Politika Hrvatski zastupnik imenovan je za izvjestioca EP za preporuke o Zapadnom Balkanu

Picula: Makron blokadom Sjeverne Makedonije i Albanije uspio ono što nije planirao

Izvjestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru, Tonino Picula, imenovan je za izvjestioca Evropskog parlamenta za preporuke o Zapadnom Balkanu uoči samita u Zagrebu u maju 2020. Njegova uloga biće izrada preporuka Parlamenta Vijeću i Komisiji s ciljem otvaranja pretpristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, te davanja novog zamaha procesu proširenja.

” Počastvovan sam novom ulogom izvjestioca. U saradnji sa svim zemljama Zapadnog Balkana i EU institucijama, ponudiću set konkretnih preporuka koje će omogućiti uklanjanje blokada i konačno otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, već u Zagrebu. Takođe, cilj je davanje novog zamaha procesu proširenja u ovom mandatu EU institucija“, istakao je danas Picula, saopšteno je CdM-u iz njegovog kabineta.

On tvrdi da je, greškom koju je učinio, francuski predsjednik Emanuel Makron, blokiranjem otvaranja pregovora za Sjevernu Makedoniju i Albaniju uspio nešto što nije planirao – vratio je pitanje proširenja u fokus rasprave na evropskom nivou.

“Najbolje se to vidjelo u današnjem govoru nove predsjednice EK Ursula fon der Lejen koja je u svom obraćanju jasno poručila da vrata EU ostaju otvorena i tu temu istakla odmah na početku svog govora“, poručuje Picula.

Naime, predsjednica Europske komisije danas je poručila kako zemlje Zapadnog Balkana s EU dijele zajedničku istoriju, kulturu, ali i zajedničku sudbinu te da vrata EU za njihovo članstvo ostaju otvorena. Fon der Lajen je ovo pitanje istakla na početku svog obraćanja, čak prije pitanja transatlantskih odnosa, „green new deal-a“, rodne jednakosti i digitalizacije. Ohrabrujuća je ovo poruka zemljama Zapadnog Balkana i podsticaj da nastave sa započetim reformama jer podršku Brisela, odnosno Evropskog parlamenta i Europske komisije – imaju.

“No, pronalaženje konsenzusa u Vijeću ostaje izazov i to je jedna od glavnih tema kojima će se se Picula baviti u ovom izvješću, kojem je dodatni cilj analizirati i odgovoriti na nove prijedloge za reformu politike proširenja. Rasprave o reformi ne smiju zaustaviti proces. Zemlje trebaju biti ocijenjene individualno, na temelju individualnih zasluga i postignuća. Crna Gora je npr. predvodnik tog procesa i očekujem da se ostvareni rezultati i uloženi napori priznaju, te zatvore pretpristupni pregovori tokom ovog mandata“, zaključio je Picula.

Podsjećamo, zastupnik Picula je izvjestilac Evropskog parlamenta za IPA III program pretpristupne pomoći vrijedan 14,5 milijardi eura, koji upravo kroz trijaloge pregovara s Vijećem i Komisijom. Osim toga, stalni je izvjestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru.

M.D. 

 

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
mne-more
Gost
mne-more

Francuska je ovim nerazumljivim cinom…blokirala sirotinju Evrope..Danas je Evropa prekrivena Kokainom i kriminalom(Albanija..Kosovo..Makedoonija..Bosna..srbija)..sirotinja se bori da prezivi..sredstva se ne biraju..ne zna se koje gori u kriminal..

Send this to a friend