Politika

Poruka iz Brisela: Crna Gora i Srbija da doprinesu procesu proširenja

Šefovi diplomatija Evropske unije su u Briselu razgovarali o francuskom prijedlogu i drugim mišljenjima o preinačenju i djelotvornijem daljem procesu pregovora o članstvu, a Crna Gora i Srbija su pozvane da se uključe u ove napore za pospješenje proširenja.

To su po završetku zasijedanja izjavili ministri Francuske, Holandije i Austrije, a predsjedavajuća šefica finske diplomatije Tuti Tupurainen je novinarima rekla da se očekuje da nova Evropska komisija pošto preuzme dužnost u januaru sagleda šta sadrži francuski prijedlog o novoj metodologiji i zamisli drugih članica Unije o preuređenju pregovora o članstvu.

“Nijesmo razgovarali o detaljima iz francuskog prijedloga. Imali smo opštu raspravu o proširenju i željeli smo da ponovimo našu posvećenost evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana, ali smo čuli francuski prijedlog, neki su o tome govorili, neki su bili pozitivniji kada je u pitanju taj prijedlog, neki oprezniji”, rekla je ona.

Francuska ministarka za Evropu Ameli de Monšalen je novinarima rekla da su svi ministri saglasni da se proces proširivanja preuredi i naglasili da je neupitna perspektiva Zapadnog Balkana za ulazak u članstvo Unije.

Na pitanje da li se ta nova metodologija odnosi i na Srbiju i Crnu Goru koje već pregovaraju o članstvu na temelju utvrđenog pregovaračkog okvira, Ameli de Monšalen je uzvratila da “vjeruje da bi te zemlje mogle biti zainteresovane ako nova Evropska komisija predloži tu novu metodologiju”.

“To je odluka koju one treba da donesu, a malo je prerano da od njih to zatražimo jer nema zvaničnog mandata, ali kad Evropska komisija iznese svoje prijedloge, tad će o sadržini moći da se razgovara s njima”, istakla je francuska ministarka.

Ona je predočila da su Srbija i Crna Gora te koje treba da se odluče na temelju jednog realnog prijedloga, jer “danas smo se mi saglasili samo o političkim, načelnim stavovima koji su proslijeđeni Evropskoj komisiji da se o tome izjasni u januaru”.

Ministarka Monšalen je navela da su svi ministri zaključili da Evropska komisija treba da u januaru iduće godine razmotri francuski i druge prijedloge i pruži tehničke i sve druge zaključke o mogućim promjenama okvira pregovora o članstvu.

“Druga zajednička poruka je da EU traži od zemalja regiona da uporedo nastave da sprovode reforme, a sve to – reforme u regionu i preuređenje samog procesa se moraju uporedo odvijati”, tako da, istakla je ona, do proljeća iduće godine bude jasno i u kojoj mjeri su Sjeverna Makedonija i Albanija sprovele tražene reforme.

Holandski ministar inostranih poslova Stefen Blok je rekao da je vlada u Hagu voljna da prouči kako francuski, tako i prijedloge Italije i Austrije za pospješenje procesa pregovora o članstvu.

Holandija smatra da je posebno potrebno naglasiti važnost vladavine zakona, suzbijanja korupcije, i najprije će o tome još razgovarati ministri i potom uputiti prijedloge Evropskoj komisiji, rekao je Blok.

Francuska ministarka Monšalen je uoči zasijedanja izjavila da je ponuđena francuska nova metodologija za proširivanje politički prijedlog i rekla da je, imajući u vidu da u EU mnogi dijele ocjenu da ima slabosti u pregovorima sa Srbijom i Crnom Gorom, EU spremna da o tome razgovara s Beogradom i Podgoricom s ciljem da se takođe “povrati povjerenje među članicama i stanovništvom EU”.

“Mislim”, navela je ona, “da u EU mnogi dijele dijagnozu da postupak koji je pokrenut sa Srbijom i Crnom Gorom jeste utemeljen, ali koji ima slabosti”.

“Tu se sve mora gledati jasno”, podvukla je francuska ministarka i dodala “i ako Srbija i Crna Gora žele da se uključe u ovu novu dinamiku koja je pokrenuta, bićemo sasvim spremni da to razmotrimo”.

18

avatar
1000
18
0
0
 
17
Edi89ZarkoGolubicZigmanKasijaBar_pamti
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Edi89
Gost
Edi89

Predsjednik Đukanovic je svojim svakodnevnim predanim radom i ulogom koju ima u svijetu dao do znanja tom istom svijetu i EU koliko je Crna Gora vazna u ovom regionu i u mnogo sire

ZarkoGolubic
Gost
ZarkoGolubic

Jaka diplomatska aktivnost drzavnog rukovodstva i predan rad na promovisanju Crne Gore na vaznim svjetskim adresama su urodili plodom i EU je shvatila da za Crnu Goru nema nazad

ZarkoGolubic
Gost
ZarkoGolubic

EU treba da shvati da nema alternative za Crnu Goru

Zigman
Gost
Zigman

Crna Gora treba da bude prva nova clanica EU jer to zasluzuje

Kasija
Gost
Kasija

Da je sreće da se turistička ponuda Srbije ne zasniva na različitim ukusima rakija već na Evropskim projektima kakve promoviše Crna Gora. Ne možemo nikako opet u isti koš.

Bar_pamti
Gost
Bar_pamti

Ta srbija da je razvijena priblizno koliko i mi ne bi im pola omladine dolazilo u sutomore da prodaje krofne na 40 stepeni za 200e

Unico
Gost
Unico

Nijedna nije ni primaci Crnoj Gori kad su reforme i rad u pitanju

Kolasinacc
Gost
Kolasinacc

E da svi doprinose kao Crna Gora sve bi bolje bilo

Sony
Gost
Sony

E sta je nasa Crna Gora za Srbiju i ove. Mi ne treba da se brinemo ima ko sve dovodi na svoje mjesto.

Zvezdasica
Gost
Zvezdasica

E vala ako neko radi i doprinosi to je Crna Gora!

Djekna
Gost
Djekna

Daleko nam kuca od Srbije. Mi smo samostalna drzava i znamo sta radimo, i bez mijesanje Srbije ili bilo koga drugog

Bedem
Gost
Bedem

Crna Gora doprinosi procesu prosirenja, a za Srbiju ne znamo, nije nasa stvar.

KapetanRicudis
Gost
KapetanRicudis

Izgleda ovi iz evrope veze nemaju. Znaju li Oni ko je priznao Kosovo,ko je (uzalud) glasao za njihov ulazak u Interpol,ko je bez referendums usao u NATO,ko je uveo sankcije Rusiji,ko je uradio sve sto se trazilo a cesto I vise od toga… Pa nije sigurni ta tvrdoglava,nacionalisticka,nepokorna Srbija,otkud sad mi LIDERI u istom kosu sa njima???

🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Gost
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Kad porastu moji jarici bice koze I jarad

Svjefol
Gost
Svjefol

Kakva Srbija?!… Sve nas vezuju u paket sa Srbijom, a Srbija na repu civilizacije. Tamo tek predstoje svakakve nevolje….

Send this to a friend