Politika

Picula: Zabrinjava što nova vlast ne ispunjava sve što je obećala

Tonino Picula

Izvjestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru Tonino Picula ocijenio je za Novu M da godinu nakon parlamentarnih izbora ne mogu biti zadovoljni jer Crna Gora pokazuje elemente duboko podijeljenog društva. Kaže i da su sve strane ambasade i međunarodne organizacije u Podgorici na vrijeme upozoravale šta se može dogoditi kada je riječ o ustoličenju mitropolita Joanikija što je, kako ističe, događaj koji je prevazišao vjerske okvire. Ne isključuje ni miješanje Srbije u sve što smo mogli vidjeti na Cetinju.

“Ustoličenje mitropolita Joanikija nadraslo je vjerski karakter, ali nije riječ o izolovanom slučaju već dijelu procesa koji traje već neki period”, ocijenio je Picula.

No, poručuje, posebno zabrinjava što godinu nakon parlamentarnih izbora nova vlast nije ispunila sve što je obećala.

“Tada smo čuli obećanja, pa i najave da će nova vlast, prije svega, jer ona preuzima odgovornost za zemlju, da će učiniti sve da se harmoniziraju odnosi u samoj državi, da će naprosto dio političkog procesa učiniti partnerima i da će nastaviti poštovati prije svega međunarodne obveze ranije vlasti. Godinu dana nakon tih izbora mi ne možemo biti zadovoljni. Ovog trenutka Crna Gora pokazuje sve elemente duboko podijeljenog društva”, istakao je on.

Istraga će, uvjeren je, ukoliko bude nepristrasna tek pokazati jesu li i u kojoj mjeri na Cetinju 5. septembra prekršena prava onih koji su željeli da iskažu protest protiv ustoličenja u prijestonici. Pitanje je kaže i koliko su bili skladni odnosi onih koji su u vlasti imali određene uloge. Ne isključuje ni miješanje susjeda.

“Treba naglasiti da Srbija u svemu ovome ne može biti amnestirana, odnosno pratimo jednu vrstu pritiska na Crnu Goru koja je naravno režirana od strane Beograda i ja bih rekao da je jedan dobar dio odgovornosti za stanje u kome se nalazi danas Crna Gora mora biti pripisana Beogradu, pogotovo onom dijelu crnogorske političke scene koji je pod izravnim utjecajem Beograda i međutim generalno kazano, politizirana crkva i klerikalizirana politika ne mogu biti promotori ideja koje formalno zagovaraju”, kaže on.

Picula naglašava da su sve strane ambasade i međunarodne organizacije Podgorice upozoravale šta se može dogoditi, no opet izostao je dogovor unutar kuće.

” I Evropski parlament i Evropska unija su upozoravale da je riječ o pravoj eskalaciji sukoba koji može imati nesagledive posledice po mir i stabilnost Crne Gore. Međutim nije na međunarodnoj zajednici da vodi politiku u Crnoj Gori, to moraju voditi oni koji su izabrani od naroda, koji dakle imaju odgovornost za sprovode određenu politiku, mislim naravno ne samo na vlast, mislim i na opoziciju. Prema tome mogućnost intervencije sa strane EU je izuzetno ograničena”, pojašnjava Picula.

A može li doći do širokog dijaloga između vlasti opozicije – Picula je skeptičan.

“I čini se da u dogledno vrijeme ne treba očekivati eskalaciju odnosa između onih koji obnašaju odgovornost vlasti i opozicije. Međutim, jedno drugo pitanje meni se čini važno i odgovor na njega još važnije. Koliko unutarnjih političkih razlika Crna Gora može podnijeti, da te političke razlike koje se samo gomilaju, a ne otklanjaju, da one ne blokiraju razvoj zemlje, odnosno put prema članstvu. Dakle unutarnje krvarenje nije dobro, meni čini da ovoga trenutka Crna Gora se ne nosi dobro sa svojim unutarnjim podjelama i to je ono što doista može imati efekta na međunarodni položaj”, ističe on.

