Politika

Podgrijavanje nade o srpskom moru je opomena Crnoj Gori

Milivoj Bešlin

Sve dok u Srbiji živi pretenzija prema Crnoj Gori, sve dok se podgrijavaju nade da će jednoga dana “osloboditi” “srpsko” more, dok se bude odbacivala crnogorska državnost i osporavala suverenost iz Srbije će se glorifikovati Podgorička skupština kao poželjni model i istorijski uzor u odnosima prema Crnoj Gori”, ocjenjuje u razgovoru za Vikend novine srpski istoričar mlađe generacije Milivoj Bešlin.

Bešlin, čije izjave često znaju da izazovu buru na sprskoj političkoj sceni, što se desilo i nedavno nakon izjave da će nakon Kosova na red doći vojvođansko pitanje, kaže da će Srbija jednog dana morati ozbiljno da analizira što je “jabuka razdora” u odnosima sa Crnom Gorom.

Naglašava da Crna Gora mora da brani svoj građanski i antifašistički karakter i da uprkos negativnim trendovima iz Evrope i posebno regiona, istrajava na dosadašnjem kursu.

“Problem je što se istorijski događaji u atmosferi politizovane i ideologizovane istoriografije posmatraju iz savremene perspektive. Istoričari postaju propagandisti, ne trude se da razumiju pojave i procese u prošlosti, već se identifikuju sa akterima zbivanja. To je vrlo loše jer se istorijska nauka tako srozava na nivo paškvile i propagande, dovodi sebe u ulogu sluškinje nacionalističke ideologije kao vladajuće u državi. Ali, društvo u Srbiji je toliko devastirano, ne vidim zbog čega bi istoriografija bila bolja od njega. Najzad, naopakim interpretacijama prošlosti, nacionalisti u Srbiji pravdaju neke svoje savremene pretenzije prema Crnoj Gori”, smatra on.

Prema njegovim riječima sve dok u Srbiji živi pretenzija prema Crnoj Gori, sve dok se podgrijavaju nade da će jednoga dana “osloboditi” “srpsko” more, sve dok se bude odbacivala crnogorska državnost i osporavala suverenost iz Srbije će se slaviti i glorifikovati Podgorička skupština kao poželjni model i istorijski uzor u odnosima prema Crnoj Gori.

“Riječju, velikosrpska Srbija slavi i slaviće Podgoričku skupštinu kao uzor i priželjkivaće da se u nekoj novoj formi ona ponovi, dok će neka demokratska Srbija, koja je sada u dubokoj ilegali, morati kritički da preispita tu “jabuku razdora” u odnosima sa Crnom Gorom”, kazao je on.

Odgovarajući na pitanje koje pouke treba da izvuče Crna Gora upravo na osnovu događaja iz 1918. godine Bešlin smatra da bi Crna Gora bi morala da izvuče pouku o tome kako je bilo moguće da bukvalno preko noći od međunarodno priznate države sa institucijama monarha, vlade, skupštine, crkve, zakona itd. ostane bez svega toga i bude svedena na provinciju svoga dojučerašnjeg susjeda.

“Ništa to nije išlo bez učešća same Crne Gore. Većinski njena politička elita, do tada najbliži ljudi kralja Nikole, izjasnili su se za nestanak vlastite države i to bezuslovnim “utapanjem” u drugu državu. To je stvarno rijedak primjer. Ali 1918. u Crnoj Gori je rezultat višedecenijske ideološke pripreme koju je vršio sam kralj Nikola. Crna Gora je prvo izgubila identitet kao rezultat vladalačkih i političkih pretenzija njenog kralja na svesrpski prijesto, da bi poslije gubitka identiteta ostala i bez državnog okvira. Okvir bez sadržine teško opstaje. To je pouka i danas. Identitetski u Crnoj Gori se i danas luta. Ne vidim bilo kakvu osmišljenu državnu strategiju. Ali vidim vrlo sistematičnu, koncentrisanu i fokusiranu antidržavnu strategiju oko različitih punktova srpskog nacionalizma u Crnoj Gori, čija je krovna ideološko-politička organizacija pod predvodništvom srpskog mitropolita Radovića. Državu ne čine samo fantastične marine za jahte i novi putevi. Država mora da ima identitetski kohezioni faktor koji je drži kao zajednicu na okup”, naglasio je on.

Dio političkih predstavnika Srba u Crnoj Gori već počinje priču o popisu koji je 2021. godine. Na pitanje da li je to možda novi plan izazivanja tenzija Bešlin odgovara da je popis daleko, posebno u situaciji kad se iz vrha vlade najavljuje neka “kohezija u pravoslavnom biću” Crne Gore.

“Silno bih volio da znam šta se iza toga krije, ali se pribojavam da je priča o pravoslavnoj koheziji na samo pola koraka od nacionalne kohezije u Crnoj Gori. A podsjetiću Vas, kada se Crna Gora nacionalno homogenizuje, ona se, kako je to govorio Boro Krivokapić, može samo homogenizovati na platformi srpskog nacionalizma, kao što je bio slučaj u vrijeme AB revolucije. Građanskoj i sekularnoj Crnoj Gori nisu potrebne pravoslavne ili bilo kakve druge kohezije, već pluralnost i jedinstvo različitosti na modernim i prozapadnim, sekularnim, osnovama”, dodao je on.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Džaba krečite
Gost
Džaba krečite

Kako samo volite da prenosite izjave ovih opskurnih likova sa intelekturalne margine Srbije, i to svaki put kad laju protiv Srbije. Te Bešlin, te Perović, te Gruhonjić, te LDP, te Žene u crnom… Sve same moralne gromade soroševskih NVO koji se u Srbiji nizašta ne pitaju.

Petar Petrovic
Gost
Petar Petrovic

Петровићи су планина коју монтенегриннски сепаратисти никад неће моћи да пријескоче!“

mojsilovic
Gost
mojsilovic

ni tunel da probushe niti da zaobidju. Da bi dosli do Njegosa treba da srushe Mit o Miloshu Kobilicu koji je sam Njegos stvorio a to je vjerujte mi u najmanju ruku nemoguce.

Poslanik bez im
Gost
Poslanik bez im

Ali košulja je vrh.

Dejo milioner💔
Gost
Dejo milioner💔

Koliko politike treba bježati sa ovih portala. 👍

REPUBLIKA SRBSK
Gost
REPUBLIKA SRBSK

He he he sto mi se ovi novi crnogorci propinju na zadnje noge kao hoce srbi more 😂😂😂 nemoj da se sikirate o vama ama bas niko ne misli i ne svatam ove uvrede

Joo
Gost
Joo

republia sumska….ajde ti polako nazad u sumu…..mozda ne mislite o nama……Ali nase Crnogorsko more vam je trn u oku…..spremite se sumski junaci…..to ce vas boleti zauvek…….

Slavko
Gost
Slavko

Gospodine Beslin, divimo se vasoj pameti i otkrivate nam saki dan svijet cuda, sto nas strasite pa i ovako smo peestravljeni od ekonomske situacije, da se dogovorimo mi crnogorci gradjani crne gore vam zahvaljujemo sada sve znamo, nastavite sada kada ste to rijesli da resavate nase svakodnevne probleme elementarne dostojansvu covjeka, da radimo da se hranimo da se skolujemo da… Više »

samo čitaj
Gost
samo čitaj

Slavko, Slavene…batali taj cinizam, Bešlin govori istinu, dopala ti se ili ne.

