Politika

Pažin o Podgoričkoj skupštini: Cijeli svijet danas državljane Crne Gore zove Crnogorcima

Rezolucija koja je predmet današnje rasprave usmjerena je protiv aktuelnih pokušaja da se unizi crnogorski državni identitet, zloupotrebom jednog tragičnog događaja u crnogorskoj istoriji, saopštio je potpredsjednik Vlade Zoran Pažin na sjednici Skupštine Crne Gore povodom razmatranja Rezolucije o “Podgoričkoj skupštini”.

<<<Šta piše u Rezoluciji o Podgoričkoj skupštini<<<

“Pravi smisao ove rezolucije, zato, ne treba tražiti u domenu formalnog prava, već u domenu moralne odgovornosti i obaveze da se zaštiti građanski i državni identitet Crne Gore,“ rekao je potpredsjednik Pažin.

On je ocijenio da je riječ o simboličkom činu, koji u vremenu kao što je ovo ima svoju punu opravdanost i predstavlja odraz zrelosti društva u zaključivanju jednog pitanja koje ne treba da bude ostavljeno kao opterećenje budućim generacijama.

“Sazrelo je vrijeme da u Crnoj Gori jednom za sva vremena utemeljimo crnogorski državni identitet. Sviđalo se to nekome ili ne, cio svijet danas državljane Crne Gore zove Crnogorcima, kao što državljane Njemačke zove Njemcima, a državljane Francuske Francuzima. Vrijeme je da i mi u Crnoj Gori sa ponosom prihvatimo identitet po kojem nas cio svijet prepoznaje,“ naglasio je potpredsjednik.

Objasnio je da to ni u kom slučaju ne znači odricanje od bogatstva kulturne, etničke i vjerske različitosti crnogorskog društva.

“Naprotiv, ovo bogatstvo je definišući element državnog identiteta Crne Gore. Zato je nesporno da država ima obavezu da podrži afirmaciju posebnog identiteta i vrijednosti različitih kulturnih, etničkih i vjerskih zajednica kao bogatstva Crne Gore, ali samo ukoliko se time ne unižavaju vrijednosti drugih zajednica i zajednički crnogorski državni identitet”, rekao je potpredsjednik.

Naglasio je da je pravo svakog u Crnoj Gori da njeguje i javno ispoljava identitet svoje zajednice.

“Ali niko nema pravo da, na primjer, zbog svog crnogorskog, srpskog, bošnjačkog, hrvatskog, muslimanskog, albanskog, ili drugog etničkog identiteta očekuje više prava od bilo kog drugog u crnogorskom društvu. Crna Gora koju smo izborili 21. maja 2006 godine, na sreću, nije takva država.“

Naveo je da je današnjoj generaciji crnogorskih građana pripala dužnost da napravi presudan emancipatorski korak, kao uslov društvenog jedinstva, koje je Crnoj Gori danas prijeko potrebno, ne radi obračuna sa istorijskim nepravdama, već zarad napretka i bolje budućnosti generacija koje dolaze. Ocijenio je da je rezolucija o Podgoričkoj skupštini koju je predložila vladajuća koalicija korak u tom pravcu.

Potpredsjednik Pažin je rekao da se današnja Rezolucija vrijednosno određuje o aktuelnim pokušajima razaranja crnogorskog državnog i građanskog tkiva, zastupanjem političke dokrtine koja u nelegalnim odlukama Podgoričke skupštine nalazi svoje utemeljenje.

“Ova retrogradna politika zagovara doktrinu po kojoj se identitet jedne etničke i vjerske zajednice želi nametnuti kao jedini pravi identitet čitave Crne Gore, ne čak ni kao države, već kao geografske oblasti koja sve svoje vrijednosti crpi upravo iz identiteta ove navodno superiorne etničke i vjerske zajednice,“ naveo je on.

Jasno je, ocijenio je potpredsjenik, da inspiratori ovakve politike danas ne žele dobro ni Crnoj Gori ni okruženju..

“Jasno je da ovakav politički stav, koji je više nego nego ogoljen u nedavnim javnim manifestacijama na kojima se slavilo nasljeđe Podgoričke skupštine, predstavlja negiranje građanskog bića naše države, kao najveće vrijednosti savremenog crnogorskog društva”, poručio je on.

Potpredsjednik je naglasio da se negiranjem crnogorskog građanskog, a time i državnog, identiteta, ne samo negiraju svi istorijski uspjesi Crne Gore, već se podrivaju i svi sadašnji i budući napori Crnogoraca svih vjera i nacija u izgradnji pravednog, bezbjednog i prosperitetnog društva.