Opravdano, dodaje, izvjestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru ističemo da smo otvorili sva pregovaračka poglavlja. No zasad ih ne zatvaramo, a u ovom momentu teško je, smatra, povjerovati da će se postići konsenzus kada na stolu budu važne reforme koje od nas Evropa očekuje.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mestar
Gost
Mestar

Dobro su se sjetili da otvore napokon oci i usi

Samko
Gost
Samko

Gosp.Picula vi ste jedan pametan političar!!upravo jedno pitanje za vas? Jeli ovo:MIR JE NAŠA NACIJA, CRNO NA BIJELO i ZA BUDUĆNOST CRNE GORE ??Hvala

Elena
Gost
Elena

Pa vi ih I podrzavate u svemu prema tome ne smarajte

Rosa
Gost
Rosa

Nije bilo Molotovljevog koktela, nije bilo snajpera, nije bio drzavni udar, rece Abazovic. Bila je okupacija velikosrpske politike podrzane aktuelnom vlascu CG. Bilie su sok bombe, suzavac i gumeni meci na goloruki narod. A Evropa cuti i gleda puzeci fasizam potpomognut NATO helikopterom. Zasto?

Marko pg
Gost
Marko pg

Ovo vam je u prevodu srpski svet ,vi kao ne znate ??

Ćira
Gost
Ćira

PICULA ja pitam Vas šta će biti 15 septembra. Neće li kamenom u svaki prozor , .

Marko pg
Gost
Marko pg

Zar se vi sta nadate od cetnika,slobodno pisi propalo !!

Sasa
Gost
Sasa

Budi se Evropooo! Spasavajte Crnu Goru iz cetnickih ideologija Demokrata i DFa. Ura i Dps sa manjinama i imacemo stabilan evropski put, moderne, gradjanske drzave. Imcete podrsku 70 posto Cg i svakim danom ce rasti!

nema dileme
Gost
nema dileme

URA je izdala Crnu Goru.

Jelena
Gost
Jelena

Gospodine Picula , nije valjda da ste zaboravili 90 te , i nije valjda da vam je smetao čovjek koji je štitio interese države, naroda svog , bio on bilo koje vjere.Nije valjda da ne znate ko su srbski extremi. Crna Gora pripada onima koji poštuju, njenu suverenost! Ko ima pravo da nam kuću rusi jeli ta ozloglasena srbska crkva,… Više »

drug
Gost
drug

Jelena, sve si u pravu, ali mislim da će doći do promjene u evropskoj politici jer Srbija postaje sve agresivnija. Ako bi i došlo do sukoba, cijela regija bi planula i u ovakvom odnosu snaga Srbija nema nikakve šanse.

Kristofer
Gost
Kristofer

Dobar dio krivice.za.sadasnje.stanje.u CG snosite vi Iz EU Picula.Iole ko je htio da vidi jos od prije izbora znao je kuda moze.poci zemlja ako je preuzm retrogradni Srbi.”Mir je nasa nacija “je floskula za naivne.U ovom slucaju EU je bila naivna .

Hogar
Gost
Hogar

Konačno..#daleko smo od cilja ali jako je dobro da se Srbija pominje u ovom kontekstu..nadam se da će biti sve češće u narednom periodu i da za klerofašiste kola polako kreću nizbrdo.

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Ja kao gradjanin takodje nisam zadovoljan, jer Aco , Pedja i ostali koji su krali i cerupali ovu drzavu 30 godina jos nisu iza resetaka. Mene to zanmima, dok su oni krali milijarde , moja majka ima penziju 140 eura. To je meni bitno , a ne ove floskule Picule i ostali tipova iz EU. Znaci, hapsenja lopova i oduzimanje… Više »

Bosko pg
Gost
Bosko pg

To slusamo godinama ali nidje dokaza. Daj barem jedan pa da se za njega zakacimo svi. A ne price iz Vijesti rekla kazala. Samo dokaz

PG CG
Gost
PG CG

Istog dana kad se pohapse svi trobojkaši po ulicama CG, koji gaze USTAV države Crne Gore, onda nek se hapse i lopovi. Al jedno bez drugoga ne može!

