Politika

Pismo ambasadama zemalja Kvinte: Opasno etiketiranje Abazovića na račun Gradske TV

Ambasada SAD

Povodom današnjih uvreda premijera u tehničkom mandatu Dritana Abazvića, izrečenih na račun Gradske televizije, uredništvo i menadžment OVE medijske kuće obratio se pismom ambasadorima zemalja Kvinte, kao i domaćim i međunarodnim novinarskim udruženjima i asocijacijama.

Pismo prenosimo u cjelosti:

“Najgora stvar je da postoje TV stanice, koje građani plaćaju, koje šire ekstremizam i fašizam… Mislim na Gradsku TV. Zamislite naziv emisije “Da li Dritan Abazović gura Crnu Goru u građanski rat”. To nije bilo ni 90-tih. Toga nema ni u Rusiji, Avganistanu. To je javna televizija, nije privatna iako se tako ponašaju. I isto su bliski ovim strukturama koje treba da stradaju od ruke pravde.”

Uvažene Ekselencije,

Ovo je danas, u intervjuu za dnevni list “Vijesti” (INTERVJU Abazović: Krenućemo naprijed kad se uhapse dvoje-troje; “Vijesti”, 2/9/22; autorka intervjua: Mila Radulović) izgovorio predsjednik Vlade Crne Gore u tehničkom mandatu Dritan Abazović. Premijer koji se, sudeći po presretnutim razgovorima vođa organizovane kriminalne grupe “Škaljari”, dobijenim putem Sky aplikacije – o čemu ste, pretpostavljamo, obaviješteni – dovodi u vezu sa tom OKG, nastavlja da satanizuje i na najgrublji način targetira jedinu televiziju u Crnoj Gori koja nije pod njegovom neposrednom ili posrednom kontrolom. Na ovaj način premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović, koga pripadnici najopasnije kriminalne grupe na Balkanu u prepisci skinutoj sa Skay aplikacije od milošte nazivaju “brat Abaz”, nastavlja da targetira novinare i urednike Gradske TV, dovodeći u opasnost njihove živote i sigurnost. Nazivajući nas “fašistima” i upoređujući nas sa Talibanima, premijer u tehničkom mandatu, za koga se sumnja da je tužioce i državne službenike smjenjivao u skladu sa interesima kriminalne organizcije “Škaljari”, na račun naših novinara i urednika izriče ne samo političke, nego i moralne kvalifikacije, što ostavlja i duševne posljedice po ljude koji postaju njegova opsesija i meta. Očito alergičan na svaku kritiku, premijer u tehničkom mandatu koji, pored ostalog, našoj televiziji odbija da objasni i od koga je dobio i čemu mu je služio kriptovani telefon, nastavlja da guši slobodu govora i izražavanja, pokazujući manjak demokratskog znanja i kapaciteta.

Poštovane Ekselencije,

Budući da premijer u tehničkom mandatu kontroliše ogroman dio izvršne i tužilačke vlasti, kao i većinu medija, prinuđeni smo da vam se obratimo ovim putem i da Vas obavijestimo da će za svaki eventuelni fizički napad na novinare i urednike naše TV od strane kriminalnih grupa bliskih premijeru u tehničkom mandatu, kao i druge oblike represije državnih organa vlasti, biti odgovoran sam Dritan Abazović.

Send this to a friend