Politika NIKOLA RAKOČEVIĆ, POSLANIK DPS

Posrtanje države na svim poljima jedini rezultat ekspertske vlade

Nikola Rakočević

Partije koje su bezrezervno na evropskoj platformi imaju 40 mandata u Skupštini i pitanje je vremena kada će imati većinu. Ukoliko dio trenutne većine želi saradnju na euroatlantskim principima i nastavak reformi, moraju da učine korak u pravom smjeru. Crna Gora više ne može da čeka, kaže u razgovoru za Dnevne poslanik DPS Nikola Rakočević.

Komentarišući pokušaj da se napravi rekonstrukcija Vlade po modelu DF-a, Rakočević poručuje kako je skloniji da povjeruje da će premijer “pomjeriti planinu pogledom, nego da će se DF dogovoriti sa bilo kim bilo šta”.

On kaže da bi ga, uprkos svemu, iznenadilo da URA i Demokrate odluče da formiraju Vladu za interese Beograda i Moskve, jer bi to bio njihov politički kraj “na Zapadu i u većinskoj Crnoj Gori”.

Ocjenjujući rad Vlade ističe da je to, u najkraćem, “posrtanje naše države nasvim poljima”.

Ne prođe dan, a da nas Vlada ne iznenadi nekom svojom odlukom. Najnovija, ako se do objavljivanja intervjua ne desi još nešto, jeste imenovanje funkcionerke srpske ultranacionalističke stranke Dveri na čelo Filmskog centra Crne Gore. Šta čeka crnogorsku kulturu? Kako će se ovakva kadrovska rješenja odraziti na identitetska pitanja?

RAKOČEVIĆ: Obrazovanje i kultura nijesu zauzeli odgovarajuće mjesto u savremenoj Crnoj Gori. Možda je i to jedan od odgovora na pitanje kako nam se takva greška mogla desiti 30. avgusta, pa da dovedemo na vlast negatore kulture i države, među kojima je znatan broj vrlo upitne pristojnosti. Najzad, vjekovna posrtanja Crne Gore mogu se pripisati stalnoj političkoj nestabilnosti i ekonomskoj neodrživosti, a obje ove komponente, neophodne za napredak društva, prevashodno su uslovljene potrebnim nivoom kulture i obrazovanja jedne naeije.

Sjetite se kada je jedan od britanskih ministara u vremenu rata predložio Vinstonu Čerčilu da novac iz budžeta namijenjen kulturi preusmjere za naoružanje. Čerčil je na to odgovorio: “A šta bismo tada imali da branimo”. Na to mi liči politika ove trenutne Vlade. Hoće da obezliče i uprljaju kulturu i obrazovanje do mjere da više nikome nije stalo do države. Kako drugačije objasniti sva ta rješenja u prosvjeti i kulturi, koja muče pristojnog čovjeka, ne samo ekstremizmom, već nekompetentnošću i lošom namjerom prema identitetu i emancipaciji Crne Gore.

Najavljuje se rekonstrukcija Vlade po modelu DF-a. Jeste li iznenađeni, imajući u vidu čvrsta obećanja premijera da ovo neće biti politička, nego “ekspertska” Vlada?

RAKOČEVIĆ: Skloniji sam da povjerujem da će premijer Krivokapić “pomjeriti planinu pogledom”, nego da će se DF dogovoriti sa bilo kim bilo šta. Stvar je jednostavna. Od samog početka se ne radi o ekspertima, niti je postojala potreba za “ekspertskom vladom”, šta god ta sintagma označavala. Koncept nazvan “ekspertska vlada” je bio samo alibi koji je podrazumijevao da, pod pritiskom naših euroatlantskih partnera, URA i Demokrate ostave DF van Vlade.

To je sasvim smisleno ukoliko se želi evropska i suverena Crna Gora u partnerstvu sa Vašingtonom, Londonom, Berlinom, Briselom i ostalim razvijenim zapadnim demokratijama.

Nakon svega, ipak moram reći da bi me iznenadilo da URA i Demokrate odluče da formiraju Vladu zainterese Beograda i Moskve. To bi za te dvije partije bio politički kraj na Zapadu i u većinskoj Crnoj Gori. Poistovjetili bi se sa radikalnom desnicom.

Zar njihovi postupci ne pokazuju da idu u tom smjeru?

RAKOČEVIĆ: Uprkos pompeznim najavama, ne očekujem da će oni koji sebe nazivaju evropskim snagama otvoriti vrata Vlade van evropskom uticaju i time ugroziti Crnu Goru, ali i zabiti trn u svoju, još uvijek zdravu, nogu.