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Samo sam otvorio članak da vidim ko je ovaj lik sa bolesnim pogledom.

Crnogorka
Gost
Crnogorka

Budimo realni, ti čovječe, pričaš kao sa te nijesmo upoznali, nema ti lijeka, naročito od juče…

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Šta je to bilo juče?

Pitajte Djuru
Gost
Pitajte Djuru

Botovi se vec otkrivaju 😎😉

Toni
Gost
Toni

183 komentara na izjavu anonimusa kakvu možemo pročitati svakog dana na stranicama CdM-a, od raznih “analitičara” i “istoričara”? E nijeste čisti, obraza mi.

Aloalo
Gost
Aloalo

Sandzak je izmedju Srbije i Crne Gore. A ima
nekih teritorijalno blizih koji bi voljeli imati crnogorsko more. Ostavite vi CG, brinite se o Kosovu i Vojvodini.

Vuk011Bg
Gost
Vuk011Bg

Ko to trazi vase more.? More nosite se glupavci u 3pm. Sami sebe olajavate i samo pravite laznu tenziju da bi pljuvali po nama.

SEKULA DRLJEVIC
Gost
SEKULA DRLJEVIC

Ko vas spominje,vama stalno smeta sta je C.G. napravila,niste zadovoljni,i samostalna drzava,osim toga imate vasu spc koja je okupator valjda se ne smijemo ni nato bunit u sopstvenoj zemlji,a Vuk?
Inace nemomo nista protiv srba

Crnogorka
Gost
Crnogorka

Vuk011Bg, ma jes, Vuče, mi proslavljamo po Srbiji kao što ovi potuđenici rovare po CG…

Nñnn
Gost
Nñnn

Shvatite da je CG nezavisna drzava, vodite racuna o svojoj zemlji

Terra nova
Gost
Terra nova

Vuko ti mora da se salis ili si zaboravio 90-te, Šešelja i ostale ili neces da znas. Nemamo mi problema ni sa Srbijom ni sa srbijancima, to smo rijesili 2006. vec imamo problema sa domacim povampirenim cetnicima ( ne sa srbima ). Zaboravio si Dobricu Cosica i njegove izjave dok je bio predsjednik one Jugoslavije. Citas li Blic i komentare… Više »

Serdar_mne
Gost
Serdar_mne

Vuce, vuce bubo lenja 🙂 Vi vasim komentarima stvarate pogresnu sliku o crnogorcima. Mi ne mrzimo srbe niti imamo ista protiv Srbije, naprotiv. Mi samo preziremo domace izdajnike i od njih zelimo da sacuvamo i ucvrstimo nacionalni identitet. A ove nepomenike ne cine srbi, vec vecim dijelom izbjeglice koje smo objerucke prihvatili kad im je bilo najteze. Ako mislis da… Više »

Petar Petrovic
Gost
Petar Petrovic

Montenegrinsko more nije potrebno Srbiji ,ali biće potrebno Albaniji sigurno ,jer su oni na glasanju stvarali novi Montenegro.Ne boj te se Srbije kad je ne volite ,ali ne zaboravite razne kamenjare ,glavice,pećine odake ste došli u Srbiju ,a koji u alkoholu dosežu visine epskih razmera tuge za starom majkom ,ovcama skorupom, sirom PRLJOM iz mješine i drugim glupostima

Joo
Gost
Joo

Auuuuuu……inace Srbistan ceo metropola…..jedete zlatnim escajgom……ma daaaa…..u CG je mozda to sto si opisao bilo NEKAD……u Srbistanu je to tako SADA……

Petar Petrovic
Gost
Petar Petrovic

Dacu plus za ovu tvoju Joooo glupost

amo
Gost
amo

A moj P.P tebi ne pomaze ni plus ni minus za tvoju glupost,jer tvoj IQ je tabula raza.

Petar Petrovic
Gost
Petar Petrovic

Ha Ha imas smisla za humor simpaticno

Banovina ZETA
Gost
Banovina ZETA

A sta znas ti Joo tebi je negiranje Srbstva glavni patriotizam prema Gori Crnoj,kad bise u CG Srbstvo iskorienilo dosao bi kraj tvom zivotu ugaseni domoljubu

Maks
Gost
Maks

Očemu ti jadan ne bio?!

Petar Petrovic
Gost
Petar Petrovic

Umij se da ti se nije slosilo

Petar Petrovic
Gost
Petar Petrovic

E svaka mi cast bas konacno prava injekcija za propale Montenegrine!

SEKULA DRLJEVIC
Gost
SEKULA DRLJEVIC

STA SI PETROVICU NAVALIO NA C.G.OSTAVI NAS NA MIRU MI NE DIRAMO SRBIJU SAMO SE BRANIMO OD VAS,VAMA SMETA STA MI RADIMO U SOPSTVENOJ ZEMLJI ,PATOLOGIJA

Petar Petrovic
Gost
Petar Petrovic

Srbiju ste Montenegrini okupirali od 45 pa do danas

Joo
Gost
Joo

petrovicu ako je tako kako kazes…..mi od 45.-e….vi od 18.-e…..imamo se jos cerat da budemo 1:1………

Ibro Dirka
Gost
Ibro Dirka

Ljudi, situacija je veoma opasna. Velikosrpska hegemonija ne spava … Treba pojačati bezbjedonosni rad, ima masa sumnjivih. Svi kojima je CG na srcu da se uključe. Veliku pažnju obratiti na kvazi humanitarna društva, to su sve četnička legla… Ponoviće se ponovo državni udar, samo ovaj put mnogo ozbiljnije…. Naša intelektualno-policijska agentura treba stalno da bude aktivna…

mojsilovic
Gost
mojsilovic

ima familija po cetinju a i shire ljudi kako u berane tako i u nikshic a o titogradu da ne pricham koji josh od okupacije talijanske zive i podizu svoje famelje od spijuniranja poshtena svijeta ali svoju djecu gle chuda, shalju na skolovanje u Biograd da bi ih spasili bijede.

Crnogorka
Gost
Crnogorka

mojsilovic, ti se još ne opravi od devedesetih, ajd, oladi

mojsilovic
Gost
mojsilovic

bodesh li se i ti kod stomatologa?

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Pozivas na spijanje u maniru svojih predaka, italijanskih sluga.

Banovina ZETA
Gost
Banovina ZETA

Dirli dirli dirlija nemoj dizat graju ima DPS para i za sitnu raju….Aport na salter domoljubi

Kralj Tomislav
Gost
Kralj Tomislav

Ne zalijećite se Srbi I Dukljani. Sve je to moje more bilo nekad….

Joo
Gost
Joo

Nekad je i baba bila devojka……

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Evo ga i kralj Tomo! Dosta nam je i kralj Aca bio… Ima li još koji kralj ili car da mu se sviđa naše more i kopno? Mora da valja, čim se svi otimaju za njega. Ali, trt! 😉 ne damo te, zemljo Bodinova!

aoooo
Gost
aoooo

o cemu vi razglabate! veli ovaj u srbiju optereceni sa CG, a mladja populacija jedva da je cula za Niksic. isto je i u CG. mlade bas briga i za Srbiju i za politiku… ne moze coek da otvori stampu, a da ne naleti na nikad vise 918, velika srbija, cetnici, ustase…
koga briga

Crnogorka
Gost
Crnogorka

aoooo, “jedva čula za Nikšić”, ha, ha, ha. Pa , kad bi Srbija vratila sve čime su je, na žalost, Nikšićani proslavili, ostala bi gola.

