Politika

Postoji prostor za jačanje političkog dijaloga i saradnje Crne Gore i Švedske

Crna Gora i Švedska snažno su opredijeljene da intenziviraju politički dijalog i bilateralnu saradnju – ocijenjeno je na današnjem sastanku ministra vanjskih poslova Đorđa Radulovića i ambasadora Švedske na nerezidentnoj osnovi sa sjedištem u Beogradu Jana Lundina, koji je boravio u oproštajnoj posjeti povodom završetka mandata.

Kako su naveli iz tog ministarskog resora, Radulović je podsjetio na nedavnu posjetu šefice švedske diplomatije An Linde Crnoj Gori, u svojstvu predsjedavajuće OEBS-om, uz očekivanje da će dvije države dodatno raditi na jačanju političkog dijaloga kroz organizaciju posjeta na visokom i najvišem nivou.

Ambasador Lunden saglasio se da je potrebno preduzeti konkretne korake u tom pravcu, jer će na naše inicijative „Švedska otvoriti vrata za Crnu Goruʺ.

“Ocijenjeno je da će planirano otvaranje ambasade u Kopenhagenu, odakle ćemo pokrivati Skandinaviju, uključujući Švedsku, biti važno za dalje intenziviranje kontakata i produbljivanje saradnje u oblastima evropske integracije, ekonomije i turizma”, navodi se u saopštenju.

Napominju da je na sastanku istaknut značaj dinamiziranja evropskog puta Crne Gore, koja je, prema ocjeni ambasadora Lundina predvodnik u ovom procesu, te su razmijenjena mišljenja o aktuelnim zbivanjima unutar EU.

“Lundin je kazao da Švedske, kao dugogodišnja članica podržava evropsku integraciju naše države i cijeni napore koji se preduzimaju u oblasti borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala”, dodaje se u saopštenju.

Radulović je kazao da je Vlada odlučna u isporučivanju rezultata u slučajevima visoke korupcije, te da istovremeno očekuje da će  evropski partneri  Crne Gore to prepoznati i vrednovati.

Na sastanku je bilo riječi i o uticaju geopolitičke situacije na kretanja i odnose u Evropi, a koja se prelivaju i na dešavanja na Zapadnom Balkanu.

Send this to a friend