u ime DPSa. Da li je to moguce? To ce vec zavisit od dvije stvari: sposobnosti patriotske opozicije da… Više »

Papratine
Gost
Papratine

Zna se ko vas je osnovao i zbog cega. I nemos da pricas o drustenim vrijednostima. Nama treba ekonomska vrijednost, sve ostalo dolazi samo po sebi.

Ano Minus
Gost
Ano Minus

Nit se sve moze kupit, nit ista dolazi samo po sebe. Ekonomija moze “upecat” naivne i neodlucne, ali nece od anricrnogorskijeh snaga nacinjet patriote. Taj problem moze rijesit jedino aktivna drzavna i od drzave podrzana afirmacija crnogorskoga identiteta i crnogorskijeh vrijednosti.To podrazumijeva restrikciju upliva srbskijeh medija, srbske kulture, jer i kad su najdobronamjerniji, podrivaju crnogorski identitet, jer (p)odrzavaju vec ionako… Više »

Send this to a friend