Politika

Pažin: Dogovor i razumijevanje sa Mitropolijom nijesu daleko

Vjerujem da će naredni dani donijeti jasne pozicije obje strane i da će Vlada i Mitropolija crnogorsko-primorska kroz dijalog koji gradi mostove prevazići razlike, afirmišući zajedničke vrijednosti, rekao je potpredsjednik Vlade Zoran Pažin u intervjuu agenciji MINA.

Pažin je saopštio da podržava poruke predstavnika MCP kojima se poziva na dijalog i poštovanje različitosti u crnogorskom društvu.

“Naročito pozdravljam nedavnu izjavu rektora Cetinjske bogoslovije Gojka Perovića, koji je apelovao da ne smije biti neprijateljstva među građanima Crne Gore, da smo jedni drugima potrebni i da u Cetinjskom manastiru ima mjesta za sve vjernike”, rekao je potpredsjednik.

Naveo je da je uvjeren da dogovor i razumijevanje nijesu daleko, ako predstavnici Mitropolije istraju u takvim stavovima i ako te vrijednosti budu uzete kao osnova za dijalog.

“Isto tako, siguran sam da netolerancija za drugačije mišljenje ili žustra retorika usmjerena protiv premijera ili predsjednika države neće približiti naše stavove”, saopštio je.

On je kazao da je, ako Mitropolija prihvati da je neophodno da, kao i svi drugi u Crnoj Gori, djeluje u okvirima pravnog sistema, Vlada spremna da Mitropoliji, ako je to potrebno, pruži i dodatne garancije da nijedno pravo koje joj po zakonu pripada neće biti ugroženo.

Pažin je rekao da je uvjeren da će, ako se iskreno pristupi dijalogu, i vjerski kanoni i važeći zakoni osvijetliti isti put rješavanja svih nerazumijevanja i neslaganja.

“A to je da Crna Gora može ići naprijed samo ako sve vjerske i nacionalne zajednice imaju jednaka prava, ako svi poštujemo jedni druge i ako zakoni države Crne Gore jednako važe za sve”, ocijenio je.

On je podsjetio da je premijer Duško Marković više puta poručio da je Vlada apsolutno spremna da, bez odlaganja, sa Mitropolijom otpočne dijalog o uređenju međusobnih odnosa i dodatnoj zaštiti njenih prava i interesa kroz potpisivanje temeljnog ugovora.

“Što se Vlade tiče, vrata za takav dijalog su otvorena, nadamo se pozitivnom odgovoru Mitropolije na poziv premijera i očekujemo da uskoro kroz iskreni razgovor, u dobroj vjeri, riješimo sva otvorena pitanja”, poručio je potpredsjednik.

On je kazao da u Vladi jedino što očekuju od Mitropolije jeste da prihvati one iste zakonske obaveze koje su prihvatile i sve druge vjerske zajednice sa kojima je država potpisala temeljne ugovore.

“Sa druge strane, iako je i sama Mitropolija crnogorsko-primorska pozivala na dijalog o zaključenju temeljnog ugovora, ovih dana tim povodom putem medija šalje poruke koje bismo mogli ocijeniti kontradiktornim u tom smislu”, ocijenio je Pažin.

On je rekao da zato vjeruje da će naredni dani donijeti jasne pozicije obje strane i da će kroz dijalog koji gradi mostove biti prevaziđene razlike, afirmacijom zajedničkih vrijednosti.

Pažin je kazao da u svakoj pravno uređenoj državi, da bi neka vjerska zajednica sklopila ugovor sa državom ona mora imati svojstvo pravnog lica, odnosno mora biti upisana u javni registar kod nadležnog državnog organa. On smatra da pravni eksperti u Mitropoliji veoma dobro znaju da su sve druge vjerske zajednice koje imaju potpisan temeljni ugovor sa Vladom svoje djelovanje na teritoriji Crne Gore uskladile sa zakonima države.

“Ako je Srpska pravoslavna crkva danas uredno upisana u javni registar kod nadležnog državnog organa u Srbiji, pitam se onda zašto bi za MCP bio problem da bude jednako tako upisana u javni registar u državi Crnoj Gori”, naveo je Pažin.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Aca Cvika
Gost
Aca Cvika

I tako znaci, Katolicka crkva upisana na beogradaku SPC? Jeste provjerili dzamije, mozda je i njima vlasnik Rista?

🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Gost
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Znate li da je drvo najveci prijatelj

🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Gost
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Pobjegoh na drvo
Moracu u Svemir
Pametni Teesla

Vuk
Gost
Vuk

Narod je lako zavesti…ali šetnje će brzo dosaditi. I suviše jasno, osjetio je to Risto Ćirov.

