Politika

Picula i Bilčik poručili: Politička zloupotreba vjerskih uvjerenja nije kompatibilna s trenutnim reformskim procesom Crne Gore

Bilčik i Picula

Izvjestilac Evropskog parlamenta za Crnu GoruTonino Picula i šef Delegacije Evropskog parlamenta (EP) za odnose sa Crnom GoromVladimir Bilčik, u zajedničkoj izjavi za javnost kategorički su osudili, kako kažu, grube događaje koji su ovog vikenda u Crnoj Gori pratili ustoličenje mitropolita pravoslavne crkve Joanikija II.

“Crna Gora bi trebala u potpunosti ispoštovati svoje obaveze i braniti pravo na slobodu mirnog okupljanja i slobodu govora, uvažavajući različita vjerska prava svojih građana”, objavili su u zajedničkoj izjavi povodom jučerašnjeg nasilja u Cetinju u Crnoj Gori Picula i Bilčik.

Poručuju da Crna Gora, kao zemlja kandidatkinja za pristupanje Evropskoj uniji mora shvatiti da njeni politički i vjerski čelnici imaju posebnu odgovornost u donošenju odluka kako bi opravdali povjerenje građana koji su im pružili podršku i izrazili veliku ambiciju za članstvom u Europskoj uniji.

“Stoga pozivamo sve uključene aktere da sustavno rade na smanjenju napetosti i podržavaju predanost Crne Gore na stvaranju modernog, demokratskog, multikonfesionalnog i multietničkog društva. Politička zloupotreba nečijih vjerskih uvjerenja nije kompatibilna s trenutnim reformskim procesom Crne Gore i uspješnim dosadašnjim intervencijama. Zaista se nadamo kako ova situacija neće dugoročno ugroziti međunarodni položaj Crne Gore i dugu istoriju mirnog suživota među ljudima različitih vjerskih pripadnosti i etničkih skupina”, poručili su Picula i Bličik.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Srce
Gost
Srce

Rano ste se śetili.

CRNOGORAC
Gost
CRNOGORAC

Imajte vise stav prema ovome sto se u CG desava!!! Pita bi vas da je ovo u Zagrebu bilo.

Okle
Gost
Okle

Sto bi sa onom pricom da vlada pada. Evo prodje jace od godinu a vlada sve jaca. Brzo zaboravljate sto pricate.

Hogar
Gost
Hogar

Daj Picula,budi jasniji i glasniji..kao Hrvatu,tebi ne treba objašnjavat šta znači velikosrpski nacionalizam i kakav je generator zla crkva Srbije.# samo nam treba vjetar u leđa,osjećaj da nijesmo napušteni kao 1918-e..ostalo ćemo sami

Jovan
Gost
Jovan

Najveći pobjednik juče -Vučić. Upravo je čekirao kartu da udje u EU prije nas, samo prvo mora u NATO. Kada udje u u EU ne mora priznavati Kosovo. Zemlje EU ne izazivaju sukobe.

Jovan
Gost
Jovan

Slušam ovu dvojicu i ne mogu da vjerujem. Bivša vlast ,koja je bila -svi znamo kakva, je izvela taj napredak i donijela da imamo drzavu.
Ovi novi 360 dana se stidim svaki dan bar po jednom.

9 bojna
Gost
9 bojna

Kad dode vrijeme doci ce i sokolovi…..samo zovite kad budete spremni dom branit.

Žaci
Gost
Žaci

Picula i Bilčik su vam prejaka podrška. Vrlo bitni igrači🤣🤣🤣

Okle
Gost
Okle

Ovo je Eveopska vlada i to je nakveca muka za DPS. Ne moze se igrati sa istim kartama. Evropa je odbacila DPS kao staru krpu i forsira novu vladu. Eee muke vase

Strajk
Gost
Strajk

Okle ti znas sto se preko brda valja! Strucnjace! Ne znas ni sto se zbilo u subotu a ne da tumacis evropsku politiku!

ESAD OD DUKLJE
Gost
ESAD OD DUKLJE

Evropo draga, ovoj garnituri koja je na vlas u CG.
nije stalo do Evrope, njima je vise stalo do Srbije.

Barka
Gost
Barka

Dako se i vi iz Evrope dozovete pameti i ukapirate da je Crna Gora u obavezi da se brani. Napadnuta je

Velimir
Gost
Velimir

Lako je nama s drugima.Teško nam je s nama.

Anonimous
Gost
Anonimous

Bravo momci. Tako treba, imenom i prezimenom, a ne da se krije iza institucije. I to što ste rekli se u potpunosti slaže sa osjećanjima frustriranosti koja su trenutno kod Crnogoraca negdje između napuštenosti od Evrope i organizovanja odbrane od velikosrpskih napada. Zato, hvala vam na podršci. Samo još da nekako podržite i CPC.

slvk
Gost
slvk

Hvala Bogu!

Commentator
Gost
Commentator

A kad mislite da malo obuzdane sprski nacionalizam, Vučića i SPC?

Send this to a friend