Politika Rakčević u Valensiji:

Podgorica će biti klimatski neutralna do 2030. godine

Rakcevic i gradonačelnik

Predsjednik podgoričkog odbora GP URA i odbornik u Skupštini Glavnog grada Luka Rakčević, na poziv Zelenih Evrope, govorio je na evropskoj konferenciji “Otporni gradovi” koja se ovih dana održava u Valensiji.

Pored Rakčevića, na konferenciji su govorili i gradonačelnici Valensije i Barselone, kao i zamjenici gradonačelnika i drugi visoki lokalni zvaničnici Brisela, Beča, Madrida, Tamperea, Amsterdama, Helsinkija, Budimpešte i drugih.

“Podgorica mora koristiti pozitivna iskustva drugih evropskih gradova, posebno onih slične veličine, po pitanju rješavanja problema u saobraćaju, drugačijeg urbanog planiranja, povećanja energetske efikasnosti i veće inkluzivnosti. Potrebno je samo malo znanja i dobre volje, da se pozitivne prakse primijene i u našem gradu”, ukazao je Rakčević nakon konferencije.

On je najavio da će se, nakon lokalnih izbora, Podgorica pridružiti evropskom projektu “100 klimatski neutralnih i pametnih gradova do 2030. godine”, kako bi u praksi primijenili evropske politike, paralelno sa procesom pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji (EU).

“Odmah nakon lokalnih izbora, Podgorica mora dobiti viziju razvoja do 2030. godine, koja će počivati na održivoj urbanoj mobilnosti, novom i sređenom električnom javnom prevozu, solarnoj i vjetro energiji, drugačijem urbanom planiranju, širenju zelenih površina i drugim važnim prioritetima. Potencijali koje naš grad ima su ogromni, a samo ih moramo iskoristiti na pravi način”, ukazao je Rakčević na konferenciji.

On je istakao značaj međunarodne saradnje i povezivanja Podgorice sa drugim evropskim gradovima, njihovim ekspertima i zajedničkim projektima.

Send this to a friend