Politika BRITANSKA AMBASADORKA U CRNOJ GORI ALISON KEMP

Politički kompromis treba tražiti u parlamentu

Alison Kemp

Nikola Marković

Pravi napredak i reforme proizilaze samo kroz razgovor unutar državnih struktura i institucija, ocijenila je u intervjuu za Dan britanska ambasadorka u Crnoj Gori Alison Kemp. Ona je pozvala političke partije da pokušaju da dođu do kompromisa u parlamentu i riješe aktuelnu političku situaciju.

Kako vidite prevazilaženje političke krize budući da se još nije počelo sa reformom izbornog zakonodavstva, a parlamentarni izbori su iduće godine?

Kemp: Uspjeh u politici demokratije iziskuje postizanje konsenzusa. Političari u Crnoj Gori s kojima razgovaram prepoznaju potrebu za odgovorom na međunarodne preporuke u vezi s poboljšanjem uslova održavanja budućih izbora kroz reformu postojećeg izbornog zakonodavstva (preporuke ODIHR-a), u cilju izgradnje povjerenja građana u izborni proces, odnosno povjerenja političkih subjekata u rezultat izbora.

Potrebno je posvetiti pažnju i fundamentalnim pitanjima poput Zakona o medijima i imunitetu poslanika. Nedavne ankete su pokazale da je povjerenje građana u političke partije opalo za 14 odsto u prvih šest mjeseci ove godine. Šta je potrebnouraditi kako bi se reagovalo na situaciju u kojoj manje od 22 odsto građana ima povjerenja u političke partije? Iako nema mnogo vremena, ohrabrujem partije da pronađu kompromis u Skupštini. Kompromis nije loš, dok god je u skladu s vašim vrijednostima i gradi jaču demokratiju.

Kako ocjenjujete zahtjev opozicije da se formira tehnička vlada, kao i stav vlasti da od toga nema ništa?

Kemp: Na političkim partijama je da odluče da li će imati dovoljno međusobnog razumijevanja i zajedničku viziju na kojoj bi mogli sarađivati kroz tehničku vladu. U mojem prethodnom intervjuu za Dan u septembru 2017. godine, pozvala sam poslanike da međusobno razgovoraju u Skupštini o mišljenjima ljudi koji su glasali za njih. U parlamentarnim diskusijama o teškim pitanjima poput izbornih reformi, imenovanja u ključnim institucijama, novim zakonima o medijima, ili budućim koncesijama, sve političke partije moraju imati konstruktivan i principijelan pristup. Pravi napredak i reforma proizilaze samo kroz razgovor unutar državnih struktura i institucija.

Medijska zajednica, ali i brojne NVO ukazuju da izmjene Zakona o tajnosti podataka i slobodnom pristupu informaci jama, kao medijski zakoni ograničavaju slobodu medija i služe kao mehanizam da se sakriju informacije koje ukazuju na korupciju i kriminal. Vaše mišljenje?

Kemp: Zakon o slobodnom pristupu informacijama je ključno sredstvo za civilno društvo i istraživačko novinarstvo, zbog čega s interesovanjem pratim proces izmjena Zakona o slobodnom pristupu informacijama i Zakona o tajnosti podataka u Skupštini. U svakoj zemlji, Vlada treba da osigura balans između potreba transparentnosti i nacionalne bezbjednosti. Demokratija i poštovanje osnovnih ljudskih prava zavisi od mogućnosti da javnost ima otvoren pristup vladinim podacima: pristup podacima onemogućava zloupotrebe od strane vladinih resora, zvaničnika i privatnih entiteta koji sarađuju s njima, i omogućava učešće javnosti u oblikovanju politika vlade. Sa druge strane, pitanja nacionalne bezbjednosti i diplomatije podrazumijevaju i mjere tajnosti kako bi se efektivno sprovodila.

Kao i većina zemalja NATO saveznica, Crna Gora je član Partnerstva za otvorenu upravu, što uključuje obaveze u odnosu na pristup informacijama. Ujedinjeno Kraljevstvo i Kanada su 10. i 11. jula ove godine ugostili Globalnu konferenciju o slobodi medija u Londonu, kojoj su prisustvovali ministar Aleksandar Bogdanović, Daliborka Uljarević, Milka Tadić i Ranko Vujović. Ministar Bogdanović je tom prilikom potpisao Završni dokument o slobodi medija, u kojem se naglašava potreba za slobodnim medijima koji će pružati tačne podatke i informisane analize kako bi se vlasti mogle pozvati na odgovornost. Ujedinjeno Kraljevstvo vjeruje da je sloboda medija ključni ispit osnovnih sloboda na Zapadnom Balkanu, zbog čega u region ulažemo paket podrške vrijedan devet i no miliona funti u naredne dvije godine, kojim će se jačati sloboda medija, uključujući podršku istraživačkom novinarstvu.

