Politika

Poslanički klub DPS: Leposavić da lepo izuči Ustav i zakone Crne Gore

Iz Poslaničkog kluba Demokratske Partije Socijalista Crne Gore, obratili su se aktuelnom  ministru pravde i manjinskih ljudskih prava Vladimiru Leposaviću, tom prilikom poručujući, da temeljno izuči Ustav i zakone Crne Gore, čiji je sada ministar.

“Leposavić nije lepo izučio Ustav Crne Gore i njene zakone. To bi mu se nekako i moglo oprostiti kao tek svršenom studentu prava, ali ne kao ministru pravde i doktoru pravnih nauka. Bolje bi mu bilo da se pozabavi svojim izjavama koje se, ne rijetko, ocjenjuju kao zabrinjavajuće i štetne od strane neupitnih autoriteta nosilaca sudijske funkcije. Pored njegovog flagrantnog i s umišljajem učinjenog ugrožavanja nezavisnosti crnogorske sudske vlasti, Leposavić bi želio da povodom demokratskog Predloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o slobodi vjeroispovijesti, svi zatvore oči i uši, na propuste kojima obiluje njegov tekst i postupak takozvanog usvajanja“, poručuju iz poslaničkog odbora DPS-a.

Leposaviću iz poslaničkog kluba poručuju, da se mane prozivki upućenih na račun Đukanovića, istovremeno podsjećajući ga da nema pravo da osporava Ustavom utemeljeno postupanje presjednika Crne Gore.

“Kada govori o bespotrebnom provociranju ogromne većine građana Crne Gore od strane predsjednika Crne Gore, neka se sjeti i odgovori zašto je pobjegao iz Skupštine, sa sjednice odbora, ne zucnuvši ni slovo, ni na jedno postavljeno poslaničko pitanje. Skrivajući i sebe i zakon od relevantnih međunarodnih institucija i organizacija, plašeći se njihovog mišljenja, usudio se da komentariše nesporno Ustavom utemeljeno postupanje predsjednika Crne Gore”, dodaju iz DPS-a.

Iz poslaničkog kluba su iskoristili priliku da ga podsjete na događaje iz bliske prošlosti koji se tiču aktuelne vlasti i njihovih postupaka.

“Dojučerašnji pravni savjetnik SPC kratkog je pamćenja. Olako je zaboravio pozive poslanika dominantnog konstituenta sadašnje većine upućene predsjedniku Crne Gore 28.12.2019. godine, da vrati Zakon o slobodi vjeroispovijesti, Skupštini na doradu. Čak su se istrčavali sa Predlogom o raspisivanju referenduma. A sada Leposaviću za Predlog zakona nije potrebna ni javna rasprava”, ističu iz DPS-a.

Iskoristili su priliku, još jednom pozivajući Leposavića, da  utvrdi gradivo, prije nego li se da u tumačenje zakona i  Poslovnika Skupštine.

“Leposavić govori o manipulaciji! A opet lepo ne poznajući odredbe Poslovnika Skupštine, kao ni nadležnost Državne izborne komisije. Isto kao što se pozivao na nepostojeći član 97. Zakona o državnoj upravi. Ne poznaje zakone, čuo je za Bogišića, citirao ga, ali je o Bogišićevoj normi trebao da razmišlja 28. i 29. decembra i sugeriše „većini“ od 40 poslanika da joj prilagodi svoje postupanje”, zaključuju iz poslaničkog kluba DPS-a.

Send this to a friend