Politika

Poslanici za pola godine radili 24 dana, najaktivniji Posebni poslanički klub

Poslanici u Skupštini Crne Gore (Foto: CdM)

U proteklih pola godine Skupština Crne Gore je radila nešto većim intenzitetom u poređenju sa prethodnim izvještajnim periodom (od 1. novembra 2017. do 30. aprila 2018.), a većina poslanika je prekidom bojkota i povratkom u skupštinske klupe doprinjela poboljšanju rada parlamenta. Od prvih pet najaktivnijih poslanika tri dolaze iz opozicionog Demokratskog fronta (DF) i to Branko Radulović, Branka Bošnjak i Jovan Jole Vučurović, navodi se u Drugom polugodišnjem izvještaju o radu parlamenta koji je radio MANS.

Izvještajem je obuhvaćen period od 1. maja 2018. do 31. oktobra 2018. godine tokom koga je praćena aktivnost poslanika, klubova poslanika kao i kontrolna funkcija Skupštine.

Poslanici dijela opozicije, njih 11, i dalje bojkotuju rad parlamenta.

“Od maja do oktobra ove godine, održano je 10 sjednica na kojima je usvojeno 87 zakona i drugih akata. Četiri podtačke u okviru tačke izbori i imenovanja koje su se odnosile na Predlog kandidata za izbor članova Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika nisu usvojene, jer za njih nije postojala neophodna dvotrećinska većina. U tom periodu poslanici su zasijedali nepuna 24 radna dana ili ukupno 196 sati, pri čemu su najduže radili u junu-ukupno 12 radnih dana, a najmanje u septembru-samo dva sata”, saopšteno je iz MANS-a.

Samo 14 poslanika je aktivno učestvovalo u radu plenuma, a čak 45 odsto poslanika koji su učestvovali u radu Skupštine bili su vrlo rijetko aktivni, i spadaju u neaktivnu grupu poslanika kada je u pitanju rad na plenarnim sjednicama.

“Od prvih pet najaktivnijih poslanika čak tri dolaze iz opozicionog Demokratskog fronta (DF) i to Branko Radulović, Branka Bošnjak i Jovan Jole Vučurović. Na četvrtom mjestu je poslanik Aleksandar Damjanović iz Posebnog kluba poslanika. Peto mjesto dijele tri poslanika, dva su iz vladajuće koalicije, Marta Šćepanović iz DPS-a i poslanik Liberalne partije (LP) Andrija Popović. Treći poslanik koji dijeli peto mjesto sa pomenutim poslanicima je poslanik Socijaldemokratske partije, Raško Konjević”, piše u Izvještaju.

Naglašeno je da je među poslaničkim klubovima najaktivniji Posebni poslanički klub, pa klub DF-a, na trećem mjestu je poslanički klub SDP-a, zatim  DPS, SD i LP. Slijedi poslanički klub partija manjinskih naroda, dok je na posljednjem mjestu klub SNP-DEMOS.

“Skupština kontrolnu ulogu ne vrši aktivno, a u malobrojnim slučajevima kada se kontrolni mehanizmi koriste, najčešće nisu precizirane konkretne obaveze institucija izvršne vlasti, niti postoji sistem praćenja njihovog sprovođenja. U proteklih pola godine skupštinski Odbori su organizovali dva kontrolna i devet konsultativnih saslušanja. Njima je prisustvovalo 28 osoba”, stoji u MANS-ovom Izvještaju.

Kroz korišćenje kontrolnih mehanizama, od konstituisanja ovog saziva Skupštine usvojena su 78 zaključka obavezujuća za izvršnu vlast i druge institucije.

“Međutim, polovina tih zaključaka je uopštena i njihovo sprovođenje nije moguće pratiti, dok su samo u 32 odsto definisane konkretne obaveze institucija, a ostali zaključci su samo donekle mjerljivi. Skupština nema nikakav sistem praćenja realizacije zaključaka, što značajno smanjuje njene kapacitete za efektivno obavljanje Ustavne dužnosti da kontroliše rad izvršne vlasti”, zaključuju u MANS-u.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
veki
Gost
veki

Montenegro, zemlja godišnjih odmora

majko sveta
Gost
majko sveta

i za ta 24 dana uzeli po minimum dvadeset hiljada, kad pomnozite plate sa 12 mjeseci u godini. i to samo plate

Send this to a friend