Politika

Picula o događajima na Cetinju: Korak unazad ka pristupanju EU

Picula

Nezavisno od toga što je Cetinje kao mjesto intronizacije u istoriji bilo i mjesto raskola, vjerske manifestacije ne smiju biti zloupotrebljavane u političke svrhe, ocenjuje za Danas Tonino Picula, izvjestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru. Dodaje da treba poštovati slobodu djelovanja vjerskih organizacija i osjećaje vjernika vodeći računa o tome kako je sloboda izražavanja nepovrediva.

“Neopravdana upotreba sile protiv mirno okupljenih građana s razlogom je naišla na kritike. Iako se danima uoči incidenta pozivalo na civilizovano i miroljubivo održavanje vjerske procedure, određeni akteri ponijeli su se neprimjereno i dodatno raspirili tenzije koje su se toliko dugo i predano pokušavale stabilizovati“, navodi Picula.

Dugogodišnja je sprega crkve i politike na ovim prostorima. Kome to ide u prilog i kako se uz sve to uklapaju eurointegracije, kojima teže lideri regiona, bar tako tvrde. Picula ističe da su savremene demokratske države davnih dana shvatile kako uspjeh mora biti temeljen na društvenoj inkluzivnosti i snažnoj političkoj volji lišenoj religioznog uplitanja.

“Previše tijesna povezanost crkve i države može biti pogodna kombinacija samo za one koji su dubinski involvirani u te kategorije, dok sve ostale ostavlja po strani. Isto tako, takvo odbacivanje sekularizacije kao smislene tekovine može pogodovati samo nacionalističkim elitama koje ovakve situacije koriste za materijalne ili nematerijalne koristi. A u svjetlu procesa pregovora za pristupanje Crne Gore Evropskoj uniji, ovo je nažalost korak unazad. Politički i vjerski zvaničnici u Crnoj Gori imaju posebnu odgovornost prema građanima koji su iskazali izuzetno veliku želju za pristupanjem Evropskoj uniji i koji se nadaju kako njihova nastojanja neće biti narušena. Stoga se nadamo da će svi akteri razborito i predano smanjivati napetosti i podržati predanost Crne Gore u stvaranju modernog, demokratskog, multietničkog i multikonfesionalnog društva. Osim toga, politička instrumentalizacija vjerskih uvjerenja nije u skladu s trenutnim reformskim procesom Crne Gore i njenim uspješnim dosadašnjim intervencijama. Zaista se nadamo kako ova situacija neće dugoročno ugroziti međunarodni položaj Crne Gore i dugu istoriju mirnog suživota među ljudima različitih vjerskih pripadnosti i etničkih skupina”, ocijenio je Picula.

Vjeruje da je ustoličenje mitropolita u ovako zamršenim okolnostima svakako moralo biti provedeno pod pojačanim bezbjednosnim nadzorom.

“Kako bi se izbjegli svi mogući rizici, a budući da je Crna Gora članica Sjevernoatlantskog saveza, sasvim je razumljivo da to partnerstvo u određenim situacijama može i treba biti konkretizirano. Pritom ne treba naglasak stavljati na nekakvu dubioznu sposobnost crnogorske policije, već na realnu potrebu za dodatnim oprezom, a snage NATO-a su dobro pripremljene i upoznate s raznim spornim pojavama te je svojim opsegom NATO sigurno bolje opremljen letjelicama i drugim logističkim sistemima od manjih zemalja. Dakle, smatram da podrška NATO tokom događaja za kojeg se očekivalo da će izazvati više ili manje neprilika, nažalost, ispostavilo se da ih je bilo više, zaista nema nikakve poveznice s ugađanjem predsjedniku Vučiću. Najiskrenije se nadam kako će svi involvirani u najkraćem mogućem roku pronaći način za uspostavljanje konstruktivnog dijaloga u evropskom duhu i mirno okončati napetosti”, poručuje Picula.

On je komentarisao izjavu ministra srpske policije Aleksandra Vulina da je Cetinje pokazalo da su Srbi „najprogonjeniji i najobespravljeniji narod u Evropi“?

“Izjava ministra Vulina o tome kako smatra da je Cetinje pokazalo da su Srbi „najprogonjeniji i najobespravljeniji narod u Europi“ ne bi trebala imati mjesto u razumnom političkom diskursu da je Srbija moderna i tolerantna država. Nerazumijevanje, gnijev i patetika nisu elementi koji će sporne situacije među zemljama postaviti na ispravan put. Uvažavanje multietničnosti Crne Gore treba ostati u prvom planu uz posvećenost očuvanju solidne pozicije koju je ova zemlja stekla u europskoj zajednici”, navodi Picula.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Maja
Gost
Maja

Budite svoji ne tudji….opet

Deni d boy
Gost
Deni d boy

Konačno da neko progovori više

Cgmoj
Gost
Cgmoj

Evo vam ih..to zatvaranje ociju nece vam pomoci..otvorice ih znas za koliko kad krene rat pa se prelije u bosnu kosovo.zatalasa i hrvatska i albanija…pa kad se upali balkan gasicete morgen onda..a crna gora ce postojati i dalje

Daki
Gost
Daki

Dje ti Picula dolazis i takvi kao ti tu nema pomaka naprijed

🇲🇪Cg
Gost
🇲🇪Cg

Cg se polako pretvara u afganistan ili neku slicnu zemlju
Orevise smo znacaja dali naciobalizmu i vjeri
Treba obije strane da se smire i to dobro!

drZlikovac
Gost
drZlikovac

Da je EU vodila proces za prekid rata u Bosni i dan danas bi ratovali..

jacobrotsild1
Gost
jacobrotsild1

Briga nas,ne damo nase moj Picula

Miro
Gost
Miro

Picula,tvojom izjavom da se na ovaj nacin CG udaljava….pomazes spc,srbiju,ovu vladu ,kojima i jeste cilj da CG ne udje u EU. Upravo si trebao dati suprotnu izjavu i pomoci vecinskom dijelu naroda CG.

Tivćanin
Gost
Tivćanin

Dovraga više i s tom EU. Maltretiranje u nedogled. Zahvalimo im se i okrenimo sebi.

Nikola
Gost
Nikola

Dobro je da ste se probudili i konacno shvatili sto se kod nas desava. Ali bez konkretne akcije koju treba da sprovedete nista.

FilipKO
Gost
FilipKO

Divlje pleme sa Cetinja je korak unazad za EU naravno. Ne mozes porediti Boku Kotorsku i Cetinje . I ne znam kako mislite da Cetinje moze biti u Evropi.

Banjanin
Gost
Banjanin

Cetinje ja vazda bilo bastion slobode, junastva i cojstva za razliku od vas srba iz Boke.

Cgmoj
Gost
Cgmoj

cetinje je bilo evropa znas kad .procitaj muko nesto..prva knjiga dje je stampana..prvo klizaliste..prvi bioskop..citaj pa pricaj o evropi i cetinju..da ustanes kad govoris o dolini bogova..pozdrav iz niksica

Mjesec
Gost
Mjesec

Ima Boka ljudi i osim četnika, burazeru

zoran
Gost
zoran

Cilj vlasti je da se ne učlanjujemo u EU

Crna Gora
Gost
Crna Gora

Što se posijali sad žanjite!

Send this to a friend