Seka
Gost
Seka

Crkva je jasna da jasnija ne može biti, a i narod na litijama sa njom: prvo mičite iz pravnog sistema ovo čudoviše koje ste porodili one noći u 3 ujutru, pa ćemo onda razgovarati o svemu. Drugačije ne. Narod ostaje na ulicama do kraja.

Dragan BP
Gost
Dragan BP

Da pitam Cdm sta smijem da pisem u komentare a sta ne smijem da mi se ne desi da mi policije bane na vrata i uhapsi me ! Milim vas da nam izbacite napismeno sta smijemo da pisemo a sta ne smijemo ja svatam da administrator na Cdm brise uvredrljive komentare ili ih ne pušta ali ipak mora da postoji… Više »

PrincOdKonika
Gost
PrincOdKonika

Ti ne vidis da nam Vulin svakoga dana prijeti, kako mu je vojska spremna, izvadi glavu iz pijeska.

CafeDelSrpska
Gost
CafeDelSrpska

Ne znam što bih vam rekao, ograničena mi je sloboda govora na ovom mjestu ali treba se boriti.

Djekna
Gost
Djekna

Izadji mala, izadji mala, izadji bar na cas.

Berane
Gost
Berane

Hahahaha podviste rep pred narodnom voljom

Djekna
Gost
Djekna

Kako ste nesto omeksali. Nema vise one nadmenosti i osionosti. Koji je razlog. Da nije, slucajno, ovo sto vam je 1/4 naroda izasla na ulice. Sada vi ne mozete postavljati uslove, vec samo prihvatiti ponudjene.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Frka, a ?

Tragikomedija🎭
Gost
Tragikomedija🎭

Zeznuo si se Pazine sad ti je kasno za dogovor.nismo na pijacu.idite polako sa vlasti,prevaranti.

I VI I ONI
Gost
I VI I ONI

SHVATITE DA NAROD HOCE DA ZIVI OD PLATE A NE ZIVOTARI SHVATITE DA NE ZELIMO MAFIJU U DRZAVU SHVATITE DA CUVAMO DJECU OD KOKAINA SHVATITE DA NECEMO DJECA SMS PORUKAMA DA SE LIJECE SHVATITE DA MLADOST C.G. BJEZI OD OVOG SISTEMA NAPOKON SHVATITE DA OVOM NARODU NE TREBA NI POLITIKA NI CRKVA AKO ZELIM DA SE POMOLIM U CRKVU I… Više »

Zadar
Gost
Zadar

ZOKI razmišljaj o Zakonu, pusti se MISTIKE…

Jovan
Gost
Jovan

Na sve TROBOJKE treba docrtavati CRVENE PETOKRAKE. Od njih cetnici bjeze kao DJAVO OD BOGA!!!

Pitaj Hrvate
Gost
Pitaj Hrvate

Ne vrijeđaj čovjeka. Čemu ? Iznio je neporecive činjenice koje su znane svima na prostoru EX. YU. i, cijeloj Europi i opčenito svijetu. Pa čak i njegova bojazan “pogađate što nas čeka “,ima svoju podlogu. Naime , ako zaživi ovaj zakon , vrlo lako bi mogao krenuti proces ( ako već i nije ) , naoružavanje srbijanaca u crnoj Gori… Više »

Šamo
Gost
Šamo

Tačno tako , srpska crkva je i do sada bila baza za svaku anticrnogorsku aktivnost , a vođa srba Andrija Mandić je već rekao da ima više zakopanog oružja po Crnoj Gori nego u kasarnama vojske i policije , pa je sasvim realno da pokušaju praviti SAO područja , u pamet se braćo Crnogorci !

Boris
Gost
Boris

prpa a? gotovi ste !

Niki
Gost
Niki

Reči ti Pažine da li je zakon validan, ili ću kad me policija zaustavi sa 167km/h ja reći da ne priznajem zakon?? Kakvi razgovori i pregovori?? Ako je o načinu vraćanja otetih Crnogorskih svetinja, onda u redu, a o zakonu se nema što razgovarat.

mačor
Gost
mačor

Dijalog uz poštovanje Ustava i cg zakona !

treći mandat
Gost
treći mandat

Koga to prozivaš?