Bojkot ima negativan efekat

Za ostvarivanje fer i demokratskih institucija veoma je važna uloga DIK-a, ASK i RTCG. Kako komentarišete smjene u ovim institucijama, kao i to da vlast ignoriše činjenicu da je sudskim presudama utvrđeno da su bile nezakonite?

Kemp: Ujedinjeno Kraljevstvo nastavlja da podržava reforme u Crnoj Gori ne samo što će doprinijeti jačanju sigurnosti i sgabilnosti, već i zato što su ključne za proces integracija u EU. Pažljivo pratim promjene u upravljačkim strukturama i postignuća DIK, ASK i RTCG. Efektivno i nepristrasno upravljanje ovim institucijama je važno za zaštitu i promovisanje osnovnih prava, dobre prakse upravljanja i demokratske izbore u Crnoj Gori. Svaki korak Crne Gore i političara ka jačanju demokratije, vladavine prava, borbi protiv korupcije i ozbiljnog organizovanog kriminala je napredak u smislu poboljšanja kvaliteta života i poslovne sredine, i izgradnje bolje budućnosti za sve.

Ove korake treba da predvodi Skupština, u skladu s Ustavom i principima vladavine prava. Bojkot ima negativan efekat na funkcionalnost Skupštine Crne Gore, koji se odražava i na proces reformi. Od novembra 2016. godine, kvalitet rada Skupštine i naročito njenih kontrolnih funkcija jevidnoopao. U nedosgatku kritičnog promišl»an»a, dobre parlamentarne debate su u nestajanju. Bez opozicije u Skupštini, izvršna vlast sene može pozvati na odgovornost, urro je neophodno za funkcionalnu demokratiju.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Palisad
Gost
Palisad

Dok god opozicija i vlast idu po misljenje na zapad,pogotovo u britansku ambasadu..odje je beton:-)..samo s vremena na vrijeme treba procitati ove intervjue ili obavjestenja americke i britanske ambasade,i izbori mi ne trebaju da znam sto ce biti..ovo je amin!jos 4 god minimum milo jase sa bratijom:-):-)

Fileopg
Gost
Fileopg

mr Aljeksa i Dritan ne haju za mišljenje tamo neke Engleske, više no za lanjski snijeg, no ta arogancija će ih debelo koštati …

paradajz 🍅
Gost
paradajz 🍅

Treba dogovor i jednih i drugih za dobro Crne Gore🇲🇪 Ako ga ne bude svi građani ćemo imati štete, a to je da će biti podjela. To nikome ne treba.

Apis
Gost
Apis

Potpuno prazna priča. Kao da smo neko letargično i nepismeno afričko pleme. Kakav čovječe Parlament koji je formiran na osnovu lažnog državnog udara? Vi podržavate izgleda svakog diktatora i mučitelja svog naroda!

Tajnovidac
Gost
Tajnovidac

Srbende u parlament, Rista u parlament, pa ko što ponese. 🙂

BOJKOT IZBORA
Gost
BOJKOT IZBORA

evo 30 godina uvodjenja visepartizma u CRNU GORU A NIKAD NIJE JEDAN JEDINI PREDLOG OPOZICIJE USVOJEN U PARLAMENTU I KO JE TAJ KO MISLI DA CE OVA VLAST DIKTATORSKA NAPRAVITI I JEDAN .OVA VLASt je unazaila cg 100 godina ,ali sto je njih briga oni su svi sa dobrim platama imaju svi po dva tri stana lokala djeca im voze… Više »

Galeb
Gost
Galeb

Kad cete gradjanima CG ukinuti vize?

Emanuel
Gost
Emanuel

Nezavisna Škotska! Nezavisni Vels! Belfast je Irska! London odavno demografski ne pripada Engleskoj.

Mila K
Gost
Mila K

Kako je tetka Alison promijenila poruku, čim je na čelo UK vlade stigao podržavalac baćuški? A i dalje ne osjeća odgovornost za nezakoniti rad predsjednice Vrhovnog suda?

ND
Gost
ND

Živiš li ti u uvjerenju da će se spoljna politika Ujedinjenog Kraljevstva promijeniti izborom Džonsona? Anglo-američki svijet funkcioniše potpuno suprotno,od našeg Balkanskog!

Send this to a friend