“Sa druge strane, izgrađen državni identitet odraz je civilizacijske zrelosti jednog društva i odlika svih stabilnih i razvijenih demokratija, dok je insistiranje na suprotstavljenim vjerskim ili etničkim identitetima najčešća karakteristika retrogradnih politika i konfliktnih društava. Jasno je, dakle, da je izgradnja snažnog državnog identiteta, u kojem su različitosti bogatstvo, a ne izvor netrpeljivosti i tenzija, magistalni put napretka crnogorskog društva,“ saopštio je Pažin.

Potpredsjednik Pažin je pozvao poslanike da daju doprinos punoj afirmaciji crnogorskog građanskog društva i punom utemeljenju državnog identiteta Crne Gore. „Samo snažan državni identitet može da objedini sve različitosti crnogorskog društva i da generiše zajedništvo i energiju koja nam je danas potrebna u nastojanjima da budućim generacijama ostavimo bezbjedniju i prosperitetniju Crnu Goru – Crnu Goru koja ne brine o svom mjestu u svijetu i nema dilema o svom državnom identitetu. Vlada zbog toga podržava ovu Rezoluciju kao značajan simboličan doprinos ostvarenju ovog cilja,“ zaključio je potpredsjednik.

M.D.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mirko
Gost
Mirko

Trebalo je to odavno uraditi, ali nikad nije kasno. Smješni su mi oni takozvani srbi koji govore da crnogorska nacija ne postoji, Postojaće dok postoji bar jedan čovjek koji se osjeća i izjašnjava kao crnogorac.

Brskovo
Gost
Brskovo

Zahvaljujuci kralju nikoli i komunistima crna gora jos nema rijeseno nacionalno pitanje koje su ostali evropski narodi rijesili jos u devetnaestom vijeku !

Pjer
Gost
Pjer

Nazalost Crnogorci su u svojoj drzavi manjina a na silu se nista ne moze.

Biohazard
Gost
Biohazard

Ovi sto pricaju o nekome da nije Crnogorac jer nema crnogorsko prezime , nek se sjete samo hitlera i njegovih stavova po pitanju cistoce njemacke rase pa neka ga malo uporede sa svojim stavovima i vjerovatno ce se iznenaditi koliko su slicnih stavova ! Crnogorac je svak onaj ko ima crnogorsko drzavljanstvo ili crnogorske korijene ( ako se tako osjeca… Više »

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

E, moj Biohazard!.. ne zna primitivizam šta je to fašizam… Oni misle: fašista? To je Njemac sa šljemom na glavi!

Crnogorac.100%
Gost
Crnogorac.100%

Niko ka pobjegulja ajte svi nazad rat je zavsen vanka iz CG Pazin,Papovic,Vujovic….

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Dakle, zašto Pažin ne bi mogao biti Crnogorac, ako to želi? Je li to zabranjeno, možda?

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Baš su primitivni ovi Ristogorci! Zinedin Zidan je za cijeli svijet Francuz, a nema kapi francuske krvi. U repki Francuske koja je ljetos postala prvak svijeta, od njih 23, dvojica su etnički Francuzi.. pa?

Max Luburic
Gost
Max Luburic

Blago vam u pamet cime se bavite. Zamolio bih vladu CG da ponisti odluku o smrti moga oca,posto mi strasno nedostaje…

REPUBLIKA SRBSK
Gost
REPUBLIKA SRBSK

Eto u bivsoj Jugi vas zvali vanzemaljcima😂😂😂

Trt milojka
Gost
Trt milojka

A da se sete sta je bio Njegos, pa nek nastave

Petar Petrovic
Gost
Petar Petrovic

Ko ne zna šta mu je, neka pogleda gde mu je. Pa ako ga ne nađe – to mu je!

Wuqottah
Gost
Wuqottah

previse znacaja se prodaje ovom nelegalnom i pravno nistavnom dogadjaju. trebalo ja dati nekom dobrom pripravniku u osnovnom sudu u podgorici da pripremi sudsko rjesenje o formlanoj konstaticiji nistavnosti podgoricke skupstine i da to je bio sasvim dovoljno. Oni sto proslavljau nek proslavljaju kao sto se proslavlja evo i Noc vjestica. Ionako ih je saka jada.

