Politika Drljević sa češkom delegacijom

Potreban odlučniji pristup EU u okviru agende proširenja

Drljević i češka delegacija

Perspektiva članstva u EU glavni je pokretač reformi na Zapadnom Balkanu, zbog čega Unija mora naći odgovor na aktuelne izazove u okviru agende proširenja, ocijenio je glavni pregovarač Aleksandar Drljević tokom sastanka sa delegacijom Odbora za evropske poslove Poslaničkog doma Parlamenta Češke.

Drljević je pozdravio posvećenost Višegradske grupe u njenim nastojanjima da evropska integracija Zapadnog Balkana bude u fokusu EU, posebno ističući važnost podrške Češke koja glasno zagovara proširenje EU.

“Uz razumijevanje izazova sa kojima se EU suočava, koji su zaokupili pažnju država članica, a kod pojedinih proširenje stavili u drugi plan, ipak vjerujem da će Unija naći odgovor na aktuelne izazove u okviru agende proširenja i time nastaviti da bude faktor očuvanja mira i stabilnosti, odnosno da neće izostati dalja podrška reformskim procesima Zapadnog Balkana. Crna Gora će svakako nastaviti da neumorno radi na ostvarivanju standarda koji su neophodni za članstvo“, istakao je Drljević.

Informisao je sagovornike da je prioritet u narednom periodu otvaranje preostalog poglavlja 8, kao i postizanje unutrašnje spremnosti za privremeno zatvaranje seta poglavlja, uz konstantan i uporedan rad u vladavini prava.

Podsjetio je na važnu ulogu parlamenta u procesu pregovora, naglasivši činjenicu da je Skupština Crne Gore od početka uključena u taj proces i da je, usvajanjem reformskih zakona, doprinijela napretku države na njenom putu prema EU.

Članovi češke delegacije su istakli da je podrška Republike Češke evropskoj integraciji Crne Gore trajna i da su svjesni da je Crna Gora ostvarila veliki napredak u okviru integracionog procesa i samim tim ostala predvodnik među zapadnobalkanskim državama na putu prema članstvu.

Naglasili su da će nastaviti da budu zagovornici politike proširenja i da će predstaviti jasan napredak Crne Gore na evropskom putu svojim partnerima u EU.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
PG:::
Gost
PG:::

Samo prazna prica..

Svakog dana podrske od raznih Zemalja EU a konkretno, JEDNO VELIKO NISTA!

Dosadni clanci, samo bacanja para nasih gradjana.

Send this to a friend