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Bešlin.. respect! 👍

KraljevicCmarko
Gost
KraljevicCmarko

Ljudi moji ne cuh ni jednog Hrvata ili Albanca ili Bosnjaka-Muslimana iz Crne Gore da rece da Crnogotci ne postoje, da rece da Crna Gora ne treba da postoji, da rece vas kralj je izdajnik, da rece vas jezik nepostoji, vasa kultura ne postoji ili vasa crkva ne postoji. Ali zato braca Srbi kazu da nepostojimo i da ne treba… Više »

Mitrofan III
Gost
Mitrofan III

Ajde ne sviraj kroz to tvoje ime

Pitajte Djuru
Gost
Pitajte Djuru

I Muslimani sto se nazivaju Bosnjacima su Srbi koji su primili Islamsku vjeru kad su se poturcavali.. Niti je more Srbijansko,ni Sumadija Crnogorska,ni Srbija R.Srpske… Ne nasjedajte na botove zapadne,ne unosite nemir medju normalan narod,ovo je 21.vijek Bolje da ste ucinili nesto kad su vam nametnuli gej paradu,pa sad rasturaju porodice I uticu negativno na normalno drustvo,polako im je prosao… Više »

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Ne Pitajte Đuru, jer ništa pametno nećete čuti (pročitati)😉

Servius Tullius
Gost
Servius Tullius

Mogao bi Milo, pošto je poništio odluke PG skupštine, da vrati tron nasljednicima Kralja Nikole?

običan građanin
Gost
običan građanin

Servius Tullius, to nije tvoja stvar, već Crnogoraca.

Servius Tullius
Gost
Servius Tullius

CG je moja zemlja pa tako i to priglupi Crnogorce.

Joo
Gost
Joo

@servilni…..ne moze biti tvoja, zar ti niko nije javio da je oslobodjena od srbijanske okupacije…..tvoja je sad samo Srbistan, a i to se smanjuje…….

Servius Tullius
Gost
Servius Tullius

Ooo Ekavicar kako je? Zapamti da su te Srbi opismenili u tim Amerikama.

Pitajte Djuru
Gost
Pitajte Djuru

Mijesate babe I zabe..R.Srpska je ubaceni element,koliko se vidi iz komentara..on bi bio veci Srbin od Srbijanaca iz Srbije ali dzaba ti sve..
Morate jedno shvatiti..U Crnoj Gori su Crnogorci,u Srbiji Srbijanci,u Bosni Bosanci,u Krajini Krajisnici I td..htjeli vi to ili ne tako je ispravno,a po dubini svi su Srbi!

duva vjetar
Gost
duva vjetar

Bilo i bice opet srpsko more,ajde živi bili pa vidjeli nećete mnogo stariji biti.Nece dugo proći,djukanovic će zbog odbijanja evrope da sa njim CG uske u EU ponovo biti veliki Srbin kao 91-92…

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Duva vjetar,tužno je pročitat tvoj i slične komentare. Ne zbog toga što je glup, već zbog činjenice da vas je sramotno mnogo, koji ste hiljadu godina u ovoj državi a kopate rukama i nogam protiv nje. Ko vas jadan napravi takve, da vam je tuđa država milija no svoja.

KraljevicCmarko
Gost
KraljevicCmarko

Nece nikad vise. Spustali smo se mi na vase uze i umalo se uze ne pretrze. Na referendumu 2006-e nas je bilo 55,5%, 11% vise no vas. Da se sad sprovede ponovo referendum za nezavisnost bi bilo 65-70% ako ne i vise i pored svih ekonomskih problema. Pa ko bi bio lud da glasa za zajednicu sa Srbijom i sve… Više »

Brigite
Gost
Brigite

Ne duva nego puse

običan građanin
Gost
običan građanin

duva vjetar, AUUUUUU, KAKO TE JE PRBIO VJETAR, LIJEČI SE ODMAH!

Maks
Gost
Maks

I kosovo i slavonija i dubrovnik i na kraju probudio se ,a ono otkrivene noge.

badžana
Gost
badžana

Nisi zaslužio da ti se da prilika za odgovor.Glup si nisi ni svjestan toga.Samo ignor i primirićeš ti malo kad shvatiš da ti je dijapazon intelekta čista 0

ron.de.jeremy
Gost
ron.de.jeremy

Samo neka ovo gorivo nastavi da pada i dođe na euro

SlovenskaSparta
Gost
SlovenskaSparta

Bravo, gospodine Bešline! Istinu govorite, a ko ima oči i uši vidi da je sve tako. Hvala za pravednu riječ.

Brigite
Gost
Brigite

I od mene

Ojha
Gost
Ojha

Kralj Nidzo Srbina 53 godine u onda sve izdao i predao CG austrougarima i pokrao narodne pare

Radosav72
Gost
Radosav72

Jes ukrao narodne pare, a umro je u siromastvu pored tog silnog blaga koje je pokrao iz CG. Ne mlati. A kralj srpski je taj koji je ponio gomile zlata koje je pripadalo svim narodima Jugoslavije

Drug Savo Fatić
Gost
Drug Savo Fatić

Radoslave, Kralj Nikola je živio kao Bog u Antibu! Pokušavaš da opravdaš nešto što se ne može opravdati…

Sovljak
Gost
Sovljak

Od kada je istorija nauka ? Bolje je istoriju crne gore poznavao jedan moj rodjak kome.je cio zivot prosao u cuvanje.ovaca nego svi crnogorski i srpski istoricari zajedno. Zivio je on tu nekoliko kilometara od starog grada duklje. Nikad nije isao u skolu. Bjese jednom susno proljece, svaki dan vjetar, sjeverni, niz moracu. Zapocnes sa djedom pricu o susi, a… Više »

Radosav72
Gost
Radosav72

Hahaha, tako je POPE , ali tako se sirila propaganda pocetkom proslog vijeka, morate i vi iz SPC malo se prilagodit

Sovljak
Gost
Sovljak

Taj moj rodjak je sluzio vojsku u kasarni na obilica poljani za vrijeme kralja i odatle je otisao na bregslnicu. Djed mu je umro dok je kralj bio knaz. Rodjak je umro u devedesetosmoj a djed sa sto cetiri. Ne bih reakao da su nesto bili pritisnuti propagandom a koliko sam mogao da vidim ovaj sto sam ga zapamtio manje… Više »

Servius Tullius
Gost
Servius Tullius

Sovljak ne kapira on da je ovo sada propaganda, a to sto ti je djed pričao živa istina.

Uno , due , tre
Gost
Uno , due , tre

Podgrijavanje pasulja pa uveče kad drob proradi…

Servius Tullius
Gost
Servius Tullius

Ubaceni elemnt.

Sekula Drljević
Gost
Sekula Drljević

Kralj Nikola vrši izdaju Crne Gore i dogovara se sa Austrijancima!!!

Poslanik bez im
Gost
Poslanik bez im

Koga briga šta ovaj priča,ovo za ozbiljne novine nije.

