Politika

Picula: Predizborne optužbe za miješanje stranih aktera raščistiti na vrijeme

Picula

Sve političke stranke koje učestvuju na izborima moraju pošovati zakone, a sve optužbe za miješanje stranih aktera treba raščistiti na vrijeme – ocijenio je za Novu M izvjestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru Tonino Picula komentarišući posljednja dešavanja u Nikšiću uoči loklanih izbora zakazanih za mart.

Kaže i da od opozicije očekuje da bude korektivni faktor, a od nove vlasti da promijeni ono što su građani zamjerali prošloj, prije svega partijsko zapošljavanje i nepotizam.

“Političke stranke, kao i svi oni koji nas gledaju, koji sudjeluju u izbornom procesu moraju poštovati zakone i pravila koja važe u Crnoj Gori, ali sve optužbe treba raščistiti čim prije. U suprotnom se šalje loša poruka građanima, zbunjuju se birači pogotovo ako se to događa neposredno prije samih izbora. Uvijek naravno treba procijeniti koliko su interesi određenih vanjskih aktera interesi same Crne Gore. Vjerujem da građani mogu uočiti takvu razliku, izborna kampanja mora se svakako odvijati neometano od bilo kakvih stranih uticaja”, rekao je Picula.

Ne želeći da se miješa u unutarpartijske odluke i promjene kaže da očekuje od bivše vlasti, a sadašnje opozicije, da sarađuje u odlukama od javnog značaja, a naročito ističe put ka Evrospkoj uniji.

“Očekujem od opozicije da se afirmiše kao konstruktivni korektiv vlasti, suočava gdje postoje jasne političke razlike između vlasti i opozicije, ali i da sarađuju u nekim nadstranačkim pitanjima koji su od interesa za Crnu Goru, a tu bi svakako ubrojao i članstvo u EU “, istakao je Picula.

Povodom zapošljavanja po dubini izvjestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru se nada se da će nova vlasti promijeniti ono što nije bilo dobro u prošloj i čemu su građani glasovima rekli da ne žele više. Tu je, na prvom mjestu, partijsko zapošljavanje.

“Jedan od glavnih razloga prošlogodišnjeg rekordnog izlaska građana Crne Gore na parlamentarne izbore i svakako bila želja za promjenom i nezadovoljstvo određenim aspektima dotadašnje vladavine i tu su građani poslali poruku u obliku da im je prioritet borba protiv korupcije, nepotizma, i svih problematičnih aspekata koji usporavaju put Crne Gore ka EU. Vjerujem da je nova vlast svjesna te poruke građana i svoje odgovornosti da se koriguju neke prakse koje nisu bile dobre i potrebe da djeluju u skladu sa svojim predizbornim obećanjima”, rekao je Picula.

Što se tiče naimenovanja u bezbjednosnom sektoru Picula kao i NATO kaže da je to nadležnost zemalja članica, ali očekuje da će nova vlada i u praksi dokazati da ostaje privržena evroatlantskom kursu Crne Gore te stoga i pažljivo postupati sa sektorima za bezbjednost i odbranu države.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Breza
Gost
Breza

A šta su interesi Crne Gore?Gospodine čuvamo i sačuvaćemo našu lijepu a Vi se zapitajte ko su ovi drugi.🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪

Koko
Gost
Koko

Fino pospremi dps😂😂😂

Komentator
Gost
Komentator

Vidite vi sve za vazda vi oca …. !

Mitar
Gost
Mitar

Pa e,e.

pepa
Gost
pepa

znate vi odlicno sta se radi u cg..direktni napad na cg

Njegoš
Gost
Njegoš

Sve što si kazao za prosrpsku vladu apostola da ne treba da rade oni to upravo rade. Da druge strane opozicija djeluje točno kako i treba.

KraljNIkola1967
Gost
KraljNIkola1967

Nije normalno gospodine Picula da u vladi Crne Gore nema Crnogoraca a to oce srbijanski okupator

Elizabeth**
Gost
Elizabeth**

Cetnici iz srbije se mjesaju

Tivat - EU
Gost
Tivat - EU

Sve cemu se nadas nova vlast radi suprotno.

Turbo mili
Gost
Turbo mili

Vi kao ne znate da sve vucko placko finansira !!

Send this to a friend