Politika

Poslanik ne smije da degradira funkciju

Foto: Skupština Crne Gore

Vladajuća koalicija u Skupštini Crne Gore predložila je Etički kodeks koji, kako su obrazložili, predstavlja skup pravila i standarda ponašanja poslanika u parlamentu.

Navodi se da pravne norme često ne mogu da obuhvate sve situacije u kojima se svaki javni funkcioner, a posebno poslanik, može naći u obavljanju funkcije.

“Zato se zakonske norme moraju dopunjavati etičkim, koje omogućavaju da opravdamo pravna pravila i da odredimo što je u društvu dopušteno ili zabranjeno”, kaže se u predlogu Etičkog kodeksa, koji se nalazi u skupštinskoj proceduri, pišu Dnevne novine.

Taj dokumant su predložili poslanici Demokratske partije socijalista, Socijaldemokrata, Bošnjačke stranke, Liberalne partije i koalicije Albanci odlučno. Među predlagačima se navodi i Hrvatska građanska inicijativa, ali u zahtjevu dostavljenom parlamentu nema potpisa Adrijana Vuksanovića.

Kodeks, kao skup etičkih pravila ponašanja, postavlja zahtjeve i pravila, utvrđuje principe i standarde poželjnog i očekivanog ponašanja poslanika, sa ciljem obezbjeđenja uslova za izgradnju povjerenja i stvaranja političkog ambijenta u kojem će se vrednovati učinak svakog poslanika.

Etički kodeks, kako se navodi, treba da predstavlja efikasan mehanizam u borbi protiv korupcije, i njime su implementirane preporuke Grecoa, što je jedan od osnovnih razloga za njegovo donošenje.

“Smisao donošenja Kodeksa nije u tome da bude sam sebi cilj, već da postane sredstvo za uspostavljanje kredibiliteta izabranih predstavnika/poslanika, a što može biti značajan mehanizam za unapređenje međuljudskih odnosa”, navodi se u Kodeksu.

Etički kodeks je, kako se ocjenjuje, akt samoregulacije i važan korak u izgradnji povjerenja izmedu poslanika i građana.

“Kodeks ima praktičnu vrijednost, jer izabrane predstavnike treba da učini odgovornim i treba da doprinese da se ugled i dignitet Skupštine, kao zakonodavnog organa države, podigne na nivo koji to ovaj visoki dom zaslužuje”, smatraju poslanici vladajuće koalicije.

Poslanik je dužan da funkciju obavlja nepristrasno, bez predrasuda i diskriminacije u odnosu na rasu, vjeru, pol, nacionalnu pripadnost, životno doba, bračni status, seksualnu orijentaciju, socijalno imovinski status i svaku različitost, poštujući i štiteći ljudska prava i slobode.

“Poslanik je u vršenju funkcije dužan da djeluje isključivo u javnom, odnosno opštem interesu, a ne u ličnom, niti u interesu pojedinaca ili grupa pojedinaca, radi postizanja direktne ili indirektne koristi”, piše u dokumentu.

Poslanik je dužan, kako se navodi, da u svakoj situaciji vodi računa da ne degradira funkciju, da ne povrijedi ugled ostalih poslanika i Skupštine.

Takođe, poslanik je dužan da se pridržava propisa koji se odnose na zabranu korupcije i izbjegava svako ponašanje koje bi se prema važećem ili medunarodnom zakonodavstvu moglo okarakterisati kao koruptivna radnja ili odstupanje od pravila Kodeksa.

“Poslanik neće tražiti, primiti, odnosno dozvoliti drugom licu da u njegovo ime ili za njegovu korist primi, niti daje poklon, pruža neku uslugu, gostoprimstvo ili bilo kakvu drugu vrstu koristi u vezi sa vršenjem funkcije, osim prigodnih i protokolarnih poklona minimalne vrijednosti”, stoji u obrazloženju.