Peki
Gost
Peki

Jeste, a u Hrvatskoj. Dakle je izbjegao su ga zvali kao i sve pravoslavne “trofazni”, jer se krsti sa tri prsta, nisu obracali paznju na te tehnikalije je li srbin, crnogorac, vojvodjanin.i sl.

Ljuta
Gost
Ljuta

Ovo kaze ministar pravde…kukuuuu i leleleee
Pa kako je cio svijet zvao drzavljane knazevine i kraljevine Crne Gore…e ko vlada danas CG….ni da se rodio na CT

KraljevicCmarko
Gost
KraljevicCmarko

Crnogorac sam tim se dicim a sve ostale postujem. Ne postujem one koji mi kazu da ne postojim i koji mi kazu da nemam svoj identitet i crkvu.

Lukase
Gost
Lukase

Pazin xexe

Roki
Gost
Roki

Bio sam u Tunisu. Tamo nas ne nazivaju Crnogorcima. Nisu nikad ni čuli za nas, pa nas ne zovu nikako. A ni za Srbe, da se ne svađamo.

stoEura
Gost
stoEura

odakle je ovaj pazin ?

Ljuta
Gost
Ljuta

Iz lepe njihove koliko znam…pobjeze ….i sad vlada ….nisa cudno u zemlji Alise …..

Cuca
Gost
Cuca

Gledam i slusam crnogorsku skupstinu. Vala bogu da istina o podgorickoj skupstini konacno ima vecinu u danasnjoj skupstini. Ali treba znati da od ovoga nista ne bi bilo da ovu istinu nijesu ispricali prije trideset godina Slavko Perovic i strasni Liberalni savez.

Morpheus
Gost
Morpheus

Pazin staro crnogorsko prezime! Rijetko antipatican lik

Viva Milo
Gost
Viva Milo

Stara serdarska kuca.

Nika vise
Gost
Nika vise

Kako je Pazin dobio drzavljanetvo Crne Gore.

Ljuta
Gost
Ljuta

Kupio poslusnoscu kolik cuh….?

Ibro Dirka
Gost
Ibro Dirka

Kao i A.Nikolaidis… hehehehe…

Novljanin
Gost
Novljanin

Hahah i ovo nam je ministar pravde ? Razlikuje li on etničku pripadnost i državljanstvo ??? Hahahahah e sprdnje ove

Joo
Gost
Joo

On je OCIGLEDNO razlikuje obzirom sta pise u clanku……ali ti ocigledno ne znas ni da citas, a o razumevanju procitanog da i ne pocinjem…..

Fcfpg
Gost
Fcfpg

Cijeli svijet zna da smo diktatura u kojoj je svaka profesija posvecena iskljucivo opstanku diktatora i njegovim zeljama. Cijeli svijet zna da jedina drzava koja se stidi svoje istorije i koja zbog interesa diktatora mijenja svoju istoriju. Cijeli svijet zna da smo drustvo bez postovanja zakona , potpuno kriminogene prirode. Cijeli svijet zna da nam nije bilo jugoslavije jos bi… Više »

Joo
Gost
Joo

Jel to pricas o Srbistanu?…..da!….eeee onda ok……

2018
Gost
2018

Multikulturalizam je bolji od Nacionalizma u 21. vijeku, razlog je prost: moras da saradjujes sa ljudima koji nisu isti kao ti. Zasto moras? Zato sto ako ti neces, neko drugi hoce. Zbog te saradnje ce dobiti prednost u razvoju i imati vece moci u odnosu na tebe.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Nekad bila Crna Gora, sad je Montenegro, a najbrojnija manjina su Monigreni!

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Pa nego kako ce nas zvat? !

Dukljanin
Gost
Dukljanin

CIJELI SVIJET…VELI MONTENEGRINER…100%…

Eksplicitno
Gost
Eksplicitno

Preci ovoga Paxina su Hercegovci, kasnije su svi pobijeni u ndx. Ako bi smo isli dalje, njegovi preci Srbi iz Hercegovine, vjerovatno su bili Srbi koji su usli u Cg i radili zlocine. Zato predlazem da se Pazin smijeni.

Dover
Gost
Dover

Ne volim Medojevica ni DF,
ALI JE DANAS PROSUO DPS,svaka mu cast za to!

