Politika Izvjestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru

Picula: Moskva ne može nadvladati uticaj Brisela u regionu

Picula

Mislim da je jasno da je široka, gotovo tročetvrtinska podrška Crnogorki i Crnogoraca članstvu u Evropskoj uniji jasan signal i novoj koaliciji da se ne može tek tako odstupiti od, do sada trasirane, vanjske politike vaše zemlje. Ukoliko se članovi koalicije zaista konsoliduju oko zajedničkih političkih ciljeva, mogli bi stvoriti trajniju vladu, ali relativno mala većina u parlamentu sigurno će predstavljati izazov – kaže u intervjuu Pobjedi izvjestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru, Tonino Picula.

Bivši hrvatski šef diplomatije ističe da će ruski uticaj na Zapadnom Balkanu biti prisutan, ali da ne može nadvladati uticaj Zapada.

POBJEDA: Završeni su izbori u Crnoj Gori, DPS nema većinu za sastav vlade. Opozicija se već dogovara i već je potpisan sporazum o saradnji. Smatrate li realnim da stvore stabilnu vladu stranke koje su toliko programski različite?

PICULA: Prošle nedjelje je potpisan koalicioni sporazum koji stvaranje nove vlade u Crnoj Gori čini sve izvjesnijim. Među najvažnijim stavkama tog sporazuma su one o tome kako u skladu s Ustavom neće biti nikakvih inicijativa o izmjenama zastave, grba ili himne, no još je važnije kako su se svi potpisnici u ime svojih političkih organizacija obvezali da će odgovorno sprovoditi sve međunarodne obaveze, ojačati saradnju s NATO paktom i sprovesti sve reforme za uspješan nastavak procesa pristupanja Europskoj uniji.

Mislim da je jasno da je široka, gotovo tročetvrtinska podrška Crnogorki i Crnogoraca članstvu u Evropskoj uniji jasan signal i koaliciji da se ne može tek tako odstupiti od, do sada trasirane, vanjske politike vaše zemlje. Ukoliko se članovi koalicije zaista konsoliduju oko zajedničkih političkih ciljeva, mogli bi stvoriti trajniju vladu, ali relativno mala većina u parlamentu sigurno će predstavljati izazov.

POBJEDA: Opozicija je pobjedu širom Crne Gore slavila sa srpskim trobojkama i bilo je incidenata na nacionalnoj osnovi? Kako Vama izgledaju ove slike iz Crne Gore?

PICULA: S jedne strane, zabrinule su me nacionalističke prijetnje sa srpskim predznakom koje su nakon izbora bile upućene pripadnicima, prije svega, bošnjačke i albanske manjine. Mislim da je u tim lokalnim zajednicama proteklih godina uložen veliki trud u zajednički život i nedopustivo je da povjerenje koje se gradi decenijama bude narušeno zbog činjenice da su neki rezultate ovih izbora doživjeli kao signalni pucanj za izražavanje šovinizma. Nadam se kako će sve ostati na tim izdvojenim incidentima. Svaka takva eskalacija nasilja je i svojevrstan korak unazad na putu prema EU. S druge strane, bilo mi je veoma drago vidjeti osude takvih postupaka od cijelog niza uglednih građana Crne Gore, što pokazuje da razum i građanska hrabrost Crne Gore nisu ustuknuli.

POBJEDA: Neviđena medijska kampanja u Srbiji je pratila izbore i još ne prestaje. Vučić je imao veoma aktivnu ulogu u ovim crnogorskim izborima. Zašto je izostala reakcija EU na ovako otvoreno miješanje u unutrašnja pitanja druge države?

PICULA: Želim podsjetiti da sam uoči crnogorskih izbora, zajedno s kolegom Vladimirom Bilčikom, šefom našeg parlamentarnog Odbora za Crnu Goru, pozvao na slobodne, poštene i transparentne izbore. Označili smo kompleksne okolnosti u kojima se održavaju i pozvali na odgovornost svih sudionika. Što se tiče EU, nemojte zaboraviti da je, kao zalog solidarnosti, tokom ovih teških vremena, Unija osigurala ozbiljnu zdravstvenu i finansijsku pomoć Crnoj Gori. Otvoreno je uostalom i posljednje neotvoreno pregovaračko poglavlje. Agresivna retorika srpske politike i medija prema Crnoj Gori nije od juče, ali rezultat izbora je prije svega posljedica izjašnjavanja crnogorskih birača i, očito, dobro odabrane koalicione taktike dojučerašnje opozicije.

POBJEDA: Koliko su po Vama realne ocjene da će na ovim prostorima u narednom periodu biti veći uticaj Kremlja od Brisela, obzirom da se zna koliko je prosrpska opozicija u Crnoj Gori bliska Rusiji. Da li to brine EU obzirom da je i u Srbiji i Republici Srpskoj kao dijelu BiH prisutan ogroman uticaj Moskve?

PICULA: Uopšte ne sumnjam da je EU i dalje privlačan projekat uvjerljivoj većini građana Crne Gore, što pokazuju i nedavna istraživanja. Uostalom, čak i realniji rusofili govore kako im je Rusija u srcu, a EU na pameti. Srbija svoj regionalni vanjskopolitički uticaj pokušava realizovati svojevrsnim ekvilibriranjem između velikih sila. Vučić je dugo igrao na kartu Rusije u isto vrijeme fingirajući približavanje EU, što je sasvim providno. Iščitavajući njegove strogo kontrolisane medije u Beogradu, sad pokušava žonglirati stanovitom distancom i prema Moskvi. Teško će u tome uspjeti, s obzirom na ruska očekivanja. Generalno, ruski utjicaj će biti prisutan, ali ne može nadvladati utjicaj Zapada na Zapadnom Balkanu.

