Politika

Pažin: Vrijednosti Bokeljske mornarice nadilaze nacionalne i regionalne granice

Uvjereni da vrijednosti Bokeljske mornarice, za koju se smatra da je najstarija postojeća pomorska organizacija na svijetu, nadilaze i nacionalne i regionalne granice, kandidovali smo ovo kulturno dobro za upis na UNESCO Reprezentativnu listu nematerijalne baštine čovječanstva, kao prvu nominaciju Crne Gore za upis na ovaj prestižan popis,“ saopštio je potpredsjednik Vlade Zoran Pažin otvarajući večeras na Cetinju izložbu „Bokeljska mornarica Kotor – 1210 godine istorije, duhovnosti i kulture“.

Potpredsjednik je ocijenio da su upravo članovi Bokeljske mornarice, njihove porodične istorije i tradicije lokalne zajednice, zaslužni da je ovo kulturno dobro sačuvano za generacije koje dolaze uprkos svim izazovima sa kojima se prostor Boke tokom istorije susretao.

Podsjetio je da je preko dvanaest vjekova Bokeljska mornarica uspjela da odoli snažnim uticajima koji su se preko ovog prostora preplitali, ocjenjujući da je tradicija pomorstva koja ga je trajno obilježila, istinska i temeljna vrijednost same organizacije.

Pažin je naglasio da je suštinska vrijednost Bokeljske mornarice nematerijalna. „Ona koja nadilazi sve materijalne tragove, koja se prenosi sa generacije na generaciju i koja je ključna kulturna vrijednost koja je ovu organizaciju preporučila za status kulturnog dobra Crne Gore od nacionalnog značaja.“

Ocijenio je da samo očuvanjem lokalnih zajednica, podrškom njihovom identitetu i inicijativama koje od njih dolaze, ovakve vrijednosti mogu biti očuvane i prenošene budućim generacijama.

“Uvjereni da vrijednosti Bokeljske mornarice, za koju se smatra da je najstarija postojeća pomorska organizacija na svijetu, nadilaze i nacionalne i regionalne granice, kandidovali smo ovo kulturno dobro za upis na UNESCO Reprezentativnu listu nematerijalne baštine čovječanstva, kao prvu nominaciju Crne Gore za upis na ovaj prestižan popis,“ naveo je potpredsjednik.

Objasnio je da je ova inicijativa potekla je od same organizacije, a proces kandidature tekao je u dubokom saglasju sa članovima same organizacije i vođen je u skladu sa njenim osnovnim principima koji ukazuju da Bokeljskoj mornarici može pristupiti svaka osoba koja prihvata njen Statut, bez obzira na njen etnički, religijski, ili bilo koji drugi identitet, te da je riječ o organizaciji usmjerenoj na poštovanje ljudskih prava i međusobno poštovanje vjerskih, nacionalnih i kulturoloških različitosti.

6

avatar
1000
5
1
0
 
5
LjutaUkratkoБокаAnonimusSonja
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ljuta
Gost
Ljuta

E na sto je spala Boka i Bokeska mornarica….iovo je vrlo važno misljenje?
Admirala Toni imate li sto reci o ovome?

Ukratko
Gost
Ukratko

Bokeljska Mornarica je ponos hrvatske tradicije i kulture kao i crnogorske drzave !!!

Бока
Gost
Бока

Овако су пробали да марширају на Ловћен и да га руше,исти ови којима сте дали да се зоре по Цетињу!! Докле више понижавање Црне Горе!!!?

Ljuta
Gost
Ljuta

Ma tek je počelo…završiti će kad nestane

Anonimus
Gost
Anonimus

Stih glasi Nasa mila Boko nevjesto Jadrana pokrivena nebom ko od plave svile…… Zato ne parafrazirajte lose zvuci

Sonja
Gost
Sonja

Biko naša mila nevjesto Jadrana

Send this to a friend