Politika

Popović: Parlamentarne izbore očekujem u novembru

Andrija Popović

Predsjednik i poslanik Liberalne partije Crne Gore (LPCG) Andrija Popović rekao je da očekuje da će redovni parlamentarni izbori biti održani u posljednjem zakonskom roku u novembru ove godine. On je u razgovoru za „Dan“ kazao da se u LPCG još nije raspravljalo o načinu na koji se može nastupiti na izborima.

“Kako se očekuje da će redovni parlamentarni izbori u Crnoj Gori biti održani u posljednjem zakonskom roku u novembru ove godine, u LP se nije vodila rasprava o načinu izlaska na izbore. Uskoro će organi partije, vodeći računa o kompleksnosti situacije u kojoj se naša država nalazi nakon usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti i svom državotvornom evropskom kursu, zauzeti stav”, naveo je Popović.

Govoreći o mogućim izmjenama izbornog zakona u godini održavanja izbora, on je rekao da tako nešto nije vjerovatno.

“Teško je očekivati da se u izbornoj godini bilo što može mijenjati u Zakonu o izboru poslanika i odbornika, koji se usvaja dvotrećinskom većinom u crnogorskom parlamentu. Propuštene su šanse zbog nepostojanja političke volje za popravljanje izbornih uslova, naročito se to odnosi na preostale preporuke OEBS-a. Ostali zakoni koji prate ovaj osnovni izborni zakon, a za koje je potrebna apsolutna većina u parlamentu, uglavnom su dorađeni i usvojeni krajem prošle godine, uz činjenicu da u tome nije učestvovala opozicija. Ipak, Crna Gora ima relativno dobre aktuelne izborne zakone koji su garant poštenih, fer i slobodnih izbora”, smatra Popović.

Čelnik LPCG je dodao da je skupštinska većina tokom ovog mandata donijela niz kapitalnih zakona.

“Koaliciona saradnja sa Demokratskom partijom socijalista (DPS) i ostalim partnerimau ovom skupštinskom sazivu uglavnom je na visokom nivou. Donijeto je mnogo značajnih zakona, od kojih su neki kapital ni za našu državu”, tvrdi Popović.

Obaveze iz sporazuma s DPS-om nijesu sasvim realizovane

Popović je rekao da je saradnja usavezu na vlastm uglavnom tekla bez značajnih trzavica, uz povremena neslaganja.

“To je normalno. Ta neslaganja su popravljala pojedina zakonska rješenja, ilak se radi o šest konstituenata vladajuće parlamentarne većine. U tom smislu inijesu do kraja realizovane obaveze no koalicionom sporazumu iz novembra 2016. godine”, naveo je Popović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Cetinje dps
Gost
Cetinje dps

E jedva cekam izbore da tebe vise ne gledam na scenu,nebitni covjece

Ivangrad
Gost
Ivangrad

Sa čime čekaš izbore ,sa 150 članova

CETINJANKA
Gost
CETINJANKA

2021 krećemo sa novom vlašću

DPSovac
Gost
DPSovac

Da ti nema koaliciong sporazuma ne bi imao ni mandat ni pozicije tako da ti je ja mislim dobro.

Banja CT
Gost
Banja CT

Andro od tebe cekujemo da samostalno izadjes na izbore,da konačno pokazes snagu tvoje partije,

Oki
Gost
Oki

Liberali…glasam za vas jer kod vas nema vecine i manjine svi smo isti….

KarlitoBrigante
Gost
KarlitoBrigante

A fala bogu da dodje i taj dan da litijase oduvamo u proslost pa ih pitat dje je to po CG protiv zakona. Tako cemo ih oduvat da ce zavrsit u srbiju opet da placu kod svog mentora vucica.

Staxe
Gost
Staxe

Nisi ni za bolje od ovog i ovakvih mediokriteta…

Send this to a friend