Kako hoće
Gost
Kako hoće

Bila bi prava šteta da se ne nastave zdravi stilovi života.

brkoo
Gost
brkoo

Moj ministre da bi otpočeo dijalog prvo morate uputiti službeni poziv i sa obostranim uvažavanjem.
U svakom slučaju bi bilo časno da date ostavku i da neko ko hoće i želi dijalog preuzme Vaš resor.

Majka moja
Gost
Majka moja

UDARIO MILO TAMO DJE NIJE SMIO…
IMAO JE VREMENA DA TO RIJESI ALI NIJE HTIO
SAD GA NAROD IZNENADI

TONE BROD GOSPODINE PAZIN ….

istina
Gost
istina

To se zove prpa vi rekoste da nemate sta sa Patrijarsijom pricati

Salijeri
Gost
Salijeri

Nije tačno!

Banjora
Gost
Banjora

Važi li ovaj Zakon Ministre ili ne važi. Čisto da znamo jer kažu da ste ga vi sročili. Ako bude prepravki jasna Vsm je pozicija.

Techno Pop
Gost
Techno Pop

Risto i Miraš da se izljube i zajednički podnesu ostavku. Onda da postave procrnogorski kadar u ckrvi i svi mirni.

Miraš YouTube
Gost
Miraš YouTube

Dođi mala da te poljubim.

VUNKO
Gost
VUNKO

LAV LAJOVIĆ… aaaa sto mislite

Berane
Gost
Berane

Nije to druze butik

Peki
Gost
Peki

Morate amfiju pod noge…tako mora bit….amfi je najaci

E a da
Gost
E a da

Taman kao što kažeš , najači jeste , najjači nije.

Krsto
Gost
Krsto

Moj dobri ministre, ja ako pogazim neki zakon samnom niko ne bi pregovarao. Zna se kako bi zavrsio. Ili zakoni vaze za sve ili ni za koga. Zakon se postovati mora. Vjerujem da toliko znas.

Nata
Gost
Nata

Kako bi zavrsio? i Ko? Nesto si nedorecen, mistican…

Krsto
Gost
Krsto

Isto kao i ti Nato. Bio bih sankcionisan i ti i ja i bilo koji gradjanin.

Dejo barba
Gost
Dejo barba

Reči pažine čija je terena pomorski kabal i reči čija će biti nafta iz jadrana?

PrincOdKonika
Gost
PrincOdKonika

Ti srbi nisu pristali na dijalog u Sloveniji, nego su isli u rat. Isti ti srbi nisu isli na dijalog u Hrvstskoj nego su isli u rat. Ti srbi nisu isli na dijalog u Bosni i Hercegovini, nego su isli u rat. Ti srbi nisu isli na dijalog u Kosovu, nego su isli u rat. A vi sada pogadjajte sta… Više »

Gaeta
Gost
Gaeta

Pokrij se ušima i ne javljaj se više jer tvoj kapacitet je ograničavajući.Nek ovaj narod živi u miru i za sve se može postići dogovor .Teško da će usijsne glave kao tvoja što da se što pitaju

PrincOdKonika
Gost
PrincOdKonika

Tise tamo !

Stav
Gost
Stav

Pravmi subjektivitet SPC po srpskom zakonu clan 11 ide od 21 MAJA 1836 godine a ne 800 godina kako pricaju tako da naredne godine 21 MAJA svi slavimo mi DAN DRZAVNOSTI a oni DAN CRKVENOSTI !!!

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Miraša obavezno treba smijenit,on nije dostojan da nam vodi crkvu,i mnoge velike patriote on iritira,ja ih znam puno.Postaviti nekog mlađeg harizmatičnog čovjeka,i da bude dobar retoričar. Recimo ko naš Milo ,i to će bit pun pogodak.

Majka moja
Gost
Majka moja

Hahahahahaha

Batali
Gost
Batali

Bolje naci nekog fanatizovanog starca iz XV vijeka. Na njih se narod bolje pali. Sto dublje u srednji vijek jaca je vjerska zanesenost.

Grga
Gost
Grga

Mitropolit se ne postavlja, nego jesi ili nijesi mitropolit. Nije ti to šef mjesne zajednice.

Bodin
Gost
Bodin

Pazine nema dogovora sa četnicima. Nije ga bilo ni 41 god. neće ni sad. Zamisli da se Sava Kovačević dogovarao sa Bajom Stanisicem??

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Možeš li zamisliti Bodine šta bi Sava reko Baju tad?

Цар🇷🇺Романов
Gost
Цар🇷🇺Романов

Бајо Станишић је један од вођа и команданата 13. јулског устанка који је побиједио Италијане. Са Савом. Јеси ли знао за то?

