Politika DANAS SJEDNICA SKUPŠTINE OPŠTINE BUDVA

Počinje zagrijavanje za smjenu Carevića

Marko Bato Carević

Demokrate i Crnogorska pripremaju inicijativu za smjenu predsjednika Opštine Budva Marka Carevića i ona će biti realizovana do polovine avgusta, saznaju Dnevne novine. U prilog ovoj informaciji ide i činjenica da vladajuća koalicija u Budvi iz više pokušaja nije uspjela da organizuje sastanak na kojem bi se, kao ranije, dogovorili naredni koraci, pa je sasvim neizvjesno da li će sjednica uopšte početi i ako počne kakav će biti njen tok.

Nekoliko tačaka dnevnog reda mogu biti sporne za vladajuću koaliciju, a najviše bure se očekuje oko predloga odluka o stavljanju van snage odluke o donošenju DUP-a Budva Centar, DUPA-a Bečići, DUP-a Petrovac centar i DUP-a Potkošljun, jer se u ovim tačkama preklapaju brojni lični interese budvanskih funkcionera, prije svega iz Demokratskog fronta. Demokrate su potpisale ovu inicijativu koju je p okrenuo nezavisni odbornik Stevan Džaković, ali je Front protiv nje. U DF-u smatraju da nije fer sada stavljati van snage ove DUP-ove, kada su na red da grade došli upravo Budvani, a svi investitori “sa strane” su već završili svoj posao.

U GP URA juče su pokušali da smire strasti i ponovo su pozvali koalicione partnere na sastanak.

“Krajnje vrijeme je za odgovornost prema građanima koji su nas birali da vodimo grad, da sve pojedinačne interese stavimo u drugi plan, a u prvi javni interes grada i građana u jeku turističke sezone”, poručuju iz budvanske URE. Navode da je mreža interesnih veza u okamenjenom reljefu vlasti bila i ostala najveći ekonomski problem Crne Gore, posebno u sve težim ekonomskim uslovima.

„Zbog toga je njena demontaža prvorazredni patriotski interes kome smo se, kako je na početku izgledalo, svi posvetili. Niko, naravno, nije očekivao apsolutnu saglasnost po svim pitanjima, a jedini garant obećanja datih građanima na izborima 2016. je bila obaveza da razgovaramo i dogovaramo se o svim odlukama, pa i onim najkontroverznijim. Trenutna nespremnost da se otvoreno razgovara i da se traže najbolja rješenja, da se „otvore karte” za dobrobit grada i građana, samo je još jedan dokaz koliko i sama opozicija u Crnoj Gori odista vjeruje u demokratiju i prava građana da slobodno djeluju i traže preispitivanje pojedinih rješenja i odluka”, navode u toj partiji.

Ekspresno su reagovali iz Crnogorske p ostavlj ajući pet pitanj a za GP URA, odnosno odbornicu Boženu Jelušić, a u njima je jasno dato do znanja da je za GP URA glavni krivac za sve nevolje vladajuće koalicije, upravo, predsjednik opštine i lider budvanskog Fronta Marko Bato Carević.

Oni se pitaju zašto GP URA u saopštenju nije jasno napisala da j e osnovni uzrok nefunkcionisanja budvanske vlasti p onašanje predsjednika Opštine koji svojim djelovanjem demonstrira nepoznavanje Zakona o lokalnoj samoupravi i nepoštovanje procedura i pravila na osnovu kojih mora da funkcioniše svaka jedinica lokalne samouprave u Crnoj Gori?

“Zašto budvanski odbor URA javno nije naveo da predsjednik Opštine Budva gospodin Carević sa samo šest odbornika DFa želi da ima 100% vlasti i moći u budvanskoj opštini? Zašto budvanski odbor URA nije pozvao DF u Budvi da hitno prekine sa izbornom kampanjom DF-a za naredne izbore u Budvi koju finansira opštinskim novcem, što znači novcem svih nas građana Budve? Zašto budvanski odbor URA nije podsjetio DF u Budvi da je dijalog moguć samo uz poštovanje svojih koalicionih partnera?”, pita potpredsjednik Crnogorske Miodrag Čučka.

Čučka se pita i zašto budvanski odbor URA, pozivanjem na zajedničku odgovornost svih, relativizuje isključivu odgovornost gospodina Carevića i DF u Budvi za nefunkcionisanje vlasti u Budvi i za rušenje koalicionog sporazuma na kojem počiva budvanska vlast? Čučka je podsjetio kolege iz URA da je njihov uticaj u strukturama vlasti u Opštini Budva neproporcionalan njihovoj realnoj političkoj snazi u Budvi i da se nada da posljednje saopštenje URA nije rezultat želje za pukim očuvanjem pozicija moći koje budvanski odbor URA-e realno ne zaslužuje.