Nadzor nad primjenom i praćenjem poštovanja Kodeksa u nadležnosti je Odbora za ljudska prava i slobode. Prijavu o povredi odredaba Kodeksa može podnijeti predjedavajući Skupštine, poslanik, kolegijum predsjednika Skupštine, predsjednik Kluba poslanika.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Sigurica
Gost
Sigurica

A šta ćemo sa pajserom, hotelskoj sobi, …. kada narod ne može reći svoje,…a oni podmićeni glasovi,… a sve u ime države… a gdje je pečat….??? Lako je kodeks napisati.

Edi89
Gost
Edi89

Svaka cast za DPS koji he predlozio ovaj kodeks

ZarkoGolubic
Gost
ZarkoGolubic

Poslanik mora da opravda povjerenje gradjana , a to opozicionim poslanicima ne polazi za rukom

Votka88
Gost
Votka88

Vrijeme je vise da se ovako nesto predlozi

Kaktus
Gost
Kaktus

A ne no cemo ih pustit da prave rijaliti od nase skupstine ,ajde more,kome se ne svidja nek izadje pa neka psuje po ulici,zna se za sta je skupstina

kamiondzija78
Gost
kamiondzija78

Zakon se mora uvesti da bi se svi ponasali onako kako treba a ne da se ponasaju kao da su na ulici a ne u Parlamentu

KOCOBO
Gost
KOCOBO

Poslanik ne moze da bude neko kao mandic i medojevic koji svako malo iznose neistine i izvrcu cinjenice i varaju javnost

Igor88
Gost
Igor88

Ovo je neophodno da se uvede.

Leart
Gost
Leart

Auuuuu dajte ljudi neki zakon za prizemljenje glava sto je mandic obecao da ce da lete kroz skupstinu ahhahahaha svaka li mu je prica ista,polecese glave isto kao sto se on odseli posle referenduma u srbiju 😉

Bojica
Gost
Bojica

Bitan iskorak za stvaranje politickog ambijenta koji je neophodan za rad!

Komita
Gost
Komita

Sramota me dje zivim kad nam skupstinu vidim,ka da smo u nigeriju pa svako malo ovi iz fronta prave incidente ne bi li okupirali paznju svojih polupismenih glasaca

InesBD
Gost
InesBD

Pravila ponasanja moraju da postoje i za svaku psovku da se uvede da placaju kaznu jer ponasanje opozicije u Skupstini je za svaku osudu

domacica
Gost
domacica

Ovo se sigurno nece svidjeti opoziciji, koja je navikla da se ponasa kako njoj odgovara.

Prepelica
Gost
Prepelica

Vrijeme je da se uvede neki zakon po kome ako neko ne dolazi u Parlament i ne prima platu uopste kao sto je to bio slucaj sa opozicijom!

Bar_pamti
Gost
Bar_pamti

Ja bi im uveo novcane kazne za ono bojkotovanje svega

Liberal
Gost
Liberal

Pa da vidimo oce li se pipun zalijetati na miska vukovica opet koji moze otac da mu bude ,ili ce mozda biti malo civilizovaniji

Jagos
Gost
Jagos

Dosta je bilo skandala od strane Df-a i ostalih opozicionih partija, nadam se da ce sad vise da se posvete interesima gradjana, a manje bojkotu institucija.

Stefo12
Gost
Stefo12

Kodeks ponasanja je neophodan da se umire ovi primitivci iz fronta

sekretarica
Gost
sekretarica

Svaka cast! Vrijeme je da se ustanove pravila, koja ce da vaze za sve!

Vojislav ..
Gost
Vojislav ..

Konacno ce i opozicija da radi svoj posao!

Tiramisu
Gost
Tiramisu

Vrijeme je nesto da se preduzme, jer ponasanje opozicije je uzelo maha

Maltis
Gost
Maltis

Pokušaj da se ućutka DF. Bijedno

Mr.Evil
Gost
Mr.Evil

Bolje bi ovo obradili Buksovci! Oni imaju smisla za humor a ovaj humor predlagača je smijurija!

Send this to a friend