Politika

Picula: Obavještajnim službama potrebni ljudi od povjerenja

Picula

Obavještajne službe i bezbjednosni sektor u svakoj zemlji su izuzetno osjetljivi i bitni i zato je potrebno na visokim funkcijama u tim resorima imati kompetentne, ali i ljude od povjerenja, poručio je izvjestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru, Tonino Picula, komentarišući odavanje tajnih podataka na sjednici Odbora za bezbjednost i odrbanu od strane aktuelnog šefa ANB-a Dejana Vukšića.

Iako ne samo zbog slučaja u Crnoj Gori, NATO će, kaže Picula, morati da provjeri bezbjednosne protokole, odnosno, kako je i najavio generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg, sa svim saveznicima poraditi na zaštiti tajnih podataka jer drugi geopolitički rivali ne miruju.

“Ovo je u svakom slučaju ozbiljan propust i nedopustiv incident koji može poljuljati povjerenje. Ja očekujem da će se sprovesti istraga i da će odgovorni pojedinci biti adekvatno sankcionisani. Stoga pozdravljam i najavljeno saslušanje jer je potrebno održati kredibilitet i imidž Crne Gore kao odgovornog NATO saveznika”, rekao je.

Govoreći o tužilačkim zakonima, Picula navodi da mišljenje Venecijanske komisije, koje je negativno, nije obavezujuće, ali jeste stručno. Kaže i da su poruke koje je slala Evropska unija ovim povodom bile prilično konzistentne i jasne, te da i on podržava stav da se to konkretno pitanje mora sveobuhvatno raspraviti sa svim relevantnim akterima.

“Mišljenje Venecijanske komisije treba primiti na znanje, ono nije obavezno, ali je relevantno, stručno i svakako utiče na tok pregovora. Vencijanska komisija navodi da se mora poštovati sigurnost mandata specijalnog državnog tužioca. On ne smije biti smijenjen pod izgovorom zakonodavne reforme. Sigurno je, ukoliko postoji optužba za nedolično ponašanje koje poteže kaznenu odgovornost SDT-a, ona se mora redovnim putem i dokazati i tek onda se mogu preduzeti adekvatne sankcije”, pojasnio je.

Odgovarajući na pitanje da li na put Crne Gore ka Evropskoj uniji može da utiče ignorisanje mišljenja evropskih adresa, Picula ističe da je svjestan da ima političkih stranki koje nisu zadovoljne  svojim statusom ili uticajem vladajuće koalicije, koja je poprilično heterogena, i da one koriste politički diskurs koji može djelovati na koheziju parlamentarne većine i potencijalno izazvati krizu vlade.

“Mislim da na taj način oni i negativno utiču na rad na reformama, opet se vraćamo na početak odgovora, a to onda naravno može i krucijalno uticati na napredak, put ka članstvu ka EU”, ocijenio je.

A od Crne Gore upravo se očekuje to – da nastavi sa reformama, pojača borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije. Ne želeći da se miješa u priče o rekonstrukciji trenutne vlasti, Picula ističe da bi energiju trebalo ipak usmjeriti na tekuće probleme.

“Naravno izbori u Nikšiću su svakako poslužili strankama kao svojevrsni test popularnosti i neke su i motivisali za ideju rekonstrukcije Vlade budući da se pojedini akteri smatraju poprilično osokoljenima, međutim, kao što sam govorio i prije izbora u Nikšiću, ja očekujem da se ispitaju prijavljene nepravilosti i optužbe vezane za sam izborni proces. Izbori su, ako ništa drugo, ponovo pokazali izrazitu polarizovanost Crne Gore, ja koristim ovaj naš razgovor da pozovem da se te tenzije smanje jer svakako ne doprinose produktivnoj atmosferi u državi”, poručio je.

Komentarišući istražno bušenje nafte u crnogorskom podmorju, Picula za NOVU M kaže da razumije želju da se crnogorska ekonomija ojača, ali da se uvijek postavlja to pitanje jesu li veći rizici od koristi.

” Za budućnost Crne Gore kao izrazito turističke zemlje, kao što je to i Hrvatska, krucijalno je da njeguje aktivno ekološku svijest, to ne treba brkati sa ovim problemom. U svakom slučaju, Crna Gora bi trebalo da poštuje relevantne konvencije za zaštitu okoline, pogotovo o procjeni uticaja na okolinu. Očuvanje sigurnosti mora biti naš apsolutni prioritet, što podrazumijeva poštovati morski eko sastav. Podsjećam kako su upravo zelene politike, očuvanje prirodnih bogatstava i dio raznolikosti sastavni dio evropskih institucija i svakako je materija koja će se pregovarati u narednom periodu i sa Crnom Gorom”, dodao je.

I o tom pitanju trebalo bi, apeluje Picula, postići konsenzus, koji je prijeko potreban i u ostalim oblastima.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Gorki list
Gost
Gorki list

Tako je
I još se oni bune i izokreću istinu.
Očitao im Picula bukvicu.

🇲🇪Bernini🇲🇪
Gost
🇲🇪Bernini🇲🇪

Sada će reći apostoli da i iz EU ne znaju ništa!!

Send this to a friend