Politika Nikolić na obilježavanju 362. godišnjice doseljenja Crnogoraca u Peroj

Perojci očuvali istorijsko pamćenje ne zaboravljajući porijeklo

Perojci su uspjeli da očuvaju istorijsko pamćenje ne zaboravljajući svoje porijeklo, kao i autentičan crnogorski identitet, kulturu, tradiciju i običaje, istovremeno doprinoseći izgradnji prosperitetnog društva u Hrvatskoj, kazao je poslanik Miloš Nikolić, koji je zajedno sa kolegom Luiđom Škreljom učestvovao na obilježavanju 362. godišnjice doseljenja Crnogoraca u Peroj.

Kako je saopšteno iz Skupštine, obilježavanje godišnjice doseljenja Crnogoraca u Peroj juče je organizovalo Društvo perojskih Crnogoraca „Peroj 1657“, a u okviru „Perojske fešte“ članovi Odbora za međunarodne odnose i iseljenike prisustvovali su bogatom kulturno-umjetničkom programu.

“Ovaj značajan jubilej okupio je dijasporu Crne Gore sa područja Istarske županije, predstavnike lokalne vlasti Vodnjana i crnogorske zvaničnike”, naveli su u Skupštini.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ksenija
Gost
Ksenija

Bravo za Skrelju !bravo za Perojce!Oni nijesu zaboravili de su im korijeni i odakle poticu.Tako se brani CRNAGORA bez obzira de se nalazili

Fileopg
Gost
Fileopg

krenulo se bilo devedesetih u posrbljavanje stanovnika Peroja ali im oni pokazaše vrata….

Grbalj
Gost
Grbalj

Ovaj Luiđ,je li iz katunske nahije?

Radeta SRS
Gost
Radeta SRS

Beše “neki” Bajković/iz sela KOVAČI” u crnogorsku vojsku tokom I sv.rata,hroničar događanja POSLE “ujedinjenja”sa “braćom” iz lajkovačke nahije,pa mi čudno,a još beše MITROFAN BAN/iz Grblja/ CELI radni vek proveo kao Mitropolit CPC,ali, je isti i dokusurio , pa ČOVEK sve da gi pobrka……

Fileopg
Gost
Fileopg

više želi dobra Crnoj Gori no što joj žele neki iz Katunske nahije.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Oni znaju da su Crnogorci. I nije im teško. Daleko od Fatića. od četnika, Amfilohija, Matije Bećkovića, svetosavlja…

Ljubo Mijović
Gost
Ljubo Mijović

E čuš Luidji Škrelju poslali..

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

I zamislite- skoro svi se izjašnjavaju kao Crnogorci i većina su u Peroju, usred Istre! Otišli iz zavičaja njihovi preci prije skoro 400 godina ali, gle čuda, potomci im nijesu Srbi- već Crnogorci!

Treba
Gost
Treba

Izjašnjavaju sad, ali prije 100 ili 200 godina nijesu.

Mora
Gost
Mora

Treba tebi malo mozga! To ces im rec kako su se njihovi preci izjašnjavali prije 100 ili 200 godina! Po logici stvari đeca uce od roditelja tj predaka, pa kako je moguce da ih preci naucise da budi Crnogorci a otiđose tamo prije 4 vijeka! Ocegledno je da smo svi Južnoslovenske krvi, a Srbi i Hrvati podijelise jedan narod zbog… Više »

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

A možda su ih istarski Hrvati i Talijani naćerali da budu Crnogorci?😀😀😀 Ako nijesu oni- ne znam ko je drugi. Stvarno, s ovim ristogorcima je svaka polemika uzaludna… Mada me čudi da njihov guru Risto nije proputio u Istru da Perojcima objasni ko su. Vjerovatno se bojao da ga Hrvati ne uhapse zbog Dubrovnika i tamošnjeg guslanja, inače bi stigao… Više »

Hermes Tris...
Gost
Hermes Tris...

Mora ti nemaš blage veze. Nikada nije postojao juznoslovenski narod. To je izmišljeno poslije WWII. Jedina dva formirana plemena kod “južnih slovena” koja su došla na Balkan, bili su Srbi i Hrvati.

Riki Mirotočivi
Gost
Riki Mirotočivi

Mora biti da su ramo njemci germani i italijani romani,bashhh!!

Mora
Gost
Mora

Hermes da nisi smijesan bio bi jadan! Jugoslavija nastaje tj dobija ime od strane Srbina Kralja Jugoslavije Aleksandra Karađorđevica, ne od Hrvata, od Slovenaca, Makedonaca, Crnogoraca! Oces da kazes da ni to nije tacno? Jesmo li mi koji kazemo da smo Crnogorci konvertiti ili ste vi Srbi konvertiti a uz to ste fasisti i nacional sovinisti? A sto se tice… Više »

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Па прије вијек два су сви Дубровчани били Срби и добар дио Далмације. Осим малог броја Италијана и других. И перојцима су преци били Срби и ту ништа спорно није.

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Meni su Perojci ovo pričali, bio sam tamo. Ti nijesi, nego napamet pričaš. Vjerujem da i ne znaš iz kog su kraja Crne Gore preci Perojaca došli u Istru… A ko ih je to usred Istre imao pocrnogorčiti ako to nijesu odvajkada bili? Mućni malo, drugar..

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Većina cg Perojaca se izjasnjava kao Srbi i svakako su prosrpski orijentisani. Imaju muzej Njegosa i Gorskog Vijenca, crkva im pripada SPC pišu ćirilicom.

Send this to a friend