Vjerujemo da Crnogorskoj nije cilj da vrate DPS na vlast, kako je to inače i najavio aktuelni predsjednik države neposredno nakon izbora 2016. godine, stoji u odgovoru na saopštenje Crnogorske, potpredsjednika budvanskog odbora URE Blaža Rađenovića.

“Međutim, ukoliko je to njima ili bilo kome drugom legitimno, a jasno je da se može odigrati prema već uspostavljenom mehanizmu prekrajanja političke volje građana, bilo bi korektno da to javno i saopšte”, poručuje Rađenović.

On kaže da se u budvanskoj URI nadaju da je Čučka ipak koncentrisano pročitao njihovo saopštenje, a koje samo predstavlja poziv na sastanak i dogovor unutar vladajuće koalicije oko svih pitanja koje se tiču potreba građana i funkcionisanja grada, kako se ne bi ponovio kotorski scenario.Navodi i da “što se tiče predstavnika GP URA u Budvi, učiniće sve da se ne ponovi kotorski scenario, da se u punom kapacitetu afirmiše ono što je u Budvi do sada ostvareno, a da se spriječe štete koje bi u narednom periodu mogle nastati”.

Krajnje vrijeme je za odgovornost prema građanima koji su nas birali da vodimo grad, da sve pojedinačne interese stavimo u drugi plan, kažu u GP URA

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Sa strane
Gost
Sa strane

Demokrate guraju DF u naručje DPS-u, što DF-u, izgleda, ne pada tako teško.

delboj
Gost
delboj

Ocekivano, ovaj je za pola godine dokazao da bi svi tajkuni bili mala djeca za njega da je on kojim slucajem bio na vlasti zadnji tridesetak godina…

Svetac
Gost
Svetac

Skočila opozicija sa dps-om da maknu jedinog čovjeka koji nešto pokušava da promijeni dolje na bolje, čak i pojedini građani, koji čak i ne prima platu nego je daje u humanitarne svrhe

Slavko
Gost
Slavko

Tipicna podmukla DPS opstrukcija, cega god su se dohvatili raspalo se…

Korupcija
Gost
Korupcija

Opet DPS priprema korupciju, isto kao u Kotor.

Stop
Gost
Stop

Cim su izgubili gradonacelnika napravili su krizu, pritom su kako oni kazu korupcijom sacuvali vlast jer ih je podrzao odbornik crnogorske.
Kad neko napusti njihove redove to je korupcija, a obrnuto cute ka piiii

Pjer
Gost
Pjer

A on platu daje sirotinji.
E moj Bato daj odma ostavku ne cekaj da te najure ko Jokica.
Mi ne zasluzujemo nista dobro

Olio
Gost
Olio

Auuu zagrijevanje, pa nece valjda da igraju utakmicu.

Sigurica
Gost
Sigurica

Ovo treba da bude praksa u Crnoj Gori, a i šire…. Da niko ne može CAREVATI,….

Mile
Gost
Mile

Sad hoce da ukinu DUP kad Budvani treba da grade . Demokrate samo tonu i pokazuju svoje pravo lice . Podrska za Bata

Doplemajer
Gost
Doplemajer

Dje je Purko zna li ko

Fileopg
Gost
Fileopg

Interesantno je primijetiti da Demokrate se ne glaskaju već koriste Crnogorsku kao batinu. Aleksa Bečić stari igrač zakulisnih igara je izvadio Crnogorsku dao joj neke privilegije a onda ih pritiska da mu odrade posao. Crnogorska kao partija bez ikakve potpore i utemeljena mora sve odrađivati što im se naredi, zarad privilegija koje im je Aljeksa dao.

gedža
Gost
gedža

Jadni su to Crnogorci na čelu sa Pavićevićem, koji nije ni C od Crnogorca.

Kuki
Gost
Kuki

Steta poklanjao je platu.

Ja sam
Gost
Ja sam

Ove Demokrate cega god da se dotaknu uniste! Crnogorska previse ocekuje, traze mjesto i moc odlucivanja a nemaju nista da ponude. Njih ni familija ne glasa. U sustini, proradili su interesi, Demokrate boli to sto im Krapo nije vise predsjednik, ne mogu to prezaliti. Za vrijeme dvogodisnjeg mandata nista radili nisu, a sebi i svojima su dosta obezbijedili.

Bnjj
Gost
Bnjj

To je Cg politika rad u ličnom interesu do kraja sistem napravljen da uništava, Cg nikad neće biti razvijena zemlja iako ima malo stanovnika uvijek ćemo bit sirotinja

Send this to a friend