Politika

Pažin u Skupštini: I prije pet godina bio sam protiv izbora Medenice za predsjednicu Vrhovnog suda

 

Tokom današnje skupštinske rasprave o Zakonu o sudovima potpredsjednik Vlade i ministar pravde Zoran Pažin je izjavio da je i prije pet godina bio protiv izbora predsjednika Vrhovnog i predsjednika osnovnih sudova, i to prije “nego što je iko pokrenuo ovo pitanje i prije interesovanja EK,  smatrajući i tada da to nije pitanje ustavnosti i zakonitosti, nego da se radi o potrebi poštovanja međunarodnih standarda”.

Poslanici crnogorskog parlamenta danas raspravljaju o Zakonu o alternativnom rješavanju sporova, Zakona u parničnom postupku, Zakonu o sudovima te Porodičnim zakonima.

“Kada je riječ o ovm pitanju vi ne možete reći voljni smo da uđemo u EU, spremni smo da poštujemo pravila EU ali ćemo standarde koje usvajamo primjeniti tek nakon 10 godina. Ne radi se o pitanju ustavnosti i zakonitosti. Ustav eksplicitno u amandmanim iz 2012, uređuje ovo pitanje ali ne možete pročitati jedan a zanemariti sve druge amandmane”, istakao je Pažin odgovarajući na komentar predsjednice Socijaldemokratske partije Draginje Vuksanović Stankovića koja tvrdi da je treći mandat Vesne Medenice neustavan.

Pažin je naglasio da u tim amanmanima sudije bira sSudski savjet.

“Prema ranijem rješenju je birao parlament na predlog predsjednika Skupštine, Vlade i države i nije bilo mandata predsjednika Vrhovnog suda, nije bilo ograničenja i nije se moglo ni govoriti o mandatu. Ako je neko izabran do ostvarenja uslova za uslova za penziju to nije mandat u pravnom značenju te riječi. Predsjednici sudova ne treba da se zadrže na funkciji više od dva mandata ali to nije rezultat amandmana iz 2012, nego rezultat standarda kojima težimo”.pojasnio je on.

Pažin je kazao da su izmjene i dopune Zakona o alternativnom rješavanju sporova usklađen sa standardima Evropske unije EU.

Istakao je da je ono što je za građane pravo, za države  obaveza, te da iz ugla sudova to znači rasterećenje od velikog broja predmeta, rješavanje zaostalih predmeta u sudovima i smanjenje troškova.

“Sudski postupci su skupi, ne samo za stranke, nego i za državu. Sudovi će biti fokusirani na predmete koji nijesu medijabilni”, istakao je Pažin.

Pažin je govoreći o pratećim zakonima koji se mijenjaju  da se Porodični zakon mijenja u dijelu usklađivanja terminološki, kao i propisivanje procedura i rokova za upućivanje predmeta na medijaciju.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Cedomir0
Gost
Cedomir0

Nevjerovatno koliko je tu ženu teško ukloniti sa funkcije. Dizalica bi bila nemoćna.

Mila K
Gost
Mila K

Heroj po crnogorski…

Mila K
Gost
Mila K

Kakva dobra šala.

Nesho
Gost
Nesho

Napisao bih nešto ali su oboje iz Partije pa sam se zbunio

Send this to a friend