Expert
Gost
Expert

A danasnja vlast mislite nije korumpiranaa,I oni imaju mjesecno po 140 e,oni su Gori jer nece sopstvenu Drzavu? Zasto nece neko sopstvenu kuci,a imaju how I Experte( samo ne smiju na Tv ?)

Tash
Gost
Tash

Fenomenalno. Kakav potencijal za politiku, šteta da ostane neiskorišten.

Hogar
Gost
Hogar

Klasika..dio od,da kažemo,dvosmjernog djelovanja velikosrpske propagande,zavisno kome je upućena..za najneznavenije “ne damo svetinje” ,”ugroženo srpstvo” i te fore a za neznavene ali nešto manje – čuvenih “30 godina” pa režim,kriminalna hobotnica,,kokain,milioni,”ne interesuje mene politika i istorija brate,oću da živim,sve su pokrali,koverta,limenka,partijsko zapošljavanje,dps lopovi,mafija,OJHA!!!

Rosa
Gost
Rosa

Srbi tebe srpski svet, a ne kradja i pare.

Cgcg
Gost
Cgcg

A pljačka milenijuma u vezi crnogorskih bogomolja i državne imovine potpomognuta direktno od Srbije i blentava litijanja

paulo
Gost
paulo

Floskula o krađama Đukanovića i DPS-a treba dokazati, a ne pričati kako su lopovi. Stvorili su državu koju nova vlast nije htjela i najlakše je optuživati bez dokaza. Lako vjeran narod uvijek vjeruje takvim pričama.

Djuro 🇲🇪❤️
Gost
Djuro 🇲🇪❤️

Želja će te biti …Oladi malo glavu i nemoj da vrijeđaš …I ti bi isto činio .Ljubomoran si !!

Soko
Gost
Soko

Unistiti drzavu ,prepustiti je jos gorim drzavama poput srbije gdje je jos veci kriminal ,nije rijesenje. Svako ce da odgovara za svoja nedjela ,ali u Crnoj gori,jer jednom su nas ponistili ,nece moci drugi put

delboj
Gost
delboj

Ti si ono samo teritorijalno Crnogorac je li? Kakvo vracanje imovine narodu? Jesu li tebi nesto licno ukrali? Ako i bude restitucije u nekim slucajevima onda se ta imovina vrace drzavi a ne narodu. Mislis, bilo bi super da ti se daju pare a da nista ne radis?

KOMIT
Gost
KOMIT

A što te SPC čerupala i nas i imovinu Crne Gore, to ti ne smeta?
Što nas ovi sadašnji čerupaju, je li ti ni to ne smeta?

Božo
Gost
Božo

Dobro je da pocinjete da gledate realnije pa ucinite nesto da pomognete da se stvari kod nas normalizuju.

Bokelj
Gost
Bokelj

Ne nadaj se nikad vise povratku dps na vlast. Nikad vise preko 20 % necete imati. U Boki ste na 15 % sada.

1234
Gost
1234

Kad se probudis umij se prvo.
Niko ne govori o DPS nego o tome da smo u ovom momentu po svemu gori nego prije godinu.

Sasa
Gost
Sasa

Nemoj da brines, Dps se vraca na velika vrata!

PG CG
Gost
PG CG

Nije Herceg Novi Boka. A nije ni Boka sva Crna Gora. DPS je UBJEDLJIVO najjača partija Crne Gore. Svi ostali mogu samo da sanjaju o 35-40% koliko ima DPS. Zato ste i osuđeni na ove kupus koalicije gdje se svako malo zakrvite.

Expert
Gost
Expert

Ja ne vidim ovu sadasnju vlast dugorocmo,nekako I’m ne stoji,izgledaju nekako primitivno ,bez ideja su bez programa ; nemaju viziju CG stalno su u Srbiji,pravo I pravdu vezuju za tracarenje niceg ozbiljnog I dostojanstvenog u NJIMA nema; samo besmislene price o zastiti Srba koje oni LAZU da iko napada.Srbi su ljubomoran narod I to je problem.