POBJEDA: Kako EU gleda na nezapamćeno miješanje crkve u izbore jedne zemlje. Koliko je realno da u 21. vijeku SPC i Amfilohije imaju toliki uticaj na društvo da su jači od crnogorske države?

PICULA: Prije svega, ne bih potcijenio mogućnosti crnogorske države da zadrži i razvija svoj sekularni profil. Vjerska opredijeljenost građana i demokratski sistem države ne moraju i ne trebaju biti u konfliktu. Ali ovdje je riječ o visokoj politiziranosti i mobilizaciji koja je uslijedila nakon usvajanja jednog konkretnog zakona. EU to nije podsticala, ali je izrazila stav o pravu države da autonomno reguliše tu materiju. Eskalacija problema koji se otvorio i stvorio političke posljedice sigurno nije krivica Brisela.

20

avatar
1000
13
7
0
 
17
netkobonacaNarcis ZgubidanMilenaEd siran
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
netko
Gost
netko

zna Tonino o čemu priča. Svima u okruženju potreban je prostor Evrope za suradnju: uvoz , izvoz, razmjena znanja. dakle, najbolji alat je zavrnuti vemtil i ulazna vrata. Ztao rusi nemaju šanse . Naprosto, dalje su ako ne i daleko

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

E sad mi Picula naśekira rista?

Milena
Gost
Milena

Ne spavaj Evropo,imali ste prilike da vidite ove snage opozicije 90 tih,izuzev URE,vasa neblagovremena i troma reakcija uslovila je eskalaciju balkanske tragedije,suverenisticki blok je na ovim izborima bio brojcano veci,podrzite jer je to vecina ,a Balkan ce biti miran

Efko
Gost
Efko

Tonino kaze mi smo pokušali da vam pomognemo otvarajući poslednje poglavlje pred izbore, implicitno vam dajući za pravo za zakon o vjerskim slobodama, financijski vas pomažući tokom korona krize pred izbore itd. Zašto niste uspjeli krivi ste vi jer se opozicija bolje organizovala a Srbe nismo baš mogli da potkacimo što se miješaju jer nam je stariji brat rekao da… Više »

Mariminija
Gost
Mariminija

Kako ne može? Dok Evropa prosipa pamet, oni ulete sa 10 miliona i naprave dzumbus u bilo koju od država Balkana.

Eki
Gost
Eki

Gospodine picula,previse potcjenjujete uticaj i snagu rusije na ovim prostorima.

bonaca
Gost
bonaca

A Moska i Brisel se kao nesto pitaju u regionu?!

Ed siran
Gost
Ed siran

Pita bgm, ali vise od svih njih – Berlin.

bonaca
Gost
bonaca

Da da poznato je da je Berlin posebno uticajan sa stranim trupama na svojoj teritoriji. Berlinu je dozvoljeno da ima dobru ekonomiju i pobjedjuje na mundijalu.

netko
Gost
netko

varaš se. promijenila se vremena. FR&NJ vode igru. Engledzi su USA podruznica , nisu više EU

netko
Gost
netko

I da se dogovore s Francuzima . sasvim dovoljno . Ali, modertaor je , uvijek Berlin.

Velek
Gost
Velek

EU se pravi ćorava i nijema posljednjih par mjeseci pred izbore u Crnoj Gori, sasvim je jasno da su i oni htjeli smjenu vlasti kod nas, što je Djukanovic indirektno potvrdio za Face tv. Oni prosto žele eksperimentalnu tranziciju kod nas, i žele da vide kako će se nova Vlada ponašati, a sigurno su svjesni i pretenzija koje Srbija ima… Više »

netko
Gost
netko

Apsolutno ispravno ! Ali, ni eu neće pustiti svoje interese. Jer, uvijek su u pitanju interesi.

Manja
Gost
Manja

Kome ovaj priča priče. Milo vam je pao, opozicija je pobijedila, a mi smo suverena i nezavisna država u kojoj pobjednici određuju put. Većina je i sada protiv NATO, pokazalo je ovo posljednje Bešićevo istraživanje po kome je i Milo pao. Ajde zdravo.

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Evo i ovi izdajnici CG a Milo? haha, ko želi shvata sve ove poruke

Gutijer
Gost
Gutijer

Nažalost, politika EU je reaktivna. To je zato što je skupo biti drugačiji. Podržavaće, u ime demokratije, fašizam u neumivenoj formi, ali kod nas. Kod njih isto može, ali mora finije, nacisti Ipak treba da se kupaju bar dva puta godišnje i da budu glatko izbrijani. Evropa nije u problemu zbog sitnih, nedržavničkih duša u Briselu, niti zbog covid-a. Ona… Više »

Miki
Gost
Miki

Podržavali su diktatora Mila, koji je vazda krao izbore i imao jedva 51%, a napadaju Lukašenka koji je osvojio preko 80%. Jasno nam je zbog čega, bitno je samo da njih sluša, pa može biti i crni đavo.

Temen
Gost
Temen

Nije to bas tako. EU je dopustila Bregzit kao najjaci udarac u njenoj istoriji a u kojem prosto nemoguce da nema ruskih obavjestajnih prstiju kao i u izboru Trampa. Problem EU je što nema jasnu strategiju koja je u stanju osigurati evropske interese. EU je raznorodni aparat od milijardu administrativnih pravila bez strategije. Pa što Bog da da.

Milosh
Gost
Milosh

Rusija, zemlja propasti. I pjandura i korupcije.

Atos
Gost
Atos

Picula Picula

Send this to a friend