Politika

Pisonero: EU očekuje politički dijalog i ubrzanje reformi u Crnoj Gori

Ana Pisonero Hernandes

U postojećem postizbornom kontekstu u Crnoj Gori, Evropska unija očekuje smirenost, uzdržanost, inkluzivni politički dijalog i poštovanje principa unije, saopštila je za Glas Amerike portparolka Evropske komisije Ana Pisonero Hernandez.

Pisonero Hernandez je to poručila u pisanom odgovoru na pitanje Glasa Amerike da li je Evropska unija zabrinuta da bi politička polarizacija mogla da bude izvor nestabilnosti u Crnoj Gori i šta savjetuje ključne aktere u zemlji u tom pogledu.

Takođe je ocijenila da su velikim odzivom na izborima, crnogorski građani pokazali spremnost da sami odlučuju o svojoj budućnosti.

“Predstojeće konstituisanje novog parlamenta i formiranje nove vlade isključiva su odgovornost crnogorskih političkih aktera. EU je proteklih godina osnažila saradnju sa partnerima na Zapadnom Balkanu kada je riječ o otpornosti, sajber bezbjednosti i strateškoj komunikaciji da bi ih bolje pripremila da se suoče sa bilo kakvim neprihvatljivim uticajem”, naglasila je portparolka Evropske komisije, u odgovoru na pitanje da li je Brisel zabrinut da bi strani akteri mogli da iskoriste aktuelnu situaciju u Crnoj Gori da podstaknu nestabilnost.

Ona je rekla da Evropska unija očekuje konstituisanje novog parlamenta i formiranje nove vlade “koja će nastaviti stabilan put Crne Gore ka uniji”.

“Crna Gora je daleko odmakla u procesu pristupanja uniji i naredni mjeseci se moraju iskoristiti za produbiljivanje i ubrzanje političkih i ekonomskih reformi, naročito u oblasti vladavine prava, gdje je naredni korak ispunjavanje obaveza iz Poglavlja 23 i 24”, navela je Pisonero.

Dodala je i da se od nove crnogorske vlade, kada bude formirana, očekuje da se bavi očekivanjima građana u pogledu napretka u procesu pristupanja, kao i posljedicama pandemije koronavirusa.

“Evropska unija je u potpunosti posvećena daljem pružanju podrške procesu pristupanja Crne Gore EU kao i ekonomskom oporavku poslije krize izazvane Kovidom 19, uključujući i kroz predstojeći Ekonomski i investicioni plan za Zapadni Balkan”, zaključila je Pisonero.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Cetinjanka
Gost
Cetinjanka

A je li gospodjo sad sami da odlučujemo pošto ste ćutali pa time i podržali da nam druga država kroji sudbinu. Uživajte msle birokrate bez nas.

Iskra
Gost
Iskra

EU je beskorisni papirni tigar koji treba rusiti svim snagama.

foliranti
Gost
foliranti

ovi da ubrzaju oce kako nece.. zbogom evropo.. vi ste namjerno njih i pogurali da mi nikad ne bi ni imali vise sansu da se primaknemo.. olosi ljudske!!
mislite da smo mi glupi pa da ne vidimo kompezaciju za kosovo.. no ste zaboravili da imate 200 hilj crnogoraca spremnih da izginu do zadnjeg za ovu zastavu i ovu zemlju!!!

Billy Jean
Gost
Billy Jean

Nije ni odgovorila na pitanja, samo je prosula floskule. Crna Gora, kao 1918. moneta za potkusurivanje moćnika, još vagaju na koju če nas stranu usmjeriti. Antifašistička EU koja sarađuje sa četnicima u CG. Pih.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Javi se kad iz 1918. dođeš u 2020, važi ?

Bot sa 7 imena
Gost
Bot sa 7 imena

..Kako to bez DPSa da se riješi?.Ja neznam što se ova EU uopšte miješa u svoj posa’..

Karl
Gost
Karl

Šta ste vi uradili konkretno za stabilnost CG? Samo ste još više podgrijavali, a vjerovatno imate i neki plan ko bi mogao da bude na vlasti, da je po vašem

kad smo majmuni
Gost
kad smo majmuni

njima Milo ne odgovara jer je sve drzao pod kontrolom kako ne bi do rata doslo, a oni bi da se malo puskaramo jer njima je tamo dosadno ako odje nema rata vise od 20 godina!!

Bot sa 7 imena
Gost
Bot sa 7 imena

..Ništa nisu uradili’konkretno’, eto, jedino što su uložili u ovu CG za 15 godina,.. jednu’ milijardu ..najmanje…A u planovima za ubuduće..,zamisli,..očekuju da se DPS ništa ne miješa..Katastrofa..

petar
Gost
petar

e fala najljepsa, koga vi podrzavate ne pise mu se dobro,. Ne vi, sve sile zajedno, mislim na ovozemaljske… Sve sto vi pricate i savjetujete, sve treba suprotno raditi…

marius
Gost
marius

LIjepo ste ni pomogli, vazda vi fala. Na ocigled citavog svijeta srbijanski mediji ,i pojedini politicari svoji9m izjavama i ponasanjem itekako su uticali da neke retrogradne nacionalizmom opterecene stranke vaskrsnu . Sad na brdovitom balkanu imate nacionalizam u sirokom zamahu, i sami BOG samo zna na sto ce to ispast.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Komšić, Rama ?

Send this to a friend