Region
Gost
Region

Upravu je, moraju oni koji to već nisu, prihvatiti CG nezavisnost kao fakat

Gazij Tuzi
Gost
Gazij Tuzi

Bravo ti ga Besllin🇦🇱🇦🇱🇦🇱

R. Srpska
Gost
R. Srpska

@ Gazij Tuzi

Evo ti plus, gazijo.
Tuzi su svakako vaši.

ND
Gost
ND

Kako se ista vjera slaže! I Bosna je,tvojom logikom,turska i hrvatska!

R. Srpska
Gost
R. Srpska

@ ND

Nit’ sam iste vjere s’ tobom ( CPC) nit’ sa njim.
No, kad smo već kod vjere : kako siješ, red je da tako i žanješ.

ND
Gost
ND

Slični se sličnom raduje. Samo nastavite!

Joo
Gost
Joo

@republika sumska….tacno tako….srbijanci su okupirali CG teritoriju icg crkvu decenijama….sad im se vraca….kako ste sijali sad to i zanjete……

Gaeta
Gost
Gaeta

More je srpsko ali ne i srbijansko.Latini odbijte, što bi rekli naša braća muhamefanci- sikter.

R. Srpska
Gost
R. Srpska

@ Gaeta

Ne treba nama vaše more.

običan građanin
Gost
običan građanin

Gaeta, CRNOGORSKO MORE, SAMO CRNOGORSKO!!!! PA KOME SE SVIĐA NEKA DOĐE DA SE BRČNE I OSTAVI KOJU PARICU. Ajde cao!

Ze Pequeño
Gost
Ze Pequeño

Baviti se skupstinom od prije 100 god, a nemati pepela na muda može samo neko kome je mozak potpuno ispran . Vjerujte da taj neko ko je pokrenuo ovu glupu pricu je neko ko je veoma loš, slatko se smije gluposti našoj i uživa u bogatstvu koji mu ne pripada

Dukljanin
Gost
Dukljanin

Najveci neprijatelj cg..srbija i okupatotska spc u cg

Vojvođanin
Gost
Vojvođanin

Bešlin govori o nekakvoj mržnji, a jedino on ovde širi razdor između Srba i Crnogoraca.Čankovi botovi, poznatiji kao “čvarci”, uživaju podršku 0,001% Vojvođana…

Marko K.
Gost
Marko K.

@Kepec Dacic
Koliko ja znam ne postoji ni Srpsko ni Crnogorsko ni Rusko More ali postoje: Jadransko, Crno,Balticko,Azovsko,Sjeverno,Crveno… more.

Uros
Gost
Uros

Odakle ih vadite vise???

dagy
Gost
dagy

Kako bi ovaj prosao da zivi odje i pljuje po cg pitate li se kao sto radi u srb

radmila
Gost
radmila

Bogami bi zivio lijepo kao svi pljuvaci CG.

Sigma
Gost
Sigma

Citam ove komentare, nemogu da vjerujem kako je ovaj narod jadan i zalostan.

skejsis
Gost
skejsis

Srpski istoricar mladje generacije u providnoj kosulji

Sigma
Gost
Sigma

Boze kakve gluposti, otece nam Srbi more, ha ha ha. Nemogu da vjerujem o cemu oni pricaju. Bolje da se pozabave, drugim stvarima, kako narod zivi, itd….

g-đa pipunica
Gost
g-đa pipunica

nikad više…

Serdar Janko
Gost
Serdar Janko

Dnevna doza trovanja za danas…

R. Srpska
Gost
R. Srpska

Kažem ja : Crnogorci su subverzivni element u Srbiji. Milivoj Bešilin je potomak crnogorskog doseljenika poslije ww2, Milivoj Bešlin je Crnogorac, Milivoj Bešlin u Srbiji i od Srbije živi, Milivoj Bešlin srpski ‘ljeb jede a pljuje po ruci koja ga hrani. Da je samo jedini takav Crnogorac. Potomci crvenog smeća koji su u Srbiju upali ‘ 44 čineći strahovite zločine… Više »

mojsilovic
Gost
mojsilovic

R. Srpska

@ ND

Tri i po godine sam ratovao protiv Muslimana. Uzeo svoj PM72 sa svojih dvadeset godina.
No, to je manje bitno.
Bitno je da su mi pored svega 10 000 puta draži no vi.

30/11/2018 21:40

R. Srpska
Gost
R. Srpska

Tri i po godine sam ratovao protiv Muslimana. Uzeo svoj PM72 sa svojih dvadeset godina.
No, to je manje bitno.
Bitno je da su mi pored svega 10 000 puta draži no vi.

01.12.2018. 11 : 38

‘Oćeš da ponovim opet ???

R. Srpska
Gost
R. Srpska

Da napisao sam to i šta sad ???
100 000, a ne 10 000 puta su mi draži no vi.

ND
Gost
ND

E moj prijatelju,koliko je ovaj napisao ovakvih komentara! Pitanje je đe je(ako je) ovaj ratovao. Ovakvo razmišljanje je imanentno ustaškoj ideologoji. Ne bi me čudilo da je poštovala Handžar divizije!

sanja
Gost
sanja

ostavilo je posledice na mozak to što si radio

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

R.Srpska, već sam ti napisao. Ti kad iz Srbije makneš potomke Crnogoraca, Vlaha, Cincara, Bošnjaka, Roma, Albanaca, Hrvata, Slovaka, Mađara, Rusina… shvatićeš da vi Srbi u stvari ne postojite. Smiješno je kako se upuštaš u ozbiljne komentare a o istoriji pojma nemaš.

R. Srpska
Gost
R. Srpska

Pisao sam i ja tebi no uzalud.
Savremena molekularna genetika i fizička antrpologija su egzaktne nauke, a tvoja cg lupetanja nešto sasvim drugo. Prouči EUPEDIU i saznaćeš da za razliku od Srba imate genetske markere gotovo identične kao Albanci a kojima je domicil B.Istok. Inače, prenose se po ćaćinoj liniji.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Prekomplikovano je to za tebe. I misliš da sa par prepisanih rečenica izgledaš pametan. Do maloprije si krave namiriva a sad se baviš “molekularnom genetikomi fizičkom antropologijom”. Ha ha presmiješno. Vi ste stvarno nebeski narod.

R. Srpska
Gost
R. Srpska

@ Stara Podgorica

Do maloprije si krave namiriva
—————————————–
Nikad s’ tvojom porodicom nisam imao posla.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

R.Srpska, pokušavaš da budeš smiješan. Ne ide ti. Pokušavaš da budeš pametan. Ni to ti ne ide. Pokušavaš da uvrijediš Crnogorce. Ha ha. Tad si stvarno smiješan. Vi jadnici od nas imate žaljenje a domaće posrbice od nas imaju samo prezir.

Ljuta
Gost
Ljuta

A kad bi iz cg maknuli manjine i Srbe ostalo bi par bezboznika koji bi se u 7 dana medjusobnom iskasapili

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Kad bi makli Srbe,bilo bi nas 3,32 % manje, koliko je Srba bilo po popisu prije 1988-e godine kad je tebe i ostale ufatio onaj đavolji Fatićev virus. Samo čitaj Ljutko. Puštiće te to. P.S. Izbjegavaj deseterac, od njega ti je samo gore.