Svjedoci smo grubog prepucavanja GP URA i Demokrata. I jedni i drugi pominju neke snimke i ucjene. Čega se plaše?

RAKOČEVIĆ: Tračeva smo se siti naslušaliu proteklih trideset godina. Jedini strah koji bi trebalo da imaju, a koji je pritom racionalan, jeste bliska saradnja sa DF-om. Takav savez ih udaljava od pozicije kredibilnog partnera evropske političke javnosti, od koje zavisi brzina ulaska Crne Gore u EU, što je cilj iznad svih ostalih ciljeva.

U koliko se Demokrate i URA ipak priklone Vučićevoj partiji u Crnoj Gori, tada će se ispostaviti da su svi oni dio iste ideološke, antievropske porodice negatora države i njenog evropskog puta.

 Kako komentarišete okretanje Demokrata DF-u, a kako ponašanje GP URA u aktuelnim političkim dešavanjima u Crnoj Gori?

RAKOČEVIĆ: DF je politički subjekt koji u ovom vremenu ne uspijeva da se otrgne uticaju velikodržavne politike zvaničnog Beograda, pa samim tim direktno radi za interese druge države, umjesto da štiti interese Crne Gore. Kada sarađujete sa takvim političkim partijama, ne možete biti ništa drugo do sljedbenik te ideje i misije služenja drugoj državi i ugrožavanja evropske perspektive sopstvene države. Jednom sam upravo za Vaš medij kazao da u političkoj koaliciji možete biti onoliko dobri koliko je dobra najgora karika u tom savezu. Demokrate i URA moraju shvatiti da Crne Gore bez evropske koalicije nema. Partije koje su bezrezervno na evropskoj platformi imaju 40 mandata u Skupštini i pitanje je vremena kada će imati većinu. Ukoliko dio trenutne većine želi saradnju na euroatlantskim principima i nastavak reformi, moraju da učine korak upravom smjeru. Crna Gora više ne može da čeka.

Da li mislite da je uloga međunarodne zajednice u rješavanju političke krize potrebna i moguća?

RAKOČEVIĆ: Naši međunarodni partneri žele da vide Crnu Goru u Evropskoj uniji, baš kao što su podsticali našu državu da postane dio NATO saveza. Uprkos protivljenju većine političkih subjekata koji sada čine vlast, Crna Gora je krenula evropskim putem. Razumije se, naši međunarodni partneri brinu o Crnoj Gori, ali prije svega, brinu o svom geopolitičkom interesu. Samo politički naivac to ne razumije. Međutim, jednako treba biti naivan pa da se ne vidi da ova vlast radi u interesu država koje su usprotivljene evropskom sistemu vrijednosti. Naši međunarodni partneri moraju shvatiti da je posrijedi postepeno urušavanje evroatlantskog karaktera Crne Gore.

Šta previđaju međunarodni partneri?

RAKOČEVIĆ: Sva imenovanja po dubini u Vladi, nevjerovatan uticaj SPC u društvu, naizgled nekontrolisane i navodno izolovane skandalozne izjave najistaknutijih predstavnika ruske politike u novoj vlasti, sve je to lonac sa mlakom vodom koja se postepeno grije i u jednom trenutku počeće da ključa. Ako potraje ovakvo stanje, uticaj zapadnih država biće minimiziran, a tada ćemo uzaludno pokušavati svi zajedno da iskočimo iz lonca panslavizma. Geostrateški uticaj Amerike i Evrope na Zapadnom Balkanu će nestati ukoliko Crna Gora ne dobije evropsku vlast čiji stožer je trenutno u opoziciji. Stoga, naši partneri sa Zapada se moraju uključiti u rješavanje društvene i političke krize.

Da idemo malo na teren ekonomije. Vlada je objavila da prodaje pšenicu koju je nabavila prethodna Vlada, a za koju je tvrdila da ne ispunjava potrebne uslove u pogledu kvaliteta. Sada odjedanput ta ista pšenica je dobrog kvaliteta i može da se proda…

RAKOČEVIĆ: Nije to ništa drugo nego dosljedna politika neozbiljnosti i neistina. Sjetite se brojnih optužbi tada tek formirane Vlade na račun prethodne. Najava da se neće spavahu Crnoj Gori zbog navodnog nedomaćinskog ponašanja bivše Vlade. Od svega, ostala je samo svježa, dobro skladištena pšenica.