Bodin
Gost
Bodin

Dje si ti učio istoriju? Biće na litijama.

Batomitraljezac
Gost
Batomitraljezac

Bodine, piše Novak Adžić na antenam.net da je Bajo Stanišić, pukovnik vojske Kraljevine Jugoslavije, jedan od organizatora 13.julskog ustanka (član Privremene Vrhovne komande) … duga je priča a Bajo je otišao u četnike početkom 1942. godine…

Gaeta
Gost
Gaeta

Sava je svoju oholost i tvrdoglavost platio. Taj Sava je dosta zločina učinio u svome kraju i nad svojim rođacima.Te podatke su dugo krili.Tako da tvoja teorija je upitna.

Nk86
Gost
Nk86

Mozda se komunisti nijesu mogli dogovoriti sa cetnicima ali zato zelenasi jesu!

Haris
Gost
Haris

SPC je jedina pravoslavna crkva u crnoj gori cpc sa. mirašem je sekta

Olja
Gost
Olja

I SPC je sekta u Njemackoj tamo je u istom statusu kao CPC a ima na stotine hiljada srba tamo. Provjerite nesto isprani mozgovi.

Dr.
Gost
Dr.

Bravo doktorice.

vesko
Gost
vesko

Oljice draga SPC nigdje u svijetu gdje djeluje nije i ne moze biti sekta!

Kotor
Gost
Kotor

E, vidiš za mene a nijesam sam, jer skoro pola gradjana misli ovako , je na sceni nasrtaj svetosavske sekte na sve što je crnogorsko. Sinoć je Crna Gora izgubila utakmicu sa Madjarskom i ro je bio povod za upotrebu auto sirena par bezumnih vozača u Kotoru. Pa donekle bih razumio da je izgubila sa Srbijom, ali sa Madjarskom? Zaključak… Više »

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Harise, nijesi u pravu. Prvo nije jedina, a drugo SPC se ništa ne pita u Crnoj Gori. Irinej bi da dođe, no ga niko ne zove. Pa je proba u Pljevlja, đe je Mileševska Eparhija sa sjedištem u Prijepolju, pa ni nju ne kontroliše. Prije će bit da je srpska crkva sekta, u kojoj vlada opšte rasulo.

Kacavenda
Gost
Kacavenda

Tako je

Vartolomej
Gost
Vartolomej

Samo lagano

djenovici
Gost
djenovici

..sta to lijepo ima obraz zakrpljen da flekom..zasto sa tugom gledam za covjekom..

Јоцо
Gost
Јоцо

У Србији су признали континуитет правног субјективитета и одмах их уписали у регистар, кад су донијели нови закон. Ви тражите да Митрополија прекине свој правни субјективитет и упише у се у регистар као новооснована вјерска заједница – то је велика разлика.

Boka
Gost
Boka

A dje ti je mudrovu crnogorski kontinuitet. Jeli misliš da ste ga zauvijek prekunili otimačinom i pljačkom 1918. Grdno se varaš.

Korab
Gost
Korab

Za razliku od Srbije nažalost Crna Gora jr bila kapitulirala.

Simo
Gost
Simo

A kako su se upisali u Hrvatskoj jos bez imena srpska jer je zakonom zabranjeno, pa u Sloveniji, Engleskoj, Francuskoj i nidje im nista nije smetalo no kod nas. Problem je sto oni ne priznaju nasu drzavu, samo njene pare.

Prc CG
Gost
Prc CG

Hahahahahahaah MORATE sto ne kažete svojim pristalicama i poltronima da jednostavno MORATE!!!!!!

djenovici
Gost
djenovici

Sto se mora nije tesko

Srdjan
Gost
Srdjan

Mozda nisu daleko ali ne znam jeli kasno…

Svastara
Gost
Svastara

Znaci bar ti si cuo najveceu velicinu jednog covijeka u C.G. oca Gojka Perovica
Ajd bar neko da cuje glas ljubavi a ne mrznje

Šamo
Gost
Šamo

Tačno , istinu je rekao otac Gojko Perović da su svetinje Crnogorske , još da vratimo otetu autokefalnost i Bog te veselio !

Velja gora
Gost
Velja gora

Vrace se oteto
A moglo je biti oteto ako si je imao
A ako si je imao, morao si je steci
A kad ste je stekli?

Berane
Gost
Berane

Hahahaha izdace vam mup potvrdu autokefalnosti hahahaha kao sto vas je registrovao

Simo
Gost
Simo

Podjela uloga ne vjerujemo vam nista.

Send this to a friend