Nikšićanin
Gost
Nikšićanin

R.Srpska Vi Srbi kome ste vi nešto džabe nešto dali,samo probleme.Vašem Vučići nijedan komšija ne valja ni:Albanac,BošnjakHrvat,Makedonac ni “braća”Crnogorci,nije nešto u redu da je to tako.Kaže imamo mi jaka pleća bojim se da su svaki dan slabija.

R. Srpska
Gost
R. Srpska

Vidim kako ste složni po svakom pitanju.
Vi ste samo jedna obična : KRVAVO ZARAĆENA GOMILA PACOVA !
Koja nam nije potrebna, jer glodari su štetočine.

SEKULA DRLJEVIC
Gost
SEKULA DRLJEVIC

Slusam te danima R.Srpska,tvoj argument Crnogorci zive u Srbiji,koliko ih ima itd.
Sve dok su lojani gradani srbije to je to.U C.G.hoce srbi nesto drugo tj negiraju postojanje Crnogorsko po svim pitanjima ako nema veze s srbima to nije isto utuvi si u glavu.

R. Srpska
Gost
R. Srpska

NE POSTOJE SRBI U CRNOJ GORI !
NE POSTOJE SRBI IZ CRNE GORE !

Jesam li dovoljno jasan da bi me razumjeo ???

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

R.Srpska. U Crnoj gori je bilo 3,31% Srba prije 90-ih. Sad ih je više jer se sigurno 5-6% doselilo, kad ste po vašem starom običaju pobjegli iz Bosne i Htvatske. I postoji 15-20% posrbica, koje ti ne priznaješ ali koji zdušno rade za vaše interese. To je fakat i ne znam što bi ti sad. Da se mijenjamo ili kako… Više »

ND
Gost
ND

Šta je radio tvoj Jure Francetić?

Kepec Dacic
Gost
Kepec Dacic

Srbi imamo rusko more, sto je mnogo vece od crnogorskog.

R. Srpska
Gost
R. Srpska

Zvučiš ironično, ali Srbi i Rusi su jedan politički narod. Ja bi npr. iz Srbije vratio 360 ooo crnogoraca sa potomstvom ( naseljenih poslije ww2) na čelu sa Milivojem Bešlinom. Jakšom Šćekićem, Borisem Tadićem, Antonelom Rihom, Borkom Pavićević, Latinkom Perović, Milenkom Perovićem, Stašom Zajević,…. pa onda bi vratio Ramba Amadeusa, Sergeja Ćetkovića, Bojana Marovića, Andriju Miloševića, Dragoljuba Đuričića,……… pa sve… Više »

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Ha ha. Dobro je da si Matiju zadržao. Ne zaboravi da pošalješ sportiste i 90% profesora koji predaju u školama i na fakultetima. Onda ćete se za 30 godina potpisivat palcen, ka što se potpisiva Knez Miloš Obrenović.

R. Srpska
Gost
R. Srpska

Vi se ne potpisujete palcem.
Vi se dnas potpisujete kažiprstom.

ND
Gost
ND

Ovaj bi iskopao i mrtve Crnogorce u Srbiji,koliko mrzi Crnogorce iz Bosanskog vilajeta u kome živi. Da živi u Srbiji,do jada!

SEKULA DRLJEVIC
Gost
SEKULA DRLJEVIC

VEC SAM TI REKA R.S RPSKA ONI SU LOJALJNI GRADNI SRBIJE NISU NI KOM SMISLU REMETILACKI FAKTOR
NEMAS RAZLOGA ZA LJUTNJU

Tuco
Gost
Tuco

Sta bi sa o om aferom limenka zbilja..oce li se ponoviti

Pitajte Djuru
Gost
Pitajte Djuru

Ajde cutite vise,skupila se saka jada pa prica o 1918,sto ne pricate sta je bilo nakon kapitulacije Crne Gore od strane Austrougarske,bijeg kralja Nikole u Italiju..posle toga dolazi 18–ta.. Sad Milo Djukanovic ispravlja greske kralja Nikole,umjesto da poveca standard I napravi drzavu da svi zive u slozi I sreci on pretura po kostima djedovine,cetnika I partizana… Uostalom veci su crnogorci… Više »

anatema
Gost
anatema

posrbljeni crnogorci sa terazija xaxa

BananaMNE
Gost
BananaMNE

Ovaj ima oci ka Mops, vidi se da je ziva intelegencija 😂

implatanti
Gost
implatanti

Koliko ti i ekipa imate ukupno zuba. Nikad vise e viva

freeMNE
Gost
freeMNE

Svaka cast na tekstu,svaka je na mjestu.
Glas razuma se rijetko cuje od intelektualnih elita iz susjedne nam drzave.

R. Srpska
Gost
R. Srpska

On je vaš.
Crnogorac.

ND
Gost
ND

Odričeš li se Karađorđevića?

Ibro Dirka
Gost
Ibro Dirka

Treba ovakve intelektualce stalno zvati u CG . U kombinaciji sa našim vrhunskim intelektualcima Nikolaidisem, Đonovićem, Radojičićem razbićemo velikosrpsku aždaju koja se nadvila nad gnijezdom našeg sokola…Uz njih i policijsko-bezbjedonosnu agenturu ne mogu nam ništa…

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Ha ha Ibro, Pantelija, pokušavaš sa ironijom. Ne možete vi nama odavno ništa. Ne treba nam policija. Pročitani ste posrbice odavno. I od Crnogoraca nikad nećene osjetit mržnju. Za vas izdajnike je samo prezir.

vojvodina
Gost
vojvodina

Maestralno Besline. Kako neke istina boli. Nikad vise 1918.

R. Srpska
Gost
R. Srpska

@ vojvodina A ti si sigurno potomak nekog Crnogorca koji se naselio u Srbiju poslije ww2. Pretpostavljam Lovćenac, Feketić, Vrbas i sl. Što se mene tiče ja bi’ počeo s’ Lovćencom. Lovćenac na Lovćen. I kad kažem da su mi 10 000 puta draži Bošnjaci od vas, a protiv kojih sam se skoro 4 godine borio sa svojim PM72 u… Više »

SEKULA DRLJEVIC
Gost
SEKULA DRLJEVIC

R.SRPSKA VOJVODINA NIJE NIKAD BILA SRBIJA,ODNOSNO VI STE PLUTALI GORE ,DOLJE KO ALGE U MORU

R. Srpska
Gost
R. Srpska

SEKULA DRLJEVIC

Ti si svakako budala pa ti se neću smijati, bila bi gre’ota.
Ali se smijem ovima koji ti daju pluseve.

SEKULA DRLJEVIC
Gost
SEKULA DRLJEVIC

R.SRPSKA JESAM TI DODIRNUO ZIVAC?

ND
Gost
ND

A ti možeš samo sebe da vrijeđaš,mene ne možeš. Ti si bosansko-hrvatski amalgam koji misli da je Srbin,a Srbiju si vidio na RTSu.

