Politika

PEN Centar: Ispitati kako su popovi Crkve Srbije zloupotrijebili djecu u šovinističke svrhe

Nakon najnovijih dešavanja na Cetinju potvrđuje se da je ključni faktor destabilizacije crnogorskoga društva Crkva Srbije, kako je to nedavno prepoznato i u rezoluciji Evropskoga parlamenta. Potvrđuje se, nažalost, i da dio civilnoga sektora svojim relativizatorskim saopštenjima i projektima potpomaže takvo djelovanje Crkve Srbije, saopštio je Crnogorski PEN centar.

“Kontinuirano podgrijavanje nacionalističkih strasti, ratno huškanje, organizovano izazivanje tenzija, okupljanje paramilitarnih organizacija, propagiranje šovinističkih i kulturrasističkih stavova, produbljivanje podjela u društvu te protivustavni status i pogubni politički uticaj u crnogorskome društvu obilježili su proteklih trideset godina, a osobito posljednje dvije godine, djelovanje Crkve Srbije u Crnoj Gori”, ističe PEN centar.

Kako su dodali, zloupotreba djece za ostvarivanje političkih, velikodržavnih ciljeva bio je jedan od najsramnijih mehanizama aktivnosti Crkve Srbije u Crnoj Gori.

“Taj mehanizam viđen je i 25. 4. na Cetinju, u Vladičinoj bašti, đe su predvođena popovima i kaluđericama đeca instruirana da pjevaju skaredne pjesme kojima se prizivaju nova prekrajanja granica na Balkanu”, ističe PEN Centar.

Prema njihvim riječima, umjesto jasne osude javnosti zbog organizovane provokacije i adresiranja odgovornosti Crkvi Srbije za još jedan perfidni pokušaj provokacije sukoba, nevladina organizacija Centar za demokratsku tradiciju oglasila se reagovanjem dostojnim spin manipulatora i relativizatora koji truju regionalnu medijsku scenu.

“Prećutao je nevladin sektor – uz nekoliko časnih izuzetaka – civilizacijski sunovrat u koji Crna Gora hrli već duže od dvije godine, nijesu glasa puštile vedete civilnoga sektora ni na otvorenu nacionalnu i vjersku segregaciju, ni na revanšizam, ni na otimanje kulturne baštine, ni na fašizaciju i klerikalizaciju društva, prespavali su i śeču kadrova u prosvjetnome sektoru i raspad bezbjednosnoga sistema, nijesu se živi čuli ni na rasturanje resora kulture i sporta, nije ih zanimalo ni svakodnevno kršenje Ustava i zakona, ali su se nakon pada Krivokapić-Abazovićeve vlade prenuli iz zimskoga sna i pozicionirali kao moralni arbitar u procjeni je li gora zloupotreba đece u svrhu promocije klerofašizma ili ugrožavanje njihove bezbjednosti usljed kamenovanja autobusa”, ističu.

Crnogorski PEN centar poziva crnogorske državne organe da ispitaju sve okolnosti vezane za navode o mogućem kamenovanju autobusa i adekvatno sankcionišu počinioce.

“Isto tako, od državnih organa očekujemo da istraže okolnosti pod kojima su đeca od strane popova Crkve Srbije zloupotrijebljena u šovinističke svrhe, ali i ranije navode koji ukazuju na to da je Cetinjski manastir okupljalište lica s bogatim kriminalnim dosijeom, o čemu svjedoče i fotografije naoružanih civila fotografisanih u Cetinjskome manastiru 5. 9. 2021. godine, na što je uprkos upozorenjima dijela javnosti, izostala adekvatna reakcija i od Uprave policije i od Agencije za nacionalnu bezbjednost”, navodi PEN Centar.

Zatim su poručili.

“Fabrikovanje narativa o dva nacionalistička pola od kojih Crnoj Gori prijeti podjednaka opasnost, danas je unosan posao. Oni koji su se opredijelili da na toj simulakrumskoj koncepciji izgrađuju svoju poslovnu politiku, na to svakako imaju pravo. No nemaju pravo da se kao promoteri bezočnih laži prikazuju kao moralni arbitri u crnogorskome društvu, jer svojim relativizacijama, bilo da su proizvod neznanja bilo loše namjere, ne pomažu uspostavljanju dijaloga i prevazilaženju problema, već, naprotiv, doprinose normalizaciji klerofašističkoga diskursa i djelovanja kao najvećih opasnosti po crnogorsko sekularno, građansko i multikulturno društvo”, zaključuje se u saopštenju.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
freeMNE
Gost
freeMNE

Znaju li im roditelji ko ih je,đe i sa kojom namjerom poveo?

Pobro
Gost
Pobro

To se radilo od kada znam za sebe i dan danas to radi SPC,samo što se gledalo uvijek kroz prste.Medjutim došlo je vrijeme da se ovakvim stvarima mora stat u kraj.Oni ne biraju sredstva ni način da bi postigli svoje ciljeve tog tkz srpskog sveta

Zoran
Gost
Zoran

Najuriti popove sa Cetinja.

Mne-Mne
Gost
Mne-Mne

Sekta!!!

Vjetrobran
Gost
Vjetrobran

Bilo bi interesantno da se dodje do zaključka da je neko iz tima onih sa šubarom bačio kamen?!

Zvicer
Gost
Zvicer

ovo je bila neka popovska bajalica😂😂
sve im je uzalud,morace vratiti oteto..Eto brzo CPC.

Pješivci
Gost
Pješivci

Ovo su oni sto kući ne smiju da pjevaju, pa su morali bas na CT.Ovo je tuga nasto uce đecu, na mrznju.

WtF
Gost
WtF

A što je sekta koristi đecu, a kom se Bogu molite.

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Ajde da su pjevali neku religijsku pjesmu,nego najhoru nacionalističku.

PGCG
Gost
PGCG

Svako zlo na prostorima exyu je doslo i dolazi od srpskih popova.

Maki
Gost
Maki

Hahaaaa lopovi ste vi licemjerni,udarate na djecu,sotoneeee,kao da neznate da u Cg zive i srbi kolko ja znam,fasizam na djelu!!!!

DolinaBogova
Gost
DolinaBogova

Spc sluzba , zloćudni tumor u Crnoj Gori .

Ilija
Gost
Ilija

Tuzilastvo pod hitno da reaguje.Ovo je katastrofa.

NK grad
Gost
NK grad

Kolo mrznje.

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Crkva srbije da uđe u skupštinu i skine mantije ,jer žive veze nemaju sa religijom.

Ivan Crnojević
Gost
Ivan Crnojević

Tačno, odmah ispitati, jer sekti ništa sveto nije, pa ni đeca.

Send this to a friend