Politika

Picula: EU kroz pomoć najugroženijima utvrđuje svoju međunarodnu poziciju

Tonino Picula

Grupacija Socijalista i demokrata u Europskom parlamentu podržala je odluku Evropske komisije da u okviru programa Globalnog odgovora na krizu izazvanu korona virusom dodijeli 20 milijardi eura pomoći zemljama u razvoju za borbu protiv širenja pandemije i ublažavanje njezinih socioekonomskih posljedica. Time je EU odlučila da ne odustane od UN-ovih ciljeva održivog razvoja u vremenima najveće krize, kad mnoge zemlje odgađaju svoj doprinos.

Hrvatski zastupnik u Evropskom parlamentu i koordinator Socijalista i demokrata u Odboru za vanjsku politiku EP Tonino Picula podržao je odluku EK.

“Kao istinski globalni igrač, Evropska unija u duhu iskrenog multilateralizma surađuje s ključnim institucijama kao što su Ujedinjeni narodi i G20. Nužno je pomoći i našim međunarodnim partnerima, uključujući i naše afričke prijatelje, u borbi protiv ove zastrašujuće pandemije. Kriza koju je izazvao korona virus u europskim društvima i ekonomijama izazvala je smrt tisuća ljudi i ugrozila budući razvoj. Širenje korona virusa u najsiromašnijim regijama i zemljama dodatno ugrožava ionako nesigurne živote i izvore prihoda za stanovnika tih zemalja. Ne smijemo ostati ravnodušni na njihovu patnju i zbog toga podržavamo odluku Evropske komisije”, kazao je Picula.

Kako je istakao, naglasak je na podršci zdravstvenih sustava zemalja zapadnog Balkana, južnog i istočnog
susjedstva EU, Afrike, Bliskog istoka i Latinske Amerike je ključan ne samo za interese Evropske unije, nego i za njezinu ulogu u međunarodnom poretku, pa i za njezinu dušu“.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Poliglota
Gost
Poliglota

Kao globalni igrač EU je postala čist autsajder , da mozda ne vidite neko zajednistvo makar 2 zemlje od cijele EU ,posrtala je i prije epidemije na globalnom planu pa joj je epidemija mogla posluziti da se ponovo vrati kao ozbiljan igrac na svjetsku scenu ali bojim se ne da nije nego je jos pala

cetinje
Gost
cetinje

Slazem se Poliglota,moze se desiti da od EU ostane samo E Europa-Evropa jer dok god vode kolo Han (finansije) Ursula (Bog i batina)napredak moze biti za Njemacku-greska,to nece dozvoliti Italija,Spanija posebno Francuska pa i zemlje Beneluxa,prilicno “kasne”po pitanju pomoci cak svojim clanicama,a kamo li “sirotinji”a zna se ko je “zavisnik od EU”.

Send this to a friend