Politika

Posjeta Grlića Radmana u duhu zajedništva i dokazane podrške Hrvatima

Ministar vanjskih i evropskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman stigao je danas u Crnu Gor, a nakon sastanaka u Podgorici, Radman je posjetio Kotor, gdje se susreo s biskupom kotorskim monsinjorom Ivanom Štironjom te posjetio Kotorsku biskupiju, a nakon toga i novu zgradu Generalnog konzulata Hrvatske, kao i Hrvatsko građansko društvo Crne Gore.

Nakon toga, u Donjoj Lastvi u prostorijama Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore, sastao se s predsjednikom HNV-a Zvonimirom Dekovićem, predsjednikom Hrvatske građanske inicijative Adrijanom Vuksanovićem, kao i potpredsjednikom HGI-ja Ilijom Janovićem.

Deković je upoznao Grlića Radmana s radom HNV- a, kao i sa brojnim aktivnostima hrvatske nacionalne manjine.

Vuksanović se zahvalio na dolasku Grlića Radmana te istakao zadovoljstvo zbog podrške koje pruža i nedvosmisleno iskazuje Hrvatska Hrvatima u Crnoj Gori i institucijama koje ih predstavljaju, a među njima se posebno ističe Hrvatsko nacionalno vijeće.

Grlić Radman je istakao da će Hrvatska i ubuduće voditi računa o Hrvatima u Crnoj Gori.

Janović je govorio o aktivnostima stranke na lokalnom nivou i izrazio zadovoljstvo djelovanjem u Skupštini Opštine Tivat i na zasjedanju tivatskog parlamenta gdje odbornici HGI zastupaju i brane interese Hrvata, a način na koji to čine, naglasio je, zavrjeđuje sve veći broj pohvala.

Nakon sastanka, Radman se susreo s predstavnicima hrvatskih udruženja u Crnoj Gori, koji su predstavili svoje djelovanje i iznijeli probleme s kojima se susreću. Hrvatski ministar se osvrnuo na sastanke koji su održani u Podgorici, a takođe je izrazio zadovoljstvo susretom s predstavnicima hrvatskih udruženja, kao i bezuslovnu podršku.

Poslanica i predsjednica Odbora za Hrvate izvan Hrvatske Zdravka Bušić je istakla da će, kao i uvijek, brinuti o Hrvatima izvan domovine, kao i truditi se pomoći hrvatskoj zajednici, u okviru svojih mogućnosti.

Na kraju susreta razmijenjeni su prigodni darovi.

Radman će sjutra boraviti na naučnom skupu „Identitet Hrvata Boke kotorske“ u Tivtu.

Susretu su prisutvovali i ambasador Hrvatske u Crnoj Gori Veselko Grubišić, kao i generalna konzulka Hrvatske u Kotoru Jasminka Lončarević.

Send this to a friend