Politika

Pejanović Đurišić: Crna Gora očekuje podršku Vašingtona za poziv u NATO

Generalni sekretar NATO-a, Jens Stoltenberg je u intervjuu Glasu Amerike rekao da je pitanje crnogorskog članstva u NATO-u visoko na agendi Alijanse i da NATO ima dobre odnose sa Crnom Gorom, koja ostvaruje značajan napredak.

“Sarađujemo sa njima i donijeli smo odluku da do kraja 2015. procijenimo da li Crna Gora može da postane članica NATO-a. To nije nešto što mogu sada da najavim, ali je to pitanje veoma visoko na našoj agendi i donijećemo odluku kasnije ove godine“, rekao je Stoltenberg.

Za odluku o crnogorskom članstvu priprema se i američka administracija, izjavila je za Glas Amerike VoA program crnogorska ministarka odbrane Milica Pejanović- Djurišić koja je partnere u Vašingtonu proteklih dana upoznavala sa onim što je Crna Gora do sada postigla da bi dobila pozivnicu.

“Kao i svaka odgovorna administracija svjesni svojih obaveza, koja to radi na jedan način koji je sveobuhvatan, mislim da se i ova administracija priprema za takvu vrstu odluke, na način što je fokus više na pitanjima koja su značajna. Ja sa tog aspekta očekujem da ćemo, uz činjenicu da je naš anganžman  na unutrašnjim reformama prisutan istim tempom, ako ne intenzivniji, biti u prilici da vrlo brzo svjedočimo jednom vrlo pozitivnom odnosu američke administracije, u smislu podrške crnogorskom članstvu u NATO-u“, istakla je ona.

Pejanović Đurišić je naglasila da se posljednjih nekoliko mjeseci, posebno nakon samita u Velsu, o Crnoj Gori više govori u američkim političkim krugovima.

“U Kongresu smo imali podršku ranije, ali i u ostalim segmentima američke administracije u Vašingtonu sasvim je vidljivo, da je taj stepen spremnosti da se intenzivira angažman na onome što je donošenje odluke o članstvu znatno veći, i rekla bih prisutniji nego što je to bio slučaj samo nekoliko mjeseci ranije”, dodala je ministarka.

Pejanović-Djurišić ipak upozorava će na odluku članica Alijanse uticati i spoljnopolitički faktori, koji su van crnogorske odgovornosti.

“Uslov svih uslova je da je Crna Gora spremna, a onda kad je Crna Gora spremna jednostvanije je uzeti u obzir sve ono što su uslovi globalni geostrateški i ono što može da utiče na podršku pojedinih partnera u NATO alijansi i ja kroz sve komunikacije koje imam moram da kažem da ta podrška biva sve arktikulisanija”, ocijenila je Pejanović Đurišić.

Međutim, ministarka odbrane ne smatra da protivljenje Moskve proširenju NATO-a može da poremeti crnogorske planove.

“Ako bi govorili u tom kontekstu, onda bi to značilo jednu situaciju u kojoj bi Crnu Goru tretirali kao jednu državu ograničenog suvereniteta. Ona je država punog suvereniteta koja je potpuno odlučna da sprovodi ono što su njeni, autonomno donešeni, strateški prioriteti. Ne postoji, uslovno da kažem, ni jedan centar van Crne Gore koji može uticati na ono što su naši prioriteti i ciljevi“, dodala je ona.

U razgovoru za Glas Amerike, Pejanović-Djurišić najavila je i saradnju sa zemljama u regionu u pogledu eventualnog zajedničkog učešća u misiji “Odlučna podrška” u Avganistanu, te intenziviranje rada na borbi protiv nasilnog ekstremizma i sprečavanju regrutacije stranih boraca sa područja Balkana.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
logical
Gost
logical

Kako su mi ovi sto su protivKako su mi ovi sto su protiv NATO i EU smijesni…;) Vi vozite Golfa, Mercedesa, BMWa, Opela itd., vi telefonirate u Telekom mrezi, vi prosto zivite i koristite proizvode iz Zapada, i turisti vam dolaze vecinom i Zapada, i sve ozbiljne investicije vam dolaze iz Zapada itd., a onda se istovremeno zalite na NATO… Više »

Anonimni
Gost
Anonimni

e jadan ne bio kako ništa nee jadan ne bio kako ništa ne znaš o politici kad poistovjećuješ proizvode i NATO i pritom tvrdiš da ne mozemo da opstanemo bez zapada a zapad je taj koji nas je razorio. baš ništa ne znaš o sopstvenom zivotu. za takve je i namijenjena ova propaganda obrazuj se jadan ne mlati svašta ovuda.… Više »

Anonimni
Gost
Anonimni

e kakvih su gluposti namlatio
e kakvih su gluposti namlatio čoek sramota me umjesto njega

Anonimni
Gost
Anonimni

Ko ceka podrsku dobice drsku.
Ko ceka podrsku dobice drsku.

odvratni
Gost
odvratni

Anonimni reci mi da li ces ti
Anonimni reci mi da li ces ti reci lose o sebi ili bilo ko drugi ili neka institucija ili organizacija .Inace ja nevolim da kritikujem komentare svako ima pravo na svoje misljenje vec napisem komentar na clanak

marica
Gost
marica

Cekala je podrsu NA TO celu
Cekala je podrsu NA TO celu noc, cekala je da ce NA TO doc.

odvratni
Gost
odvratni

Samo ako im budu trebale baze
Samo ako im budu trebale baze da lageruju oruzje a ljudi vi ste za njih ko neko selo pored Njujorka sa velicinom i brojem stanovnika,nemate .nafte,nemate gasa, nemate atoma sta ce te im i prestanite se zamarati sa tim pricama.To je za njih zadnja briga.

Anonimni
Gost
Anonimni

i podrška će stići. zato štoi podrška će stići. zato što je NATO američka alatka za popločavanje svijeta i uguravanja istog u jedinstvenu globalnu totalitarnu državu u kojoj se korporacije više pitaju nego građani. ali narod nema kad da istraži te stvari pa se onda pribjegava agresivnoj kampanji kakvoj svjedočimo poslednjih dana. ako sve što znaš o NATOu dolazi od… Više »

Anonimni
Gost
Anonimni

Bravo !!!
Bravo !!!

Send this to a friend