Joo
Gost
Joo

Izdajnik kao i ti jer tvrdi da CG drzava i Crnogorci ne postoje i da treba sve ukinuti iwas vratiti CG u 1918.-u…..super mu cestitas, ocigledno ste istomisljenici……

Dover
Gost
Dover

Dragi/a Joo, Vjerovatno ti dps istorija pocinje od 1997 a ja Sam zivio I prije toga. Policija me cerala od 1990 kao separatistu,ustasu,nosio Sam cg zastavu na kojoj je pisalo H I sto je tvoj partijski vrh prevodio kao hrvatska imperija,cetiri patrole me zaustavljale I maltretirale zato sto idem za CT na miting za nezavisnu cg 1992 I obnovu CPC…da… Više »

Joo
Gost
Joo

Moji sigurno nisu bili gde ti mislis….vec transferujes tvoju sramotu na mene….cuj ti i Medo veliki Crnogorci…ajde ne lazi…..

Kralj Nikola
Gost
Kralj Nikola

Srbi pravoslavne vjere, kako nam je i pisalo u Ustavu iz 1910 godine.

Joo
Gost
Joo

Srbijanci imaju Srbistan….Crnogorci imaju CG….u cemu je tvoj problem……

Jovo90
Gost
Jovo90

A vas samo lopovima nazivamo

Baranin
Gost
Baranin

Crnogorac je gradjanin Crne Gore, moze biti i Srbin, Albanac, Bosnjak, Hrvat,… a Srbin je pripadnik naroda. Ostali je sve zaglupljivanje mase u korist politickih poena, a kako stvari stoje to ce biti na dnevnom redu vazda i nista drugo nece biti bitno. Vladajucoj garnituri je u korist da stvari ostanu tako, jer, ma koliko lose sve u drzavi bilo… Više »

Kralj Nikola
Gost
Kralj Nikola

Da drzavljani, ali etnos nam je srpski, vazda bio.

Neko tamo
Gost
Neko tamo

Sa tom ćete željom na istinu

Joo
Gost
Joo

Mozda tebi….pricaj u svoje ime…..

Pa pa dukljani
Gost
Pa pa dukljani

Drzavljani da, ali etnicki Srbi. Drzavljani Srbije Srbijanci. CG Crnogorci, ali i jedni i drugi Srbi

Cg4Ever
Gost
Cg4Ever

Crnogorac nikad Srbin! Razlika izmedju nas je sto mi Crnogorci znamo za cojstvo i junastvo, za razliku od Srba!

Ljuta
Gost
Ljuta

Pa sto vam je Obilica medalja…sto nije medalja djukanovica ili vukovica…. brajevica…becira…popovica….papovica…krivokapica i ostalih junaka po nacionalnosti crnogorci……
SVE STO IMATE JE SRPSKO OBILJEZJE OSIM STIDA SO NEMATE

BG-PG
Gost
BG-PG

Tačno tako ministre,i u Srbiji žive Srbijanci ali su nacionalno podijeljeni na Srbe,Bošnjake ,Muslimane Itd,isto tako je i u CG,normalno da je državljanin CG Crnogorac nije sigurno Japanac….

Ljuta
Gost
Ljuta

Ali pazin lici na japanca poreklom…il grešim

MiMiM
Gost
MiMiM

Gospodine Pazin odakle ste vi,da niste Crnogorac postali,koliko je poznato u javnosti vi ste Srbin iz Hrvatske…

jaa
Gost
jaa

jeli moguce ovo kako potpiruju i prvi i drugi i treci a jos smo ludji mi sto se pecamo.

Gulag
Gost
Gulag

Tako je Zorane Pažinu!
Glasam Za!

MiMiM
Gost
MiMiM

I Amerikance isto tako,Pazine strucnjace…😂😂😂😂😂

Region
Gost
Region

Sem ovi iz okruženja koji su nas vazda zvali Crnogorcima. Kolko znam ostali zovu nas Montenegrini, mi smo prevazišli to Crnogorci. Pa i na tablicama nije CG već MNE

Joo
Gost
Joo

Kako se kaze Amerikanac u Nemackoj….Kini….Japanu….Indoneziji……

Stari
Gost
Stari

Mene su i 70 desetih u vojsci zamislite u BG svi zvali Crnogorac i mogu vi reci bio sam zbog toga cijenjen i ponosan.

Vale
Gost
Vale

Pa i treba niko to ne spori ali nikad nismo svoju zemlju zvali montenegro, svoje pismo latinica, niti su nam svi blizi bili no Srbija.

