Politika Laković Drašković za Novu M

Potez Đukanovića iskorak, dobar za evropski put Crne Gore

Milo Đukanović

Postupak predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića da raspiše javni poziv za izbor ombudsmana, iako ga na to zakon ne obavezuje, dobar je potez i nesumnnjivo će biti pozitivno ocijenjen od strane Evropske komisije, kaže u razgovoru za Novu M šefica pregovaračkog tima za poglavlje 23 koje se odnosi na ljudska prava Marijana Laković Drašković.

<<<Đukanović raspisao poziv za zaštitnika ljudskih prava i sloboda<<<

Time se, kako objašnjava obezbjeđuje transparentnost u njegovom izboru.

“Transparentnost ovog obima nije praktikovana u ranijim procedurama za izbor zastitnika. Postupak predsjednika CG nesumnjivo je izraz njegove volje da se putem maksimalne transparentnosti obezbijedi ličnost adekvatna funkciji koju treba da obavlja, odnosno ličnost visokog licnog i profesionalnog autoriteta”, kazala je Laković Drašković.

U došadasnjoj praksi predsjednik Crne Gore predlagao je jednog kandidata, potom obavljao konsultacije sa predstavnicima NVO sektora i stručne javnosti, objašnjava Laković.

Raspisivanjem javnog poziva, prije nego Đukanović parlamentu predloži kandidata za zaštitnika ljudskih prava, u igri će biti više njih. Ovaj potez će, smatra Laković Drašković, biti pozdravljen i od strane EK jer će pozitivno uticati na evropski put naše države.

“Rad i funkcionisanje institucije Ombudsmana EK pomno prati kroz poglavlje 23. Smatram da će ovakav postupak predsjednika Crne Gore naići na jako dobar odjek u EK kao i državama članicama”, ocijenila je Laković Drašković.

Ljudska prava su, podsjeća Laković Drašković, svakodnevna i obična prava koje ostvaruju građani u dnevnom kontaktu sa državom i njenim organima, ali i sa ljudima oko sebe. S toga je izbor Ombudsmana i te kako važan.

“Zato je važno za naše građane i građanke ko je osoba koja je na čelu tako važne nezavisne insitucije koja preduzimajući mjere za zaštitu ljudskih prava i sloboda, obezbjeđuje jačanje institucija sistema, a sami učinak institucije u najvećoj mjeri se bazira na ličnom i profesionalnom autoritetu čelnog čovjeka institucije, samog Ombudsmana”, navela je ona.

Podsjetimo, javni poziv za izbor zaštitnika ljudskih prava raspisan je juče i trajaće dvije sedmice, a do sada je funckciju obavljao Šućko Baković.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Kot
Gost
Kot

U crnoj gori se konkursi objavljuju onda kada su već određeni radnici koji će da rade a drugima se kaže da idu kućama i da će biti obaviješteni hoće li biti primljeni ili ne.

Bokelj
Gost
Bokelj

Ništa ovaj ne radi bez nekog interesa…

Cetinje
Gost
Cetinje

A zasto se ne otvori u CG ambient da svi gradjani VOLE SVOJU DZAVU.ZASTO ?DALI TO OVA DRZAVA ZNA I DALI TO ZELI TO JE PITANJE.ZASTO DRZAVA NE POMAZE SVOJE GRADJANE ,A NE SVE RADI DA JE POLA GRADJANA NE VOLE

Koverta
Gost
Koverta

Demokrata,nema što!

Send this to a friend