Politika

Popis da ne sadrži pitanja o vjerskoj i etničkoj pripadnosti

Sanja Baltić

Popis nije bezbjedno realizovati u nestabilnom društveno-političkom okruženju, niti je sigurno po popisivača da u takvoj atmosferi postavlja pitanja o vjerskoj i etničkoj pripadnosti, ocijenila je izvršna direktorica agencije za istraživanje tržišta i ispitivanje javnog mnjenja “Stars up” Sanja Baltić, gostujući u emisiji “Znam da znaš” Gradske radio televizije.

“Pitanja koja se odnose na vjersku, nacionalnu i etničku pripadnost bi doprinijela povećanju tenzija u društvu, pa smo u okviru sugestija i prijedloga na Nacrt zakona o popisu stanovništva tražili da se izostave”, kazala je Baltić, dodajući da očekuje da će sugestije biti prihvaćene.

Napominje da popis do kraja godine nije moguće realizovati zbog više faktora.

“Nije realno sprovoditi popis u periodu društveno-političke krize, ni u toku izbornih kampanja. Popis je nemoguće realizovati do kraja godine i zbog toga što su u decembru najavljeni lokalni izbori u nekoliko opština”, saopštila je Baltić.

Prema njenim riječima, postoji puno procedura za organizaciju popisa.

“Usvajanje zakona o popisu stanovništva je ogroman administrativni zahvat, jer je samo za pripremu neophodno najmanje 6 mjeseci. Preporuke su da se popis ne organizuje dok se ne stvore povoljni epidemiološki uslovi”, kazala je Baltić.

Preporuke na Nacrt zakona o popisu, dodaje, odnose se i na stambeni fond, kovid vakcinaciju, informatičku pismenost i poznavanje jezika.

Učešće u popisu je, napominje, zakonska obaveza i građani su dužni da odgovore na pitanja.

“Za prekršaj popisivača predviđena je kazna 1000-2000 eura, dok se kaznom od 100-500 eura kažnjava fizičko lice koje odbija da učestvuje u popisu”, rekla je Baltić. .

Promjene na čelnim funkcijama su očekivane, ali je vrlo je simptomatično, zaključuje, da je direktorica Uprave za statistiku, Monstat, Gordana Radojević smijenjena nakon sugestija koje je uputila resornom ministarstvu u vezi popisa.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Lango
Gost
Lango

Sanja je neko ko ima svijest, i osoba koja odlično radi svoj posao.

Putnik
Gost
Putnik

Ne nego ce biti isti kao onaj prije. Ni manje ni vise. Sad nema muljanja i straha da se gradjani izjasne kako stvarno zele.

Novljanin
Gost
Novljanin

Ko si ti da o tome odlucujes?

Bokelj
Gost
Bokelj

Bas cemo tebe pitati

Send this to a friend