Politika

Potpukovnici Murić i Klikovac: Do pet puta veći troškovi za obuku vojnika u inostranstvu, nećemo sukob sa narodom

FOTO: Facebook Sačuvajmo Sinajevinu

Najvažnija misija vojske je odbrana zemlje i zato vojnici moraju da budu osposobljeni. A da bi bili osposobljeni, moraju da vježbaju na poligonu koji je u Crnoj Gori, istakao je načelnik Odjeljenja za obuku, potpukovnik Enes Murić u emisiji „Javna rasprava“.

“Obuka u inostranstvu zahtijeva četiri do pet puta veće troškove. Prvenstvena misija je odbrana Crne Gore i moramo imati poligon na koji možemo svakodnevno vježbati. Kada bi imali poligon u nekoj od država okuženja, naše planiranje ne bi zavisilo od nas već od njih i morali bi praviti planove koji odgovaraju državama koji bi nam ustupili poligon“, naveo je on.

Potpukovnik Mitar Klikovac iz Odjeljenja za planiranje i međunarodnu vojnu saradnju, ističe da vojska ne želi sukob s narodom.

“Vojska je dio ovog naroda i daleko od toga da želi da se konfrontira sa svojim narodom. To nikome nijedna dlaka na glavi nije pomislila. Vojska treba da pokaže svoju snagu kad brani državu od spoljnih neprijatelja. Sve što radimo su pokušaji i planovi da upravo to i dostignemo“, kaže Klikovac.

Novinara Duška Kovačevića zanimalo je koliko će vježbe kontaminirati područje na kojem se budu održavale. Murić je objasnio da Vojska CG ne planira da boravi na Sinjajevini 365 dana godišnje, već da bude mjesec do mjesec i po dana godišnje.

“Kad planiramo gađanja sa artiljerijskim oružanjem planiramo u vremenu od oktobra do aprila, kad na katunima nema nikoga. Svi katuni su na obodu naše zone. Kad smo birali reone, birali smo dio Sinjajevine koji je kamenjar i gdje stoka vrlo teško može da dođe. Ministarstvo odbrane je dobilo obavezu da sačini procjenu nultog stanja i definiše metodologiju redovnog godišnjeg stanja zaštite životne sredine na ovom prostoru“, ističe Murić.

On napominje da je Centar za ekološka ispitivanja ljetos uzeo analizu nultog stanja zaštite životne sredine.

“Nulto stanje za buku, zemlju i radioaktivnost vazduha je uzeto. Stanje biodiverziteta traje duže i u toku je obrada, takođe u toku je obrada rezultata vode i analiza se očekuje. Kad smo donosili odluke, mi smo se na osnovu ranijih iskustava vodili time. Kod Nikšića su uništavana vojna sredstva 50 godina, CETI je vršio ispitivanja tu i nije našao nijedan parametar koji ugrožava životnu sredinu. Pored Šipčanika bilo je strelište koje je godinama avijacija koristila, danas su tu čokoti vinove loze“, objašnjava Murić.

Naglašava i da nije tačna informacija da je vojska po Sinjajevini tjerala ljude sa katuna.

Predsjednik HGI-ja Adrijan Vuksanović smatra da je tema ispolitizovana.

“Ovdje se radi da li nam treba vojska ili ne, a ne da li nam treba poligon. Ovdje je riječ o pokušaju udara na Vojsku CG. Neko želi ubrati političke poene“, navodi Vuksanović.

Ukoliko nova vlast ukine odluku o vojnoj vježbi na Sinjajevini, pitanje je, ističe Murić, koliko će vremena biti potrebno da se sve opet isplanira s obzirom na to da pripreme teku još od 2013.

“Trebaće puno vremena i sredstava. Nadamo se da do toga neće doći i da naš sedmogodišnji rad neće biti uzaludan. Ako se to desi, trebaće nam tri do četiri godine da prođemo sve procedure, da napravimo nove elaborate i da koristimo neki drugi prostor“, zaključio je Murić.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Burin
Gost
Burin

Vojska velike Jugoslavije je vjezbala na Radovcu. Zasto se taj poligon ne koristi? Nikome ne smeta, blizu Podgorice…

Mimi
Gost
Mimi

Dobro bi bilo da napravite poligon u Gusinju. Tamo nije mnogo naseljeno a i vec su komšije pobole zastave naseg istocnog susjeda toliko dane znate jeste li u CG ili u Albaniji. Bilo bi ljekovito da se poveca vidljivost vojske u pogranicnom podrucju.

ElPatron
Gost
ElPatron

Prodacu vam ja u planincine gore pa vjezbajte za 5 miliona eura 🤣

Volim Crnu Goru
Gost
Volim Crnu Goru

Ko god je bio u vojsku veoma dobro zna sto i kako i kolika su zagadjenja odnosno nista ali svi su strucnjaci a u stvari kamenje koriste jer ne znaju sto je toalet papir hahaha. A drtina prica o vojsci a dje je sluzio nidje samo zna da filozofira i maže tri prostoprosirene ne zna reci osim skinuli smo mila… Više »

Ja pa ja
Gost
Ja pa ja

Meni je izuzetno zao sto u emisiji Reflektor pukovnik ne upita Gordanu Kasom kako to tek sada prikupljaju podatke za Sinjajevinu a radili su studiju zastite i Naturu 2000 za koju su biolozi bili odlicno placeni…. ali je onaj gospodin ocito oficir i dzentleman….