Brdjanin
Gost
Brdjanin

Ja bi da se mi ujedinimo sa Republikom Srbskom…pa dase zovemo Republika Srbska Crna Gora…ko nije ZA pravac Debeli vrbis ili Brieg

R. Srpska
Gost
R. Srpska

Ne vrijeđaj Republiku Srpsku, brđo.

crkvenjak
Gost
crkvenjak

mali sitni brđanko, nijesi popio lek

Ibro Dirka
Gost
Ibro Dirka

Obratiti pažnju šta gospodin priča. Ugroženi smo, crni četnički oblaci su se nadvili nad našom mladom državom. Treba pojačati obavještajni rad, špijavati svakog ko i pomisli nešto protiv CG…. Treba dati što više prostora ovakvim intelektualcima , da narod shvati šta se dešava…

milan
Gost
milan

Tako je. Odlično. Hapsiti. Zatvarati bez da se moraju imati dokazi. Od Havaja što je kupio najbogatiji Crnogorac Šinavatra napraviti novi Gloli otok. Ionako je naše gore list tamo najviše svojih poćerao. Tamo da idu svi koji pomenu išta srpsko. Ni srpsku kobasicu. Ne dozvoliti srpskom imperijalizmu i domaćim izdajnicima da podrivaju temelje Države. Odmah inicijativu da se Podgorička skupština… Više »

Mitrofan III
Gost
Mitrofan III

Ovo je kao u Hrvatskoj. Ako ne i gore. Ne zna se ko je više opsjednut!

Bozo Bjelica
Gost
Bozo Bjelica

Kad cese sudit oviama te odvedose CG 2006 u nestanak ?

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Bravo Božo ili Z. Banovina. Nijeste svjesni koliko je lako viđet kad nick promijenite. Od 1918-e Crna Gora nestaje kao nezavisna država. Vraća se 2006-e, ušla je u NATO i na vratima je EU, a ti pišeš:” odvedoše CG 2006 u nestanak”. Stvarno ste za neku dublju analizu.

Primorski
Gost
Primorski

Nemojte da nas provocirate da vi ne vrnemo rampu na Grahovo i Brajice

zalazi
Gost
zalazi

Onda da pjeske dolazimo u Italiju ha ha ha. Ova ti je vrh

Danijela
Gost
Danijela

Sto nisi obuka neku trik majcu?

a eeeee
Gost
a eeeee

Danijela, ne brini ti za njega, pametan i obrazovan je, no ti viđi da pokriješ glavu, zahladilo je..,

anoniman
Gost
anoniman

svakim danom 1918 podgoricka skupstina a bitnim problemima u drzavi ni rijeci bolje da se u skupstini raspravlja o ekonimiji i socijalnim pitanjima a ne o 1918 i podgorickoj skupstini dali ova tema interesuje radnike koji su ostali bez posla i primanja ne

Djuro SPANULIS
Gost
Djuro SPANULIS

srpski istoricar mladje generacije – IZDAJNIK.

R. Srpska
Gost
R. Srpska

Djuro SPANULIS

On nije Srbin.
On je crnogorac koji parazitira po Srbiji.
Kao i 360 ooo ostalih.
Zamisli da neko iz Srbije živi u Crnoj Gori i ovako kao što on priča o Srbiji, da priča u Crnoj Gori.

a eeeee
Gost
a eeeee

R. Srpska: “Zamisli da neko iz Srbije živi u Crnoj Gori i ovako kao što on priča o Srbiji, da priča u Crnoj Gori.”. Sv si rekao o sebi i srbovanju po Crnoj Gori…Vidiš li kako to djeluje kad je obrnuto?

R. Srpska
Gost
R. Srpska

@ a eeeee

Paralela ti je neodrživa.
On je stranac u Srbiji, on je Crnogorac.
A šta vaši koje vi podrugljivo nazivate posrbicama pričaju o CG nas ne zanima.
Oni su u CG domicilni, ovaj je došljak.

Boljevic Lj, Pi
Gost
Boljevic Lj, Pi

SVI SU ZABORAVILI SPC KOJA RAZDIRE DUHOVNU SNAGU CRNOGORACA TO JE GLAVNI I OSNOVNI PROBLEM OKUPATORSKA SPC OD NJE NASTAJU SVI IZRODI KOJI PIJU CRNOGORSKU KRV

Vladimir Sipcic
Gost
Vladimir Sipcic

Muci izdajnice roda svoga,znamo onaj tese Srbinom nesce zvat koje i sto je…

BananaMNE
Gost
BananaMNE

Hahahahaha sto se radi..svakoj li budali daju prostora da potpiri narodu mrznju..izgleda kad mrzis lakse ti pada prazan novcanik..

Budva
Gost
Budva

Dobro, ima gotovo 200.000 Srba u CG i oko 300.000 Crnogoraca a i to je sigurno nerealna cifra. Zasto Crnogorci imaju vise vlasti nad Crnom Gorom onda od Srba? Istorijski nemaju. Ako je do razlike u stanovnistvu, ovo su brojke jednog osrednjeg evropskog grada, moze populacija da se okrene za 5 godina u korist Srba. Ili cak i Albanaca. Oce… Više »

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Budvanine, prošlo je to vrijeme. Nijesmo naučili da su Nemanjići spalili Zetu, pa smo imali 1918-u. Nijesmo naučili 1918-u, pa smo imali Balvan revoluciju i posrbljavanje 1988-e. E sad smo lekcije naučili. Nećete nas više “okretat”, ka što mislite. “U glavu nam pamet ućeraste”.

Servius Tullius
Gost
Servius Tullius

Sto se ne vratiš u Rimokatolicanstvo kad ti je Nemanjic palio Zetu? Jado crni što po sebi pljujes? Najveći kulturoloski procvat ste pod Nemanjicima dozivjeli.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Glupi Pantelija, taj Nemanjić što je palio Zetu je po rođenju kršten kao katolik. Ha ha Procvat. Nekad mislim da si plaćen a nekad da si jednostavno budala. Nemanjići o dolasku u Zetu pišu:”Osvojih, poruših, u prah pretvorih, da ne ostane kamen na kamen…” gradove Zete.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Veseli staropodgoričanine, šta piše u Hilandarskoj povelji Stefana Prvovjenčanog?

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Ha ha Tužni Oprem sa svojim glupostima. Mene kao i svakog normalnog Crnogorca nije briga što piše u povelji prvog srpskog kralja. Interesantno je da je on bio kralj, 140 godina poslije prvog crnogorskog kralja. Jesi li završio obaveze u stranci, pa su te puštili malo na kompjuter?

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Veseli staropodgoričanine, ne moraš da čitaš samo Panteliju, a pošto se stalno pozivaš na to da su Nemanjići palili po Duklji, red bi bio da pročitaš i šta je napisao Svefan Prvovjenčani( prvi krunisani iz loze Nemanjića). Prije neki dan pišeš o crnogorskom caru, a sada o crnogorskom kralju, 400 godina prije pominjanja Crne Gore. Ali, to je tvoje pravo.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Oprem sa jeftinim manipulacijama. Nije on “prvi kralj od Nemanjića” on je Prvovjenčani, prvi srpski kralj. Smijenee su ti izmišljotine. Narvno da je Mihailo prvi crnogorski kralj. Srbija se prije zvala Raška, pa joj niko ne osporava pravo na naslijeđe Raške. Džabe se koprcaš. Svi su te davno pročitali.

