Politika

Garčević: Poređenje Crne Gore sa Ukrajinom je vrlo opasno

Vesko Garčević

Poruka mitropolita Crkve Srbije Joanikija Mićovića da je i Crna Gora „projektovana da bude mala Ukrajina“ za profesora Univerziteta u Bostonu (SAD) Veska Garčevića vrlo je opasna i govori o ambiciji ove crkvene organizacije da „igra važnu ulogu u formulisanju unutrašnje i vanjske politike Crne Gore i određivanju njenog smjera kretanja“.

“Poređenje Crne Gore sa Ukrajinom je vrlo opasno jer produbljuje podjele u zemlji. Te riječi „mirišu“ na devedesete prošlog vijeka. Ovakva poruka može se čitati i kao poziv na vanparlamentarnu smjenu svake vlasti koja želi Crnu Goru integrisanu u EU i NATO “, upozorava sagovornik Pobjede.

Mićovićeva izjava za njega nije iznenađenje, jer, kako kaže, „Srpska pravoslavna crkva (SPC) je prepoznata kao najbliži saveznik Ruske pravoslavne crkve (RPC)“.

“To je dokazala i u slučaju priznanja autokefalnosti Ukrajinske pravoslavne crkve kada se svrstala sa Moskvom, protiv vaseljenskog patrijarha i niza drugih pravoslavnih crkava, uključujući Grčku crkvu koje su priznale tu autokefalnost. Treba se samo prisjetiti uloge SPC u toku ratova u bivšoj Jugoslaviji, kada su sveštenici ove crkve blagosiljali Arkana Ražnatovića i slične paravojne formacije koje su činile zlodjela u Bosni i Hercegovini. Arkan je bio rado viđen gost u Cetinjskom manastiru “, podsjeća Garčević, uz konstataciju da „imajući ovo u vidu“ nije iznenađen „da u ovom teškom momentu za Ukrajince, SPC nije na njihovoj strani, već na strani agresora“.

Ističe da je „ovakva pozicija SPC konačno postala očita i Briselu, pa je Evropski parlament nedavno izrazio zabrinutost zbog uloge te crkve u našem regionu“.

Garčević je profesor međunarodnih odnosa na Univerzitetu u Bostonu, a bio je nacionalni koordinator Crne Gore za NATO i upozorava da je „Zapadni Balkan uz Istočnu Evropu, najranjiviji dio kontinenta“.

“Uticaj Rusije je veliki, kako u Srbiji, tako i u Bosni i Hercegovini, odnosno entitetu Republika Srpska. Plašim se da bi Bosna i Hercegovina mogla biti dodatno destabilizovana “, kaže on.

Uticaj Moskve je, ističe, dosta prisutan i u Crnoj Gori i to na različite načine.

“Kako kroz ideologiju koju baštine proruske partije koje nijesu osudile invaziju na Ukrajinu, tako kroz poslovne veze sa ruskim tajkunima”, kaže Garčević, naglašavajući da je dovoljno uraditi analizu „izjava zvaničnika naših partija, pa će vam biti jasno gdje ko stoji“.

Ukazujući na aspekt veza sa tajkunima podsjeća da Sergej Šojgu, Oleg Deripaska, Roman Abramovič, Sergej Polonski, Juri Lužkov i ostali nijesu u Crnoj Gori od juče.

“Poznata je činjenica da je kapital većine ruskih tajkuna usko povezan sa ruskom državom. Već me je nekoliko bivših kolega iz SAD pitalo da komentarišem zašto je Crna Gora dozvolila da se jahte ruskih tajkuna sidre u našim lukama dok traje rat u Ukrajini “, dodaje Garčević.

Tok rata u Ukrajini, prema njegovim riječima, mogu ohrabriti ili obeshrabriti one političke snage u regionu koje podržavaju Rusiju.

“Očigledno je da od brzog završetka rata nema ništa. Ukrajina se pokazala kao tvrd orah. Kako vrijeme bude odmicalo, za Rusiju će biti mnogo teže da pronađe rješenje koje bi zadovoljilo njene početne ambicije. Takav ishod bi mogao da bude demoralizujući za one koji razmišljaju o „ukrajinskom scenariju“ za region”, ocjenjuje on.

Poručuje i da je od ključne važnosti da Brisel i Vašington budu proaktivni u regionu.

“Posjeta najviših zvaničnika iz EU država ili SAD bi bio dobar znak podrške. Važno je isto da se perspektiva EU članstva, koja je, budimo iskreni, potonula na dno EU prioriteta, vrati na mjesto gdje je nekada bila. Postoje razni načini da se ona oživi, a da se ne kompromituju principi na kojima se pristupanje zasniva – vladavina prava, nezavisnost pravosuđa i sloboda medija”, kategoričan je sagovornik Pobjede.

U ovim nesigurnim vremenima, dodaje, najbolje se vidi koliko je NATO članstvo značajno za Crnu Goru.

” To je garancija njene cjelovitosti i brana svim pokušajima da se njen strateški kurs promijeni “, zaključio je Garčević.

Mitropolit crnogorsko-primorski Crkve Srbije Joanikije Mićović kazao je u neđelju da su događaji u Ukrajini „posljedice bezbožništva“, te da se „taj narod međusobno zavadio“.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Jole
Gost
Jole

Pa eto pošto pojedini vjerujuci mogu pomjerati planine, neka fino upotrijebe svoju moc pa zaustave rat…

Radovan
Gost
Radovan

DA zavrse bacuske s Ukrajinom , pa nek nam Bog u pomoc 😃

Mladen
Gost
Mladen

Kao i uvijek svaka rečenica i izjava mitropolita Crnogorskog Joanikija se izvuče iz konteksta.

Ribnica
Gost
Ribnica

Zato i porede. Vrše pritisak i pokušavaju sijući strah. Ne poznaju Crnogorce.
Živjela ti nama mala 🇲🇪♥️🇲🇪♥️🇲🇪♥️

Send this to a friend