Upravo tu pšenicu sada valja prodati da bi se pripunio budžet, kojem fali prihoda, a rashodi, izuzev skresanog kapitalnog budžeta, koji zapravo stvara dodatu vrijednost cnogorskoj ekonomiji, na visokom su nivou. Ekonomska politika trenutne Vlade je bez vizije.

Kada sumirate rezultate nove vlasti, što je najpogubnije po Crnu Goru i njene građane?

RAKOČEVIĆ: Posrtanje naše države na svim poljima u posljednjih godinu dana svoj izvor crpi u podaničkom odnosu trenutne Vlade centrima moći van Crne Gore i radu protiv nacionalnog interesa. Kada su to usvojili kao jedini plan djelovanja Vlade, onda su ekonomsku, identitetsku, kulturološku, riječju evropsku supstancu počeli rastakati kako je ko umio i koliko je ko stigao od Vladinih članova, a zapravo podizvođača radova u korist vanevropskih centara moći, čast malobobrojnim izuzecima.

Broj nezaposlenih u avgustu čak 23 odsto veći nego 2020.

Vlada se hvali rezultatima u turizmu. Sa druge strane imamo ogroman porast broja oboljelih, nažalost i preminulih od COVID-19…

RAKOČEVIĆ: Turistička sezona je imala izuzetan kvantitet i to nas je iznenadilo. Naravno, razlog leži u masovnom turizmu i potpuno otvorenom ulasku turista u Crnu Goru, bez COVID restrikcija i kontrola. Takva odluka Vlade odnijela je gotovo stotinu života u protekla četiri mjeseca. Dok čekamo podatak o prihodima od turizma, koji će uistinu biti veći nego što se očekivalo, već znamo da je struktura gostiju neodgovarajuća, jer je platežna moć turista ove godine drastično niža nego 2019. Takav pristup treba promijeniti za narednu turističku sezonu.

Ipak, i pored velikog broja turista u Crnoj Gori, broj nezaposlenih u avgustu 2021. godine, prema zvaničnim podacima, zabrinjavajućih je 23 odsto više nego u avgustu 2020. Nezaposlenost će biti još veći problem, a privreda će biti ugrožena u predstojećim mjesecima zbog najavljenih mjera ograničavanja rada ugostiteljskih i drugih djelatnosti.

Upozoravali smo da će masovni turizam, koji privlači goste niske platežne moći, istovremeno ugroziti zdravlje građana, ali i ekonomiju, jer će se u suzbijanju posljedica koronavirusa, nastalih od masovnog i nekontrolisanog turizma, morati ograničiti privredna aktivnost. Razlog leži u pogrešnoj ekonomskoj politici trenutne Vlade, bez strategije i vizije.

Manjine u dobru i zlu uz Crnu Goru

Očekujete li da partije manjinskih naroda prihvate poziv za ulazak u Vladu sa DF-om i aktuelnom većinom?

RAKOČEVIĆ: Imam jednostavan odgovor na Vaše pitanje znam da neće. Razlog je još jednostavniji. Narodi koji su malobrojniji u Crnoj Gori, Bošnjaci, Muslimani, Albanci, Hrvati i Romi, presudno su doprinijeli da naša država bude nezavisna i da postane uspješna multietnička demokratija. Stajali su uz one koji su sada u opoziciji i u dobru i u zlu. Da li očekujete da će partije nacionalnih Albanaca poći sa onima koji Kosovo nazivaju lažnom državom, da li očekujete da partije koje predstavljaju Bošnjake idu za onima koji negiraju genocid u Srebrenici i koji ih nazivaju lažnim ljudima lažne vjere? Uprkos razlikama, treba da tragamo za zajedničkim rješenjima. Ipak, sa vrijednostima multietničkog društva i vrijednostima savremene civilizacije nema kompromisa. Zato znam da će partije koje predstavljaju nacionalne manjine biti dosljedne zajedničkom cilju odbrani temeljnih vrijednosti savremene, nezavisne i evropske Crne Gore.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mina
Gost
Mina

Nije losa ideja vlada bez DF,naprotiv,odlicna.

HercegNovi
Gost
HercegNovi

Prije da ce biti bez DPS-a, i to zauvijek

Branka
Gost
Branka

A koliko vremena can treba za ovako prostu radnju.

Emanon
Gost
Emanon

Posrtanje drzave pocelo je jos 2007, a ovi su, na zalost, samo nastavili vasu praksu.

Send this to a friend