Joo
Gost
Joo

Spori….spori…..jer vi sad tvrdite da Crnogorci ne postoje, da su svi Crnogorci Srbi…..sporite postojanje CG drzave, himne, zastave, religije, istorije, itd……

nebojša
Gost
nebojša

Za nas ne zna niko,osim možda bližeg komšiluka,a 99 posto svijeta ne zna na kom smo kontinentu,a ne što bliže.Je li nas Bil Klinton pobrka sa Makedonijom,a kad pitaš Amerikance ko su montenegrini,oni redom u jednoj anketi kažu to su crnci iz Afrike.

Joo
Gost
Joo

Isto tako za Srbistan misle da je Sibir…..a isto tako vecina gradjana veceg dela sveta zna za velike sile a nemaju pojma za manje drzave……i ?!……

Faj
Gost
Faj

Ljudi danas je dan republike i jubilarnih 75 godina od drugog zasijedanja AVNOJA! To treba proslaviti, a Podgoricku skupstinu i te “jubileje” ignorisati. Cak je i nema potrebe ni ponistavati, jer samam tim sto je nelegalna, ona je i nepostojeca. Ako vec nesto hocemo, umjesto Skupstene trebalo je mozda podnijeti tuzbu Osnovnom sudu u Podgorici ili upravnom sudu (ko li… Više »

Janko Djurkovic
Gost
Janko Djurkovic

Tako je! Nek’ je vječna Crna Gora! Pozdrav iz Kosijera.

M.M.
Gost
M.M.

A GRADJANI CRNE GORE SEBE NAZIVAJU SRBIMA,ALBANCIMA,BOSNJACIMA…NAJMANJE CRNOGORACA U CRNU GORU OSTA

Neno
Gost
Neno

Zasto ova izbjeglica orica o nama Crnogorcima?

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Plaćen je za to!

Novljanin
Gost
Novljanin

Sjutra ce on biti Albanac i pričati protiv crnogoraca, samo da mu plate

Ljuta
Gost
Ljuta

Pa otplacuje ekonomski pasoš…

Skobalj
Gost
Skobalj

Sto je sa ovim ovaj Pazin htio da kaze. Cio svijet je vazda gradjane Crne Gore zvao Crnogorcima. Gradjane Spanije, Spancima. Gradjane Kanade, Kanadjanima.
Sto se ono kaze, bistar ka ministar.

Faj
Gost
Faj

Nije bas tako. I danas dio srpskih jastrebova, mahom porijeklom i iz Crne Gore gradjane iste zove Srbima. Tako ih je veliki dio svijeta zvao nakon 1918, jer je ime Crnogorac bilo zabranjeno i ukinuto kao opcija da se neko izjasni uopste.

Peki
Gost
Peki

Ma šta mi.naprica?!

MiMiM
Gost
MiMiM

Sto ti izlupa majčin sine….

Peki
Gost
Peki

Zna on odlično sta je htio da kaže, a i svi znaju, ako su Crnogorci. Naprimer, ministar je gradjanin Crne Gore, ali.nije Crnogorac.

magla
Gost
magla

Za svijet je jedino vazno iz koje drzave ti dolazis a ne kojoj etnickoj grupi ti pripadas. Sa tim detaljima se niko ne bavi.

Aziz Keljmendi
Gost
Aziz Keljmendi

Reče ministar Pažin Srbin iz okoline Zadra…ovo se samo u Crnoj Gori pistaje Crnogorac tako što bezuslovno slijediš misli i dijela “velikog vodje”…a nije ništa čudno i on je nekad bio veći Srbim no Patrijah Pavle…pa ih je on naučio promjeni dresova….brzo će onnu Dubai i Maleziju moj ministre…a dje ćeš ti tad?

Joo
Gost
Joo

A odakle je ono veliki vodja mali Alek Kim Dzong Vucic ?! I njegovi…..

Zna li iko
Gost
Zna li iko

A odakle su stigli ovi Pazini? Sigurno su 100% cg

Realista
Gost
Realista

Nije bitno odakle su Pažini… Bitno je da su i to ljudi…

Morpheus
Gost
Morpheus

Ako su svi ka lo ovaj ovaj nisu bas neki…

Ljuta
Gost
Ljuta

Jel mislis da ovaj pripada tu..? Sto se nije vratio onamo gdje se rodio i zivio….neka da 1 papir prije dolaska da je crnogorc

Eksplicitno
Gost
Eksplicitno

Na zalost stiglo ih je malo. Svi pazini su pobacani u jame po hercegovini. Samo zato sto su bili Srbi umoreni su na najgori nacin.

Ibro Dirka
Gost
Ibro Dirka

Zna Andrej Nikolaidis sigurno , njega pitati … najveći intelektualac u CG …

Send this to a friend