Politika Drljević

Planirane aktivnosti u oblasti vladavine prava osnov za pozitivne ocjene

Planirane aktivnosti, koje će biti realizovane u skladu sa preporukama Evropske komisije sadržanim u Non pejperu, biće osnov za ocjene u godišnjem izvještaju koji se očekuje na jesen, kao i za završna mjerila u poglavljima 23 i 24, poručio je glavni pregovarač Aleksandar Drljević.

Kako je saopšteno iz Generalnog sekretarijata Vlade, on je prisustvovao sjednici skupštinskog Odbora za evropske integracije, na kojoj je održano konsultativno saslušanje predstavnika nadležnih institucija na temu: Izazovi u pregovaračkim poglavljima 23 i 24, sa fokusom na nalaze u Nezvaničnom dokumentu Evropske komisije o stanju u poglavljima 23 i 24 za Crnu Goru iz juna 2020.

Glavni pregovarač je ocijenio da je nedavna objava Non pejpera pokazatelj da pregovarački proces nije zanemaren već da ostaje u fokusu Evropske unije, bez obzira na izazovni period i sve poteškoće prouzrokovane pandemijom koronavirusa, a da su ocjene sadržane u tom dokumentu, pored konkretnih dostignuća u oblasti zaštite konkurencije, u očima država članica bile ključni preduslov za otvaranje poglavlja 8.

“Crna Gora je time još jednom potvrdila da je posvećena ispunjavanju obaveza koje proističu iz pristupnih pregovora, a EU da su njena vrata otvorena za države koje na tom putu napreduju i ostvaruju konkretne rezultate. Nakon otvaranja poglavlja 8, okrećemo se sljedećoj, veoma zahtjevnoj fazi postepenog zatvaranja pregovaračkih poglavlja pa smo u tom cilju maksimalno usmjereni na ispunjenje preostalih obaveza iz završnih mjerila”, rekao je Drljević.

Istakao je da su nadležne institucije, uprkos nezapamćenoj krizi izazvanoj pandemijom koronavirusa, s nesmanjenim intenzitetom realizovale obaveze iz evropske agende i podsjetio na zaključke Savjeta za vladavinu prava koji se sastao nakon objavljivanja Non pejpera.

On je rekao da dodatni podsticaj za nastavak pregovaračkog procesa sa još većim entuzijazmom predstavlja i predsjedavanje Njemačke Savjetu EU, kao i činjenica da politika proširenja ponovo dobija svoje mjesto i zasluženu pažnju na evropskoj agendi.

Glavni pregovarač je članove Odbora podsjetio na važnost političkog dijaloga u Skupštini, imajući u vidu da EU u kontinuitetu ukazuje na potrebu funkcionalnosti parlamenta za demokratski razvoj društva i evropski put Crne Gore.

“Povratak političke debate u najviše predstavničko tijelo je odgovornost svih političkih aktera, a konstruktivno učešće svih strana je neophodno kako bi se povećala odgovornost, nadzorna uloga zakonodavne vlasti i bolji kvalitet zakonodavstva. Predstojeći parlamentarni izbori će, u tom pogledu, predstavljati dodatni test crnogorske demokratije pa ovim putem želim da apelujem na zajedničku odgovornost i doprinos konstruktivnom dijalogu”, zaključio je Drljević.

Send this to a friend