Vladimir
Gost
Vladimir

Ovo je sve tačno što je rečeno živi sam svjedok samo je trebalo reći da se više od smoga po gradovima trujemo no što će se od mine minobacača zatrovali zemljište jedino što može da našteti to je geler od mine a i za to imaju posebne mreže koje ne dozvoljavaju da se geleri rasture više nego što treba

Gorske oči
Gost
Gorske oči

A da ukine i vojsku da se ne bi svađali oko nje.Realno gledano i ne treba nam kad smo u NATO-u.

Ljubo
Gost
Ljubo

Ovo je bruka i sramota sta rade od nase vojske

Bernini🇮🇹
Gost
Bernini🇮🇹

Gospodo iz Vojske, što se žalite? Nova vlast je obećala da ćemo biti Švajcarska. Neće biti problem da se plati i 10 puta više.

mrkela
Gost
mrkela

Crnogorska vojska a srpska crkva poluđeše od toga i Crnogorci i Srbi .

Observer
Gost
Observer

Evo se ispucase sa komentarima i saopstenjima i vojska i branioci drzave i branioci Sinjavine, time je vjezba dobila novi smisao – gadjanje komentarima i saopstenjima.

mrkela
Gost
mrkela

Volimo vas crnogorska vojsko ! Doći će i to vrijeme da ste svoji u svojoj Državi !

hans
Gost
hans

Kojim narodom prika?Crnogorska vojska je vazda bila poštovana i voljena u crnogorskom narodu.Ovi poštuju sve što nije crnogorsko.Samo glup čoek ne vidi da će svako malo biti ovakvih podmuklih akcija,isplaniranih u štabovima neprijatelja CG,protiv članstva CG u NATO.Svakim danom je dalje mirno rješenje novonastale situacije u Crnoj Gori.

Kokot
Gost
Kokot

Opa ti to nešto prijetiš.I nije čoek nego čovjek.I ne prijeti više.

hans
Gost
hans

Idi ti u Srbiju pa njih uči,a mi pričamo kao naši preci.U Crnoj je Gori vazda bio čoek a za gore slabo ikada.

Proleterac
Gost
Proleterac

Kokote ne prckaj, nije ođen Srbija !

Baraka
Gost
Baraka

Sve ce ova nova vlast morati da ucini onako kako to vojska predlaze. Ali, tada ce to biti “demokratski” a ova dvojica oficira smijenjeni sa duzmosti….. Sprdnja od drzave

Mufon
Gost
Mufon

Ma, neka probaju da dezintegrisu Vojsku…pa ce srbovetnicima traktori biti pjesma

Bozidar
Gost
Bozidar

A da ne drmne koji zemljotres pa da ne bude kao nekad ” Pomagajte drugovi “

Doxford
Gost
Doxford

Vojska se ne smije povuci,pred bilo kime.Vi ste na braniku svoje otadzbine,domovine,svog naroda…Kao takva,stub ste ove drzave.Ne dizvolite da vas no ko natjera da odstupate od svojih nacrla,polozili ste zakletvu.Ne smije se opet dozvoliti da velikosrosko,cetnicka,okupatorska…vojska ponovo kroci na nase tlo.U tome,necete biti sami,kunem vam se..To im je naum.Nikad vise 1918 godina

Car
Gost
Car

Na braniku drzave od svog naroda? Od starih ljudi sa Sinjajevine koji zive tamo i koji ne zele to ispred kuce? Nevjerovatno..

LJUBAV 🇲🇪
Gost
LJUBAV 🇲🇪

A sta ti je nevjerovatno!? Da je vojska dosla da pravi put, a za 50m puta treba 700kg eksploziva , tada se ne bi bunili. Na tom poligonu je JNA imala manerve pa se niko ziv nije cuo, pri tom tada je bilo mnogo naseljenije nego danas.Tada su normalno hranili familije sa te trave , a i nama prodavali kao… Više »

Mesija 'No.1'
Gost
Mesija 'No.1'

Crna Gora je ekoloska drzava po ustavu i ima to da postujete dosta je devastirali i divljali po njoj vi milogoci kojima nista nije sveto ahahahahaha

bozidar
Gost
bozidar

E jak nam je stub.

Mi smo
Gost
Mi smo

Kod Danilovgrada?

Ana
Gost
Ana

Da ne biste bili u sukobu sa “narodom” onda ukinite vojsku i na kraju državu..ne zamjerite se “osvijescenim” ekolozima koji dan danas bacaju smeće kroz prozor od auta..

Taxi
Gost
Taxi

Bravo!

LJUBAV 🇲🇪
Gost
LJUBAV 🇲🇪

Tacno Ana, neka ti ekolozi malo temeljnije procesljaju po CG, pa ce naci na tone otpada i to na izuzetno lijepim lokacijama.
Sjede oni u udobnim foteljama, a glasnu se .samo kad njima odgovara.

Send this to a friend