Politika

Politička nestabilnost u Crnoj Gori, razlog za usporavanje pristupnog procesa

Ilustracija

Evropska unija (EU) će i zvanično potvrditi da je politička kriza u Crnoj Gori razlog za usporavanje pristupnih pregovora.

U nacrtu zaključaka koje će usvojiti Savjet Opštih poslova EU će se izraziti zabrinutost zbog političke nestabilnosti i nestabilnosti vlade. Posebna zabrinutost će Savjet EU izraziti zbog odluke Skupštine da izmjeni predsjednikova ovlašćenja usvajanjem zakonodavstvo po hitnom postupku. Očekuje se da se istakne neophodnost da se svi zakonodavni usklade sa ustavom.

“Savjet (EU) apeluje na sve političke aktere u Crnoj Gori da pokažu odgovornost, prevaziđu polarizaciju i poziva ih da se uzdrže od bilo kakvog djelovanja koje bi moglo dodatno produbiti institucionalnu krizu i potkopati demokratske institucije zemlje. Crnogorski politički akteri treba da izgrade konsenzus kako bi povratili funkcionalnost demokratskih institucija i administracije neophodne za ispunjavanje proklamovanog ključnog cilja Crne Gore integracije u EU”, ističe se u nacrtu zaključaka u koji Radio Slobodna Evropa (RSE) ima uvid.

Ove zaključke će ministri nadlježni za evropska pitanja usvojiti na sastanku koji će biti održan 13 decembra. Iste zaključke će potom odobriti i šefovi država i vlada EU na samitu koji je zakazan za 15. i 16. decembar.

Crna Gora se pored Srbije smatra liderom u regionu u pristupnom procesu u EU.

U pregovorima o članstvu je otvoreno 33 poglavlja a zatvoreno samo tri. Međutim zbog zastoja u neophodnim reformama, Crna Gora više od dvije godine nije napredovala u prisupnim pregovorima. Posljednji put je Crna Gora otvorila poglavlja u junu 2020. godine. Politčka nestabilnost u zemlji koja je obilježila praktično cijelu tekuću godinu je dodatno uticala na usporavanje procesa evropskih integracija.

U nacrtu zaključaka dalje se podstiče Crna Gora da poveća napore, posebno u kritičnim oblastima kao što su sloboda izražavanja i medija, te borba protiv korupcije i organizovanog kriminala.

“Priznajući do sada postignuti napredak, Savjet naglašava potrebu da se poboljšaju rezultati u istragama, krivičnom gonjenju, pravosnažnim presudama i oduzimanju imovine stečene krivičnim djelima”, navodi se u nacrtu zaključaka te se poziva zvanična Podgorica da “bez odlaganja” ukine svaku šemu ili mjeru koja bi mogla kompromitovati ili ugroziti usklađivanje sa pravnom tekovinom i politikama EU.

Evropska unija će usvojenim zaključcima cijeniti konstruktivnu posvećenost Crne Gore daljem razvoju regionalne saradnje i unaprijeđenju dobrosusjedskih odnosa.

Zemlja će se “snažno pohvaliti” za njenu dosljednu saradnju po pitanjima spoljne politike, a posebno njeno čvrsto i dugotrajno i potpuno usklađivanje sa Zajedničkom spoljnom i bezbjednosnom politikom, uključujući restriktivne mjere EU, što pokazuje, kako stoji u dokumentu “snažan signal o strateškoj opredijeljenosti Crne Gore njenom putu ka EU”.

Send this to a friend