Politika

Pažin: Dogovor i razumijevanje sa Mitropolijom nijesu daleko

Vjerujem da će naredni dani donijeti jasne pozicije obje strane i da će Vlada i Mitropolija crnogorsko-primorska kroz dijalog koji gradi mostove prevazići razlike, afirmišući zajedničke vrijednosti, rekao je potpredsjednik Vlade Zoran Pažin u intervjuu agenciji MINA.

Pažin je saopštio da podržava poruke predstavnika MCP kojima se poziva na dijalog i poštovanje različitosti u crnogorskom društvu.

“Naročito pozdravljam nedavnu izjavu rektora Cetinjske bogoslovije Gojka Perovića, koji je apelovao da ne smije biti neprijateljstva među građanima Crne Gore, da smo jedni drugima potrebni i da u Cetinjskom manastiru ima mjesta za sve vjernike”, rekao je potpredsjednik.

Naveo je da je uvjeren da dogovor i razumijevanje nijesu daleko, ako predstavnici Mitropolije istraju u takvim stavovima i ako te vrijednosti budu uzete kao osnova za dijalog.

“Isto tako, siguran sam da netolerancija za drugačije mišljenje ili žustra retorika usmjerena protiv premijera ili predsjednika države neće približiti naše stavove”, saopštio je.

On je kazao da je, ako Mitropolija prihvati da je neophodno da, kao i svi drugi u Crnoj Gori, djeluje u okvirima pravnog sistema, Vlada spremna da Mitropoliji, ako je to potrebno, pruži i dodatne garancije da nijedno pravo koje joj po zakonu pripada neće biti ugroženo.

Pažin je rekao da je uvjeren da će, ako se iskreno pristupi dijalogu, i vjerski kanoni i važeći zakoni osvijetliti isti put rješavanja svih nerazumijevanja i neslaganja.

“A to je da Crna Gora može ići naprijed samo ako sve vjerske i nacionalne zajednice imaju jednaka prava, ako svi poštujemo jedni druge i ako zakoni države Crne Gore jednako važe za sve”, ocijenio je.

On je podsjetio da je premijer Duško Marković više puta poručio da je Vlada apsolutno spremna da, bez odlaganja, sa Mitropolijom otpočne dijalog o uređenju međusobnih odnosa i dodatnoj zaštiti njenih prava i interesa kroz potpisivanje temeljnog ugovora.

“Što se Vlade tiče, vrata za takav dijalog su otvorena, nadamo se pozitivnom odgovoru Mitropolije na poziv premijera i očekujemo da uskoro kroz iskreni razgovor, u dobroj vjeri, riješimo sva otvorena pitanja”, poručio je potpredsjednik.

On je kazao da u Vladi jedino što očekuju od Mitropolije jeste da prihvati one iste zakonske obaveze koje su prihvatile i sve druge vjerske zajednice sa kojima je država potpisala temeljne ugovore.

“Sa druge strane, iako je i sama Mitropolija crnogorsko-primorska pozivala na dijalog o zaključenju temeljnog ugovora, ovih dana tim povodom putem medija šalje poruke koje bismo mogli ocijeniti kontradiktornim u tom smislu”, ocijenio je Pažin.

On je rekao da zato vjeruje da će naredni dani donijeti jasne pozicije obje strane i da će kroz dijalog koji gradi mostove biti prevaziđene razlike, afirmacijom zajedničkih vrijednosti.

Pažin je kazao da u svakoj pravno uređenoj državi, da bi neka vjerska zajednica sklopila ugovor sa državom ona mora imati svojstvo pravnog lica, odnosno mora biti upisana u javni registar kod nadležnog državnog organa. On smatra da pravni eksperti u Mitropoliji veoma dobro znaju da su sve druge vjerske zajednice koje imaju potpisan temeljni ugovor sa Vladom svoje djelovanje na teritoriji Crne Gore uskladile sa zakonima države.

“Ako je Srpska pravoslavna crkva danas uredno upisana u javni registar kod nadležnog državnog organa u Srbiji, pitam se onda zašto bi za MCP bio problem da bude jednako tako upisana u javni registar u državi Crnoj Gori”, naveo je Pažin.

74

avatar
1000
40
34
0
 
63
Aca Cvika🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣VukGrga
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Aca Cvika
Gost
Aca Cvika

I tako znaci, Katolicka crkva upisana na beogradaku SPC? Jeste provjerili dzamije, mozda je i njima vlasnik Rista?

🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Gost
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Znate li da je drvo najveci prijatelj

🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Gost
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Pobjegoh na drvo
Moracu u Svemir
Pametni Teesla

Vuk
Gost
Vuk

Narod je lako zavesti…ali šetnje će brzo dosaditi. I suviše jasno, osjetio je to Risto Ćirov.

Seka
Gost
Seka

Crkva je jasna da jasnija ne može biti, a i narod na litijama sa njom: prvo mičite iz pravnog sistema ovo čudoviše koje ste porodili one noći u 3 ujutru, pa ćemo onda razgovarati o svemu. Drugačije ne. Narod ostaje na ulicama do kraja.

Dragan BP
Gost
Dragan BP

Da pitam Cdm sta smijem da pisem u komentare a sta ne smijem da mi se ne desi da mi policije bane na vrata i uhapsi me ! Milim vas da nam izbacite napismeno sta smijemo da pisemo a sta ne smijemo ja svatam da administrator na Cdm brise uvredrljive komentare ili ih ne pušta ali ipak mora da postoji… Više »

PrincOdKonika
Gost
PrincOdKonika

Ti ne vidis da nam Vulin svakoga dana prijeti, kako mu je vojska spremna, izvadi glavu iz pijeska.

CafeDelSrpska
Gost
CafeDelSrpska

Ne znam što bih vam rekao, ograničena mi je sloboda govora na ovom mjestu ali treba se boriti.

Djekna
Gost
Djekna

Izadji mala, izadji mala, izadji bar na cas.

Berane
Gost
Berane

Hahahaha podviste rep pred narodnom voljom

Djekna
Gost
Djekna

Kako ste nesto omeksali. Nema vise one nadmenosti i osionosti. Koji je razlog. Da nije, slucajno, ovo sto vam je 1/4 naroda izasla na ulice. Sada vi ne mozete postavljati uslove, vec samo prihvatiti ponudjene.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Frka, a ?

Tragikomedija🎭
Gost
Tragikomedija🎭

Zeznuo si se Pazine sad ti je kasno za dogovor.nismo na pijacu.idite polako sa vlasti,prevaranti.

I VI I ONI
Gost
I VI I ONI

SHVATITE DA NAROD HOCE DA ZIVI OD PLATE A NE ZIVOTARI SHVATITE DA NE ZELIMO MAFIJU U DRZAVU SHVATITE DA CUVAMO DJECU OD KOKAINA SHVATITE DA NECEMO DJECA SMS PORUKAMA DA SE LIJECE SHVATITE DA MLADOST C.G. BJEZI OD OVOG SISTEMA NAPOKON SHVATITE DA OVOM NARODU NE TREBA NI POLITIKA NI CRKVA AKO ZELIM DA SE POMOLIM U CRKVU I… Više »

Zadar
Gost
Zadar

ZOKI razmišljaj o Zakonu, pusti se MISTIKE…

Send this to a friend