Servius Tullius
Gost
Servius Tullius

Ja cesto mislim da si ti debil. Ustvari ništa ne znaš pa samo ispadas glup. Skapavali ste od gladi vijekovima ida vam nije bilo Srpskih velikana kao Nemanjica ne bi vas bilo. Prestani da vrtis te gluposti ko papiga kad nista o tom periodu ne znaš. Uostalom, ne zanimate me vi brdjani iz 4 nahije. Za Boku su i Nemanjici… Više »

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Veseli staropodgoričanine, Stefan Prvovjenčani je prvi krunisan od Nemanjića. U svojoj Hilandarskoj povelji piše: Zato po svojoj neizmjernoj milosti čovjekoljublja, darova našim pradjedovima i djedovima, da ovladaju ovom srpskom zemljom i sve kako Bog čineći na bolje ljudima, postavi gospodina mi oca za velikog Župana, nazvanog na svetom krštenju Stefan Nemanja. I obnovi svoju propalu djedovinu i predobih: od morske… Više »

običan građanin
Gost
običan građanin

Oprem dobro, a đe je kršten kralj Aleksandar, u čijoj crkvi na Cetinju?

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Obični građanine, da li misliš na Kralja Aleksandra Karađorđevića, koji je govorio: Crnogorac sam , koliko i Šumadinac.

Cirkus
Gost
Cirkus

Oprem dobro, a đe je kršten kralj Aleksandar, u čijoj crkvi na Cetinju?

crkvenjak
Gost
crkvenjak

oko 170 hilj izjasnjenih sa tedencijom smanjivanja, sačekajmo popis 2021

doktor profesor
Gost
doktor profesor

Zamislite kada se jedan istoričar za svoje teze poziva na novinara Bora Krivokapića!

Ibro Dirka
Gost
Ibro Dirka

Je li spomenuo Andreja Nikolaidisa ?… hehehehhe…

običan građanin
Gost
običan građanin

Ibro Dirka, Andrej je klasa! A Bešlin nema ništa protiv klase!

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Druga klasa, a ja sam treća klasa.

lovcen
Gost
lovcen

Ne no na Vulina i Marica. Ajde bjezi

para vrti...
Gost
para vrti...

ne pomenu lazanskog koji nas je 40 god lagao da smo vojna velesila

a eeeee
Gost
a eeeee

para vrti…, kakvog crnog Lazanjskog, to ti je isto kao da si pomenuo onog sluđenog tribunalca srbijanskog…

a eeeee
Gost
a eeeee

doktor profesor, jesi ka je li Mara ispod Sinjajevine…

Šeki
Gost
Šeki

A dosadnog li portala! Svaki dan o Srbima i Srbiji guslate! Za ovakvu opsjednitost nekim ili nečim se prepisuje terapija! U težim slučajevima, hospitalizacija!

Goodfeeling
Gost
Goodfeeling

Kako boli lokalne političke Srbe kad im ovako nešto kaže originalni Srbin. Bešlin uz Latinku Perović predstavlja onu Srbiju koju poštujemo a ne neke Palme, naprednjaci i bakrači.

Milan
Gost
Milan

Latinka Perovic je iz cg porijeklom

bokeljka
Gost
bokeljka

Latinka je vrsna persona i intelektualka pa okle godj da je.

R. Srpska
Gost
R. Srpska

Onda je vratite sebi.
Zajedno sa Bešlinom.

C G
Gost
C G

Nesrećna Srbija pljuje na sve što joj valja! Istovremeno dižući ljudski talog u nebesa. To sreće ne donosi!

R. Srpska
Gost
R. Srpska

Ne brini se ti za Srbiju.
Koliko no ima Crnogoraca u Crnoj Gori koja inače nosi ime po toponimu ???
40,34% ili 41, 08% ???

Servius Tullius
Gost
Servius Tullius

Jeste isto kao što si ti.

Goodfeeling
Gost
Goodfeeling

Pogodilo te ovo a izdajniče 😉

a eeeee
Gost
a eeeee

Milane, i pola Srbije je porijeklom iz Crne Gore, zato Srbi ovoliko crnče o Crnoj Gori – sindrom janičara!

R. Srpska
Gost
R. Srpska

@ Goodfeeling

Kako boli lokalne političke Srbe kad im ovako nešto kaže originalni Srbin.
————————————————————————————————-
Neznalice i on i Latinka Perović su Crnogorci.
Drugo koljeno.

Banovina ZETA
Gost
Banovina ZETA

Ajde jadan Morese Crnogorsko rasprodalo davno o kakvom moru zboris ti

bokeljka
Gost
bokeljka

Pa sto ce vam onda. Neka ga takvo nikakvo onome cije vazda i bilo. Nikad vise 1918.

Servius Tullius
Gost
Servius Tullius

Čije je bilo uvjek? Skoro kako se navršilo sto godina pod CG. A Nemanjici, Kotromanici, Kosača?

Очи, очи...
Gost
Очи, очи...

И даље увећане зенице.

lovcenska vila
Gost
lovcenska vila

Vaka ti je na mjeso. Nikad vise 1918.

bokelj
Gost
bokelj

Briljantno kao vazda. Bravo profesore.

Gavrilo
Gost
Gavrilo

Bešlin! Kako to gordo zvuči!

Milan
Gost
Milan

Država i ekonomija se raspadaju . Plate 300€, a vi i dalje o nečemu sto je bilo prije 100 god? Alo 99% ljudi Zabolje za ovo jeste li normalni .

C G
Gost
C G

Da. U tvojoj ljubljenoj Srbiji je bolje…

Milan
Gost
Milan

Isprani mozgu kakve veze Srbija ima ? Ovdje se radi o Cg. Ti si zadovoljan ako je neko gori od tebe jel ?

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Ha ha to Milane kralju. Ko nam je napravio hiper inflaciju. Zbog koga smo imali sankcije i bombardovanje. Ko jutros ka i svaki dan pljuje po Crnoj Gori i poziva na rušenje “mafijaškog” režima. Ko vas napravi takve, da vam je tuđa država milija no svoja?

C G
Gost
C G

Nemoj jadan, Vučko će ti se uvrijediti. Evo je Srbija, po njemu, procvjetala. A ti zboriš da je gora i od fiildžan države, naseljene volovima izmišljene nacije! Ojadi ih jadan, đe će ti duša…

Ninh
Gost
Ninh

Živjelo naše milo srpstvo!

C G
Gost
C G

Može, ali u Srbiji.

Bokelj
Gost
Bokelj

I Boki Kotorskoj naravno.

C G
Gost
C G

To ćemo malo da raspravimo.

Brigite
Gost
Brigite

👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻

Velimir
Gost
Velimir

SVAKA RIJEC KAO NJEGOSEVA,
MADA CE RECI DA JE NJEGOS SRBIN,
I ZA OVOG SJEVERNO KOREJCA KAZU SRBIN,
O TRAMPU DA NE POMINJEM KOLIKO SRBIJU VOLI ,ITD,
OPET VASA RETROGRADNA POLITIKA OSTADE JEDINA I ZA SMIJEH I SPRDNJU U EVROPI I SVIJETU!

