Politika

Picula pozvao vlast i SPC na dijalog i smirivanje tenzija

Izvjestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru, Tonino Picula, pozvao je danas na konstruktivan dijalog i smiren pristup u vezi sa tenzijama između crnogorskih vlasti i Srpske pravoslavne crkve, koji su uslijedili nakon što je SPC održala službu uprkos zabrani okupljanja naloženoj zbog sprječavanja širenja COVID-19 pandemije.

To je rezultiralo hapšenjem sveštenika SPC, što je potom izazvalo proteste širom zemlje.

“Svi politički i društveni akteri moraju biti svjesni da njihovo djelovanje istovremeno predstavlja i nivo odgovornosti prema građanima Crne Gore. I oni sigurno ne podržavaju obnavljanje i eskalaciju tenzija, nestabilnost i dalje podjele društva”, rekao je Picula i dodao da je to posebno važno zbog nadolazećih ekonomskih problema koji će se osjetiti u sektoru turizma, ali i cjelokupnoj crnogorskoj ekonomiji.

Izvjestilac EP za Crnu Goru rekao je da je borba protiv pandemije COVID-19 ukazala na potrebu za većim razumijevanjem među građanima.

“Kao i na potrebu da zajedno radimo na rješavanju problema koji ujedinjuju, a ne razdvajaju tradicionalno podijeljeno crnogorsko društvo”, poručio je Picula.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Goca
Gost
Goca

Picula kad bi vama oduzimali neko drugi vaše Crkve 💒 nebi tako govorili

Dkdk
Gost
Dkdk

NE RAZUMIJEM ZAŠTO SE VI GOSPODINE MIJEŠATE U UNUTRAŠNJA PITANJA CRNE GORE…. NE DAMO SVETINJE…. I NE MLATITE PRAZNU SLAMU KUMIM VAS BOGOM

Mongro
Gost
Mongro

Pa Gosp. Picula, ovo nije crkva nego nevladina organizacija! Čak ni to nije jer je niđe nema u registar pravnih lica! Ovo je dakle sekta! Oni je nazivaju spc i nije sporno da je sektaši poštuju, ali oni moraju i kao sekta da budu u zakonskim okvirima države đe žive! Što se tiče njihovih potreba da šetaju, trebalo bi onda… Više »

Ejup Ganic
Gost
Ejup Ganic

Znate vi odlicno iz Evropske unije o cemu je rijec.Kolo vodi Crkva koju niko ne priznaje u Hriscanstvu i sad je borba uzet od priznatih Mitropolije CG Primorske i dat Mirasu ateisti ili oformit kako rece Milo necesovu Crnogorsku crkvu a i njoj treba priznanje.Rijec je ujedno o krsenju vjerskih prava toje definitivno ovdje

Haris
Gost
Haris

Baš me interesuje što ti nijesi puštio spc da ti vršlja po Hrvatskoj?? Čim se oslobodimo okupatora ete nas u EU, isto kao i vi što ste uradili. Nikad više 1918.!!!

Glava
Gost
Glava

Od januara spc po zakonu u cg vise ne postoji

Pedja *
Gost
Pedja *

Ma zavrsena prica , zakon o vjeroispovesti poceo da se primenjuje .
Sa lazovima prevarantima , fasistima , petokolonasima i svim onima sto nepriznaju CG nema pregovora .
Sa jucerasnjim danom drzava je u ofanzivi , pa ce sudovi sve rrdavati .

Svjefol
Gost
Svjefol

Kada ce politicari iz EU shvatiti da je misija SPC urusavanje pa ponistavanje Crne Gore i ponistavanje Crnogorskog naroda. Na tom putu ne prezaju, izmedju ostalog, ni od laganja i podvaljivanja i obesmisljavanja svakog dogovora, i svega onoga sto su civilizacijske tekovine. Sve i do iniciranja gradjanskog rata. Dakle, izmedju Crne Gore i SPC biram Crnu Goru, pod bilo koju… Više »

Rade
Gost
Rade

Lako je njima. Svoje su probleme poslali nama, pa sad mudruju treba ovako ovako, treba onako.

Ksenija
Gost
Ksenija

Ne znam da li Vi to razumijete, uz puno poštovanje, ali, došli smo u apsurdnu situaciju da u svojoj državi ne smijemo pomenuti svoje crnogorsko ime i svoju Crnogorsku pravoslavnu crkvu. Ne smijemo reći da su crnogorske crkve crnogorske države, da su crnogorski sveci crnogorski… Eto tako. E, bogomi ćemo smjeti!! To je crnogorsko nasljeđe, i to je ljudsko pravo… Više »

Hrvatica
Gost
Hrvatica

Razumijemo to mi, razumijeli smo još u Jugi
” kako vetar puše” ali kada smo god pokušali nešto po tom pitanju promijeniti postali smo odmah deklarirani ustaše .

Send this to a friend