Soko
Gost
Soko

Nebitan je dps ,bitna je drzava, sa svakim cu zajedno ko je brani. A ako negirate Crnogorsku naciju ,drzavu , vi ste neprijatelji

Novljanin
Gost
Novljanin

Vau odakle ti ove procjene? Hahaha
U Boki nikad gore, ne znam čime su vladajuće partije zaslužile 80% podrške

marius
Gost
marius

“Bokelj”, DPS je to sto je, a CRNA GORA je nesto sto se nece slomit nikad. Ti to ne razumijes .Nek je vjecna !

Bambina
Gost
Bambina

Bice kod nas plata do 2025. 1000e a u EU cemo 2050.

Zoki
Gost
Zoki

To je minimalac 1000, !! I dalje se cudim ljudima koji vjeruju u ove budalastine koje prica ovaj zdravko

Neno
Gost
Neno

E pitajte vucka ispunjavaju li njemu,ja mislim da je prezadovoljan sa dritanom srpskim svetom !!

Ćira
Gost
Ćira

Videćemo 15 septembra. Koliko će trobojka biti na prozorima.

BellaCiao
Gost
BellaCiao

Ovo se sve moze rec u dvije recenice, i to skroz legitimne i dokazive:
Srbija i Rusija su napale Crnu Goru. Pomognimo im.

Nijesmo MI krivi za ove podjele mi smo MIRNO ZIVJELI!

Dejan
Gost
Dejan

hahhahahahaaha

Sova
Gost
Sova

“Ovo se sve moze rec u dvije recenice, i to skroz legitimne i dokazive: Srbija i Rusija su napale Crnu Goru. Pomognimo im.” Tačno! “Nijesmo MI krivi za ove podjele mi smo MIRNO ZIVJELI!” Potpuno netačno! Mi smo krivi 100%. Samo maloljetni i maloumni nijesu odgovorni za svoje postupke. Ostali su odgovorni. Mi imamo oko 50% stanovnika kod kojih je… Više »

Tek tako
Gost
Tek tako

Dritaneeee ooo Dritane bravo držiš se za fotelju a narod…..

Gradjanka
Gost
Gradjanka

Jesi ponosan Abazovicu i svi iz Ure i bolesni Becicu i Demokrate kojima je mir i pomirenje prva rijec! Em nema mira ni pomirenja, em nam unististe gradjansku Crnu Goru, em nas udaljiste od Evropske Unije! Stranke koje su najvise odgovorne za ovo, jer su se lazno predstavljale su Ura i Demokrate! Nadam se da ce narod vidjeti ko ste… Više »

Onajkojizna
Gost
Onajkojizna

I narod crne gore to zabrinjava jer ova vlast još nije pohapsila i procesuirala sva ona lica iz prethodne vlasti i sa njima povezanim licima povezani sa visokim kriminalom i korupcijom i to se zbog toga sada obija o glavi ovoj novoj vlasti.

BellaCiao
Gost
BellaCiao

Nece te zanimat kriminal i korupcija kad se zarati. Posto na tome ova vlada svesrdno radi, i ne bih rekla da je to nesvjesno: dritanova predstava sinocnja kod komnenica samo govori da je debelo zasao u nesto sto vise ne moze da kontrolise.

1234
Gost
1234

Kako ti nista ne znas !?

Rosa
Gost
Rosa

Vazno je tebi da instaliraju srpski svet. Jer da nije vidio bi pljacku SpJica i drustva o kojoj tvoj Medo prica svaki dan. Razmisli izdajnik domovine ili lopov.

KOMIT
Gost
KOMIT

Da imaju dokaze priveli bi ih, ali ovako mogu samo da pričaju.

Da pitam ????
Gost
Da pitam ????

A kada je to EU bila zadovoljna ?
Od Avganistana do Balkana zar ne ?

Gernsheim
Gost
Gernsheim

Vi morate da pravite pritisak na ovu četničku vladu njima je cilj da udalje CG od EU…..

Send this to a friend