Lovcenska
Gost
Lovcenska

U Crnoj Gori neosporno postoji srpski nacionalni indentitet kao sto neosporno postoji i crnogorski nacionalni indentitet. To se na silu ne moze promijeniti, imalo mora ili ne, negiranjem jednog ili drugog identiteta. Zasto je to tako, ima vise razloga. Crna Gora je kao drzava nastala prakticno prvi put nakon berlinskog kongresa, isto kao i Srbija. U toj Crnoj Gori crnogorcima… Više »

CiNick
Gost
CiNick

Nije potreban visok životni standard da bi čoek razumio ko je i što je. Crna Gora nije dobila ime po Crnogorcima već obrnuto, kao u većinu država. Od pojave imena Crna Gora, Crnogorci su svi njezini nastavatelji. “Sedmero brda” nijesu bila dio CG pa njini nastavatelji nijesu mogli bit nazivani Crnogorcima, ali s obzirom da su sami bili na sve… Više »

Lovcenska
Gost
Lovcenska

Ovo za dukljane si pogodio ka prstom u prkno a i ostalo sto si napisao ima ti istu tazinu. To ti tako gledas na crnogorstvo i imas ravnopravne partnere na drugoj strani koji u dlaku na isti nacin gledaju i na srpstvo ! Prst vam i jednima i drugijema pogadja na isto mjesto !

SlovenskaSparta
Gost
SlovenskaSparta

Cinično, netačno, proizvoljno-politički… Niko nije lud da te shvati ozbiljno. Sjeti se samo Arsenija, jednog i drugog…

a eeeee
Gost
a eeeee

Lovcenska….glupost do daske!

Dover
Gost
Dover

Podgoricka skupstina traje 100 godina kroz 1989 koju takodje treba staviti u citanke!
Mali broj ljudi zna sta se I kako tada radilo…
1992 takodje spada u ovaj “scenario”!
Sve su to agitacije za utapanje I crnogorsku asimilaciju ali dps to ne pominje jer je bio produzena ruka velikosrpske politike.
Beslinu ,kao trezvenom srpskom istoricaru ,svaka cast.

Peki
Gost
Peki

Srpski istoricar UDBA generacije

C G
Gost
C G

Ne. Tvoj Bećković je bio na njihovom spisku. Volonter.

Peki
Gost
Peki

Moj ? Ja ga ocima ne mogu vidjet !

R. Srpska
Gost
R. Srpska

@ C G

Svi ste vi isti.

Karikiram : Da Jevrem Brković živi u Srbiji bio bi Matija Bećković, a da Matija Bećković živi u Crnoj Gori bio bi Jevrem Brković.

Mr.Evil
Gost
Mr.Evil

Vrlo korektno od Bešlina: “Ništa to nije išlo bez učešća same Crne Gore. Većinski njena politička elita, do tada najbliži ljudi kralja Nikole, izjasnili su se za nestanak vlastite države i to bezuslovnim “utapanjem” u drugu državu. To je stvarno rijedak primjer. Ali 1918. u Crnoj Gori je rezultat višedecenijske ideološke pripreme koju je vršio sam kralj Nikola. Crna Gora… Više »

Nezavisna Boka
Gost
Nezavisna Boka

Beslin da casti pice, evo palo mu 150 eura jutros za ovo.

Poglavnik
Gost
Poglavnik

Ti da častiš, pao je kineski tablet prije neki mjesec za komentarisanje a sad evo i sendvič s mortadelom za svakih 50 komentara

Mitrofan III
Gost
Mitrofan III

Koliko si samo ti sendviča sa mortadelom pojeo!

Ljuta
Gost
Ljuta

I ovo kaze poznati svjetski istoricar ….Madjar.
Nema propagande..nema politike…samo pusta isoria…ili ipak nesto drugo….?
Hajde malii malo oladi….

CG BOKA
Gost
CG BOKA

Ljuti , u Srbiju nema Srba, sve sami srbijanci, pa i ovizi Bešlin je srbijanac.

miro
Gost
miro

Ljuta bolje da ne komentarišeš,Bešlini su vojvođanski Srbi.

GRAĐANSKI
Gost
GRAĐANSKI

Da je sreće – svakoji đak srednjih škola u Crnoj Gori bi ka obaveznu lektiru za predmet istorija ima’: 1. NEKOLIKO STRANICA IZ KRVAVOG ALBUMA KARAĐORĐEVIĆA (Rim,1921.) – 2. Dr Novica Radović: “CRNA GORA NA SAVEZNIČKOJ GOLGOTI” (Peć, 1938.) – 3. Miloš Živković: “PAD CRNE GORE” (Beograd, 1923.) – 4. Prof.dr Živojin Perić: “CRNA GORA U JUGOSLOVENSKOJ FEDERACIJI” (Zagreb, 1940.)… Više »

Banovina ZETA
Gost
Banovina ZETA

Jos zaboravi nabroit onoga Bokstera iz CUCA Popovica…Ahaaaa od Adzica,Cimese Cosovica sta procitat ove ostale ne znam do duse…muci jadu ne opjevani ne blati CG

Gagi
Gost
Gagi

Banovica ZETA,jeste li svi cetnici na broj,polako kuco i ti ces ubrzo “ucutati”,prate te Zecani-Crnogorci.

Kurilo
Gost
Kurilo

U zetu žive zećani a ne crnogorci.

Crnogorka
Gost
Crnogorka

Kurilo, pa jes, prevedoste Orbinija da je zapisao da tražite “srpsku” crkvu, a on zapisao SLOVENSKU, što je priznao i srbijanski istoričar Relja Novaković. Uostalom, on je rekao: Kako to da se Crna Gora zove kako se zove, što se ne nazva Srbijom kad, tobož, u njoj žive Srbi….E, he, he, a kako bi onda Načertanije uspjelo!?

Banovina ZETA
Gost
Banovina ZETA

@ Gagi jesil ti cuo za onog pisca Cimesu…? Pozdravi tu bracu u Zeti i nek se uhvate cimnesme…

Actual
Gost
Actual

…Dragana B. Perovića…

doktor profesor
Gost
doktor profesor

Na prvom mjestu treba: Branko Ćopić: “Doživljaji mačka Toše”, (drugo, dopunjeno i preradjeno izdanje…)

SlovenskaSparta
Gost
SlovenskaSparta

doktor profesor, taman je mačak Toša literatura za tebe, i treba to čitati.

Gojak
Gost
Gojak

Da je srece to bi za danasnje generacije i crnogoraca i srba bila samo istorijska prica, dio nase istorije koja nije bog zna “svijetla” ni bez toga ni sam tim, jer je.nasa istorija samo gola borba za goli zivot. Takvoj istoriji treba potpuno okrenuti ledja i okrenuti se prema buducnosti inace propadosmo kada smo se najmanje nadali !

SlovenskaSparta
Gost
SlovenskaSparta

GRAĐANSKI, dalje…Vitni Vorena, Jožefa Bajze, i mnogih potisnutih srbijanskom politikom…

Banovina ZETA
Gost
Banovina ZETA

Ahaaaa cuj Viti Voren ? Covjek dosa na teritoriju Gore Crne i pisa o Gorcima Crnim…! Pa i ja kad sam otisa u Baden Vitemberg za mene nije postojala Njemacka niti Njemci vec Baden Vitenbergci…toliko o vasem Vorenu

Cirkus
Gost
Cirkus

Banovina ZETA, nijesi ti čitao ništa više od sklepanih guslarskih deseteraca. Ne očekuje se os tebe da znaš što je o pogromu Crne Gore pisao jedan Amerikanac

Send this to a friend