Politika

Pažin: Aktivno doprinosimo borbi protiv ilegalnih migracija

Dobro poznavanje i dosljedno sprovođenje domaćih i međunarodnih pravnih normi od strane sudija i tužilaca ključna je linija odbrane od opasnosti ilegalnih migracija i terorizma, saopštio je potpredsjednik Vlade Zoran Pažin na na otvaranju međunarodne konferencije predsjednika vrhovnih sudova i generalnih tužilaca danas u Bečićima.

„Kompetetno i efikasno sudstvo i tužilaštvo, uz adekvatan rad bezbjednosnih službi, neophodan je preduslov za izgradnju bezbjednog i pravednog društva kakvom težimo“ ocijenio je on.

Naglasio je da uspjeh borbe protiv ilegalnih migracija i terorizma zavisi kako od efikasnosti međusobne saradnje država i međunarodnih organizacija, tako i od unutrašnje sposobnosti i otpornosti svake države i svakog društva ponaosob.

„U Crnoj Gori ozbiljno radimo na oba kolosjeka – aktivno učestvujemo u brojnim međunarodnim incijativama za borbu protiv terorizma i razvijamo bezbjednosne kapacitete naše države i društva”, dodao je Pažin.

Saopštio je da Crna Gora, u okviru svojih sposobnosti, veoma odgovorno i aktivno doprinosi međunarodnom frontu borbe protiv ilegalnih migracija i terorizma.

„U ovoj oblasti ostvarujemo kontinuiranu operativnu saradnju putem INTERPOL-a i EUROPOL-a, kao i direktnu saradnju sa bezbjednosnim organima drugih država. Kroz međunarodnu razmjenu informacija, crnogorski bezbjednosni organi aktivno doprinose otkrivanju stranih terorističkih boraca, krijumčarskih mreža i drugih bezbjednosnih prijetnji povezanih sa ilegalnim migracijama”, poručio je Pažin.

Podsjetio je takođe i na usvajanje modernih propisa kojima je Crna Gora ugradila u domaći pravni sistem najviše međunarodne standarde zaštite bezbjednosti i poštovanja ljudskih prava, kako sopstvenih građana, tako i stranaca.

„Paralalno sa izgradnjom modernog regulatornog okvira, usaglašenog sa međunarodnim standardima, očekuje nas važan posao dodatnog snaženja institucija, odnosno dalje edukacije, opremanja i jačanja ukupnih sposobnosti naših institucija da se izbore sa ovim značajnim bezbjednosnim izazovom”, zaključio je Pažin.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
Patriota
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Patriota
Gost
Patriota

Sve čestitke gospodinu Pažinu!

Send this to a friend